Σήμερα οι ανακοινώσεις για το «μνημόνιο» μετά το Μνημόνιο: Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία

eurogrou-aithousa

Σε 3 μήνες η αποκάλυψη της πραγματικής εποπτείας - Δυσφορία στις Βρυξέλλες για τα πρώτα «δείγματα γραφής» από την Ελλάδα

Ελεγχόμενη ελευθερία, για να δουν πώς θα την χρησιμοποιήσει, σκοπεύουν να δώσουν οι ευρωπαίοι εταίροι στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Το σχέδιο τους για την μεταμνημονιακή εποπτεία, το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν και θα εγκρίνουν αύριο το Eurogroup και ο ESM, θα δίνει στην Ελλάδα περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο να δείξει τον βαθμό ωριμότητας με την οποία μπορεί να διαχειριστεί την επόμενη μέρα μετά την έξοδο της χώρας από την «θερμοκοιτίδα» των Μνημονίων.

Πλέον, η Ελλάδα θα αφήνεται στην κρίση των αγορών πρωτίστως, καθώς θα πρέπει να πείσει ότι τιμά τις υποχρεώσεις και θα πληρώνει όσα χρωστάει. Όλα περνούν πλέον από την αξιολόγηση του χρέους, όπως έδειξε και το χθεσινό μήνυμα Ντράγκι ότι η ΕΚΤ θα συντάξει δική της έκθεση βιωσιμότητας για να αποφανθεί αν η Ελλάδα θα ενταχθεί στην «ποσοτική χαλάρωση» και αν θα διατηρήσει το waiver.

Ήδη όμως, στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν την δυσφορία τους για την κίνηση του Πρωθυπουργού να ανακοινώσει αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου για 6 μήνες (ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018) χωρίς προηγουμένως να έχει λάβει την έγκριση του Eurogroup. Δεν σκοπεύουν όμως να καταγγείλουν την στάση του, αφού το κόστος για τον προϋπολογισμό (και το όφελος για τους πολίτες) είναι μόλις 16 εκατομμύρια ευρώ όλα κι όλα, ενώ στόχος τους είναι να χρεώνουν πλέον στην Αθήνα ότι είναι η μόνη υπεύθυνη για ό,τι ήθελε συμβεί, μετά από 8 χρόνια Μνημόνιο.

Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό της νέας εποπτείας –στο οποίο θα τονίζεται εκ προοιμίου και σε κάθε ευκαιρία και πάλι ότι …δεν αποτελεί "Μνημόνιο"- θα εναποθέτει κατ’αρχήν στην ελληνική πλευρά, την ευθύνη να παρουσιάσει τα μέτρα που θα λάβει το 2019.

Ουσιαστικά η Αθήνα θα πρέπει να ικανοποιήσει τρεις παραμέτρους:

1. Το δισέλιδο Προσάρτημα δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, όπως περιελήφθη στην Ανακοίνωση του Eurogroup της 21η Ιουνίου, όπου δεν υπάρχει ρητή αναφορά στις μειώσεις των συντάξεων που έχουν ψηφιστεί. Υπάρχει όμως η δέσμευση για «σεβασμό στους στόχους των θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων», δηλαδή στο Ασφαλιστικό (μείωση συντάξεων) και στην φορολογία εισοδήματος (διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της μείωσης του αφορολογήτου).

2. Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο (SMoU) και την Έκθεση Συμμόρφωσης, τα κείμνα δηλαδή στα οποία στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου η Ανακοίνωση της Συμφωνίας του Eurogroup για ολοκλήρωση της 4ης Αξιολόγησης την 21η Ιουνίου. Εκεί περιλαμβάνονται σαφώς οι μειώσεις στις συντάξεις από 1.1.2019 (3,3 δισ. ευρώ μείωση δαπανών σε σχέση με το 2018) αλλά και του αφορολογήτου το 2020.

3. Το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, που προβλέπει και «δόσεις» ρευστότητας ανά εξάμηνο για εξαγορά «ακριβού» χρέους, υπό τον όρο της τήρησης των συμφωνηθέντων. Μένει να φανεί αν θα συνδέονται και με πολύ συγκεκριμένα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και εάν δεχθούν αύριο οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ θα παραμένει ο «γνωστός – άγνωστος» της μεταμνημονιακής επιτήρησης, αφού ως τεχνικός σύμβουλος θα μπορεί με τις εκθέσεις του να εκφράζει διαρκώς απόψεις ή αντιρρήσεις και να στέλνει μηνύματα στις αγορές, χωρίς να δεσμεύεται από όσα θα έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους κυβέρνηση και ευρωπαίοι δανειστές.

Έτσι, αν και θα έχει ως βάση του τη δέσμευση της κυβέρνησης για εφαρμογή των μειώσεων συντάξεων και αφορολογήτου, η νέα συμφωνία μετά την 4η Αξιολόγηση και το 3ο Μνημόνιο δεν θα τις επιτάσσει ρητώς. Θα επιμένει εμφατικά μεν στους στόχους για υψηλά πλεονάσματα, αλλά –στην παρούσα φάση- θα χαλαρώνει κάπως «τα λουριά» και θα αφήνει το ελληνικό πολιτικό σύστημα να αποκαλύψει την στάση του για τα επίμαχα μέτρα το 2019-2020.

Μετά το καλοκαίρι όμως, η μεταμνημονιακή εποπτεία θα περιλαμβάνει την έγκριση του προσχεδίου του νέου κρατικού Προϋπολογισμού. Εκεί θα περιμένουν την Αθήνα για να «σφίξουν ξανά τα λουριά» αν φανεί ότι επιστρέφει σε «κακές συνήθειες» του παρελθόντος (οπισθοχώρηση στο Ασφαλιστικό, ρουσφετολογικές προσλήψεις στο δημόσιο κλπ), αφήνοντας την κυβέρνηση να πάρει ως τότε και μια πρόγευση από την στάση των αγορών για τις όποιες αλλαγές τυχόν σχεδιάζει ή εξαγγέλλει ως τότε.

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Για τους κύριους που δουλεύουν με ΜΗΔΕΝ και 60!!!

1ον: ΞΕ-ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ τον νόμο Κατρούγκαλου; ΨΉΦΙΣΕ μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση της Ν.Δ.να μην κοπούν οι συντάξεις; 2ον: εσείς κάνετε 1ο το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Μπαίνετε πρωί πρωί για να πάρετε γραμμή.... Κάνετε κανένα κλικ και στην Αυγή... 3ον: ποιο δεξιό ΠΘ και βλακείες; Τον Σαμαρά η Αυγή τον έριξε; 4ον: χωρίς μπαμπούλα και μνημόνιο δεν μπορείτε, εεε; Φοβάστε ότι δεν θα έχετε τι να βρίζετε. Σας στοίχισε πολύ που δεν έχετε και MEGA πια για να λέτε πως φταίει για όλα. 5ον: Βρε όρνια, σας το λέει και το ρεπορτάζ, ότι θα σε αφήνουν ελεγχόμενο να λες ότι θες μέχρι τον Σεπτέμβριο Οκτώβριο που οι Βρυξέλλες και οι αγορές θα γυρίσουν από τα μπάνια... Μετά θα σου πουν "είσαι μικρός ακόμα" και θα σου φορέσουν το κοστούμι του προϋπολογισμού. Και 6ον: και 6 μήνες αναβολή να πάρει το μέτρο, όπως με τον ΦΠΑ, ε τόσα τους έδωσε ο Τσίπρας με μυστική διπλωματία, υπερταμεία, Μακεδονία, ιδιωτικοποιήσεις κλπ... Να μη στηρίξουν και λιγάκι να κάνει χάσει μια και καλή τον Μάιο εθνικές, ευρωεκλογές, δημοτικές και αυτοδιοικητικές; Τι ζητάει ο άνθρωπος; για 6 μήνες ζωής του έχει δώσει κώλο, γιατί να τον τελειώσουν πριν φέρει πίσω και τους λάθρο, τελειώσει το Μακεδονία κλπ; Να έχουν Κούλη πιστεύετε πως θέλουν; Χα χα χα

Επεξηγήσεις προς σανοφάγους

Η Ελλάδα εφόσον χρωστάει στον ESM δηλ.στις χώρες του ευρώ δεν θα είναι ποτέ ελεύθερη. Το ποσό ασφυκτική θα είναι η εποπτεία δεν εξαρτάται απο τις επιθυμίες μας αλλά απο το κατά πόσον η Ελληνική οικονομία δεν απειλεί την σταθερότητα του ευρώ (κατά την απόλυτη κρίση των ισχυρών της ΕΕ). Σ' ότι αφορά το αν θα είμαστε σε μνημόνιο η απάντηση είναι ότι εφόσον είμαστε δεσμευμένοι σε πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2023 και σε μικρότερα μέχρι το 2060 είναι προφανές ότι ΕΙΜΑΣΤΕ σε ΜΝΗΜΟΝΙΟ αφού έχουμε στόχους που μας έχουν τεθεί απο ΤΡΙΤΟΥΣ. Το ότι ενδεχομένως στην αρχή να μη μας λένε οι ξένοι επακριβώς τι πρέπει να κάνουμε εξαρτάται απο τη διάθεσή τους αποκλειστικά. Να είστε δε βέβαιοι ότι είναι θέμα χρόνου να ξαναγίνει παρέμβαση των ξένων στην Ελλάδα αφού πλεονάσματα επι 42 έτη δεν έχουν υπάρξει ποτέ και σε καμμία χώρα. Τίποτε απο τα παραπάνω δεν αλλάζει την κακή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν αλλάζει το γεγονός ότι η πολιτική του φτωχοποιεί όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας. Επιπλέον η πολιτική του αποτελειώνει τη δημόσια υγεία και παιδεία βασικά στηρίγματα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.

Αηδιασμενος

Με το χαμηλό κόστος που πληρώνει το Μαξίμου για κάθε σχόλιο!!! Να γίνει άμεσα 1€ δεν βγαίνει με 0,60€!!!!

άμεσα

Να πάρει θέση ο Κούλης και ο Χατζηαποτέτοιος που πήραν από τα μούτρα τον Μοσκοβισί επειδή είπε την αλήθεια ότι δεν υπάρχει νέο μηνμόνιο..Πόση κατρακύλα πια στην αξιωματική αντιπολίτευση και στους υποστηρικτές της...

προς ΠΘ

εδώ δεν γράφατε ότι πάμε φουλ για νέο συγκαλυμένο μνημόνιο κλπ. κ.λπ; Πείτε και μια καλή κουβέντα τώρα που οι προβλέψεις - ευχές σας απέτυχαν...Δεν είναι κακό να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας ή να αναγνωρίζουμε την επιτυχία στον άλλον. Βασικοί κανόνες πολιτισμένης κοινωνίας...

ΝΙΚΟΣ

καλά μην κλαίτε επειδή έδωσαν ελευθερία στην κυβέρνηση να κάνει αυτό που θέλει. Θέλατε να γίνει το αντίθετο; Με ποιους είστε; με τους Έλληνες πολίτες και φορολογούμενους ή με τους δανειστές; Ο κατήφορος δεν έχει τέλος...

ΝΜ

Προσωπικά δεν εμπιστεύομαι καθόλου την Κυβέρνηση. Αναξιόπιστη και πάντα "έτοιμη" να μας ξαναρίξει στα βράχια. Προβλέπω ότι ο εφιαλτοπινοκιο θα ακολουθήσει την πολιτική του τύπου "τσοβόλα δώστα όλα" προκειμένου να κλέψει την ψήφο του εξαθλιωμένου Έλληνα, το πρόγραμμα θα εκτροχιαστεί ακολουθώντας μια πολύ σκληρή χρεοκοπία. Θέλουμε υπεύθυνους πολιτικούς και όχι ιδεοληπτικές εμμονικές τυχοδιωκτικές καρικατούρες.

Ευρωχαστουκι για ΝΔ!

Στα ψέματα της ΝΔ-και των ΜΜΕ που τη στηριζουν-, για τέταρτο Μνημόνιο, μινι μνημονιοκλπ, απαντησαν πριν μερικες μερες στην Ευρωβουλη ο Πιερ Μοσκοβισι και ο προεδρος του Eurogroup Μαριο Σεντενο, οταν και διαψευσαν κατηγορηματικα οτι υπαρχει τεταρτο/μινι μνημονιο πριν η' μετα τις 21 Αυγουστου! Ο Μοσκοβισι μάλιστα εκανε και ανάρτηση σε social γράφοντας μεταξυ αλλων "... να προσεχουν οι Ελληνες πολιτικοι που τα λενε αυτά, διοτι λενε ΨΈΜΜΑΤΑ!"

´Αντε πάλι

Ρε παιδιά στο ΠΘ, λέμε δεν θα υπάρξει άλλο μνημόνιο! Τι δεν καταλαβαίνετε? Πολύ απλά δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση για νέο μνημόνιο! Τόσο απλό! Περικοπές συντάξεων ΔΕΝ θα γίνουν και ΔΕΝ θα πέσει το αφορολόγητο! Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί για τις χαμηλές ιδιοκτησίες και όλα θα γίνουν όπως πρέπει.... Γιατί εκτίθεστε?

Εκτιθεμαιθα,,,

Διότι μέχρι τώρα μόνο ψέματα έχουμε δει από εσάς. Γιατί αυτή την φορά να λέτε την αλήθεια;

ΤΘ

Καμία κυβέρνηση δεν έλυσε το πρόβλημα της διαφθοράς, διαπλοκής και φοροδιαφυγής. Ούτε η επόμενη θα κάνει τίποτα. Τα πάντα κυλάνε αργά σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Οι Ιάπωνες επανασκεύασαν έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο μέσα 10 μέρες μετά το τσουνάμι του 11 που διέλυσε τα πάντα. Εμείς ακόμα θα τον χτίζαμε. Επίσης έχουν τα bullet trains που φτάνουν μέχρι τα 600 χμλ/ώρα. Εμείς γιατί να είμαστε τόσο πίσω?

Είμαστε τόσο πίσω

Γιατί είμαστε η μόνη χώρα, που γιατί κάθε έργο οι μίζες ξεπερνούν το κόστος του έργου.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

moodys2

Νωρίτερα, με έκθεσή του, οι οίκος είχε φροντίσει να στείλει μήνυμα πως τα επίμονα «αγκάθια» της ελληνικής οικονομίας, από τις χαμηλές επενδύσεις και τις αρνητικές δημογραφικές τάσεις έως τους κινδύνους του τραπεζικού τομέα και το υπέρογκο χρέος, δεν αφήνουν προς το παρόν περιθώρια για σημαντικές αλλαγές στο αξιόχρεο

6