Αναβάθμισε την κυπριακή οικονομία η Standard & Poor’s

standard

Από ΒΒΒ- σε Α3 και το μακροπρόθεσμο από ΒΒ+ σε Β με σταθερό ορίζοντα - Καθοριστική η σημαντική μείωση κόκκινων δανείων  και ο διαχωρισμός της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή»

Χρειάστηκε να περάσουν 7 χρόνια για να επανέλθει από τα «σκουπίδια» σε επενδυτική βαθμίδα η αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s (S&P). Χθες αργά το βράδυ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβάθμισε τη κυπριακή οικονομία σε ότι αφορά στο βραχυπρόθεσμο χρέος από ΒΒΒ- σε Α3 και το μακροπρόθεσμο από ΒΒ+ σε Β με σταθερό ορίζοντα.

Τα κυπριακά ομόλογα βρίσκονταν εκτός επενδυτικών κατηγοριών από το 2012 όταν η οικονομία μπήκε σε βαθιά κρίση και εισήλθε στις Συμπληγάδες του μνημονίου έχοντας υποστεί βαρύ πλήγμα με το κούρεμα καταθέσεων και το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας.

Καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση έπαιξε η σημαντική μείωση κόκκινων δανείων αλλά και ο διαχωρισμός της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή», με το καλό κομμάτι να αγοράζεται από την «Ελληνική Τράπεζα».

Ο S&P εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς και χωρίς προβλήματα μέχρι το 2021 ενώ το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα θα ξεπεράσει τα 30.000 δολάρια. Βαρίδι αποτελεί το υψηλό ιδιωτικό χρέος, και για αυτό ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας εκτιμάται ως σταθερός. Σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να υπάρξει νέα αναβάθμιση. O S&P ήταν ο πρώτος οίκος που είχε υποβαθμίσει τη κυπριακή οικονομία στα «σκουπίδια» και είναι επίσης ο πρώτος που την αναβαθμίζει σε επενδυτική βαθμίδα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fed_usa

Το 2008, πριν την κρίση, η Τράπεζα «δεν έβλεπε ύφεση στον ορίζοντα» - Το 2019 ο Πάουελ κάνει λόγο για ισχυρή οικονομία, παρά τα δυσοίωνα σινιάλα - Τα ομόλογα λένε «έρχεται ύφεση», η Fed λέει «πάμε καλά»... ποιος λέει αλήθεια;

57e916533f883ca0c28dc38fe572e5e6_XL

Στα 30 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η επιβάρυνση για τη ΔΕΗ εάν δεν εφαρμοστεί η αύξηση κατά 10% στα βιομηχανικά τιμολόγια, που αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για μήνες μεταξύ των βιομηχάνων και της Επιχείρησης. 

homes0

Έκανε πίσω η κυβέρνηση, μετά την απειλή της ότι θα κατέθετε μονομερώς την Παρασκευή το νομοσχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας στη Βουλή - Μπαράζ τηλεδιασκέψεων το Σαββατοκύριακο για την «διάσωση» των δανειοληπτών - «Κλειδί» η γνωμοδότηση της ΕΚΤ