“Σκάντζα” με εργοστάσια ΔΕΗ-ξένων εταιρειών στο τραπέζι

“Σκάντζα” με εργοστάσια ΔΕΗ-ξένων εταιρειών στο τραπέζι

Με γαλλικές και ιταλικές εταιρείες έχει ήδη  μιλήσει η διοίκηση της ΔΕΗ, στην προσπάθειά της να αποφύγει την  πώληση μονάδων παραγωγής  ηλεκτρισμού 

“Σκάντζα” με εργοστάσια ΔΕΗ-ξένων εταιρειών στο τραπέζι
Μπορεί η χώρα μας να διασφάλισε μία παράταση, έως το τέλος του χρόνου, από την Τρόικα για να δώσει ριζική λύση στο ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού, ωστόσο ο πονοκέφαλος για το τι θα μπορούσαν να δεχθούν Βρυξέλες και ...συνοδοιπόροι τους, ως αντιστάθμισμα στο αίτημα για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, μεγαλώνει.

Με δεδομένο το “όχι” της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη στο αίτημα για πώληση μονάδων στον ιδιωτικό τομέα, στο τραπέζι αρχικώς “έπεσε”, όπως είχε αποκαλύψει το protothema gr., η ιδέα της πώλησης στους ιδιώτες που παράγεται με χαμηλό κόστος από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, ώστε αυτοί στην συνέχεια να πωλούν την ενέργεια στην χονδρική σε υψηλότερες τιμές και να αποκομίζουν κέρδη.

Ωστόσο στην ΔΕΗ φαίνεται ότι υπάρχουν και  δεύτερες σκέψεις, καθώς σε μία τέτοια εξέλιξη, η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού  θα επιβαρυνόταν με όλα τα κόστη  λειτουργίας των μονάδων της, χωρίς να καρπώνεται τα έσοδα.   

Και στην λογική αυτή, πληροφορίες φέρουν την ΔΕΗ να έχει έλθει ήδη σε διαπραγματεύσεις με ξένες εταιρείες για την προοπτική ανταλλαγής μονάδων, δηλαδή της παραχώρησης ελέγχου ενός εγχώριου λιγνιτικού ή υδροηλεκτρικού εργοστασίου με αντάλλαγμα την απόκτηση αντίστοιχης μονάδας στο εξωτερικό.   

Κατά την ίδια πληροφόρηση, συζητήσεις για το ζήτημα έχουν ήδη γίνει με την γαλλική Electricite de France (EDF) , με την οποία έχει ουσιαστικά δρομολογηθεί η εκπόνηση στρατηγικής συνεργασίας, όπως έχει αποκαλύψει το “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”, καθώς και με την ιταλική Sorgenia, η οποία έχει ως βασικούς μετόχους την οικογένεια Ντε Μπενεντέτι και την αυστριακή εταιρία ηλεκτρισμού Verbund.  
Κλείσιμο

Η EDF είναι, ως γνωστόν, η “βασίλισσα” της πυρηνικής  ενέργειας στην Ευρώπη και ήδη  δραστηριοποιείται στην Ελλάδα σε έργα ΑΠΕ είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με την ΔΕΗ.

Η δε Sorgenia έχει αναπτύξει θερμικές μονάδες καθώς και εργοστάσια ΑΠΕ στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Ρουμανία, ενώ έχει παρουσία και στο φυσικό αέριο. Στην δε ελληνική αγορά δραστηριοποιείται μέσω της εταιρίας παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας Volterra ΑΕ, στην οποία συμμετέχει και η κατασκευαστική JP Aβαξ.   
 
Το αν και κατά πόσον μία τέτοια λύση θα μπορούσε να προχωρήσει είναι, φυσικά, ένα θέμα, από τη στιγμή πο, προφανέστατα, μια σχετική εξέλιξη θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις από την πανίσχυρη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Να κλείσουμε σημειώνοντας ότι στελέχη από την Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν θα ξαναβρεθούν στην χώρα μας για συζητήσεις σε σχέση με την πρόοδο που καταγράφεται στην αγορά ηλεκτρισμού εντός του Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης