Κομισιόν: Αύριο κληρώνει για το μίνι μνημόνιο

Κομισιόν: Αύριο κληρώνει για το μίνι μνημόνιο

Αγωνία για συντάξεις και αφορολόγητο στις Βρυξέλλες, τριμηνιαίες έκθεσεις θα κάνει τρόικα που θα μπορεί να ζητάει και νέα μέτρα - Αποκαλυπτήρια του νέου οδικού χάρτη στο Eurogroup της Πέμπτης

eurogroup1
Αύριο Τετάρτη, παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup της Πέμπτης, αναμένεται να παρουσιαστεί η πρόταση της Κομισιόν αναφορικά με τον μηχανισμό αυξημένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά από τις 28 Αυγούστου.

Όπως επεσήμανε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί θα παρουσιάσουν την Τετάρτη την πρόταση της Κομισιόν η οποία θα συζητηθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης.

Θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα μίνι μνημόνιο, το οποίο φυσικά δεν θα ονομάζεται μνημόνιο, αλλά θα στηρίζεται στο μηχανισμό της ενισχυμένης επιτήρησης που ενεργοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης ειδικά για την Ελλάδα και θα είναι πολύ αυστηρότερος από αυτόν που αντιμετώπισαν μετά την έξοδό τους από το μνημόνιο η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει Ευρωπαΐκή Επιτροπή ωστόσο στη διαμόρφωση των κειμένων συμμετέχουν βάσει των αποφάσεων και οι υπόλοιποι θεσμοί, άρα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και σύμφωνα με τις επίσημες νόρμες της ΕΕ η διαδικασία στην οποία θα ενταχθεί η χώρα μας από τις 28 Αυγούστου προβλέπει ρητά και την δυνατότητα των θεσμών να εισηγούνται νέα μέτρα προς το Eurogroup.

Μοιραία το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα συμπεριλαμβάνεται στο κείμενο της ενισχυμένης επιτήρησης, το οποίο θα ελέγχει η τρόικα με τριμηναιές εκθέσεις, το πακέτο των ψηφισμένων μέτρων για την περικοπή των συντάξεων από τις αρχές του 2019 και το αφορολόγητου του από τις αρχές του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προανήγγειλε χθες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις αλλά μετά τις 20 Αυγούστου και χωρίς μονομερείς ενέργειες από την Ελληνική πλευρά. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση δεν δέχτηκε τη νέα τροπολογία της ΝΔ για να μην εφαρμοστεί το μέτρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης