Υπουργείο Οικονομικών για τα 10.119 δημόσια κτίρια που έβγαλαν «στο σφυρί»: Τρέχουν τώρα να τα... μαζέψουν

main_ypoik

Με δέκα ημέρες καθυστέρηση και μετά τις αντιδράσεις για την αποκάλυψη από το «Πρώτο ΘΕΜΑ» δίνει απάντηση το υπουργείο Οικονομικών - Ομολογούν τα λάθη για τα 10.119 ακίνητα που δίνουν στο Υπερταμείο, αλλά λένε πως «διορθώνονται»

Να συγκρατήσει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σε ολόκληρη την Ελλάδα για τα χιλιάδες ακίνητα που αποκάλυψε με ρεπορτάζ το «Πρώτο ΘΕΜΑ» από τις 9 Σεπτεμβρίου ότι εκχώρησε η κυβέρνηση στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών.

Με την ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης, το υπουργείο Οικονομικών:

- επιβεβαιώνει ότι τα 10.119 ακίνητα ζήτησε και τα πήρε το Υπερταμείο, χωρίς κανείς να ρωτήσει ή να συμβουλευθεί προηγουμένως κανέναν τοπικό φορέα, αρχή ή υπηρεσία.

- ομολογεί ότι έχουν γίνει λάθη, αλλά ξεχνάει ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών όρισε -με υπουργική απόφαση- ειδική επιτροπή με "υπερεξουσίες" που επί σχεδόν ένα χρόνο έκανε την έρευνα και διάλεγε τα ακίνητα, σε όλα τα μητρώα Ακινήτων της χώρας.

- υποστηρίζει ότι τα λάθη αυτά διορθώνονται και δεν θα μεταβιβαστούν ακίνητα που δεν πρέπει -όπως άλλωστε και το ρεπορτάζ ανέφερε ότι προβλέπει η απόφαση Τσακαλώτου- χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει ποιος τελικά είναι αρμόδιος να κάνει αυτόν τον έλεγχο και ποιος θα διασφαλίσει τα ακίνητα.

Επί της ουσίας μάλιστα, τα ακίνητα αυτά θα ήταν ακόμη άγνωστα και κανείς δεν θα ενδιαφερόταν να μάθει ποια είνα,ι εάν δεν γινόταν η αποκάλυψη από το ΘΕΜΑ, αφού η απόφαση που τα περιείχε ήταν «κρυπτογραφημένη» σε 84 σελίδες ΦΕΚ με 10.119 12ψήφιους κωδικούς αριθμούς Κτηματολογίου, στους οποίους ελάχιστοι μπορούν να έχουν πρόσβαση, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο που να περιγράφει ποια ακίνητα είναι αυτά.

Προσπερνώντας, δε, πως εκχωρεί ακίνητα για 99 χρόνια στο υπό ξένη διοίκηση Υπερταμείο, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ακόμα και ότι η μεταβίβαση ήταν λίγο-πολύ γνωστή από την Έκθεση Συμμόρφωσης των θεσμών, αν και τα συγκεκριμένα κείμενα είναι γραμμένα στα αγγλικά και δεν έχουν φτάσει ποτέ στην Βουλή, ούτε έχουν διανεμηθεί ή αναρτηθεί ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών (μόνον στης Κομισιόν και του ESM), καθώς αποτελούσαν μέρος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, «λεπτομέρειες» της οποίας η κυβέρνηση απέφευγε πάντα να δημοσιοποιήσει, ακόμα και όταν γίνονταν σχετικές ερωτήσεις στην Βουλή.

Συγκεκριμένα, ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή δημοσιεύματα τα οποία αναφερόμενα στην υπουργική απόφαση [ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018]- συνάγουν με τρόπο αυθαίρετο ότι εκχωρούνται “εν κρυπτώ” “δημόσιοι χώροι, κτήρια, πλατείες, αλσύλλια, περιουσίες ιδιωτών κλπ.” στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) επισημαίνονται τα εξής:

• Η υπουργική απόφαση για την μεταφορά των ακινήτων ήταν ένα από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης. Συγκεκριμένα στο 75ο προαπαιτούμενο αναφέρει την υποχρέωση μεταφοράς επιπλέον ακινήτων στην ΕΤΑΔ για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του προγράμματος.

• Αναφορικά με την διαδικασία (όπως αναφέρει και η έκθεση συμμόρφωσης) η μεταφορά των ακινήτων γίνεται κατόπιν εισήγησης από την ΕΕΣΥΠ. Για το σκοπό αυτό η ΕΕΣΥΠ ανέλυσε τα στοιχεία ακινήτων του δημοσίου από τις διαθέσιμες βάσεις (συμπεριλαμβανομένου και του Κτηματολογίου), και υπέβαλε τη σχετική εισήγηση στο Υπουργείο Οικονομικών, βάσει της οποίας εκδόθηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση.

