10% κάτω από τους στόχους οι εισπράξεις φόρων λόγω… Κατρούγκαλου

ypoik

Κίνητρο για φοροδιαφυγή έδωσε η σύνδεση ασφαλιστκών εισφορών και φορολογητέου εισοδήματος - Αγωνία για τα έσοδα ενόψει ελέγχων και νέου προϋπολογισμού

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών για την φθίνουσα πορεία στις εισπράξεις φόρων που αποτυπώνεται στα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού στο α΄πεντάμηνο της χρονιάς (-10%), με βάση τα οποία τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα δώσει την πρώτη μεταμνημονιακή «μάχη» με τις Βρυξέλλες για ΄το πλεόνασμα και τις παροχές του 2019.

Στο οικονομικό επιτελείο αποδίδουν στον νόμο Κατρούγκαλου και στην σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα (που –όπως λένε- έδωσε επιπλέον κίνητρο για φοροδιαφυγή) την σημαντική υστέρηση που καταγράφεται στα κρατικά έσοδα σε σχέση με πέρυσι αλλά και έναντι των μηνιαίων στόχων του 2018).

Έτσι, το επόμενο μεγάλο «κρας-τεστ» για τα έσοδα αναμένεται πλέον στο τέλος Ιουλίου, όταν θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα η α΄δόση φόρου εισοδήματος αλλά και ο ΦΠΑ β΄τριμήνου 2018.

Αναζητώντας τις αιτίες του «κακού» και λίγο πριν λήξει η διορία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (στις 26 Ιουλίου) η Έκθεση για την διακύμανση των φορολογικών εσόδων της ΑΑΔΕ επιχειρεί μια αποτίμηση για τις εισπράξεις Μαΐου, στην οποία διαπιστώνει ότι:

1. Τα συνολικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους τον Μάιο του 2018:
διαμορφώνονται σε 3,06 δισ. ευρώ
εμφανίζονται μειωμένα κατά 9,84% συγκριτικά με τον Μάιο του 2017
είναι χαμηλότερα 3,15% σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο είπραξης

2. οι άμεσοι φόροι τον Μάιο 2018 παρουσιάζουν μικρή μείωση σε σχεση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, καθώς όλες οι μείζονες κατηγορίες κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.


Η εξήγηση που δίνουν στην Πλατεία Συντάγματος, όπως αναφέρεται στην Έκθεση είναι ότι «λόγω της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών που αποδίδονται πλέον στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με τα δηλωθέντα εισοδήματα, η υστέρηση στα έσοδα της εν λόγω κατηγορίας, οφείλεται εν μέρει στα μικρότερα εισοδήματα που σπεύδουν να δηλώσουν ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να καταβάλλουν όσο το δυνατόν μικρότερες εισφορές».

Την ίδια στιγμή όμως, αποκαλυπτεται και μείωση εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων. Όπως αναφέρεται «αρνητική μεταβολή, επίσης, παρουσιάζουν και τα έσοδα από τον φόρο στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις που εισπράττεται με τη μορφή παρακράτησης (ΚΑΕ 0113), τα οποία μειώθηκαν κατά 6,19 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 495,42 εκ. ευρώ τον Μάιο του 2018, έναντι 501,61 εκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους».


Για την υστέρηση στα έσοδα από φόρους επιχειρήσεων (νομικών προσώπων) η εξήγηση είναι πιο απλή και αποδίδεται στην παράταση υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος.


3. οι έμμεσοι φόροι τον Μάιο του 2018:
ανήλθαν σε 2,04 δισ. ευρώ
σημείωσαν μείωση της τάξης του 11,97% έναντι των αντίστοιχων εσόδων (2,32 δισ ευρώ) του Μαΐου του 2017 .
παρουσίασαν οριακή υστέρηση έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 1,18%.Η εξέλιξη αυτή τον Μάιο είχε ως αποτέλεσμα, συνολικά στο α΄5μηνο του 2018 οι εισπράξεις να κινούνται κάτω από τον στόχο του προϋπολογισμού, δημιουργώντας ανησυχία ακόμα για τα υπερ-πλεόνασματα που υπόσχεται προς διανομή η κυβέρνηση.


Και μπορεί μεν για την επίτευξή του υπερπλεονάσματος εφέτος, να φανεί αρκετή μία ακόμη περικοπή δαπανών -που θα εμφανιστεί στο τέλος ως έκτακτη «παροχή»- στην πράξη όμως τυχόν υστέρηση εσόδων έως τότε θα δημιουργήσει προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ (37)

Αχαχουχας

Τα λαμόγια, οι απατεώνες, οι κλέφτες δέν πληρώνουν, βάζουν στην τσέπη των φ.π.α, η ελληνική κοινωνία έχει μετατραπεί σε κλέφτες και λωποδύτες, στείλτε τις δυνάμεις καταστολής να αποκαταστήσουν την Δημοκρατία και να τους αναγκάσει να πληρώσουν.

Φανή

Τα μέτρα Τσίπρα - Κατρούγκαλου - Τσακαλώτου ήταν βέβαιο ο,τι θα οδηγούσαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Η υπερφορολόγηση πρέπει να έχει και κάποιο όριο, ειναι αδύνατο να θέλεις να τα πάρεις όλα απο κάποιους απλά για να ταΐσεις Συριζαίους και τεμπέληδες. Είναι σαν να θέλεις να αρμεξεις απο μια αγελάδα εκατό κιλά γάλα την ημέρα για να ταΐσεις τεμπέληδες, δεν γίνεται το ζώο θα ψοφίσει.

LAMOGIA

Στο 180,4% του ΑΕΠ ανήλθε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας (322,568 δισ. ευρώ) το πρώτο τρίμηνο του 2018, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,907 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Mόνο η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση του δημόσιου χρέους (+2,7 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι αυξημένο κατά 11,907 δισ. ευρώ), ενώ 27 κράτη-μέλη κατέγραψαν μείωση του δημόσιου χρέους ΑΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΟΣ!

Αδειανο κεφαλι

Οταν οι ηγεσιες της πλακας που οδηγουν την χωρα ειναι τοσο ανικανες, τι να κανει ο λαος? Επρεπε το 2009 να ειχαμε κυρηξει χρεωκοπια. Πολλες ευρωπαικες τραπεζες κυριως γερμανικες και γαλλικες θα ειχαν γραψει μεγαλες ζημιες οπως και γινεται καποιες φορες οταν δανειζεις κερδοςκοπωντας, αλλα σημερα το χρεος σε σχεση με το ΑΕΠ θα ηταν πολυ χαμηλοτερο, και η χωρα σε τροχια ανακαμψης. Αντιθτα, ΥΠΟΧΡΕΩΘΗΚΑΜΕ να δανειστουμε, απο κρατη πλεον, προκειμενου να αποπληρωσουμε στο ακεραιο καθε κεφαλαιο και τοκο σε καθε καθαρμα κερδοσκοπο. Κει το χρεος σε κρατη δεν σβηνει αρα και τα δισεγγονα μας ακομα θα μοχθουν προκειμενου ο Γερμανος επενδυτης να παει το gelt του μεχρι τελευταιας ουγγιας. Οσο αχρηστοι ειναι οι Ελληνες, τοσο και περισσοτερ απατεωνες ειναι οι Γερμανοι και οι λοιποι ευρωπαιοι. Ευχομαι πραγματικα το συνονθυλευμα της ΕΕ να καταστραφει και το ευρω να πατωσει, μηπως και το χρεος μας σε ευρω γινει πριονιδια και την γλιτωσουν τα εγγονια μας.

ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΡΕ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ

Ο ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΘΕΛΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ........................

TG

Ειναι μια οργανωμενη επιχειρηση εξαφανισης των ελληνικων επιχειρησεων. Εχεις επιχειρηση και Δηλωνεις 50,000 εισοδημα? Ξεκινας με μια 15αρα εισφορες συν φορους συν τελος επιτηδευματος+εισφορα αλληλεγγυης +++. Στο τελςο σου μενουςν να ζησεις κανα 1500 το πολυ. Ετσι το κλεινεις το μαγαζι. ΟμΩς ΑΝ εχεις εισοδημα 1 μυριο παλι 15000 πληρωνεις εισφορες και εχεις και το κερδος οτι ο μικρομεσαιος θα κλεισει και θα παρεις και την δικη του πελατεια. ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

Vagelis

Καλα κανουμε και φοροδιαφευγουμε γιατι υπαρχει μεγαλη αδικια αναμεσα στον ιδιωτικο και δημοσιο. "Οι υπάλληλοι των ΟΤΑ υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων Ο εισαγωγικός μισθός για τους πτυχιούχους ΑΕΙ είναι €1.092, για του πτυχιούχους ΤΕΙ €1.037, για τους αποφοίτους Λυκείου, ΙΕΚ, ΤΕΕ €858 και για τους απόφοιτους Γυμνασίου ή Δημοτικού (για όσους αποφοίτησαν έως το 1980) είναι €780." Με 48 ωρες την εβδοαδα (για 8χ6 μερες) οταν στον ιδιωτικο ειναι 60+ ωρες και για λιγοτερα λεφτα. Εχουμε 7-8 χρονια παμε για 10ετια μημονια και ως το 2060 να ξεχρεωσουμε και ακομα να καταλαβουμε οτι αν δεν ερθουν τα πραγματα σε μια ισορροπια δεν θα παμε μπροστα κανενας μας. Θα παμε ολοι εξω να κανουμε την ζωη μας και τις επιχηρισεις μας και να δω πως θα δινει χιλιαρικο το κρατος στο πρωτο διορισθεντα. Ντροπη

@

Οι ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ υπηρεσιακοί παράγοντες του "υπουργείου οικονομικών", τώρα "ανακάλυψαν" τη μείωση του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων!!! Ενώ ξανά μανά τους φταίνε, τάχα, οι ελ. επαγγελματίες που "σπεύδουν"(sic) να δηλώσουν μικρότερο εισόδημα για να πληρώσουν μικρότερες εισφορές: το ότι τους διέλυσαν με τις υψηλότατες "υποχρεωτικές" εισφορές τόσα χρόνια και ειδικά την περίοδο 2012-14, και πάνω από το 50% έχουν κλείσει και δεν πρόκειται να ξαναπληρώσουν καμία εισφορά ...δεν τους απασχολεί!!! Ούτε ότι με τις αθρόες κατασχέσεις του 2016-17 σε μισθωτούς και επαγγελματίες, άδειασαν και πλέον έκλεισαν όλοι οι λογαριασμοί και δεν έχουν να λάβουν ΤΙΠΟΤΕ πλέον!!! ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ - ΗΛΙΘΙΟΙ.

