«Σιγή ασυρμάτου» για την Ελλάδα από τον Τόμσεν στο Μπαλί

poul-tomsen

Χωρίς την παραμικρή αναφορά στη χώρα μας ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, στο πλαίσιο της Φθινοπωρινής Συνόδου του Ταμείου

Χωρίς την παραμικρή αναφορά στη χώρα μας ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, στο πλαίσιο της Φθινοπωρινής Συνόδου του Ταμείου.

Για πρώτη φορά ύστερα από 8 χρόνια, ο κ. Τόμσεν δεν προέβη σε καμία επισήμανση για τη χώρα μας, ενώ δεν απάντησε σε ερωτήσεις που στάλθηκαν ηλεκτρονικά, όπως αυτές των Ελλήνων δημοσιογράφων.

Ετσι, το Ταμείο απέφυγε να τοποθετηθεί δημοσίως για την Ελλάδα πριν από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Εκτελεστική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον κ. Τόμσεν.

Ωστόσο, προηγήθηκαν οι εκθέσεις που έδωσε στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός τις προηγούμενες ημέρες και οι οποίες έδειξαν πως οι τεχνοκράτες του εξακολουθούν να μη βλέπουν «υπερπλεονάσματα», να θεωρούν την περικοπή των συντάξεων «διαρθρωτικό μέτρο» και να κάνουν απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η Ευρώπη επωφελείται από μία περίοδο «ισχυρής ανάπτυξης», η οποία στηρίζεται κυρίως στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης και των μισθών. Γι’ αυτό, κάλεσε τα κράτη με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλό δημόσιο χρέος να δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο, που θα επιτρέψει τη σταδιακή μείωση του χρέους τους. Επισήμανε ακόμα ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία έχουν αυξηθεί, αλλά όχι λόγω του εμπορικού πολέμου.

Όπως αναμενόταν, ειδική αναφορά έκανε στην Ιταλία, η οποία, όπως είπε, «δεν είναι ώρα να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική της». Τόνισε πως «οι αγορές δεν είναι θετικές στη χαλάρωση αυτή» και συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την ανάγκη «ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2019 να είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο».

Τέλος, ο κ. Τόμσεν εξέφρασε τον προβληματισμό του για την περιορισμένη βούληση για πραγματικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ypoyrgeio-768x512

«Καθήκον των μετόχων είναι η εκλογή διοικητικού συμβουλίου κατά τη λήξη της θητείας του, προκειμένου να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη και απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας» επισημαίνει το υπερταμείο για τις αλλαγές στην ΕΥΔΑΠ

money2

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 916 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.447 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 853 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018 - Πού αυξήθηκαν και πού μειώθηκαν τα έσοδα