«Πάγωμα» των περικοπών στις συντάξεις, όσο η Ελλάδα θα πιάνει τους στόχους, προκρίνουν οι θεσμοί

sidakseis

Το επικρατέστερο σενάριο δεν προβλέπει ακύρωση, αλλά αναστολή του μέτρου, στη λογική του «αυτόματου δημοσιονομικού κόφτη» - Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις - Εκτός πραγματικότητας ο Τσίπρας, που εκτέθηκε πανηγυρίζοντας για (δήθεν) έγκριση του προϋπολογισμού χωρίς μείωση συντάξεων

Η αναστολή των περικοπών στις συντάξεις, για όσο χρονικό διάστημα η χώρα μας θα επιτυγχάνει τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα, είναι η λύση προς την οποία προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι, όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις διεργασίες γύρω από το ελληνικό ζήτημα.

Η σχετική εισήγηση αναμένεται να διατυπωθεί στην πρώτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, η οποία προβλέπεται να είναι έτοιμη περί τις 20 Νοεμβρίου, ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν πιθανότατα στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Οι πληροφορίες αυτές διαψεύδουν τις κυβερνητικές προσδοκίες για οριστική ακύρωση των ήδη ψηφισμένων μειώσεων –και μάλιστα ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε μόλις προχθές ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις». Πρόκειται για μια δήλωση που εκθέτει τον πρωθυπουργό, καθώς δείχνει είτε άγνοια των ευρωπαϊκών διαδικασιών είτε εσκεμμένη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων, διότι:

1. Η Κομισιόν δεν ενέκρινε ακόμα κανέναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Απλώς παρέλαβε τα προσχέδια προϋπολογισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης την περασμένη Δευτέρα, εξέτασε τις βασικές προβλέψεις τους, για να διαπιστώσει εάν πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τις προδιαγραφές του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, και την Παρασκευή ζήτησε διευκρινίσεις από 6 χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία) που ξέφυγαν από τους όρους του Συμφώνου. Η Ελλάδα δεν ήταν μεταξύ των χωρών που κλήθηκαν να στείλουν διευκρινίσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι εγκρίθηκαν οι εκτιμήσεις της για τα μεγέθη του προϋπολογισμού, ούτε ότι η Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» για να μην περικοπούν οι συντάξεις και να εφαρμοστούν τα αντίμετρα. Η αξιολόγηση όλων των προσχεδίων θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις 15 Νοεμβρίου, με τη μορφή συστάσεων προς κάθε χώρα.

2. Το ζήτημα των συντάξεων, των αντίμετρων, των πρωτογενών πλεονασμάτων και της τήρησης των υπόλοιπων μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της Ελλάδας θα κριθούν από το Eurogroup, με βάση την έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας που θα υποβάλουν οι θεσμοί.

Γιατί κερδίζει έδαφος η αναστολή του μέτρου

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η έκθεση θα τάσσεται υπέρ του «παγώματος» των παρεμβάσεων στις συντάξεις. «Η σημερινή εικόνα του ασφαλιστικού συστήματος και του κρατικού προϋπολογισμού φαίνεται πως επιτρέπει να μη θιγούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019. Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι συνθήκες να αλλάξουν στην πορεία προς το χειρότερο και έτσι να καταστεί επιβεβλημένη η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Επομένως, το μέτρο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά να ανασταλεί, προκειμένου να μπορεί να επιστρατευθεί, εάν χρειαστεί», εξηγούν οι προαναφερθείσες πηγές. Το «πάγωμα» των μειώσεων έχει δύο πρόσθετα πλεονεκτήματα, έναντι της κατάργησής τους:

1. Εκτιμάται ότι θα γίνει ευκολότερο αποδεκτό από τη Γερμανία και τους «σκληρούς» της ευρωζώνης, ενώ θα ικανοποιήσει εν μέρει τις ανησυχίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και των αγορών. Το ΔΝΤ έχει μεν συμφωνήσει να μην ξανατοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα ώσπου να εκδώσει την έκθεσή του για την Ελλάδα τον Ιανουάριο, όμως η «εκεχειρία» αυτή δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει απόψεις.

