Κομισιόν: Yπό επανεξέταση η «άλωση» του ΕΔΟΕΑΠ από την Κυβέρνηση

Κομισιόν: Yπό επανεξέταση η «άλωση» του ΕΔΟΕΑΠ από την Κυβέρνηση

«Η απόφαση αλλάζει» εφόσον στηρίχτηκε σε «ανακριβή στοιχεία», λέει η Επίτροπος Thyssen

edoeap
«Παράθυρο» για να μπει φρένο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ενσωματώσει το Ταμείο Περίθαλψης των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) στους κρατικούς φορείς Γενικής Κυβέρνησης, ανοίγει η Κομισιόν. Με βάση απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε τρεις Έλληνες Ευρωβουλευτές, η απόφαση αυτή μπορεί να αλλάξει, εφόσον έχει στηριχθεί σε ανακριβή και λανθασμένη πληροφόρηση που δόθηκε στην Eurostat από την Αθήνα.


Ωστόσο «πετάει το μπαλάκι» στην κυβέρνηση ουσιαστικά, να ζητήσει εκείνη μέσω της ΕΛΣΤΑΤ νέα γνωμοδότηση από την Eurostat, παρέχοντας αληθή και επικαιροποιημένα στοιχεία.


Το μείζον πολιτικό ζήτημα που εγείρεται από την ερώτηση των τριών Ευρωβουλευτών δεν είναι η «στατιστική κατάταξη» των λογιστικών και περιουσιακών στοιχείων του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά η προειδοποίηση πως με την υπαγωγή του ΕΔΟΕΑΠ στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, η όποια Κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα (τώρα ή στο μέλλον) να καταργήσει το Αυτοδιοίκητο του Ταμείου και να διορίζει δοτή Διοίκηση για να ασκεί εξουσία στον κλάδο των Δημοσιογράφων, πιέζοντας επιλεκτικά ενδεχομένως ή, αντιθέτως, προσφέροντας ανοχή και στήριξη σε ΜΜΕ της προτιμήσεώς της, θέτοντας εμπόδια («τύπου» Ουγγαρίας ή Πολωνίας) στην Ελευθεροτυπία και στην Δημοκρατία στη χώρα μας.



Οι τρεις Έλληνες Ευρωβουλευτές κ.κ. Μιλτιάδης Κύρκος, Γιώργος Γραμματικάκης και Νίκος Ανδρουλάκης απηύθυναν ερώτηση στην ΕΕ εάν υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει η γνωμοδότηση της Eurostat, στην οποία στηρίχθηκε η κυβέρνηση για να κατατάξει με νόμο τον ΕΔΟΕΑΠ μεταξύ των κρατικών φορέων, παρίτι το Ταμείο δεν χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ούτε στηρίζεται σε εισφορές «υπέρ τρίτων» από την στιγμή που καταργήθηκε το Αγγελιόσημο.



Επί της ουσίας όμως, αποκαλύπτουν ότι η απόφαση στηρίχτηκε σε κατασκευασμένα στοιχεία. Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους:


- η Eurostat, κατόπιν ερωτήματος της ΕΛΣΤΑΤ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο φορέας επικουρικής σύνταξης, υγείας και πρόνοιας των εργαζομένων στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης (ΕΔΟΕΑΠ) θα πρέπει να ταξινομηθεί στον τομέα της γενικής κυβέρνησης



Κλείσιμο
- τα στοιχεία, όμως, που αξιολόγησε η Eurostat είναι παρωχημένα καθώς της διαβιβάστηκαν στοιχεία από τις ελληνικές αρχές έως το έτος 2016, όταν ακόμα δεν είχε καθοριστεί ο νέος τρόπος χρηματοδότησης του Ταμείου.



- πλέον, σύμφωνα με τον νόμο 4498/2017, τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ είναι εισφορές εργοδοτών/εργαζομένων οι οποίες συμφωνήθηκαν πριν τις νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση



- το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ΜΜΕ η οποία επίσης συμφωνήθηκε ως εργοδοτική εισφορά.


Και η ερώτηση καταλήγει: «έχοντας επίσης υπόψη ότι η υπαγωγή του ΕΔΟΕΑΠ στους φορείς της γενικής κυβέρνησης θα δώσει το δικαίωμα στην εκάστοτε κυβέρνηση να διορίζει την διοίκηση, παρέχοντας στην εκτελεστική εξουσία τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το Ταμείο για τον περιορισμό της ανεξαρτησίας του Τύπου, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Υπάρχει η δυνατότητα αναθεώρησης της γνωμοδότησης της Eurostat με βάση τα νέα δεδομένα»;



Στην απάντηση της εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 1/8/2018, η αρμόδια Επίτροπος για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, Marianne Thyssen αναγνωρίζει ότι:



- «κατόπιν αιτήματος των κρατών-μελών, η Eurostat παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με την ορθή εφαρμογή των λογιστικών κανόνων του ευρωπαϊκού συστήματος περιφερειακών και εθνικών λογαριασμών (ESA) του 2010» αλλά αυτό δεν γίνεται απευθείας με την κυβέρνηση αλλά «μόνο με την αρμόδια εθνική αρχή».Στην περίπτωση της Ελλάδας «αυτή είναι η εθνική στατιστική υπηρεσία, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).


- «Η εθνική στατιστική αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ζήτησε τη γνώμη της Eurostat» και «η Eurostat εξέφερε τη γνώμη της βάσει των πληροφοριών που έλαβε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ».


- «Η Eurostat εκφέρει γνώμη πάντα βάσει των παρεχόμενων πληροφοριών. Σε περίπτωση που προκύψει ότι οι εν λόγω πληροφορίες είναι ελλιπείς ή έχουν αλλάξει λόγω νέων εξελίξεων, θα μπορούσε να ζητηθεί από τη Eurostat νέα γνώμη, αποκλειστικά μέσω της ΕΛ.ΣΤΑΤ σύμφωνα με την ίδια διαδικασία».


Υπενθυμίζεται ότι η συμπερίληψη του ΕΔΟΕΑΠ στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης επιδιώχθηκε και ψηφίστηκε σαν προαπαιτούμενο της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου, «φουσκώνοντας» έτσι λογιστικά το πρωτογενές πλεόνασμα του δημοσίου, αν και η επιβίωση του Ταμείου στηρίζεται αποκλειστικά στις μεγάλες περικοπές παροχών, αλλά σε υπέρογκη αύξηση των εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών του κλάδου, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου στις διαφημίσεις. Από τον κρατικό προϋπολογισμό το Ταμείο δεν έχει λάβει καμία απολύτως κρατική επιχορήγηση, παρά μόνον δάνειο (με εξασφαλίσεις) από τον ΕΦΚΑ, το οποίο υποχρεώθηκε να ζητήσει προσωρινά πέρυσι μετά την αιφνιδιαστική κατάργηση των θεσμοθετημένων πόρων του (το αγγελιόσημο που θεσμοθετήθηκε επειδή το δημόσιο κατάργησε το «λαχείο συντακτών» και σαν αναπλήρωση για τα έσοδα που έχασε το Ταμείο).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης