ΕΣΕΕ: Πώς θα προστατευθεί η εμπορική επωνυμία «Μακεδονία»

calvas

Mόλις 24 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κατοχυρώσει τα «Μακεδονικά» προϊόντα τους σε ευρωπαικό και 2 σε διεθνές επίπεδο

«Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει την πάγια θέση της αναφορικά με την προστασία των ελληνικών εμπορικών σημάτων μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και την εμπορική επωνυμία "Μακεδονία" για 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις, η οποία ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα» αναφέρει ανάρτηση του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη.

Αναλυτικά στην ανάρτηση του κ. Κορκίδη αναφέρονται τα εξής:

«Οι επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική χώρα θεωρούμε ότι δεν μπορούν να τη χρησιμοποιούν στα εμπορικά τους σήματα παρά μόνο με το νέο τους όνομα «Βόρεια Μακεδονία», όταν όμως και όποτε αυτό νομιμοποιηθεί και επισημοποιηθεί διεθνώς. Ειδικότερα, και για να μην υπάρξουν ζητήματα εξαιτίας της ασάφειας στη χρήση του όρου «Μακεδονία», η ΕΣΕΕ έχει ήδη καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που προβλέπει η συμφωνία ούτως ώστε να λυθούν θέματα χρήσης των εμπορικών σημάτων, δεν θα υπάρξει ούτε μία αλλαγή στις επωνυμίες των ελληνικών εμπορικών προϊόντων που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία». Αναφορικά με τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης, διότι αυτά έχουν καθορισθεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επειδή μάλιστα στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε διεθνώς εμπορεύσιμα και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα προϊόντα που το εμπορικό τους σήμα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», θεωρούμε αυτονόητο ότι επίσης θα εξασφαλισθεί πως τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν θα γίνουν αντικείμενο χρήσης, άρα παράνομης υιοθέτησης του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, από επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική χώρα. Η ΕΣΕΕ ανέδειξε με επιστολή της στην κυβέρνηση το πρόβλημα παρουσιάζοντας τις θέσεις και τις προτάσεις της για το θέμα. Τέλος χαιρετίζει τη νέα αναπτυξιακή πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ που αφορά στην παροχή νομικής και διαδικαστικής υποστήριξης σε κάθε ελληνική επιχείρηση, για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων που περιέχουν τον όρο «Μακεδονία». Η υπηρεσία αυτή θα παρέχεται σε οποιαδήποτε ελληνική επιχείρηση, και όχι μόνον σε επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και σε επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκουν. Απαιτείται λοιπόν πολύ μεγάλη προσοχή στην εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή κατοχύρωση ελληνικών εμπορικών σημάτων από σκοπιανές επιχειρήσεις. Επισημαίνεται ότι μόλις 24 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κατοχυρώσει τα «Μακεδονικά» προϊόντα τους σε ευρωπαικό και 2 σε διεθνές επίπεδο. Οι τρεις επίσημες διαδικασίες κατοχύρωσης εμπορικού σήματος από τις επιχειρήσεις είναι:

1. Εθνικό σήμα

• Ηλεκτρονική Υποβολή

• Παράβολο του Δημοσίου 110 ευρώ για την πρώτη κλάση (για κάθε επιπλέον κλάση και μέχρι και τη δέκατη, παράβολο 20 ευρώ)

• Χρόνος: Η σχετική απόφαση Καταχώρισης δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (ΓΓΕ) μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία κατάθεσης.

2. Κοινοτικό σήμα (στην Ευρωπαϊκή Ένωση)


• Ηλεκτρονική Υποβολή https://euipo.europa.eu/ohimportal/ Αλικάντε Ισπανίας

• Το βασικό τέλος καλύπτει μία κλάση και ανέρχεται σε 850 EUR για ηλεκτρονική αίτηση, για έντυπη 1.000Euro

• Το τέλος για τη δεύτερη κλάση προϊόντων και υπηρεσιών ανέρχεται σε 50 EUR.

• Το τέλος για την τρίτη και κάθε επιπλέον κλάση ανέρχεται σε 150 EUR ανά κλάση.

•Από την ημερομηνία δημοσίευσης και μετά, κάθε τρίτο πρόσωπο που πιστεύει ότι το σήμα δεν πρέπει να καταχωριστεί έχει προθεσμία τριών μηνών να προβάλει τις αντιρρήσεις του, μετά την άπρακτη παρέλευση αυτής της προθεσμίας το σήμα μπορεί να καταχωρηθεί. Σε κάθε περίπτωση όποια προθεσμία ταχθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δεν μπορεί να είναι μικρότερη του μηνός και μεγαλύτερη των έξι μηνών.

3. Διεθνές σήμα

•Η κατοχύρωση ενός σήματος σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η όλη διαδικασία αποστολής στο διεθνές γραφείο γίνεται μέσω Διεύθυνσης Εμπορικής Ιδιοκτησίας της Ελλάδος το οποίο κάνει τους βασικούς ελέγχους.

•Βασική προϋπόθεση η ύπαρξη ενός σήματος βάσης, είτε εθνικό, είτε κοινοτικό. Το έντυπο της αίτησης διατίθεται μέσω INTERNET στο site του Διεθνούς Γραφείου www.wipo.int στη Γενεύη.

•Έξοδα: ένα παράβολο των 15 Euro (ευρώ), για αποστολή της αίτησης στο Διεθνές Γραφείο Σημάτων. Το βασικό τέλος της αίτησης για το διεθνές σήμα ανέρχεται στο ποσό των 653 ελβετικών φράγκων για ασπρόμαυρο σήμα ή 903 ελβετικών φράγκων για έγχρωμο σήμα. Χρόνος που απαιτείται για την απόφαση: maximum 18 μήνες".

ΣΧΟΛΙΑ (4)

γκόμενα που τη χώρισαν

Κανονικά θα έπρεπε οι μηνύσεις να φεύγουν με τα κιλά στους γιούφτους που αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες και έχουν κάνει τεράστια ζημιά στις εξαγωγές εδώ και χρόνια, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ! Δεν ήταν εως τώρα Μακεδονία, αλλά ΠΡΩΗΝ, σαν γκόμενα που τη χώρισαν και με το ζόρι αυτοαποκαλείται σύζυγος του πρώην! Η ευθύνη όλων των σκουπιδιών στην βουλή ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ!

ΟΡΙΣΤΕ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ..

,,Να αναγκάζονται οι Ελληνες να ζητούν κατοχύρωση του ονόματος Μακεδονία για τα Ελληνικά προϊόντα και να συναγωνίζονται για το όνομα με τους Σλαβότουρκαλβανογυφτους σκοπιανούς

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΜΟΥ ΜΗΝ ΛΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ.ΗΔΗ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ.ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ;ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΓΡΑΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΘΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ Η ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΝ.ΔΕ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΩΣΤΕ.

ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ

"Από εκεί που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι". Θέλατε ΣΥΡΙΖΑ, ορίστε ! Θαυμάστε τα "οφέλη" που λαμβάνει η Ελλάδα από τη συμφωνία ! Κανονικά θα έπρεπε όλοι οι Μακεδόνες μας να απαιτήσουν από αυτή την κυβέρνηση να αναλάβει εξ'ολοκλήρου όλο το κόστος για τις ημεδαπές και διεθνείς αναγνωρίσεις των εμπορικών σημάτων και επωνυμιών τους, αν περιέχουν τη λέξη "μακεδονία" και "μακεδονικό". Και κάντε κάτι από τώρα προνοητικό : Να φτιάξετε ένα Γραφείο Έρευνας και Προστασίας του Μακεδονικού Προϊόντος, ώστε από τώρα να προστατευθείτε από "πειρατείες" των Σκοπιανών,

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trftL

Εστω κι αν η συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα το 2018 σχεδόν διπλασιάστηκε έναντι του 2017, φθάνοντας τα 3,8 δισ. ευρώ, τα νούμερα, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης απέχουν μακράν σε σχέση με τα πρό κρίσης επίπεδα του 2008 όταν το αντίστοιχο νούμερο έφθανε τα 8,7 δισ. ευρώ