2. Θα λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση, προκειμένου να μην αποκλίνει από τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια νέα εκδοχή του «αυτόματου δημοσιονομικού κόφτη», που είχε επιβληθεί στο πλαίσιο του 3ου Μνημονίου και επέβαλλε τη λήψη πρόσθετων μέτρων, σε περίπτωση σημαντικών αποκλίσεων από τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αυτοψία των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση όχι μόνο απέφυγε τη μέγγενη του «κόφτη», αλλά και επαίρεται για την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού πέρυσι (πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ με όρους μνημονίου και 4% με βάση τον τρόπο υπολογισμού της ΕΛΣΤΑΤ), προβλέποντας αντίστοιχη επίδοση φέτος και το 2019, αλλά αδιαφορώντας για το γεγονός ότι η υπέρβαση των στόχων είναι προϊόν υπερβολικής λιτότητας, υπερσυγκράτησης δαπανών και μη εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Γι’ αυτό και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που πιάνουν ξανά δουλειά στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα εξετάσουν λεπτομερώς τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού φέτος και το 2019, με στόχο να διαπιστώσουν εάν η υπεραπόδοση είναι διατηρήσιμη. Οι τεχνοκράτες των πιστωτών θα έχουν στη διάθεσή τους πλέον και τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα, το δημοσιονομικό πλεόνασμα και το χρέος του 2017, τα οποία ανακοινώνονται σήμερα.

Εκτός από τα τεχνικά κλιμάκια που θα «ξεσκονίσουν» τα δημοσιονομικά μεγέθη, την επόμενη εβδομάδα θα πιάσουν δουλειά στην Αθήνα και τεχνοκράτες ειδικευμένοι στα τραπεζικά, οι οποίοι θα εστιάσουν στην κατάσταση των τραπεζών, την πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων, τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τον νόμο Κατσέλη. Η κυβέρνηση θα προτείνει να υπαχθούν στον εξωδικαστικό και μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έμειναν εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων. Επίσης, θα ζητήσει να παραταθεί για άλλον ένα χρόνο, έως το τέλος του 2019, η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, με βάση τον νόμο Κατσέλη. Ωστόσο, οι πιθανότητες να διατηρηθεί αυτούσιο το υφιστάμενο καθεστώς είναι μηδαμινές.

ΣΧΟΛΙΑ (42)

φωτης πραμαντα

οι συνταξεις αν δεν κοπουν απο αυτη την κυβερνηση θα κοπουν απο τους επομενους και μαλιστα θα ισχυσει το μετρο αναδρομικα, αν κυβερνησει η νδ μετα τους μπολσεβικους θα βρουν στα ταμεια μονο (να μην το γραψω καλυτερα) αντι για χρηματα.οποτε ολοι σας εκει στο ραγιαδισταν ετοιμαστητε για μεγαλυτερη πεινα και εξαθλιωση ,αφου απο το '20 θα μειωθει και το αφορολογητο . ,αλλα δεν πειραζει θα ξαναμπειτε σε νεο μνημονιο αυτη τη φορα με χρηματοδοτηση ,οχι οπως τωρα μνημονιο μεχρι το '60 χωρις .παντως οι μερισματουχοι ειναι ολο χαρουλες αφου θα παρουν την ελεημοσυνη το δεκεμβρη, αντε βρε επαιτες καλοφαγωτα τα 250 ευρω . ε ρε καταντια για ψιχουλα .. αντι να επαναστατησετε ολοι να κοπουν δραστικα οι συνταξεις ,που σας πινουν το αιμα οι κηφηνες του πασοκ ,ολων των ΔΕΚΟ με βαρβατες συνταξεις καλα να παθετε . εκει στη μιζερια σας .

kyriakos

Θα δείτε που οι βρωμογεροι, προκειμένου να έχουν 50€ παραπάνω σύνταξη, θα πουλήσουν την Μακεδονία και κατ' επέκταση την Ελλάδα. Ατιμοι σαν τα εγγόνια τους. Και οι δυό μαζί έφεραν την αλβανοτσαμικη συμμορία στην εξουσία. Που να μη σώσετε.

Λούλης

200 χώρες διαφωνούν μαζί σου. Γκούγκλαρε και άνοιξε τους χάρτες να δεις που βρίσκεται η Μακεδονία.

Πάνος

Ρε [...], ποιός σε πληρώνει να λες ο,τι για όλα τα δεινά της μοίρας φταίνε οι συνταξιούχου?Αρα άσχετα με τις εισφορές που πλήρωσαν, πρέπει να πεινάσουν. Δεν σε ενοχλεί η καταστροφική ασχετοσύνη του Τσίπρα, δεν σε ενοχλούν τα επιδόματα που χαρίζουν στους φοροφυγάδες, δεν σε ενοχλεί η ισλαμοποίηση της χώρας με επιδότηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν σε ενοχλεί η κρατική προπαγάνδα μέσω ΕΡΤ και πληρωμένων ΜΜΕ? Δεν σε ενοχλεί που η ανταγωνιστικότητα της χώρας υποχώρησε με Αλέξη και έφτασε σε επίπεδο αφρικανικής χώρας πραγμα που αποδεικνύει την επερχόμενη πείνα του αύριο?

