Ακόμα και μετά το Μνημόνιο: Την έγκριση των δανειστών για να εξαγγείλει φοροελαφρύνσεις περιμένει ο Τσίπρας

maksimou_arthroo

Τι περιλαμβάνουν οι ασκήσεις επί χάρτου για κατώτατο μισθό, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ - Και το ΔΝΤ στην πρώτη αποστολή των Θεσμών 

Το πράσινο φως από τους Θεσμούς περιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου για την ανακοίνωση των φοροελαφρύνσεων. Προτάσεις πάνε κι έρχονται ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες αλλά ακόμη δεν υπάρχει τελική απόφαση και ίσως αυτή να καθυστερήσει ως τον Νοέμβριο.

Κάποια πράγματα θα ξεκαθαρίσουν μετά τις 10 Σεπτεμβρίου όταν και αναμένεται στην Αθήνα το κλιμάκιο της μετα-τρόικας. Εν τω μεταξύ, παρά τις αρχικές αμφιβολίες, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετέχει κανονικά στην πρώτη αποστολή των δανειστών στην Αθήνα στην "μετα-μνημονιακή" εποχή.

Το τοπίο για τις φοροελαφρύνσεις είναι πιθανό να μην ξεκαθαρίσει ούτε στις 16 Οκτωβρίου όταν η Ελλάδα θα υποβάλλει τον Προϋπολογισμό του 2019 προς έγκριση στην Ευρωπαΐκή Επιτροπή. Κι αυτό γιατί οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και Θεσμοί, θέλουν να περιμένουν τα έσοδα του πρώτου 10μήνου του 2018 για να κρίνουν ποια θα είναι η υπέρβαση έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τη φετινή χρονιά.

Για τους παραπάνω λόγους, πέρα από τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις, ο Πρωθυπουργός είναι πιθανό να περιοριστεί στο περίγραμμα των παρεμβάσεων που επιθυμεί να κάνει η κυβέρνηση χωρίς να προχωρήσει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες στη ΔΕΘ.

Χθες, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχει ήδη προχωρήσει η επεξεργασία για μια σειρά φοροελαφρύνσεων, τις οποίες θα είμαστε σε θέση σύντομα να ανακοινώσουμε». Ανακοίνωσε την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο.


Το μενού των επιλογών


Πέρα από τη διαπραγμάτευση για τη μη εφαρμογή των ψηφισμένων μειώσεων στις συντάξεις το 2019, η κυβέρνηση εκκινεί από την αύξηση του κατώτατου μισθού που περιλαμβάνεται στο Ολιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Ευκλείδη Τσακαλώτου και ανοίγει μια ευρύτερη βεντάλια παροχών αναμένοντας την άφιξη της τρόικας στις 10 Σεπτεμβρίου.Ας δούμε τα βασικά σημεία:-Αύξηση 20 - 30 ευρώ στον κατώτατο μισθό. Το μέτρο αυτό έχει κλειδώσει με την «ανοχή» των δανειστών και αφορά σε μια αύξηση 5% στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα που παραμένει στα 586 ευρώ από το 2012. Για να επισπευσθεί το μέτρο η κυβέρνηση ετοιμάζει τροπολογία που θα προβλέπει διαδικασίες εξπρές για τη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων ώστε το ζήτημα να κλειδώσει ως το τέλος του έτους. Η επίσπευση θεωρείται αναγκαία καθώς το μνημόνιο τοποθετεί την εκκίνηση της διαδικασίας το Φεβρουάριο κάθε χρονιάς και την ολοκλήρωσή της στο τέλος Ιουνίου.-Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Ανακοινώθηκε ήδη από τον πρωθυπουργό στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή.-Συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επαναφέρει την αρχής της επεκτασιμότητας και την αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.-Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% . Ο συντελεστής εφαρμόζεται για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Το μέτρο κοστίζει 870 εκατ. ευρώ ετησίως-Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 23%. Μετρό που θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί καθώς θεωρείται ακριβό.-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%. Στόχος της κυβέρνησης είναι η οριζόντια μείωση κατά 10% το 2019 μαζί με έναν οδικό χάρτη για νέα μείωση ως 20% το 2020. Εξετάζεται επίσης η πλήρης απαλλαγή των φτωχών νοικοκυριών που σήμερα δικαιούνται έκπτωσης 50% (με εισόδημα έως 9.000 ευρώ και αξία περιουσίας έως 85.000 ευρώ για άγαμους κλπ). Αν η έκπτωση φτάσει το 100% το μέτρο θα κοστίζει 84,5 εκατ. Ευρώ.-Φόρος στις επιχειρήσεις από 29% στο 26%. Βασικός στόχος είναι η μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%.-Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 20%-30%. Το μέτρο ξεκίνησε σαν κίνητρο για να κλείσουν τα ανενεργά επαγγελματικά ΑΦΜ, αλλά μετά την λαίλαπα του ΕΦΚΑ και την κρίση που οδήγησε στο 3ο Μνημόνιο, χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες διέκοψαν τις εργασίες τους, οπότε το μέτρο παρέμεινε πλέον σαν χαράτσι και μόνον. Ωστόσο το μέτρο δεν αποδίδει πλέον όπως παλαιότερα, αφού το 2013 είχαν βεβαιωθεί 688 εκατ. ευρώ ενώ οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2018 δεν ξεπερνούν τα 435 εκατ. ευρώ (-250 εκατ. ευρώ σε σχέση με 5 χρόνια πριν). Τα 650 ευρώ το χρόνο πέφτουν βαριά για όσους επαγγελματίες επιμένουν να μην κλείσουν και στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να το μειώσουν σε περίπου 500 ευρώ. Μια τέτοια κίνηση θα «κόστιζε» περί τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά μπορεί και να αποφέρει έσοδα αν κρατηθούν ζωντανές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που σκέφτονται να κλείσουν.


-Μείωση εισφορών. Εφόσον οι υπέρογκες εισφορές είναι ουσιαστικά φόροι για τους επαγγελματίες, η κυβέρνηση θέλει να χαλαρώσει τη θηλιά που η ίδια επέβαλε στην πραγματική οικονομία. Το 2019 οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται κατά 15%, αλλά το ΣτΕ έχει στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση ότι πρέπει να βάλει πλαφόν. Έτσι εξετάζονται μειώσεις για εισοδήματα από 30.000 ευρώ το χρόνο και πάνω που θα μπορούν να γίνονται σταδιακά.

Υπό την αίρεση των ΘεσμώνΗ εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων ταυτόχρονα από το 2019 είναι εντελώς αδύνατη ακόμη κι αν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ. Το μείγμα θα ξεκαθαρίσει τον Νοέμβριο στο δεύτερο γύρο των επαφών με τους Θεσμούς. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει μια δέσμευση που έμεινε στον αέρα και αφορά στο μηδενισμό μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Θα έπρεπε κανονικά να είχε επιτευχθεί πριν την έξοδο από το πρόγραμμα. Όμως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούνιο διατέθηκαν στην αγορά μόλις 75 εκατ. ευρώ από τα 2 δισ. που χρωστάει το Δημόσιο, ενώ στην πραγματική οικονομία έφτασαν μόλις 2,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Ο Κούλης θέλει κατάργηση 8ωρου και μείωση μισθών.

Και επειδή ο Κούλης έχει πάρει το ok των Θεσμών,καμία σημασία δεν έχουν οι εξαγγελίες του Τσίπρα.

Α,ωραία.Θα πάνε τα 586 ευρώ στα 600 κι ο Κούλης θα ετοιμάζεται να τον μειώσει.

Καμία ελπίδα για τη χώρα.

Μηχανικός

Χωρίς ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ που όλοι οι πολιτικοί δεν φτιάξατε, είτε γιατί έχετε ΟΛΟΙ μαύρα χρήματα είτε προσδοκάτε να αποκτήσετε δεν μπορείτε να μειώσετε την φοροδιαφυγή. Οπότε οι αλλαγές των συντελεστών έχουν μικρό νόημα.

Χ.Π.

Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν Έλληνα όσο και λωτοφάγος να είναι που να κάθεται έστω να σπαταλήσει στιγμή από την ζωή του για αυτά που λέει ο απάτρηδας προδότης, εθνομηδενιστής και πολιτικός απατεώνα τσίπρας... Μέχρι και η γιαγιά μου έχει πιά καταλάβει ότι ο εν λόγω υποταχτικός δεν έχει δικαίωμα ούτε λάμπα να αλλάξει στου Μαξίμου αν δεν πάρει το ΟΚ από την συχαμερή χιτλερική δολοφόνο της ευρώπης των λαών, την μέγαιρα μέρκελ. !! Αλλά και από τους άλλους όψιμους ...φίλους της αριστεράς..χαχαχα τους αμερικανούς δεν προλαβαίνει να μαζεύει χαστούκια, προσβολές και ύβρεις, αλλά και να υποχρεώνεται σε προδοσίες (αφού και το δημοψήφισμα του απαγόρευσαν οι αμερικανοί μέσω του λαμόγιου Πάιατ), κατά της (υποτίθεται) πατρίδας του, όπως η προδοδία των Πρεσπών που θα μείνει στην ιστορία ως η νέα προδοσία μετά τον συμμοριτοπόλεμο των κομμουνιστών (ο Θεός να κάνει αυτά τα πολιτικά ρεμάλια κομμουνιστές), ή προδοσία και η κοσσοβοποίηση της Θράκης αρχής γενομμένης με τους βαλτούς από την τουρκία μουφτήδες και το ξεπούλημα του αιγαίου το οποίο κάνει μεθοδικά πράξη. Τέλος και το σοβαρότερο όλων είναι ο εξισλαμισμός της χριστιανικής πατρίδας μας σύμφωνα με τα σχέδια του Σώρος (άλλος φίλος των ελλήνων κομμουνιστών αυτός..!!) με την εισβολή εκατοντάδων χιλιάδων βρωμερών λαθρομουσουλμάνων ισλαμιστών από κάθε γωνιά της υποσαχάριας αφρικής, και της κεντρικής Ασίας, άνθρωποι χωρίς τίποτα κοινό με εμάς, δολοφόνοι, τρομοκράτες,βιαστές και ότι βρωμερό μας στέλνει η βρωμερή μέρκελ που δεν τις κάνει..! και επίσης αφού υποθήκευσε την συνολική εθνική περιουσία στο υπερταμείο που αποκλειστικά ελέγχουν οι ξένοι για 100 χρόνια....!! Όσοι λοιπόν από τους Έλληνες έχετε φάει τόσο κουτόχορτο ή λωτό ακούστε τον να ξα-μιλά για κόψιμο του ένφια..!!! για αυξήσεις κτλ κτλ και πιστέψτε τον..!! και μετά ξαναπέστε στον καναπέ....!! Μόνο προσέξτε, γιατί όταν ξυπνήστε μπορεί να είστε παλαιστήνιοι χωρίς πατρίδα... αφού τα "κομμάτια της πατρίδας σας θα έχουν πεταχτεί στα σκυλιά", όπως είπε και ο πρώην υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ στους FT. Τώρα θα μου πείτε αν ο χοντροβούβαλος Βενιζέλος με το PSI, ή την αγγλική νομολογία έκανε λιγότερα, ή μήπως ό βρωμερός προδότης ΓΑΠ με την μανούλα του που βρέθηκε με 500 εκατομμύρια ηταν καλύτερος..??? Κανείς...! Όλοι όσοι υπέγραψαν μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους καθ' υπαγόρευση είναι ένοχοι εσχάτης προδοσίας και με αλφαβητική σειρά (γιατί είναι πολλοί και θα δημιουργηθεί συνωστισμός) πρέπει να οδηγηθούν στο Γουδή...Τίποτα άλλο..!

Δεν αλλάζουν αυτοι

Τα συνήθη χιλιοειπωμενα ψέμματα του Τσίπρα. Δεν βρέθηκαν να λένε ψέμματα στον κόσμο επί τρισημιση χρόνια , πάλι παραμύθια; Απαταιωνες κατά εξακολούθηση.

ο Γιωργος

1 ευρο (φτου) να παει ο ΕΝΦΙΑ ενα πραγμα σημαινει. Οτι δεν εχω ιδιοκτησια. Νομιζετε οτι κοροιδευετε κανεναν Σταλινοφασιστες του Σορος; Ολο το neo Liberal χαρτινο "ευρωπαικο" οικοδομημα ειναι βασισμενο στο Σταλιν. Το γιατι το υποστηριζουν και οι δεξιοι απο την στιγμη που δικοι τους αναλυτες καταληγουν στο παραπανω συμπερασμα μονο χρημα και προδοσια μυριζει.

dim

4 λέξεις : Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Stop. Ελπίζω να μην θεωρεί κανείς ότι οι επόμενοι έχουν λύσει κάτι. Απλά είναι πιο σεμνοί, πιο έμπειροι και πιο τεχνοκράτες. Θέλουν και αυτοί πολύ δουλειά, είναι όμως θετικοί στην ανάπτυξη, ενώ οι παρώντες είναι εχθρικοί. Η πολιτική έχει απαξιωθεί πλήρως και αυτό είναι δυστύχημα για έναν τόπο. Επίσης έγιναν οικονομικά εγκλήματα εις βάρος ενός λαού πολλά χρόνια χωρίς καμία απολύτως διόρθωση σε νοοτροπία ή ήθος. Αυτός ο λαός με τον τρόπο που ζει τα τελευταία χρόνια είναι αδύνατον να επιβιώσει οικονομικά. Σε αυτό συντέλεσε το ανάπηρο πολιτικό σύστημα, σύσσωμο βέβαια, αλλά και η εμμονή των ξένων να ταπεινώσουν και να εξαθλιώσουν μια χώρα. Τι ακριβώς πέτυχαν οι φωστήρες πραγματικά δεν έχω καταλάβει μέχρι σήμερα. Ξέρω ότι είναι επιβεβλημένη η ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών άμεσα όμως είναι επιβεβλημένη και η εφαρμογή νόμων στην Ελλάδα,κάτι που δεν ισχύει μέχρι σήμερα. Χρειαζόμαστε διόρθωση DNA, ο έλληνας νομίζει ότι οι πάντες του χρωστάνε και ότι είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να δώσει πουθενά. Όσο ένα μεγάλο μέρος επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών φοροδιαφεύγει κατά περίπου 100%, όσο η παραοικονομία δουλεύει ρολόι, όσο βασιλεύει η διαφθορά και η διαπλοκή ενώ οι πολιτικοί εθελοτυφλούν προκλητικά και η δικαιοσύνη καταντάει προκλητική και εξοργιστική σε τραγικά βραδείς ρυθμούς τόσο θα ζούμε σε ένα απατηλό όνειρο ανάπτυξης και εξόδου στις αγορές και πράσινα (ή κόκκινα,διάλεξε) άλογα. Αυτό νομίζω ότι είναι πρόβλημα πολλών χωρών και η ΕΕ πολύ καθυστερημένα έχει αρχίσει να το καταλαβαίνει. Προσωπικά η παροχολογία δεν μου λέει τίποτα αν δεν συνδυαστεί με μια σωστή δικαιοσύνη, με επιβολή νόμων, ελέγχων και προστίμων. Το κράτος πρέπει να λειτουργήσει ορθά και εντατικά και ο πολίτης πρέπει να αναζητήσει την κοινωνική δικαιοσύνη και να "απαιτήσει" την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και της παραοικονομίας, την επιβολή νόμων, ελέγχων προστίμων. Και σε αυτό δεν έδειξε προθυμία κανένας πολιτικός μέχρι σήμερα.

H barufa δύσκολα κόβεται

Θα έρθει ο Κυριακος ο Σοφός και θα τα κάνει όλα μέλι-γάλα. Θα συνεχίσει το τιτάνιο και σωτήριο έργο των προηγούμενων μεγαθηρίων. Τι;; Κάνετε πως δεν τους θυμόσαστε;;;... Τους γνωστούς μωρέ.... αυτούς που μας τάιζαν με δανεικά, που μας έφεραν το ΔΝΤ, που είχαν φτιάξει το γνωστό οικογενειακό μαγαζάκι "Η Βουλή" και δούλευαν εκεί οι οικογένειες συνέχεια, από τον Καραμαν Αλή τον παλιό μέχρι τον Καραμαν Αλή το Σουβλακοφάγο. Από τον Θαθανδρέου το συγχωρεμένο μέχρι τον Λεφτάυπάρχουν. ΕΝα μαγαζάκι που έγινε διάσημο γιατί εφτιαχνε ωραίες barufes. Ολα τα σογια, γαμπροί, ξαδέλφια, παιδιά, εγγόνια εκεί μαζευονταν και εβγαζαν το χαρτζιλικι τους με το να σερβιρουν barufes ή με το να πλένουν κανα ποτηρι. Επίσης στο μαγαζάκι αυτό έβρισκαν δουλειά πολλοί άνθρωποι χωρίς διακρίσεις, όπως για παράδειγμα οι Συνδικα-ληστες οι Αραχτοί, οι Γραβάτουλες οι Συγκαμένοι ( αυτοί οι γνωστοί γραβατωμένοι με τους θρεμμένους πισινους και τη σοβαροφάνεια να ξεχειλζει).... Μα ελατε τωρα που δεν τους θυμόσαστε.....Τον Κυριάκο δεν τον θυμόσαστε που κάπου ηταν και αυτός εκεί μέσα;;;;; Τον έβαλε ο πατερας του να είναι κοντά με την αδελφή του..προκειμένου να μάθει τη δουλειά το παιδί.... Για να μας σερβίρουν όλοι μαζί καλές barufes.

okomi

Αγαπητό ΠΘ, σε παρακαλώ ενημέρωσέ μας από που προκύπτει ότι "...το 2019 οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται κατά 15%..."? Για ποιό λόγο και με ποιό δικαίωμα γράφετε ανακρίβειες στα άρθρα σας?

Τζων Φλωράκης

Από την 1η/1/2019 οι ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελµατίες, τους αγρότες, τους γιατρούς, τους φαρµακοποιούς, τους µηχανικούς, τους δικηγόρους, τους συµβολαιογράφους, τους δικαστικούς κλητήρες και τους έχοντες «µπλοκάκια» θα θεωρούνται µέρος του εισοδήµατος και δεν θα εκπίπτουν για τον υπολογισµό των τρεχουσών εισφορών. Για το 2018 ισχύει εν µέρει το ίδιο, µε τη διαφορά ότι φέτος οι εισφορές του προηγούµενου έτους (2017) µπαίνουν µεν στο καθαρό εισόδηµα, αλλά το συνολικό ποσό (εισόδηµα + εισφορές) έχει έκπτωση 15% και επ’ αυτού του ποσού υπολογίζεται και επιβάλλεται το ποσοστό της εισφοράς από τον ΕΦΚΑ. Για τις εισφορές του 2019 όµως η έκπτωση 15% καταργείται και οι επιβαρύνσεις είναι µεγαλύτερες.Πιο απλά δεν γίνετε, τράβα τώρα στην Αυγή να διαβάσεις για τα θαύματα του Σύριζα στην οικονομία....

Κάποιος

Οι εισφορές των αυταπασχολούμενων θα υπολογίζονται όχι ως ποσοστό (που φτάνει και το 38.1%) του έσοδα-έξοδα(συμπεριλαμβανομένων ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενου έτους) αλλα ως έσοδα-έξοδα(χωρίς ασφαλιστικές εισφορές). Μόνο για φέτος ειδικά, για λόγους "προσαρμογής", το εφάκι πέτυχε ένα συντελεστή έκπτωσης 15%, δηλαδή ο υπολογισμός των εισφορών έγινε βάδη του έσοδα-έξοδα(συμπεριλαμβανομένου του 15% των ασφαλιστικών εισφορών). Το συμπέρσμα είναι οτι κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές εισφορές των αυταπασχολούμενων θα αυξάνονται, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να δείχνει έσοδα και ο κάθε συριζα να πουλά αφήγημα στους συνταξιούχους εξαγοράζοντας ψήφους. Πληρώνουμε ΟΛΟΙ οι αυταπασχολούμενοι (όσοι λειτουργούμε ακόμη) την προεκλογική καμπάνια συριζα. Αντί να πουν στους συνταξιούχους την αλήθεια αποδεχόμενοι την ιδεολογική τους συντριβή, συντρίβουν οτι έμεινε όρθιο απο τον ιδιωτικό τομέα. Το ασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου (αλήθεια τί γίνεται με την απόφαση του ΣτΕ;) για αυτό ακριβώς το λόγο δημιουργήθηκε. Για να εξυπηρετήσει αφήγημα προς δυνητικούς ψηφοφόρους του συριζα.

dinos

Τσίπρας = Αξιοπιστία στα ψέματα.

ΝουΔου και ότι νάναι

ΝΔούλος= Να επιστρέψουν οι κλέφτες!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

jhjhjhjelliniko

Δύο οι αιτίες της καθυστέρησης - Η διοίκηση της Lamda Development ξεκαθάρισε ότι έχει στείλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στις αρμόδιες αρχές ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο

auto_show_Athens_2019

Έντονη είναι η κίνηση τους τελευταίους δύο μήνες στις εκθέσεις αυτοκινήτων, ενώ η αύξηση των πωλήσεων εκτός της απαραίτητης και αυτονόητης αισιοδοξίας, δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας, σε μία πολύπαθή αγορά, όπως είναι αυτή του αυτοκινήτου. Όμως γιατί συμβαίνει αυτό;