Πτώση της τουρκικής λίρας - Στα ύψη ο πληθωρισμός

tourkikh_lira_0

Οι επενδυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη στάση του προέδρου Ερντογάν αλλά και για την επιρροή που ασκεί στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας

Συνεχίζεται η πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου ενώ την ίδια ώρα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, με τους επενδυτές να εκφράζουν την ανησυχία τους για τη στάση του προέδρου Ερντογάν αλλά και για την επιρροή που ασκεί στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας.

Νωρίτερα η λίρα Τουρκίας διαπραγματευόταν στα 6,6 δολάρια, έναντι του κλεισίματος της Παρασκευής στα 6,5483 δολάρια.

Το τουρκικό νόμισμα έχει απολέσει περί το 42% της αξίας του φέτος σε ένα συνεχές sell-off μετά τη διπλωματική κρίση μεταξύ Άγκυρας – Ουάσινγκτον, με αιχμή τη δίκη του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, μεγαλύτερη του αναμενομένου αποδείχθηκε η άνοδος τους ετήσιου πληθωρισμού για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, καθώς η ασθενέσθερη λίρα οδήγησε σε αύξηση των τιμών.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 17,9% έναντι ετήσιας ανοδου 15,9% τον προηγούμενο μήνα, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών στο 17,6%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της στην Τουρκία ενισχύθηκε κατά 2,3%, σε συμφωνία και με τις προβλέψεις έρευνας του Reuters.

Ο δείκτης των τιμών που αφορά τον τομέα της ενέργειας και ο οποίος καταγράφει μεταξύ άλλων και τις τιμές των προϊόντων πετρελαίου, ενισχύθηκε κατά 21,34% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2017, έναντι ετήσιας ανόδου 17,5% τον Ιούλιο.

Σε ότι αφορά τον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή, από τον οποίοι εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μετάλλων, σημειώθηκε επιτάχυνση στο 17,22% έναντι 15,1% τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές των τροφίμων, τα οποία αποτελούν σχεδόν το 25% της συνολικής κατανάλωσης στην Τουρκία, σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 19,75% τον Αύγουστο, έναντι 19,4% τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση της λίρας επιβαρύνει σημαντικά τους καταναλωτές της χώρας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποί με τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 15 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι o πληθωρισμός σημείωσε υψηλό 14 ετών τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στο 15,85%, πυροδοτώντας διψήφιες αυξήσεις σε μεταφορές, οικιακό εξοπλισμό και τρόφιμα.

Στα τέλη Ιουλίου η κρατική Botas αύξησε την τιμή του φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50% και κατά 9% για οικιακή χρήση, ενώ προχώρησε σε νέα αύξηση το Σάββατο.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

iove

Αισθητή μείωση της επιχειρηματικότητας αρχικού σταδίου - Ταυτόχρονα καταγράφηκε σημαντική διεύρυνση των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους - Το ίδιο διάστημα δεν καταγράφεται ποιοτική αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας

gsee

«Η Έφη Αχτσιόγλου αποκάλυψε την προειλημμένη κυβερνητική απόφαση, «συμμετέχουσας της ΓΣΕΕ ή μη, να προχωρήσει σε (κάποια) αύξηση του κατώτατου μισθού», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας

yperg12

Το πρόγραμμα υποστηρίζει απολυμένους του κλάδου με ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων συμβουλευτικής, εκπαίδευσης και κατάρτισης, προώθησης στην απασχόληση και υποστήριξης για τη σύσταση νέων επιχειρήσεων