Λούλης

Για να επιτευχθούν οι στόχοι, θα πρέπει να γίνουν αυξήσεις σε κοινωνικά αγαθά (ρεύμα, νερό, αέριο κλπ) και περικοπές κάπου αλλού. Ισοδύναμα μέτρα δηλαδή. Άρα στην ουσία η σύνταξη θα χάνει την αγοραστική της δύναμη. Έτσι, για όσους δεν κατάλαβαν και νομίζουν ότι βρέχει λεφτά από τον ουρανό.

Μάρθα

Περιμένατε μείωση ΕΝΦΙΑ; Μείωση εισφορών; Μείωση φόρων; Αμ δε, η ψήφος των συνταξιούχων είναι αυτή που μετράει και τίποτε άλλο. Αυτή η γενιά των νυν συνταξιούχων είναι που αφισοκόλησε τον Αντρέα, που διορίστηκε από το παράθυρο, που χρέωσε χωρίς τύψεις τα παιδιά και τα εγγόνια της, και τέλος, έβγαλε και τον Αλέξη πρωθυπουργό για να πάρει 13η σύνταξη. Της αξίζουν τα "καλύτερα".

Ηλίας

Το κράτος διαχρονικά μας έκλεβε τις πληρωμένες απο εμάς εισφορές, ενώ στους κατσαπλιάδες που γύρισαν με την πτώση του κομμουνισμού δεν τους συνταξιοδοτησαν οι συνταξιούχοι, το κράτος το έκανε. Επιπλέον, ούτε αυτοί εξέδιδαν μαϊμού βεβαιώσεις αναπηρίας, το κράτος οι Παπανδρέηδες και οι Κουρουμπλήδες το έκαναν.

Γιαννης

Δεν κολλησαμε καμια αφισα ουτε για Ανδρεα ουτε για κανεναν. Δεν διοριστηκαμε απο παραθυρο, δουλεψαμε σκληρα στον ιδιωτικο τομεα για 38 χρονια. Πληρωναμε εισφορες και φορους με το παραπανω. Δεν χρεωσαμε τα παιδια μας γιατι πληρωναμε τις δοσεις μας κανονικα και με τοκο. Δεν βγαλαμε τον Αλεξη γιατι ειχαμε μυαλο και καταλαβαιναμε . Αρα μας αξιζε κατι καλυτερο η οχι; Να μην τα ισοπεδωνουμε ολα για να λεμε κατι.

ο καφετζής

Τράβα να δουλέψεις ρεεε.... επιδοματάκια του τσιριζα.

Αλήτες

Ευρωπαίοι αριστεροί

Δημητρα

Η (δημοκρατική) Ευρώπη βάζει πλάτη στον εθνοπροδότη, απλά για να ολοκληρώσει την προδοσία του σε Μακεδονία, ΑΟΖ Οθωνών, Θράκη και Αιγαίο. Τα γερόντια γνωρίζουν όμως ο,τι ο Τσίπρας ψήφισε το νόμο των περικοπών, οπότε ήτε το 2019 ήτε το 2020 δικό του έργο είναι.

@@

Αυτοί οι κοπριτες θεωρούν ως θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας, το ρουσφέτι και το λαϊκισμό !! Ού να μου χαθείτε κοπρόσκυλα του δημοσίου κορβανα !!

Ερώτηση...

H μαγκούρα στη φωτογραφία είναι από κρανιά;

John Fistikis

To proto thema ipesti talinotitiki ita apo auti tin apofasi..Epi enaina egrafe, oti tha.kopoyn kai.panigyrize

Χαχαχαχα

Να δεις τι θα πάθει το κόμμα σου μόλις ψηφίσετε να χαρίσετε τη Μακεδονία για να ανασταλούν οι συντάξεις....εξαφάνιση απ' τον πολιτικό χάρτη..άντε καλό 0% και ξυδακι..

Κόψιμο ΧΘΕΣ

Σώσαμε τις συντάξεις πουλώντας την Μακεδονία. Άντε και το 2019 να δώσουμε το μισό Αιγαίο για πάρουμε άλλη μια εξάμηνη αναβολή και σε κανά 2 - 3 χρονάκια σύνορα μέχρι την Λαμία. Όλα αυτά για να ταΐσουμε την γενιά του Πολυτεχνείου που έζησε με χρυσά κουτάλια και να ψηφίζει τις μετενσαρκώσεις του Ανδρέα. Βρε ούστ!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

2_gr

Είσαι νέος έως 29 ετών, πτυχιούχος, που γνωρίζεις τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα και έχεις μικρή ή καθόλου προϋπηρεσία; Κορυφαία στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, η AVIS και η Microsoft σε προκαλούν να πάρεις τη θέση τους!

mitarakis

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει πως η καταβολή των αυξημένων συντάξεων χηρείας αποτελούσε βασικό της στόχο, τελικά δεν είχε υπολογίσει τα απαιτούμενα κονδύλια