Έκθεση ΟΟΣΑ για φόρους: Μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκαν τόσο πολύ από το 2015

efories_arthro

Έσπασαν ρεκόρ οι αυξήσεις φόρων επί ΣΥΡΙΖΑ -  Ελλάδα η μοναδική χώρα που κατάφερε να επιβάλει τόσους μεγάλους φόρους, ενώ είχε τη μικρότερη (μηδενική) ανάπτυξη - Δείτε την αναλυτική έκθεση του ΟΟΣΑ

Τα πρωτεία για τα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα στην φορολογία διεκδικεί διεθνώς πλέον η Ελλάδα. Όπως αποκαλύπτει η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την φορολογική πολιτική (Tax Policy Reforms 2018) μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκαν τόσο πολύ οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι.

Συγκεκριμένα:

1. Στην διετία 2015-2016 η Ελλάδα (αναγράφεται ως GRC στο διάγραμμα) αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στις αυξήσεις φόρων, με αυξήσεις 2,5-3% του ΑΕΠ. Πολλαπλάσια από όλες τις άλλες χώρες ήταν η αύξηση κυρίως στους έμμεσους φόρους, αλλά και στους φόρους εισοδήματος. Οριακή μείωση (της τάξεως του 0,2%-0,3% ή μόλις 1/10 των αυξήσεων φόρων) καταγράφηκε μόνον στους φόρους Περιουσίας -λόγω αλλαγής των αντικειμενικών.

foroi_platzos


2.Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε να επιβάλλει τόσους μεγάλους φόρους, ενώ είχε την μικρότερη (μηδενική) Ανάπτυξη. Οι εισπράξεις φόρων αυξήθηκαν 5% το 2016, ενώ η Οικονομία "κόλλησε" στο μηδέν –μετά και την νέα ύφεση το 2015- ενώ σχεδόν παντού αλλού στον κόσμο το ΑΕΠ των άλλων κρατών ανέβαινε.

foroi_pllatz2


3.Το 2015-2016, σύμφωνα με την Έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα ήταν η χώρα όπου οι φόροι αυξήθηκαν και, ταυτόχρονα, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν (ως ποσοστό του ΑΕΠ) όσο σε καμία άλλη χώρα. Στο σχετικό διάγραμμα, η Ελλάδα φαίνεται σαν …πλανήτης που έχει σχεδόν «ξεκολλήσει» από το υπόλοιπο «γαλαξία» κρατών.

foroi_platzoi3


Ταυτόχρονα με τις επιδόσεις αυτές, το 2017 η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια και στην μακροχρόνια ανεργία των νέων (άνω του ενός έτους) με ποσοστό 73% (δεύτερη την Ιταλία με 59%) όταν ο μέσος όρος σε όλες τις χώρες -μαζί με την Ελλάδα που τον ανεβάζει- ήταν 31%.

Όσον αφορά στο μέλλον, η Έκθεση του ΟΟΣΑ δεν παραλείπει να αναφέρει και τα φορολογικά αντίμετρα που προβλέπεται να ισχύσουν από το 2020 (μείωση του πρώτου συντελεστή φόρου εισοδήματος από 22% σε 20%, επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 30 000 ευρώ, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 26%) ως αντιστάθμισμα για την μείωση του αφορολογήτου.

«Ωστόσο», όπως αναφέρεται στην Έκθεση, «τα μέτρα αυτά εξαρτώνται από την αξιολόγηση του προϋπολογισμού από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις ελληνικές αρχές».

Διαβάστε την Εκθεση ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΑ (121)

Γιώργος 45

Στα πλαίσια "συζήτησης" μου με άλλον σχολιαστή του άρθρου, δέχτηκα μια ειρωνική και χαμηλού επιπέδου επίθεση από κάποιον "κύριο" που ούτε καν ψευδώνυμο δεν αναφέρει στο σχόλιο του, και με την πρόσθετη "μομφή" (!!;;) εναντίον μου ότι είμαι "καθηγητής του Τζήμερου". Υποθέτω εννοεί ότι παριστάνω τον μορφωμένο καθηγητή και ότι είμαι οπαδός του κόμματος του Θάνου Τζήμερου. Το περίεργο είναι ότι στην "συζήτηση" που είχα προηγηθεί δεν είχα κάνει καμιά απολύτως αναφορά στον ως άνω πολιτικό. Προφανώς κάποιοι κρατούν "καλή σημείωση" των πολιτικών προτιμήσεων των σχολιαστών όπως αυτες εκφράζονται σε διάφορα σχόλια τους. Ναι, χαίρομαι που υπάρχει η δυνατότητα να υποστηρίζω/ψηφίζω την Δημουργία Ξανά και τον Θάνο Τζήμερο. Όχι, ΔΕΝ είμαι οπαδός κανενός. Σέβομαι απόλυτα τις επιλογές του καθενός και το δικαίωμα του για αυτοπροσδιορισμό, αλλά προσωπικά θεωρώ την λέξη οπαδός μειωτική (ιδίως όπως έχει καταντήσει) και προφανώς θεωρώ ότι όλοι οι πολιτικοί είναι (πρέπει να είναι) υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος και δικοί μου ως πολίτης και ψηφοφόρος. Αυτά τα ολίγα προς το παρόν για να συμπληρώσει τα στοιχεία του "φάκελλο" μου ο "κύριος" στον οποίο αναφέρθηκα και όλοι οι όμοιοι του.

Πολίτης1

Οι φόροι είναι η «προμήθεια» του νταβατζή (κράτος)... ειδικά, ο Φόρος Εισοδήματος: πολίτη, δώσε και σε μένα (το κράτος), από αυτά που κερδίζεις, αλλιώς θα σε γαμ... (φυλακισω)

Ελεύθερος.

Οι φόροι επιβλήθηκαν από τους διεθνείς τοκογλύφους και το 4ο Ραϊχ, το υπέταξε κάτω από τη μπότα του τη χώρα μας, υφαρπάζοντας τον πλούτο της. Υπεύθυνοι είναι οι ανθέλληνες θατσερικοί γερμανοτδολιάδες νεοφιλελέδες.

@ Ελεύθερος.

Όντως εισαι ελεύθερος. Νοημοσύνης.

Καγιαλές

Ελεύθερος@.΄Εχεις απόλυτο δίκιο και εγώ νοσταλγώ τις εποχές που οι κοτόφραγκοι μας δίνανε χωρίς κανένα έλεγχο τα πακέτα Ντελόρ ,Σαντέρ,τα Μ.Ο.Π.τις ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις,τις επιδοτήσεις κλπ τις οποίες "επενδύσαμε"με επιτυχία.Στην συνέχεια "επειδή σαν μάθει ο σκύλος στα πετσιά,όλο πετσιά γυρεύει"που έλεγε και η γιαγιά μου,το ρίξαμε στα δανεικά και αγύριστα κατά την άποψή μας.Τι τους έπιασε τώρα να τα θέλουν πίσω. Ρε δεν πάνε από κεί πούρθανε.Ακούς εκεί....

@@ Ελεύθερος

Φιλελευθερισμός και φόροι είναι έννοιες αντίθετες και ασυμβίβαστες. Οι φόροι είναι κομμουνιστοανελοκαμμενοτσιπραίϊκα.

Αρης

Πουθενά στην Ευρώπη τόσοι φόροι, πουθενά τόσα διόδια, πουθενά τόσο ακριβά καύσιμα, πουθενά τέτοιο χάλι στα νοσοκομεία, στις υπηρεσίες, στους δρόμους, πουθενά τόσοι λαθρομετανάστες, τόση εγκληματικότητα, πουθενά αλλού Αλέξης!!!

Μανος

Μόνο στην Ελλάδα πληρώνουμε τόσους φόρους οι οποίοι πάνε ολοι στις ανέσεις και στα επιδόματα των λαθρομεταναστων

φι

ας μη γελιομαστε ποιο αλλο ευρωπαικο κρατος απο το '81 και μετα κυβερνηθηκε διαχρονικα με τοσο μεγαλο συγκεντρωτικο κρατισμο?? κανενα.....δεη,οτε ,ευδαπ, οσε, λιμανια, αεροδρομια,ολυμπιακη(πριν το '81 ,, 3000 υπαλληλοι ,,,,, επι ανδρεα-ψεμματα με κλειστο στομα- 11000 υπαλληλοι,,το δε catering πριν τροφοδοτουσε πεντε αεροπορικες εταιρειες μια εξ αυτων την qantas με 800 υπαλληλους και μετα επι κλεφτοπασοκ ,3000 υπαλληλοι με μονο εναν πελατη την Ο.Α...παρτε την προοδο του κρατισμου και ζηστε με αυτην την προοδο αν μπορειτε....αληθεια ποιος πιστευει αν δεν ειναι αδαης οτι υπαρχει σωτηρια στην μπανανια?οικονομια με υφεσιακα μετρα δεν μπορει να παρει μπροστα.......ουτε τα ψιχουλα που λεει οτι θα δωσει ο κουλης και η φωφη....αν ο φορολογικος συντελεστης δεν παει στο 10%. ασπρη μερα δεν θαρθει...λυπαμαι μονο για τους πατριωτες που επενδυσανε τα χρηματα τους στον ιδιωτικο τομεα και κινδυνευουν να τα χασουν με τα κοπροσκυλα τους πολιτικαντηδες....καμμια συμπονια για τους δ.υ ,,,τους μερισματουχους και τους συνταξιουχους (με πατερα συνταξιουχο) οταν ξερεις οτι παιρνουν διπλασια και τριπλασια το μηνα απο το νεο εργαζομενο που δεν μπορει να φτιαξει τη ζωη του .....οκτω χρονια πληρωσανε και πληρωνουν το μαρμαρο οι ιδιωτες,,,,, ολες οι συνταξεις για οκτω χρονια απο 300 η αγροτικη εως 700 ευρω η ανωτερη....και μειωση του δημοσιου τομεα κατα 40% και στο εμψυχο δυναμικο και στο μισθο..οταν πονεσετε οπως ο ιδιωτης τοτε θα καταλαβετε ..

...

Και ύστερα αναρωτιούνται γιατί πήγε το ομόλογο 4,6%.

planet

Εγώ την λαίλαπα φόρων και χαρατσιών που είδα επι Σαμαρά να με πλακώνει ούτε είδα ,ούτε φαντάστηκα ,ούτε διανοήθηκα ποτέ. Και έρχεται Κούλης και φοβάμαι οτι πάλι οι μικροί θα την πληρώσουν το συνηθίζει η δεξιά άλλωστε.

Παρτα Λιζα

Με Σαμαρά δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, όλες οι κατοικίες εως 300χιλ ήταν προστατευμένες με σαμαρικό νόμο εκτός του νόμου Κατσέλη, το 51% των τραπεζών ανήκε στο Κράτος ενώ τώρα ξεπουλήθηκαν στους ξένους για μόλις 5δις όταν το 2014 είχαν 51δις μετοχική αξία, το ΤΧΣ μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις είχε μέσα 11 ζεστά δις μαξιλαράκι ενώ τώρα δεν έχει φράγκο τσακιστό, ο ΦΠΑ ήταν 13% ενώ τώρα 24%, ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε 7% ενώ τώρα διευρύνθηκε η βάση του και στα αγροτεμάχια, η ΔΕΗ ήταν φτηνότερη κατά 30%, το επίδομα θέρμανσης ήταν 35λεπτά και πληρωνόταν αμέσως ενώ τώρα είναι 12λεπτά και θα πληρωθεί μετά από 7 μήνες, δεν είχε γίνει ούτε μια κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού ενώ τώρα γίνονται 1000 κατασχέσεις την ημέρα, οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ήταν μόλις 2,5δις ενώ τώρα ξεπέρασαν τα 6δις, το αφορολόγητο ήταν 9550 ενώ τώρα θα πάει στα 5600, οι χαμηλοσυνταξιούχοι έπαιρναν 230ευρώ παραπάνω λόγω ΕΚΑΣ και οι χήρες ελάμβαναν κανονικά σύνταξη χηρείας, δεν είχε κοπεί καμία επικουρική σύνταξη και κανένα μετοχικό ταμείο, με το νόμο Κατρούγκαλου γίνονται συνολικά 23 μειώσεις στις συντάξεις από το 2015 μέχρι το 2020 αντί των 11 από το 2010 εως το 2014, η εισφορά αλληλεγγύης ήταν από 1% εως 4% ενώ τώρα κυμαίνεται από 2,2% εως 10% (αύξηση 250%!!!), ο φόρος των επιχειρήσεων ήταν 26% ενώ τώρα 29%, ο φόρος για ενοίκια ήταν 11% ενώ τώρα 15%,,, όλα αυτά χωρίς κανέναν πλειστηριασμό και με τους δανειστές να μην το απαιτούν καν, ζητούσαν μόνο 2,65δις παραπάνω μέτρα το 2015 για να βγούμε από τα μνημόνια και η ΝΔ αντιπρότεινε το γνωστό email Χαρδούβελη του ενός δις. Και να μην το δεχόταν, με 2,65δις καθαρίζαμε και θα βγαίναμε από τα μνημόνια καθαροί χωρίς μεσοπρόθεσμα αλλά ο "σοφός" λαός ήθελε να χορέψει πεντοζάλι στο Σύνταγμα με νταούλια και ζουρνάδες, ήθελε "κατάργηση του ΕΝΦΙΑ","σεισάχθειες" και "κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη" και τώρα τρώει στην μάπα 15δις έξτρα αριστερά μέτρα, έρχονται άλλα 5δις για τα επόμενα 2 χρόνια και από το κίνημα "Δεν πληρώνω" που ίδρυσε η συριζαία Βαλαβάνη φτάσαμε στο "κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη"!!

ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Το σαπιο δημοσιο να ειναι καλα ( εκει μονο μπορει να παρω κανενα ψηφαλακι) Και ΟΛΟΣ ο υπολοιπος κοσμος να πατε να ....αφοι ειστε μακακες και με ψηφισατε; Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ , ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΠΟΤΑΜΙ, : Ναι το σαπιο δημοσιο μας καταστρεψε αλλα δεν μιλαμε για απολυσεις και λιγοτερο κρατος.. μηπως μειωθουν και οι φοροι που μας σακατεψαν γιατι θελουμε και εμεις ψηφαλακια απο τους δημοσιους κηφηνες..( φυσικα δεν ειναι ολοι να ειμαστε δικαιοι, υπαρχουν διαμαντια δ.υ που δεν αμοιβονται οσο πρεπει , αφου πληρωνουμε τους ξυστες) ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ: Μηπως στις επομενες εκλογες βαλουμε μυαλο και υπερασπιστουμε τα συμφεροντα μας ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ; Υπαρχει απο οσο ξερω η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ που μιλαει ΚΑΘΑΡΑ για το σαπιο δημοσιο..Γιατι να μην την ψηφισουμε εχουμε να χασουμε κατι;

ελαα, δε το πιστευω

θα βαλουμε μυαλο ρε καρνταση ή παλι καμία από τις 50 αποχρώσεις του πασοκί θα ψηφισουμε?

Στο Δημόσιο έχει προσληφθεί και η μητέρα της νέας υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου.

"Η σύμβαση ξεκίνησε από τις 2 Φεβρουαρίου 2018 και έχει διάρκεια ενός έτους. Όμως η ίδια σύμβαση προβλέπει ότι μπορεί να ανανεωθεί για ακόμη έναν χρόνο, δηλαδή έως τον Φεβρουάριο του 2020."... οι ανανεωσεις θα συνεχιζονται μεχρι να συνταξιοδοτηθει με το συμβολικο εφΑΡΠΑΞακι που συνηθιζουν να μοιραζονται μεταξυ τους οι "εργαζομενοι" σε δημοσιες υπερεσιες...ο κυριος κουλης δε θα την απολυσει γιατι "θα την αξιοποιησει μετα απο μια διδικασια αξιολογησης"..την επομενη "Έκθεση ΟΟΣΑ για φόρους στην Ελλαδα" θα παρουσιασει ο σεφερλης στο δελφιναριο

Ε, καλα Χριστιανε μου

που ζεις; Αυτοι ειναι εις θεσιν να προλαβουν στο δημοσιο και τους πεθαμένους συμμοριτες απο τα οστεοφυλακια , την κηδεμονα της Νοτοπουλου δεν θα βαζανε; Ειναι περιπου 40.000+ που σπρωξανε στο δημοσιο και τους πληρωνει ολος ο λαος. Βεβαια εχουν ενα μειονεκτημα: Ειναι υποψηφιοιο ανεργοι μακρας διαρκειας. Ο Μητσοτακης διαβεβαιωσε χθες οτι δεν θα γινουν απολυσεις. Σωστο. Αλλα οταν εχουν προσληφθει παρανομα φυσικα και, εξαιρουνται.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

2_gr

Είσαι νέος έως 29 ετών, πτυχιούχος, που γνωρίζεις τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα και έχεις μικρή ή καθόλου προϋπηρεσία; Κορυφαία στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η Τράπεζα Πειραιώς, η AVIS και η Microsoft σε προκαλούν να πάρεις τη θέση τους!

mitarakis

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει πως η καταβολή των αυξημένων συντάξεων χηρείας αποτελούσε βασικό της στόχο, τελικά δεν είχε υπολογίσει τα απαιτούμενα κονδύλια