Αναβάθμισε την κυπριακή οικονομία η Standard & Poor’s

standard

Από ΒΒΒ- σε Α3 και το μακροπρόθεσμο από ΒΒ+ σε Β με σταθερό ορίζοντα - Καθοριστική η σημαντική μείωση κόκκινων δανείων  και ο διαχωρισμός της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή»

Χρειάστηκε να περάσουν 7 χρόνια για να επανέλθει από τα «σκουπίδια» σε επενδυτική βαθμίδα η αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s (S&P). Χθες αργά το βράδυ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβάθμισε τη κυπριακή οικονομία σε ότι αφορά στο βραχυπρόθεσμο χρέος από ΒΒΒ- σε Α3 και το μακροπρόθεσμο από ΒΒ+ σε Β με σταθερό ορίζοντα.

Τα κυπριακά ομόλογα βρίσκονταν εκτός επενδυτικών κατηγοριών από το 2012 όταν η οικονομία μπήκε σε βαθιά κρίση και εισήλθε στις Συμπληγάδες του μνημονίου έχοντας υποστεί βαρύ πλήγμα με το κούρεμα καταθέσεων και το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας.

Καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση έπαιξε η σημαντική μείωση κόκκινων δανείων αλλά και ο διαχωρισμός της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή», με το καλό κομμάτι να αγοράζεται από την «Ελληνική Τράπεζα».

Ο S&P εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς και χωρίς προβλήματα μέχρι το 2021 ενώ το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα θα ξεπεράσει τα 30.000 δολάρια. Βαρίδι αποτελεί το υψηλό ιδιωτικό χρέος, και για αυτό ο μακροπρόθεσμος ορίζοντας εκτιμάται ως σταθερός. Σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμένεται να υπάρξει νέα αναβάθμιση. O S&P ήταν ο πρώτος οίκος που είχε υποβαθμίσει τη κυπριακή οικονομία στα «σκουπίδια» και είναι επίσης ο πρώτος που την αναβαθμίζει σε επενδυτική βαθμίδα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

jgujbhw

Η ελληνική αγορά δέχεται καθημερινά ένα σοκ με πτώση 4-5% στις τράπεζες και παράλληλη κατάρρευση των μη τραπεζικών μετοχών - Η αγορά, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι σημείωνε απώλειες 1,33% και μέσα σε μισή ώρα, οι απώλειες «άγγιξαν» το 2,33%

25
Greece-Protest

Την Έκθεση που δημοσιεύει σήμερα στις Βρυξέλλες το Transnational Institute (TNI), ένα ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο με έδρα την Ολλανδία - Το 2017 το 38,9% των αγροτών κινδύνευε από τη φτώχεια, η ανεργία στην ύπαιθρο αυξήθηκε, από 7% το 2008, σε 25% το 2013, ενώ το κατά κεφαλήν αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 23,5% κατά τα έτη κρίσης, δηλαδή, από το 2008 έως το 2013

1
stock_ex1

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,09% ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει πτώση 2,27% - «Sell-off» τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς η ήδη αρνητική εικόνα των βασικών δεικτών επιδεινώθηκε από τις ανακοινώσεις για την εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό κλάδο

2