• Επισημαίνεται ότι η υπουργική απόφαση δεν σημαίνει αυτομάτως την μεταφορά των ακινήτων αυτών από το δημόσιο στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ. Θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι απαραίτητοι έλεγχοι για να διασφαλιστεί ποιά από αυτά τα ακίνητα δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ. Οι έλεγχοι αυτοί καθίστανται απαραίτητοι λόγω και του ότι η πληροφορία που υπάρχει στις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων είναι πολύ συχνά ελλιπής, καθώς οι φορείς δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες επικαιροποιήσεις και ενημερώσεις με τα πλήρη στοιχεία των ακινήτων που έχουν στην κυριότητά τους.

• Θα πρέπει επίσης να είναι ξεκάθαρο ότι τόσο στο νόμο 4389/2016 όσο και στην Υπουργική Απόφαση, τα ακίνητα στα οποία γίνεται αναφορά είναι αυτά που βρίσκονται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου με την στενή έννοια. Δεν συμπεριλαμβάνονται δηλαδή ακίνητα τα οποία τελούν νομίμως στην κυριότητα των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ, των ασφαλιστικών ταμείων, των ΔΕΚΟ κλπ. Προφανές δε είναι ότι δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστεί περιουσία ιδιωτών.

• Τέλος, αναφορικά με τις κατηγορίες ακινήτων που δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ αυτές είναι ξεκάθαρες τόσο στην υπουργική απόφαση του Ιουνίου όσο και στον ιδρυτικό νόμο της ΕΕΣΥΠ. Συγκεκριμένα, στην υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018) αναφέρονται ρητά οι προϋποθέσεις μεταφοράς ακινήτων στην ΕΤΑΔ:

«Από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή, γενικά, η μεταβίβαση τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις.”

Αυτές οι εξαιρέσεις είναι:

α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,

β. περιοχές Ramsar,

γ. περιοχές Natura,

δ. αρχαιολογικοί χώροι,

ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής. (Όπως πλατείες, πεζοδρόμια , δρόμοι, γιαλοί, λιμάνια, όρμοι, λίμνες , κλπ, καθώς και όλα τα κοινόχρηστα, δλδ όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών)

Συμπερασματικά: Καμία μεταφορά ακινήτου δεν συντελείται εάν συντρέχει περίπτωση της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016. Οτιδήποτε άλλο διακινείται ή τάχα “αποκαλύπτεται” ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα».

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Οπου να ναι

Θα αφαιρουν και ιδιοκτησιες πολιτων για να τις δινουν στις τραπεζες, χωρις λογο και αιτια, χωρις ενημερωση, χωρις να υπαρχει οφειλη κλπ. Η περιουσια ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ πλεον.

Ροβεσπιερος

Όταν ρε φίλε πήγαινες στο Βαρβιτσιώτη και στο Σουφλια να σε βολέψει στο αισχρό κλεφτοΔημοσιο ,δεν ήξερες ότι τα λεφτά που ετρωγες με 10 μασελες ήταν δανεικά ?

ΔΓ / ΔΑ

Το υπουργείο καθησυχάζει λεγοντας δεν δόθηκαν ακίνητα που δεν πρέπει πχ η Ακρόπολη! Αλλά δεν είχε κανένα πρόβλημα να συμπεριλάβει στη λίστα το μουσείο της Ακρόπολης; Ποιοι αποτελούν αυτη την επιτροπή που καθόρισε τη λίστα; Ντροπή. Δική τους και δική μας.

ΘΑ

φάτε Χρυσή Αυγή που θα πάει σύννεφο.

Κοινοί απατεώνες!

Ποιος είναι ο "αρμόδιος" για να ανακόψει την μεταβίβαση, αν απαγορεύεται; Ο Συμβολαιογράφος; Το Κτηματολόγιο; Η Κτηματική Υπηρεσία; Ο Υποθηκοφύλακας; Το Υπερταμείο από μόνο του; Αφού το Υπερταμείο τα ζήτησε, η Κτηματική τα έδωσαν, η Επιτροπή του Τσακαλώτου τα διάλεξε... Δεν είναι όλοι ζώα κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών. Παρακαλώ απαντήστε ΣΩΣΤΑ! Ομολογήστε ότι ΧΑΜΠΑΡΙ δεν πήρατε τι σας ζήτησαν και τι δώσατε!!!

10000 μουσεια μας απο λαθος μπηκανε;

Ψευτες κλεφτες αχρηστοι σε ολα

ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ;

ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ;

10.000 μουσεια μας ειναι στη λιστα μουλωχτοι απατεωνες

Γιατι τα βαλατε ρε αφου εξαιρουνται; Η εξαιρειται ο αρχαιολογικος χωρος και οχι τα μουσεια; Απο λαθος εβαλες τσακαλωτο το μουσειο της Ακροπολης μεσα; Το κλεφτρονια ειστε ρε εσεις; Δε σας χορτασε το 1,6 δις δουλεμποροι; Δε σας χορτασε η κλεψια της Μακεδονιας; Σιχαματα. Και οι 300 εκαναν λαθος 10.000 φορες.

...

Δώστε και εμάς για σκλάβους να τελειώνουμε. Άστα διάλα... Μα και τους αρχαιολογικούς χώρους;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης