«Απογείωση» στα περιφερειακά αεροδρόμια

erodromias

Με 17,4 εκατ. προγραμματισμένες θέσεις τη θερινή σεζόν

Αυξημένες κατά 13,4% εμφανίζονται οι προγραμματισμένες θέσεις στα κυριότερα περιφερειακά αεροδρόμια για το σύνολο της θερινής σεζόν του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, φθάνοντας συνολικά φέτος τα 17,4 εκατομμύρια.

Με βάση τα στοιχεία στο τέλος Ιουλίου που έχει επεξεργαστεί το Sete Intelligence του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προκύπτει σημαντική αύξηση τόσο στους κύριους προορισμούς όσο και σε πολλούς δευτερεύοντες στα περιφερειακά αεροδρόμια πλήν της Αθήνας (Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Κώς, Κάρπαθος, Ηράκλειο, Χανιά, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ακτιο, Μύκονος, Σαντορίνη, Αραξος, Καλαμάτα, Σάμος, Σκιάθος, Καβάλα, Μυτιλήνη).

Οσον αφορά την πεντάδα των τοπ αγορών για φέτος, πρώτη είναι η Γερμανία με επιπλέον 24% θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι ή αλλιώς 3,49 εκατ. προγραμματισμένες θέσεις για την περίοδο από τις αρχές Μαρτίου εώς το τέλος Οκτωβρίου, σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 3,41 εκατ. προγραμματισμένες θέσεις και άνοδο 7% σε σχέση με την περίοδο Μαρτίου- Οκτωβρίου του 2017, η ανερχόμενη Πολωνία στην τρίτη θέση με ένα +48% σε σχέση με πέρυσι κι ένα σύνολο 1,21 εκατ. θέσεις, η Ιταλία με 1,2 θέσεις και αύξηση 9% και η Ολλανδία με άνοδο 12% και 976 χιλ. προγραμματισμένες θέσεις.

Ειδικά για τον Αύγουστο, τον «θερμότερο» μήνα του έτους, εκτιμάται αύξηση των αεροπορικών θέσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια (δεν περιλαμβάνονται τα νούμερα της Αθήνας), κατά 12,3% ή αλλιώς επιπλέον 399 χιλ. θέσεις στο σύνολο των 3,64 εκατ. προγραμματισμένων θέσεων, ενώ ακόμη μεγαλύτερη, κατά 14,7% ή επιπλέον 400 χιλ. προγραμματισμένες θέσεις είανι η άνοδος του Σεπτεμβρίου, γεγονός το οποίο δημιουργεί υψηλότερες προσδοκίες για τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Για το μήνα Αύγουστο παντως, στη Θεσσαλονίκη η αύξηση των αεροπορικών θέσεων ανέρχεται σε 20,9% ή 67 χιλ. θέσεις, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται στη Μυτιλήνη με +56,2% (6 χιλ. θέσεις). Σε απόλυτες διαφορές, 65 χιλ. θέσεις προστέθηκαν στην Κέρκυρα (+20,0%), 52 χιλ. στη Ρόδο (+9,9%) και 50 χιλ. στη Κω (+20,3%). Μείωση (-3,7%) αναμένεται μόνο στη Σκιάθο κατά 2 χιλ. θέσεις.

Οσον αφορά τις εθνικότητες, τον Αύγουστο, καταγράφεται αύξηση των αεροπορικών θέσεων από τη Γερμανία κατά 101 χιλιάδες (+21,1%), ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται από τη Πολωνία, της τάξεως του 65% ή επιπλέον 103 χιλ. θέσεις. Μείωση των αεροπορικών θέσεων τον Αύγουστο παρουσιάζεται από τη Ρωσία κατά 2,0% ή κατά 4 χιλιάδες και από την Ιταλία (οριακή) -0,1%/-435 θέσεις.

Το μήνα Σεπτέμβριο, καταγράφεται από τη Γερμανία, αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 104 χιλιάδες ή +22,3%, ενώ και στην περίπτωση αυτή η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται από τη Πολωνία 60,5% ή επιπλέον 97 χιλιάδες θέσεις και ακολουθούν το Ισραήλ (42%) και η Τσεχία (22,2%). Μικρή μείωση των αεροπορικών θέσεων το Σεπτέμβριο παρουσιάζεται από τη Ρωσία κατά 2% και από την Ιταλία κατά 3,1%.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

''Είδες η Fraport'';Θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του άρθρου.

Αντικειμενικοί,όπως πάντα.

Μπάμπης Μπαμπιδης

Τα πήραν τα αεροδρόμια κοψοχρονιά οι Γερμανοί, γιατί η πολιτική αλητεία τα είχε απαξιώνει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsakalotos-sholz

Πηγές των θεσμών μιλούν για περικοπές - όχι κατ' ανάγκην σε συντάξεις - για να κλείσει το χάσμα με την Αθήνα - Παρά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν για συνέπειες από τυχόν ανατροπή της δημοσιονομικής πολιτικής, στην κυβέρνηση μιλούν για πακέτο παροχών €1 δισ. το 2019

tameia_main01

Όσοι   πληρώνουν τις χαμηλότερες εισφορές θα έχουν επιπτώσεις στην προσδοκώμενη σύνταξη - Τι προβλέπεται για εξόφληση των οφειλών στους κλάδους υγείας - Από 200 έως 4.690 ευρώ τον χρόνο θα γλιτώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Constructi

Μελέτες  του ΙΟΒΕ επισημαίνουν τα αίτια της αρνητικής αυτής πορείας του κλάδου, τον σημαντικό βαθμό επηρεασμού της οικονομίας της χώρας από την πορεία του και τα αίτια που η οικονομία μένει καθηλωμένη, ακόμη και μετά από 10 χρόνια

oures

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας - Από 200 έως 4.690 ευρώ το όφελος από τις μειώσεις στις εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες  - Δείτε πίνακα με τις μειώσεις για κάθε εισοδηματικό κλιμάκιο

16