ΕΚΤ: Κόπηκε η εξαίρεση από το «waiver», χάνεται και η ποσοτική χαλάρωση

tsakalotos_arthro

Ενώ η Ελλάδα έχει αναλάβει όλες τις δεσμεύσεις και θα συνεχίζει τις θυσίες, δεν θα παίρνει φθηνό χρήμα για να θεωρείται «έξω από τα Μνημόνια» - Στα αζήτητα τα ελληνικά ομόλογα

Στην… κανονικότητα της εξάρτησης από τις αγορές’, αντί τα φθηνά δάνεια από τους Θεσμούς, εισέρχεται πλέον η Ελλάδα με την «καθαρή έξοδο» χωρίς Μνημόνια Στήριξης, από τις 20 Αυγούστου. Ωστόσο η αναβάθμιση από τον Fitch «άργησε μια μέρα» αφού έπρεπε να έχουν προηγηθεί και άλλες (κι από άλλους Οίκους αξιολόγησης) ώστε να «πιάσουν» τα ελληνικά ομόλογα την βαθολογία "ΒΒ" και για να μην τα βάλει ξανά σε καραντίνα η ΕΚΤ («waiver»), επειδή η Ελλάδα βρέθηκε χωρίς «ασπίδα προστασίας» και Μνημόνιο.

Οι αναβαθμίσεις όμως αναμένονται να συνεχιστούν αργά. Ο Fitch αναβάμισε με σε "ΒΒ-" με «σταθερή» προοπτική και όχι με θετική τάση για επόμενη αναβάθμιση σύντομα. Έδειξε επίσης ότι οι επενδυτές μπορούν να εμπιστεύονται την Ελλάδα έως το 2022, κυρίως επειδή η χώρα πήρε ελάφρυνση και 9,5 δισ. ευρώ προκαταβολικό δάνειο για μετά το 2018, ώστε να αποπληρώνει τα χρέη της σε ιδιώτες κατόχους ομολόγων. Όπως επισημαίνει ενώ ο ξένος Οίκος «η Ελλάδα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί πλήρως μέχρι το 2022 (και) αυτό θα πρέπει με τη σειρά του να στηρίξει την εμπιστοσύνη και την πρόσβαση στις αγορές μετά το Πρόγραμμα».

Τι χάσαμε…

Οι επενδυτές βλέπουν σαν το νέο «μπιμπελό» τους τα ελληνικά ομολογα και θα δοκιμάζουν τις αντοχές τους. Και ενώ μπαίνουνν σταδιακά στο «παιχνίδι» οι αγορές, το τέλος του 3ου Μνημονίου σήμανε από χθες ήδη και το τέλος στις «αβάντες» που έκανε επί τρία χρόνια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην χωρα, με το φθηνό χρήμα που έδινε στις ελληνικές τράπεζες με αντάλλαγμα ελληνικά ομόλογα.

Ωστόσο, χωρίς Πρόγραμμα, η Ελλάδα χάνει το "waiver" και είναι ανέφικτο πλέον –όπως έλεγε στις 26 Ιουλίου ο Μάριο Ντάγκι- να συμμετέχει η χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δηλαδή στο «μπαζούκας» του δωρεάν χρήματος που μοίραζε επί τρία χρόνια η ΕΚΤ.

Όπως και το 2015 όμως, που η χώρα είχε βγει ξανά από τα Μνημόνια, η ΕΚΤ σταματά να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ισάξια των ευρωπαϊκών, αφού αυτά έχουν απαξιωθεί και η Ελλάδα δεν παραμένει πια στο Πρόγραμμα Στήριξης όπως πριν.

Και ενώ στις 19 Αυγούστου του 2015, κυβέρνηση και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πανηγύριζαν για τα οφέλη από την επαναφορά της βοήθειας στο "waiver" από την ΕΚΤ (λόγω υπογραφής του 3ου Μνημονίου), σήμερα θεωρούν «μικρό κακό» τα περίπου 3,5-4 δισ. ευρώ που υπολογίζεται πως θα χάσουν οι 4 συστημικές τράπεζες, αφού θα βρουν να τα δανειστούν –ακριβότερα όμως- κι από αλλού, δηλαδή από ρέπος και τις αγορές.

Πιστωτικό «μπάζο» αντί… «μπαζούκα»

Το χειρότερο ίσως όλων είναι ότι παρά τις θυσίες 8 χρόνων, αλλά και εκείνων που έχει δεσμευτεί προκαταβολικά στα επόμενα χρόνια να κάνει η χώρα, χάνει ένα ακόμα πλεονέκτημα που είχε. Οπως έχασε επί τρία χρόνια τα ANFA’s και SMP’s (άλλα 6 δισ. ευρώ) που τώρα της προσφέρονται ξανά –σταδιακά και υπό όρους όμως- σαν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για το μέλλον μετά τα μνημόνια.

Επίσης η χώρα χάνει και την ποσοτική χαλάρωση (το «μπαζούκας» δηλαδή), αφού «κρατούσε ομπρέλα» όταν στην Ευρώπη «έβρεχε λεφτά» και το χρήμα στερεύει για όλους, αφού όμως πρώτα στήριξε την Ανάπτυξη και μείωσε τα επιτόκια άλλων Κρατών με πρόβλημα όπως της Ελλάδας.

Αντιθέτως τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν από απόψη αξιολόγησης κάτω από την κατηγορία ΒΒ, δηλαδη θεωρούνται «σκουπίδια» (junks) που δεν τα δέχεται πλέον ούτε η ΕΚΤ. Την ωρα όμως που στις αγορές καταγράφονται ξανά ανησυχητικές πιέσεις στα ομόλογα και το επιτόκιο στο 10ετές έφτασε χθες και στο 4,24% -λόγω Ιταλίας και Τουρκίας την φορά αυτή.

Από την άποψη αυτή, η ανάληψη τόσων δεσμεύσεων για μετά το 2018, δεν συνοδεύεται από διατήρηση πλεονεκτημάτων που είχε η χώρα ως το 2015 ή κι εφέτος ακόμα, υπογραμμίζοντας έτσι και την σκοπιμότητα της πρότασης Στουρνάρα για μία «προληπτική» γραμμή στήριξης χωρίς άλλα νέα μέτρα, που θα διέσωζε το waiver, καθώς θα εθωρείτο ένα light "Πρόγραμμα" ώστε και η ΕΚΤ να έδινε παράταση στην επιλεκτική αποδοχή των ελληνικών ομολόγων.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν αφήνει αμφιβολίες:

- Με την λήξη της τριετούς Χρηματοδοτικής Σύμβασης του 2015 (3ο Μνημόνιο) στις 20 Αυγούστου 2018, η Ελλάδα «δεν μπορεί να θεωρείται κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ που τελεί υπό πρόγραμμα» της ΕΕ ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

- Για τον λόγο αυτό, με βάση τον Κανονισμό της ΕΚΤ από το 2014 «θα παύσουν να πληρούνται από την εν λόγω ημερομηνία οι όροι για την προσωρινή αναστολή των ελάχιστων ορίων πιστοληπτικής διαβάθμισης» για ομόλογα που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία. Στο εξής δηλαδή θα τα θεωρεί και η ΕΚΤ «σκουπίδια» ("junks") όπως χαρακτηρίζονται αυτήν τη στιγμή από την αγορά.

- Αυτό σημαίνει ότι «από τις 21 Αυγούστου 2018, στα ομόλογα που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία, «θα εφαρμόζονται τα ενιαία κριτήρια και τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος», δηλαδή θα πάψουν να γίνονται δεκτά σαν να ήταν «κανονικά» και ισάξια ομόλογα της Ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ (65)

Οι Τράπεζες ... ο Ντράκης , σου λέει ... ΚΛΑΨΕ !!

Οι Τράπεζες που κοκκίνισαν το 48% των δανείων δεν τον ήξεραν το Draghi ;;; Πότε την έμαθαν αυτή τη μορφή ;; Μετά την πτώχευση ;;; Τι έκανε ο Ντράγκης, επί δεκαετίες, που ο Στουρνάρας στην Ελλάδα έδινε ΜΟΝΟ ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΙ ΑΓΥΡΙΣΤΑ;;;; Τι Draghis είναι αυτός ;;;

nikolios

Απο τα μνημονια δεν θα βγουμε ποτε, γιατι δεν το θελουν οι τραπεζες. Χωρις μνημονια, παει το φθηνο χρημα. Γι'αυτο εχουν βαλει ολους τους παρατρεχαμενους (ΜΜΕ και δημοσιογραφους) να μιλανε κατα της εξοδου.

Συριζάκιας

Εμείς πάντως δεν χρειαζόμαστε χαμηλά επιτόκια, γιατί βγαίνουμε οριστικά από τα μνημόνια και δεν θα ξαναδανειστούμε. Άσε που συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με τον σύντροφο Μαδούρο για δωρεάν πετρέλαιο σε όλους τους Έλληνες, Ρώσικες επενδύσεις δίκαιης ανάπτυξης, φτηνά Κινεζικά προϊόντα (θα παρακάμψουμε τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου) και πολλά άλλα που θα σας τα πούμε αργότερα. Μειώσαμε την ανεργία, φέραμε τουρίστες και βάλαμε πάλι το χαμόγελο και την σιγουριά στα πρόσωπα των Ελλήνων. Γιατί εμείς, τους βλέπουμε σαν ανθρώπους και όχι σαν αριθμούς. Ζήτω μας.

Γιώργος 45

Παραθέτω ξανά κειμενάκι που έχω γράψει (όλο και κάποιος συριζοφανατικός θα καταλάβει(;;;) κάτι): Επειδή πολλοί μιλούν για "εξοδο από τα μνημόνια" ενώ παράλληλα πολλοί Συριζαιοι μιλούν για "επιτυχημενη" έξοδο από τα μνημόνια και μερικοί από αυτούς αναφέρονται στο "γεγονός" ότι "οι άλλοι έβαλαν την χώρα στα μνημόνια και εμείς καταφεραμε και την βγάλαμε από τα μνημόνια" καλό είναι να μπουν μερικά πράγματα στη θέση τους. 1) Την 21η Αυγούστου ΔΕΝ “ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ” ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΛΗΓΕΙ Η ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΜΕ ΦΘΗΝΟ ΧΡΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ. 2) Από το προηγούμενο προκύπτει ότι δεν υπάρχει ούτε "επιτυχημένη" ούτε "αποτυχημένη" λήξη του δανεισμού. Απλά υπάρχει η λήξη της περιόδου δανεισμού. 3) Αυτό που συνηθίσαμε να λέμε "μνημόνια" είναι μια μια σειρά από υποχρεώσεις που αναλάβαμε να υλοποιήσουμε για να φτιάξουμε την οικονομία μας και την χώρα μας γενικότερα ΕΠΕΙΔΗ υπογράψαμε μια δανειακή σύμβαση και πήραμε έναν σκασμό φτηνό χρήμα. Ο σκοπός που υποχρεωθηκαμε να αναλάβουμε αυτές τις υποχρεώσεις είναι επειδή οι δανειστές μας ήθελαν να φτιάξουμε το "μαγαζί" μας έτσι ώστε και τα λεφτά τους να πάρουν στο μέλλον και να μην χρειαστεί να μας ξανα-ξανα-δανείσουν. (Στην πορεία βέβαια, όπως όλοι ξέρουμε, και αυτοί έκαναν λάθη και εμείς χίλιες φορές περισσότερα). 4) Με δεδομενο ότι οι μνημονιακές υποχρεώσεις μας ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΚΩΝ που πήραμε ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ, ούτε βραχυπρόθεσμα ( υποχρέωση μείωσης συντάξεων, μείωση αφορολογήτου κ.λ.π.) ούτε μεσομακροπρόθεσμα ( υποχρέωση συγκεκριμένων πρωτογενών πλεονασμάτων για δεκαετίες, κάτι που επηρεάζει δραματικά την ανάπτυξη της χώρας και όλη την οικονομική πολιτική της, υποθήκευση και διαχείρηση όλης της κρατικής περιουσίας για 99 χρόνια , συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι της οικονομικής πολιτικής μας κ.λ.π. ...κ.λ.π.) είναι αυτονόητο ότι ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, δηλαδή οι υποχρεώσεις μας που απορρέουν από τα δανεικά που πήραμε, ΟΥΤΕ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΥΤΕ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ. 5) Οι δανειστές μας, ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ, μιλούν για επιτυχή έξοδο από τα μνημόνια, όχι γιατί δεν τα ξέρουν όλα αυτά, αλλά επειδή έχουν σιχαθεί να ασχολούνται μαζί μας και, το κυριώτερο, θέλουν να πείσουν τους ψηφοφόρους/φορολογούμενους των χωρών τους ότι τα δισεκατομμύρια που έδωσαν δεν πήγαν χαμένα.

Σας πηραμε χαμπάρι!

Αν κυβερνουσε η ΝΔ θα διαβαζαμε πανηγυρικα άρθρα, με βαρυγδουπους τιτλους:" Μετα απο 8 χρονια επιτελους βγαινουμε απο τα Μνημονια!" "Επιτυχια της Κυβερνησης η εξοδος απο τα Μνημονια!"

Μιλας εκ μερος πολλων πιθηκων;

Αν η γιαγια μου ειχε ροδελες θα ηταν πατινι.

Ηλίθια πλάσματα είναι οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ

Το διάβασες το άρθρο Συριζόπουλο ? Αν ναι, γιατί δεν γράφεις που έχει λάθος ? Αλλά, που να βρεθεί επιχείρημα υπέρ της άθλιας οικονομικής πολιτικής του Τσίπρα.

Nick

Κοντά είναι και το κούρεμα...ο Ντραγκι τα έχει κανονίσει ολα με την σειρά... με τις υγείες μας!

CR

Ούτε η Κύπρος έχει ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα αλλά δανείζεται αρκετά φθηνά. Επέλεξε να βγεί από τα μνημόνια και όχι να παραμείνει για το waiver. Η όλη ιστορία αφορά 3.5δις ομολόγων που διακρατα η ΕΚΤ. Δεν άξιζει για τέτοιο ποσό να παραμένεις στα μνημόνια αντί να επιδιώξεις να κολυμπήσεις μόνος σου. Οι αγορές δεν θα εμπιστευτούν την Ελλάδα αν η πολιτική ηγεσία δεν δώσει επιτυχώς εξετάσεις χωρίς τον βουρδουλα των μνημονίων.

Λούλης

Οι γερμανοί είναι πονηροί. Τρομοκρατούν τον κόσμο και τις αγορές έτσι ώστε η Ελλάδα να δανείζεται αποκλειστικά από αυτούς και να την έχουν πιόνι τους. Όταν χρωστάς στον δανειστή σου τότε εκείνος σε κάνει ότι θέλει. Στην ουσία οι γερμανοί δεν θέλουν να χάσουν τον πελάτη τους που λέγεται Ελλάδα.

αχαχαχαχαχ

τι λες βρε καμμένε? Εσύ νομίζεις ότι η Κύπρος είναι στην ίδια μοίρα με εμάς? Εδώ θα είμαστε σε μόνιμο μνημόνια για πολλές δεκαετίες ακόμα με αυτά που έκανε ο Συριζα.

ΕΥΗ ΣΙΟΥΤΗ

Η Κύπρος δεν είναι υποθηκευμένη μέχρι το 2114, ούτε υποχρεωτικά πλεονάσματα (δηλαδή 4ο μνημόνιο) μέχρι το 2060!! Τί δεν καταλαβαίνεις;;;; Επί πλέον το πρόβλημα της Κύπρου δεν ήταν το εξωτερικό χρέος σαν εμάς.

Συντροφος αφισοκολλητης με επιδομα επιδοματος

Πολυ σωστα συντροφε. Αξιζει να δανειστουμε με 4.5% αντι για 1.5% που μας ζητουσαν οι τοκογλυφοι για να μπορουμε ελευθερα να διορισουμε τους αγωνιστες συντροφους μας. Ερχονται και εκλογες και οι συντροφοι εχουν κοιλιες να γεμισουν και ουσιες να αγορασουν.

φιλοσοφος

Μνημονιο κακο, οχι μνημονιο καλο, ΣΥΡΙΖΑ εξω απο μνημονιο, ΣΥΡΙΖΑ καλο.

ΜΑΤΖΑΦΛΑΡΑΣ

Δεν έχουν νόημα όλα αυτά που γράφει το άρθρο. Εμείς στις 20 του Αυγούστη θα πανηγυρίζουμε και θα χορεύουμε στο Σύνταγμα για την έξοδο από τα μνημόνια.

Ασπίδα στη γνώση

Οταν η όλη υπόλοιπη ανθρωπότητα ανακαλύπτει τα δεινά του κομμουνισμού και τη μιζέρια που φέρνει ο κρατισμός και η αριστερά, ο πιο έξυπνος λαός του κόσμου (ο δικός μας) επιλέγει ΣΥΡΙΖΑ και ομπρέλες για να μην τον αγγίζει η ποσοτική χαλάρωση και η ανάπτυξη που φέρνει η φιλελεύθερη οργάνωση της οικονομίας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trape3

Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν κατά το παρελθόν είχε διαπιστώσει παραβιάσεις του ανταγωνισμού στα σχήματα αναβαλλόμενης φορολογίας που χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχυθούν τα κεφάλαια των τραπεζών

f1new1

Οι οικονομικές επιδόσεις και οι νέοι σχεδιασμοί των πρωταγωνιστών του κλάδου των σούπερ μάρκετ - Πώς δύο παίκτες κατάφεραν να ελέγχουν το 50% της αγοράς και οι μεγάλες προσπάθειες των άλλων μεγάλων του κλάδου