LIVE

Κορωνοϊός

ΙΟΒΕ: Καλύτερα να εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις

vettas

«Θα ήταν καλύτερα να εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων και να "τρέξει" η οικονομική πολιτική, ώστε σε δύο-τρία χρόνια να υπάρξει αύξηση των συντάξεων για όλους» υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας - Ανάπτυξη 2% φέτος και 2,4% το 2019 προβλέπει η τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος

Την άποψη ότι «θα ήταν καλύτερα να εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων και να "τρέξει" η οικονομική πολιτική, ώστε σε δύο-τρία χρόνια να υπάρξει αύξηση των συντάξεων για όλους», εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Νίκος Βέττας, παρουσιάζοντας σήμερα την τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος.

Σε αυτή προβλέπεται ανάπτυξη κοντά στο 2% φέτος (2,1% προβλέπει η κυβέρνηση) και στο 2,4% το 2019 (έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 2,5%), ενώ επισημαίνεται ότι η βελτίωση της οικονομίας δεν είναι σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένη, ότι ο εκλογικός κύκλος εγκυμονεί κινδύνους και ότι το «μαξιλάρι» διαθεσίμων δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό.

«Το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε στο επόμενο διάστημα να γίνει δυνατή η σταδιακή αύξηση όλων των συντάξεων, ανάλογα με την αύξηση και των μισθών και τη μεγέθυνση της οικονομίας» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Όπως εξήγησε ο κ. Βέττας, «υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ώστε να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων την επόμενη χρονιά και μεγάλη σειρά από ευρωπαϊκούς θεσμούς φαίνεται ότι θα δεχθεί μια σημαντική αναβολή του μέτρου». Ωστόσο, το πρόβλημα είναι τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Επίσης, τόσο η περικοπή των συντάξεων όσο και η αποφυγή της αποτελούν, σύμφωνα με τον ίδιο, «πολύ δύσκολες επιλογές, διότι:

- Από τη μία πλευρά, αν ενεργοποιηθούν οι περικοπές, θα πληγούν σοβαρά τουλάχιστον δύο κατηγορίες συνταξιούχων: οι χαμηλοσυνταξιούχοι, για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια, και οι συνταξιούχοι που έχουν συνεισφέρει σημαντικά σε ασφαλιστικές εισφορές στη διάρκεια του εργασιακού βίου τους.

- Από την άλλη πλευρά, η μη εφαρμογή των μειώσεων ενέχει δύο πιθανούς κινδύνους:

1. Αν αναγνωσθεί σαν μια τάση να αρχίσει να... ξηλώνεται ο καμβάς πάνω στον οποίο στήθηκε η έξοδος από τα προγράμματα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα και μπορεί να παραταθεί με επώδυνο τρόπο η περίοδος που είμαστε αποκομμένοι από τις αγορές. Η περικοπή μπορεί να καταστεί τελικά αναπόφευκτη σε ένα ή δύο χρόνια, έχοντας εκτροχιάσει εν τω μεταξύ την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

2. Θα δημιουργηθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά για παλαιούς και νέους συνταξιούχους και οι τελευταίοι θα ζητήσουν να εξισωθούν με τους πρώτους».

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ υποστήριξε ακόμα ότι «το μέτρο νομοθετήθηκε για συγκεκριμένους λόγους, που δεν έχουν πάψει να υπάρχουν: το ποσοστό του προϋπολογισμού που επιβαρύνεται για συντάξεις είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης και, εάν θέλεις πόρους για την ανάπτυξη και στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις, πρέπει από κάπου να κόψεις. Θα ήταν προτιμότερο να αξιοποιηθούν οι πόροι που θα εξοικονομούνταν από την περικοπή των συντάξεων για τη στήριξη των νέων, που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης».

Πολύ προσεκτικά βήματα συνέστησε ο κ. Βέττας και για την αύξηση των μισθών: «Θα πρέπει να υπάρξει αύξηση, ιδίως για τους χαμηλόμισθους, αλλά με τρόπο που δεν θα θίγει την ανταγωνιστικότητα και δεν θα οδηγήσει σε ένταση της ανεργίας».

Η επιστροφή στις αγορές

Το ΙΟΒΕ σημαίνει «καμπανάκι» και για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το συντομότερο δυνατό.

«Πρέπει να τρέξουμε και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ώστε να δημιουργηθεί σταδιακά μια καμπύλη ομολόγων, να υπάρξει χρηματοδότηση από τις αγορές. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Εάν δεν προλάβουμε την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων, θα βρεθούμε να δανειζόμαστε με υψηλότερο ονομαστικό επιτόκιο, παρότι το spread θα πέφτει, και τότε θα ανοίξει η συζήτηση, έστω και σε βάθος δεκαετίας, για το αν ήταν επαρκή τα μέτρα για το χρέος» σχολίασε ο κ. Βέττας.

Τα «αγκάθια» στην πορεία της οικονομίας

Η έκθεση του ΙΟΒΕ αναδεικνύει μια σειρά από «αγκάθια» που φρενάρουν την περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας:

- Τα τραπεζικά ανοίγματα παραμένουν πρόβλημα και η αντιμετώπισή τους, χωρίς επιπτώσεις στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών, αποτελεί κρίσιμο ζήτημα.
- Για δεύτερη χρονιά διαπιστώνεται μεγάλη υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία έφθασε τα 927 εκατ. ευρώ στο 8μηνο της φετινής χρονιάς. Επίσης, η κυβέρνηση επιδίδεται σε συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών κατά 380 εκατ. ευρώ.
- Η τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες γίνεται με χαμηλό ρυθμό.
- Συνεχίζονται οι πιέσεις σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω της υψηλής άμεσης φορολογίας και των εισφορών, των δανειακών εκκρεμοτήτων και της πιστωτικής συρρίκνωσης στις επιχειρήσεις από τον Μάρτιο και μετά.
- Η βελτίωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται σε κλάδους στους οποίους είχε στραφεί η χώρα και πριν από την κρίση, δηλαδή στον τουρισμό, την υγεία και τη γεωργία.

Ενδεικτικά, το μερίδιο των τουριστικών επιχειρήσεων (παροχή καταλύματος και εστίασης) στην εγχώρια απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,3% το 2017, σε σύγκριση με το 2008 (από το 7% στο 9,3%).

Μικρή αύξηση στην περιοχή του 1% κατεγράφη στο μερίδιο των κλάδων της υγείας, της γεωργίας και της εκπαίδευσης. Στον αντίποδα, το μερίδιο των κατασκευών στην εγχώρια απασχόληση υποχώρησε κατά 4,6% (από 8% σε 4%), το μερίδιο της μεταποίησης μειώθηκε κατά 2,3% (από 11,8% σε 9,5%), ενώ οριακή μείωση της τάξεως του 0,1% κατεγράφη στο μερίδιο των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων και του εμπορίου.

Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ για τους βασικούς οικονομικούς δείκτες

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το 2018 θα κλείσει με:
- Μικρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,6% περίπου
- Περιορισμό της δημόσιας κατανάλωσης κοντά στο 1%
- 'Άνοδο των επενδύσεων κατά 4%, που είναι όμως πολύ μικρότερη του αναμενομένου
- Αύξηση των εξαγωγών κατά 8% και των εισαγωγών κατά 3,5%.
- Υποχώρηση της ανεργίας στο 19,3%
- Πληθωρισμό 0,8%.

Όσον αφορά στο 2019, το Ίδρυμα προβλέπει:
- Επιτάχυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,4%
- Αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 1,5%
- Κλιμάκωση των επενδύσεων κατά περισσότερο από 11%
- Ενίσχυση των εξαγωγών κατά 5%-5,5% αλλά και κλιμάκωση της εισαγωγικής ζήτησης κατά 6%-6,5%.
- Περαιτέρω μείωση της ανεργίας λίγο χαμηλότερα από το 18%
- Πληθωρισμό στο 1,3%.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Στρατευμένος επιστήμονας

Το πληρωμένο συριζόπουλο κάνει προπαγάνδα, γιατί δεν λέει να μειώσουν το Καρανικαίικο κράτος, γιατί δεν λέει για ορθολογισμό του άθλιου διοικητικού πλαισίου που υποσκάπτει ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις και ανάπτυξη και γιατί δεν λειτουργεί σαν επιστήμονας αλλά σαν κομισάριος του σύριζα? Ίσως για να αισθανθούν ευγνωμοσύνη τα γερόντια από τυχόν ετήσια αναβολή της περικοπής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΓΓΟΣ

Μπορείς να μας πεις κύριε γενικέ της ΙΟΒΕ, πόσα ευρώπουλα καθαρίζεις κάθε μήνα από όλες τις δραστηριότητές σου? οι λόγοι που προβάλεις στερούνται λογικής βάσης. Σε δύο τρία χρόνια, όπως λες που θα μπορέσουν να γίνουν αυξήσεις, οι περισσότεροι θα έχουν ταξιδέψει στο αγύριστο ταξείδι, ένα μέρος δε από αυτούς θα έχει φύγει από ασιτία, οι δε νέοι συνταξιούχοι, όπως λες θα θέλουν να εξισωθούν με τους παλαιούς και αυτό είναι βλακεία. Καλώς ή κακώς εμείς οι παλαιοί βγήκαμε σε σύνταξη νόμιμα και τα ταμεία μας συνταξιοδότησαν με τους νόμους που είχε θεσπίσει το κράτος, οι νέοι βγήκαν με άλλους νόμους και δεν πήραν π.χ. ένα (Α) ποσόν σύνταξης, που μετά τους το μείωσαν!! Οι παλαιοί συνταξιούχοι έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης των 55% και πλέον και αν υπολογίσουμε την αύξηση του τιμαρίθμου τα τελευταία χρόνια, την αύξηση της κάθε είδους φορολογίας, την μείωση του αφορολόγητου κ.λπ., τότε η μείωση φτάνει πάνω από το 70 με 75%. Άλλωστε οι μειώσεις των συντάξεων έχουν κριθεί από το ΣτΕ, παράνομες και αντισυνταγματικές. Γκέγκε κύριε γενικέ?? Από την θέση που βρίσκεσαι μιλάς χωρίς να βουτάς την γλώσσα σου στο μυαλό σου, που ίσως να μην διαθέτεις και πολύ!!

Εicke

Καλυτερα να βγαλεις το σκασμο !!!

Σε 2-3 χρόνια, ποιος ζει και ποιός πεθαίνει...

Είναι γνωστές οι απόψεις του ιοβε ήδη από την ...στουρνάρεια εποχή. Πάντα υπερ της "οικονομίας" και των "αριθμών", ποτέ υπερ των εργαζομένων, αυτών δηλαδή που ΠΑΡΑΓΟΥΝ τον πλούτο! Όπως είπε και κάποιος άλλος: πάρ' τον στην κηδεία σου να σου πει "και στα δικά σας"! ΥΓ: ό,τι και να λέει το όποιο ιοβε, η περικοπη συντάξεων και μισθών είναι "μνημονιακή υποχρέωση" και αν δεν καταργηθεί, μονομερώς φυσικά, το Μνημόνιο (σ.σ. ισχύει μέχρι το 2060!), τίποτε δεν μπορεί να την αλλάξει.

John

Γιατί ο ΙΟΒΕ δεν κάνει μια μελέτη για το κοστος των φούρνων κ το ROI που θα εχουν στην οικονομια καιγοντας τους ηλικιωμένους κερδίζοντας μεγάλη αυξηση στην οικονομια της χώρας για τους μελλοντικούς συνταξιούχους μέχρι να τους κάψουν κ αυτούς ;;;; Εξαιρούνται ηλικιωμένοι βιομηχάνων κ εφοπλιστών, εκτός κ ανω τους προωθήσουν κ αυτούς σε φούρνους οι απόγονοι τους!!!!!

Last

Παρτον στο γαμο σου να σου πει και του χρονου ,Να παει σε κηδεια και να πει και στα δικα σας .ολοι οι προθυμοι στρατευμενοι ειδικοι στην πρωτη γραμμη

Μπράβο στο Καρανικόπουλο

Για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε περικοπές φόρων και εισφορών, για να γινουν οι προσληψεις για τις οποίες απεργούν οι κοπρίτες της ΕΡΤ, για τα εκτός έδρας του Καρανικα ρε γαμότο. Άλλωστε σε λίγο πεθαίνουν τα γερόντια, σύμφωνα πάντα με τον Τσίπρα.

και η ν.δ.

τα ιδια λεει....που το βρισκετε το αστειο?

Candyman

Ναι θα κοπούνε οι συντάξεις και μετά ξαφνικά θα σωθεί η χώρα. Όλοι θα κονομήσουμε καθώς λεφτά θα πέφτουν απο τον ουρανο. Οι επενδυτές θα έρχονται σαν τρελλοί να επενδύσουν στην χώρα των Καρανικαίων για να δίνουν το 70-75% των κερδών τους στο σοβιέτ. Οι δε ελληνικές επιχειρήσεις θα κόβουνε χρήμα με ουρά απο την πελατεία. Και όλοι θα πληρώνουνε με χαρά τους ανάλαφρους φόρους της Ελλαδάρας, ενώ η ανάπτυξη θα βαρέσει... 30%! Και μετά ξυπνήσατε. Αν ψάχνετε για κορόϊδα, καλό είναι να κοιτάξετε πρώτα στον καθρέφτη. Καλά κρασιά.

Σπύρος

Συμφωνούμε να περικοπούν τα εισοδήματα των συνταξιούχων και να αυξηθούν των επιχειρηματιών.

sostos poli

εγω λεω να ξεκινησει η αναπτυξη απο την αυξηση των μισθων.Κατωτατος μισθος τα 8500 ευρω κ υποχρεωτικη ασφασλισμενη εργασια 7μερη με 10 ωρο ενσημο την ημερα.Ξεκινηστε απο αυτο κ θα δειτε στην πορεια οτι οχι συνταξεις δεν θα πρεπει να κοπουνε αλλα θα θεωρησετε προς τα πανω.Αντε μπραβο κουβαρνταδες.

Γιώργης

Εγώ λέω γιατί ο κατώτατος μισθός να πάει στα 8500 ευρώ? Να πάει στα 19500 και μετά αφού προφανώς με το που γίνει αυτό, κατεθείαν θα έρθει η ανάπτυξη και θα φτιάξουν τα πράγματα, να πάει στα 25000. Συγγγνώμη ποιος μας εμποδίζει? Και για κάτσε, γιατί ο κατώτατος να μην πάει στα 30000 ευρώ κατευθείαν? Άϊντε μπράβο ποιος μας εμποδίζει δηλαδή? Και γιατί όχι να μην πάει στα 40000? Συγγνώμη κιόλας θα πρέπει να δώσουμε λογαριασμό σε κάποιον, όσο γουστάρουμε εμεις θα τον πάμε... άντε από κει...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης