«Πυροσβεστικά» μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων φορολογουμένων

ypoik-ktirio

«Του αγγέλου του νερό» δεν χαρίζει το υπουργείο Οικονομικών: ΕΝΦΙΑ και σε σπίτια που…δεν υπάρχουν, 59 μέρες «τράτο» για δηλώσεις και πληρωμές φόρου, προκαταβολή φόρου 2019 για επιχειρήσεις που καταστράφηκαν - Παράταση ως 30 Ιουλίου στις δηλώσεις Ε1 για τους υπόλοιπους φορολογούμενους

Μέσα στις στάχτες, τα αποκαΐδια και την συμφορά που άφησαν πίσω τους οι φλόγες, καλούνται οι πυρόπληκτοι της Αττικής να υποβάλουν υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις και να πληρώνουν φόρους για τα εισοδήματα και τον ΦΠΑ που (κάποτε) είχαν εισπράξει.

Πριν καλά-καλά καθαρίσουν τα σπίτια τους από τις στάχτες, όσοι επέζησαν από την καταστροφή θα πρέπει να βάλουν σε σειρά τις εκκρεμότητες στην εφορία –πριν βάλουν ξανά σε τάξη τη ζωή τους.


Με βάση τα μέτρα ανακούφισης που ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης, το υπουργείο Οικονομικών παίρνει τις εξής πρωτοβουλίες:


- Απαλλάσσει από ΕΝΦΙΑ τους ιδιοκτήτες κατεστραμμένων κτιρίων που …δεν υπάρχουν πια. Αλλά για το 2018 μόνον! Θα φέρει διάταξη που θα απαλλάσσει και όλους τους άλλους πληγέντες από θεομηνίες (πχ πλημμύρες, σεισμούς κλπ) από τον ΕΝΦΙΑ της χρονιάς που επήλθε η καταστροφή του ακινήτου τους.


Το μέτρο, όπως ανακοινώθηκε, έχει προσωρινό χαρακτήρα. Για τα επόμενα έτη (υπάρχει-δεν υπάρχει το ακίνητο) οι ιδιοκτήτες θα υποχρεούνται να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, εκτός αν του χρόνου δοθεί κάποια νέα παράταση της απαλλαγής. Και με τις νέες αντικειμενικές αξίες, με βάση τις Τιμές Ζώνης που ίσχυαν πριν την καταστροφή!


Κατά πληροφορίες -αν και δεν ανακοινώθηκε τελικώς κάτι σχετικό- εξετάζεται και το ενδεχόμενο, για περιπτώσεις όπου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν πεθάνει λόγω της φωτιάς, όσοι κληρονόμοι τους τελούν εν ζωή να απαλλάσσονται από φόρο κληρονομιάς για την περιουσία που τους αφήνουν οι συγγενείς τους.


Ωστόσο ανακοινώθηκε παράταση για την υποβολή μεταβολών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), τα οποία επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές έως τέλος του τρέχοντος έτους. Με τον τρόπο αυτό, εφόσον μεταβιβάσουν ή κληρονομήσουν ακίνητα, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώσουν την αλλαγή μέσα σε 5 μήνες αντί για 30 μέρες, γλιτώνοντας το πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης.


- Δίνει στα πυρόπληκτα νοικοκυριά που υπάγονται στις ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας περιθώριο επιπλέον 59 ημερών (μέχρι Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου) για να υποβάλουν την φορολογικής τους δήλωση, που κανονικά θα έπρεπε να υποβληθεί μέχρι 30 Ιουλίου 2018 (όπως ανακοινώθηκε χθες ότι θα ισχύσει για τους υπόλοιπους φορολογούμενους).Αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο) θα καλούνται να πληρώσουν τους φόρους σε 4 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου (επειδή 30 πέφτει Κυριακή) και τις επόμενες στο τέλος Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.


- Για τις πληγείσες επιχειρήσεις η υποβολή δηλώσεων εισοδήματος θα γίνεται έως Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου (αντί 27 Σεπτεμβρίου που ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσει για τα νοικοκυριά). Η πληρωμή των φόρων θα ξεκινά τέλη Οκτωβρίου. Η δεύτερη δόση θα πληρωθεί έως 30 Νοεμβρίου 2018, ενώ η τρίτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018.


Το μέτρο πάντως, όπως ανακοινώθηκε, δεν απαλλάσσει από προκαταβολή φόρου για τα κέρδη του 2019 τις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν –όπως και ολόκληρη η περιοχή.


- Οι πληγείσες επιχειρήσεις θα κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις και να αποδώσουν τον ΦΠΑ που εισέπραξαν έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2018, αντί 31 Ιουλίου που ισχύει κανονικά.


- Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 28 Σεπτεμβρίου 2018. Δηλαδή μέσα στου επόμενους 2 μήνες πρέπει να πληρώσουν μαζεμένους όλους τους φόρους (εισοδήματος, ΦΜΥ, ΦΠΑ, τέλη κλπ) ενώ ουσιαστικά θα αγωνίζονται για ένα νέο ξεκίνημα μετά την καταστροφή.Επίσης, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, προωθείται απόφαση για την αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, που έληξαν ή θα λήξουν εντός εξαμήνου από την έκδοσή της. Αυτό θα αφορά προφανώς δόσεις ρυθμίσεων χρεών ή άλλες οφειλές και όχι τους τρέχοντες φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ για τα οποία ανακοινώθηκε το ειδικό χρονοδιάγραμμα πληρωμών (28 Σεπτεμβρίου 2018).

ΣΧΟΛΙΑ (6)

ΛΕΩΝ

Να σε καψω Γιαννη να σ αλειψω λαδι...ΥΠΟΙΚ

Αγγελος Μπόρας

Αν ήμουν πυρόπληκτος -δεν είμαι ευτυχώς- δεν θα έκαναν καμία δήλωση Ε1. Να πάνε αυτοί να βρουν τα έγγραφα που είχα στο σπίτι μου και να μου συμπληρώσουν την δήλωση. Η ΔΕΗ διαγράφει τις οφειλές των κατεστραμμένων, ενώ το αριστερό υπουργείο Οικονομικών θέλει υπερ-πλεόνασμα. Τόσα έξοδα αποκατάστασης και στήριξης θα γίνουν, γιατί δεν τους αφήνουν στην ησυχία και τον πόνο τους όλους αυτούς τους ανθρώπους; Όχι να καθαρίσουν τα σπίτια τους, αλλά ούτε να βρουν (ή να αποχαιρετήσουν) τα παιδιά και την μάνα τους δεν θα μπορέσουν εκατοντάδες άνθρωποι. Πάτε καλά στο ΥΠΟΙΚ και στο ΜΑΞΙΜΟΥ; Εδώ ο Αλέξης χάριζε 14η σύνταξη από λεφτά που δεν είχε, κωλώνει τώρα να τους διαγράψει οφειλές φόρων που ούτως ή άλλως δεν θα εισπράξει; Για να μην πω για τις 2 μέρες παράταση έως 30 Ιουλίου "λόγω πένθους"! Δηλαδή αν δεν γινόταν η Καταστροφή, δεν θα έδιναν παράταση; Ή καπηλεύονται και την Καταστροφή για κάτι που ούτως ή άλλως πάντα γινόταν και θα γίνει και πάλι. Ή, επίσης, τι θα πρέπει να κάνει πχ ένας επαγγελματίας ή ένας λογιστής που κάηκε το σπίτι ή το γραφείο του, αλλά πρέπει να τρέχει να υποβάλλει δηλώσεις άλλων ή για άλλες δραστηριότητές του μέχρι 30 Ιουλίου; Σας πήρε πολλές ώρες να συσκεφτείτε και να ανακοινώσετε τέτοια μέτρα στήριξης; Ευχαριστούμε πολύ για την Βοήθεια

Andreas

Απ' όσο γνωρίζω οι φόροι είναι ανταποδοτικοί, να πληρώσουν φόρο για ποιό λόγο; Για το ότι ένα ανύπαρκτο κράτος δεν φρόντισε να προστατέψει τις ζωές κατά πρώτον και τις περιουσίες κατά δεύτερο των φορολογούμενων πολιτών του; Για να έχεις απαιτήσεις να πληρωθούν οι φόροι πρέπει πρώτα το ίδιο το κράτος να προσφέρει τα αυτονόητα.

CR

2 μέρες μετά την πυρκαγιά και η ΑΑΔΕ δεν έχει αλλάξει τις αντικειμενικές αξίες στο Μάτι. Απαράδεκτο.

Εισαι αστείος

Τις αντικειμενικές τις αλλάζει το υπουργείο Οικονομικών, όχι η ΑΑΔΕ. Θα αλλάξουν ξανά με εντολή της Τρόικας στα μέσα του 2019. Μέχρι τότε όλοι οι φόροι πάνε με βάση την Τιμή Ζώνης. Τράβα μια βόλτα στην Ραφήνα να δεις αν κουνιούνται οι βάρκες ή κάηκαν...

Πρεπει να πληρωθουν οι Καρανικες

και οι λοιπες δημοσιουπαλληλικες δυναμεις,οχι για μια φωτια να διαλυσουμε το καλοδουλεμενο κράτος μας που αντεδρασε και αψογα και ειχαμε μονο καμμια εκατοστη θυματα,οι φόροι μας πιάνουν τόπο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

scholz

«Η εμπορική πολιτική εδώ και καιρό αποτελεί ευρωπαϊκή ευθύνη. Είναι σαφές ότι έχουμε πολύ περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη εάν μιλήσουμε με μία ευρωπαϊκή φωνή», τόνισε ο Σολτς

tte_1

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το πρωτογενές πλεόνασμα περιορίστηκε στα 838 εκατ. ευρώ το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου – Ο προϋπολογισμός έχει ταμειακό έλλειμμα 380 εκατ. ευρώ

kokkina_daneia1

Οι ελληνικές τράπεζες δέχοναι πιέσεις και προτίθενται να απομειώσουν ταχύτερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – Στόχος είναι να μειωθούν οι απαιτήσεις τους κατά 60 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021