Μασχαλιλα,ποδαριλα,αριστεριλα

Κουμμουνισμο θελατε.σκαστε κ πληρωνετε.

Γιώργος 45

Απάντηση στον CR που γράφει "Ναι είδαμε και τους άλλους που ξέρανε να διοικούν κράτη και μας φόρτωσαν με 300 δις χρέος. Ούτε για περίπτερο δεν έκαναν να διοικήσουν.", εξομοιώνοντας τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Φίλε μου ΟΛΕΣ οι κυβερνησεις κάνουν λάθη, άλλες λιγότερα άλλες περισσότερα. Από κει και πέρα, είτε μας αρέσει είτε όχι, η μετάβαση της Ελλάδας, μετά τον ΒΠΠ και τον Εμφύλιο, από μια κατεστραμμένη στις 30 πλουσιώτερες χώρες του κόσμου έγινε δεξιές πολιτικές και κυβερνήσεις. Η καταστροφή της χώρας, παρά την συνέχιση της ανοδικής πορείας της ευμάρειας, ξεκίνησε όταν η χώρα άρχισε να "αλοιθωρίζει" αριστερόστροφα ΚΑΙ στην οικονομική πολιτική, δηλαδή με τις κρατικοποιήσεις του Παπαληγούρα της τότε ΕΡΕ και βέβαια με την δήθεν σοσιαλιστική λαίλαπα ( στην πραγματικότητα αισχρό πελατειακό κρατισμό, παντοκρατορία διεφθαρμένου και καταστροφικού συνδικαλισμού και ισοπέδωση του παραγωγικού ιστού της χώρας) του ΠΑΣΟΚ. Σε όλο αυτό το διάστημα, από το 1981 και μετά, είχαμε στην κυβέρνηση είτα ΠΑΣΟΚ είτε ιμιτασιον ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ΝΔ. Συνοπτικά πάντως μετά την λήξη του Εμφυλίου, είχαμε καλές, λιγότερο καλές, μέτριες, κακές κυβερνήσεις (περιλαμβάνω και την στρατιωτική Χούντα). Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ με τα κοινά πολιτικά και λοιπά κριτήρια. Είναι μια συμμορία εμμονικών αριστερών με ψυχολογικά προβλήματα, με απέραντο μίσος προς του ΑΛΛΟΥΣ (όποιοι και να είναι αυτοί οι άλλοι και για οποιοδήποτε θέμα) με απόλυτη άγνοια σε όλους τους τομείς και επίπεδα της διακυβέρνησης και με κανένα ίχνος ενδιαφέροντος και αισθήματος καθήκοντος προς την χώρα και τους πολίτες της.

Babis Babidis

Είναι μια συμμορία εμμονικών αριστερών με ψυχολογικά προβλήματα, με απέραντο μίσος προς του ΑΛΛΟΥΣ (όποιοι και να είναι αυτοί οι άλλοι και για οποιοδήποτε θέμα) με απόλυτη άγνοια σε όλους τους τομείς και επίπεδα της διακυβέρνησης και με κανένα ίχνος ενδιαφέροντος και αισθήματος καθήκοντος προς την χώρα και τους πολίτες της. Δεν έχουν ψυχολογικά προβλήματα. Είναι Εθνομηδενιστές , και έχουν αβυσαλέο μίσος σε κάθε τι Ελληνικό (έχουν δώσει στους γυφτοσκοπιανούς την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνότητα) , ισοπεδοτικοί και παρτάκηδες. Πάρτε παράδειγμα τον αλήτη που το παίζει πρωθυπουργός. Έβαλε την συμβία του στο ΕΜΠ ως διδακτικό προσωπικό και το σόϊ του σε θέσεις στο δημόσιο.

ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ

Ο Λ Ο Σ Ω Σ Τ Ο Σ ! ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ , ΟΠΟΙΟΙ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΔΕ ΒΛΕΠΟΥΝ!

Αν δηλωσω ζημιες.....

Δικαιούμαι και μερτικο απο το πλεονασμα?????

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΕΛΤΣΙΔΗΣ

σταματας να πληρωνης εσυ και ολοι,αυτοι θα σε κανουν να πεθανεις προσπαθωντας να κρατησης το σπιτι

@

Μα ήδη με έχουν πεθάνει, ενώ πληρώνω ή πλήρωνα μέχρι πρόσφατα. Τώρα πλέον ΔΕΝ ΕΧΩ! Οπότε?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης