Δεν συζητήθηκαν οι συντάξεις στο EuroWorking Group λέει η κυβέρνηση

Δεν συζητήθηκαν οι συντάξεις στο EuroWorking Group λέει η κυβέρνηση

Διαβεβαίωση Δραγασάκη ότι δεν θα υπάρχει η περικοπή στον προϋπολογισμό του 2019 - Άτυπο μνημόνιο ως το 2022, με νέου τύπου δόσεις που θα εγκρίνει η τρόικα, το σχήμα της Ενισχυμένης Επιτήρησης

euroworking-group
Η κυβέρνηση έσπευσε να διευκρινίσει μέσω αρμοδίων πηγών ότι στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του EuroWorking Group που προετοίμασε τη συνεδρίαση του Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου δεν συζητήθηκε το θέμα της αναβολής ή της αναστολής των περικοπών στις συντάξεις που έχουν ψηφιστεί για να ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2019.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι στο EWG συζητήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εκταμίευση προς την Ελλάδα των ANFAs και SMPs (τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν ευρωπαϊκές τράπεζες) εντός τεσσάρων ετών (2018-2022). Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από Ευρωπαϊκές πηγές, και όπως είναι γνωστό η τρόικα θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει τις δόσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται ανά εξάμηνο.

Ουσιαστικά αυτή είναι και η φυσιογνωμία του άτυπου μνημονίου ως το 2022 (επισήμως Ενισχυμένη Επιτήρηση) καθώς αντί για δόσεις δανειακής διευκόλυνσης η Ελλάδα θα διεκδικεί τις επιστροφές κερδών οι οποίες θα περνούν από το κόσκινο της τρόικας.

Βεβαίως το ζήτημα των συντάξεων παραμένει στο τραπέζι και έχουν ήδη διαμορφωθεί δύο πλευρές. Η πρώτη είναι αυτή της Γερμανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δεν δέχονται την ακύρωση του μέτρου. Το ΔΝΤ λειτουργεί πλέον ως τεχνικός σύμβουλος άρα μεγαλύτερη βαρύτητα έχει η στάση που τηρεί η Γερμανία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών του Eurogroup συμπλέει μαζί της.

Εκεί βρίσκεται και το πρόβλημα για την ελληνική πλευρά η οποία έχει την αμέριστη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή είναι η δεύτερη πλευρά και εκφράζεται από τον επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο. Με εντολή του Επιτρόπου Μοσκοβισί, ο Κοστέλο επεξεργάζεται σενάρια για την άμβλυνση των επιπτώσεων από το μετρό μέσω της σταδιακής εφαρμογής του. Το θέμα θα συζητηθεί από τις 10 Σεπτεμβρίου στις συναντήσεις κυβέρνησης-τρόικας στην Αθήνα και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αργότερο ως το Eurogroup της 10ης Νοεμβρίου.



Διαβεβαιώσεις Δραγασάκη



Κλείσιμο
Εν μεταξύ σε διαβεβαιώσεις ότι ο προϋπολογισμός που θα συνταχθεί για το 2019 δεν θα περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις προχώρησε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. "Ο προϋπολογισμός του 2019 πιστεύω ότι δεν θα περιέχει περικοπές συντάξεων, αλλά μέτρα ανακούφισης των κοινωνικά ασθενέστερων" δήλωσε.


Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι και την Τετάρτη κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί την 1η Οκτωβρίου και θα υποβληθεί στην Ευρωπαΐκή Επιτροπή προς έγκριση στις 16 Οκτωβρίου θα υπάρχουν κανονικά οι εξοικονομήσεις από την περικοπή των συντάξεων καθώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το Νοέμβριο ενόψει της κατάρτισης του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης