Τρίμηνο αλαλούμ για τις συντάξεις έκανε δώρο ο Μοσκοβισί στην κυβέρνηση

moscovisi-tsakalotos_main01

Τον Οκτώβριο θα μάθουμε πότε και πόσο θα κοπούν - Στρατηγική αοριστίας από τον Επίτροπο, πανηγυρίζει η κυβέρνηση, αγωνιούν οι συνταξιούχοι - Στο τέλος θα αποφασίσουν η τρόικα και το Eurogroup 

Την έναρξης μιας τρίμηνης περιόδου παραφιλολογίας για το πότε και πόσο θα κοπούν οι συντάξεις εγκαινίασε με την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κομίζοντας επί της ουσίας δημιουργική ασάφεια αλλά τίποτα χειροπιαστό για τους συνταξιούχους που αγωνιούν.

Μετά τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο κ. Μοσκοβισί ρωτήθηκε αν έχει η κυβέρνηση τη δυνατότητα να μην εφαρμόσει το ψηφισμένο μέτρο της μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019.

Και ο Επίτροπος απάντησε:

"Υπάρχουν δυο αρχαίες γλώσσες τις οποίες έμαθα στο σχολείο: τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά, αμφότερες όμως τις έχω ξεχάσει. Υπάρχει μια έκφραση στα λατινικά, όμως, την οποία δεν έχω λησμονήσει: “pacta sunt servanda” η οποία σημαίνει ότι "οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται". Ωστόσο οι δεσμεύσεις δεν είναι ανελαστικές και όπως είπα, θα συζητήσουμε με την Ελλάδα πλέον, ως μία χώρα της Ευρωζώνης σε κανονικότητα, επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού της, το οποίο οφείλει να είναι ισορροπημένο και να τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους. Ως εκ τούτου θα το συζητήσουμε στον καιρό του".

Η λύση στο γρίφο θα έρθει τον Οκτώβριο αφού το υπουργείο Οικονομικών υποβάλει προς έγκριση στην Ευρωπαΐκή Επιτροπή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019 στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα του 2019. Η κυβέρνηση καλωσόρισε χθες με πανηγυρικούς τόνους την δημιουργική ασάφεια από την πλευρά του Επιτρόπου.

Αποφασίζει όμως ο ίδιος ο κύριος Μοσκοβισί ή η τρόικα και το Eurogroup όπως συνέβαινε από το 2010 μέχρι σήμερα στη διάρκεια των τριών μνημονίων; Ο Επίτροπος εξήγησε ότι «ασφαλώς θα υπάρχει εποπτεία αλλά δεν είναι νέο Μνημόνιο και δεν έχει νέα μέτρα».

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 21 Ιουνίου, το πλαίσιο της Ενισχυμένης Επιτήρησης προβλέπει τριμηνιαίους έλεγχος από την τρόικα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, και στο παράρτημα περιγράφονται οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Ανάμεσα σε αυτά φωτογραφίζονται τα "δημοσιονομικά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα" (fiscalstructural measures) δηλαδή τα προνομοθετημένα μέτρα της μείωσης των συντάξεων και το αφορολόγητου.Επειδή αυτό το σχήμα εποπτείας είναι αυστηρότερο από εκείνο που είχαν οι άλλες χώρες που βγήκαν από τα δικά τους μνημόνια , όπως Ιρλανδία η Πορτογαλία και η Κύπρος, και επειδή χρησιμοποιείται ειδικά για την Ελλάδα οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί εφόσον δεν υπάρχει προηγούμενο Ενισχυμένης Εποπτείας στην ιστορία της Ευρωζώνης.Το βέβαιο είναι πως η τρόικα θα μπορεί να ζητάει νέα μέτρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το (γνωστό εδώ και χρόνια) σημείωμα της Επιτροπής για το πλαίσιο στο οποίο θα υπαχθεί η Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου, «η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών να συστήσει στο σχετικό κράτος μέλος τη θέσπιση διορθωτικών μέτρων ή την εκπόνηση ενός σχεδίου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής». Μπορείτε εδώ να διαβάσετε (http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-457_el.htm) ολόκληρο το σημείωμα.Όπως όλα δείχνουν τα κράτη μέλη του Eurogroup και όχι η Ευρωπαΐκή Επιτροπή θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για το αν θα εφαμοστούν οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις από 1.1.2019 και πόσα αντίμετρα θα μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση.Θα προηγηθεί δηλαδή εξέταση των Θεσμών (βλέπε τρόικα) στους οποίους εκτός από την Ευρωπαΐκή Επιτροπή περιλαμβάνονται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), το ΔΝΤ και η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα.Μέχρι τώρα η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει τη συμμαχία της Ευρωπαΐκής Επιτροπής ωστόσο οι υπόλοιποι τρεις Θεσμοί κρατούν απολύτως άκαμπτη στάση και προειδοποιούν άμεσα και έμμεσα για τις συνέπειες που θα είχε η αθέτηση των δεσμεύσεων από την Ελληνική πλευρά.Παρα ταύτα, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να ποντάρει στη στήριξη της Καγκελαρίου Μέρκελ ιδίως μετά το κλείσιμο των δύο φακέλων για τους οποίους το Βερολίνο έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, δηλαδή τις συμφωνίες για το Σκοπιανό και την επιστροφή των προσφύγων.

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Άγγελος

Ποιο είναι το κακό που κάνατε στην χώρα, για να σας επαινούν ομαδικώς με τόσο μεγάλη θέρμη; Ποιο είναι το καλό που κάνατε σ’ αυτούς, για να σας επαινούν ομαδικώς με τόσο μεγάλη θέρμη;. Τι σας λέει άραγε η λογική σας,αν έχετε φυσικά, που σας συγχαίρουν με θέρμη, όλοι αυτοί που μέχρι να γίνετε κυβέρνηση, αποκαλούσατε φονιάδες των λαών, διεθνείς τοκογλύφους, κοράκια των αγορών. Μοσκοβισί το πρωϊ : "Οι δεσμεύσεις για συντάξεις, αφορολόγητο πρέπει να γίνουν σεβαστές. Έχουμε τους μηχανισμούς να το διασφαλίσουμε". Μοσκοβισί το απόγευμα : "Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις αλλά …δεν είναι άκαμπτες". Πολύ φοβάμαι, πως μετά από τέτοια δημιουργική ασάφεια, μήπως πάμε σε αναγνώριση της Τσαμουριάς η της Τούρκικης Βόρειας Κύπρου. Διότι το παχύδερμο μας, επι των εξωτερικών, πρίν λίγο καιρό δήλωνε από την Ρωσία, "Now let’s reopen Cyprus issue", περαιτέρω δήλωνε, "it were possible to achieve progress on an issue like the FYROM name dispute, then other regional problems, such as in Cyprus and between Albania and Greece could also be resolved. Δηλαδή πάμε για Βόρεια Κύπρο και Νότια Αλβανία, Θράκη και νησιά του Αιγαίου. Ο ξένος παράγοντας στο πρόσωπο των Τσίπρα, Καμμένου και Κοτζιά βλέπει τους πρόθυμους υπηρέτες των επιθυμιών και συμφερόντων τους. Και δωσίλογοι και δωσίκωλοι.

Γιουσουρης Πελαγιος

Οι μηνιαιες κρατησεις για το ΝΑΤ καπετανιου και πρωτου Μηχανικου ειναι κοντα στα 2.600 ευρω. (Το ενα τριτο ο ναυτικος και τα 2/3 ο πλοιοκτητης). Στην προ μνημονιων εποχη επερνε καθαρα περιπου 2500 με 2700 ευρω. Σημερα περιπου στα 1300 με 1500. Το ποσο των κρατησεων παραμενει το ιδιο, το οποιο ισως μπορει να αυξηθει. Μιλαω μονο για ΝΑΤ, οχι για εφορια και αλληλεγγιο. Ρωταω καλοπροαιρετα. Ποσο πρεπει να ειναι η μηνιαια του συνταξη;

Δπ

Εξαρταται απο τα ποσα χρονια πληρωνοταν αυτα τα 2600 φιλε μου. Εαν πληρωνοταν για 30 και 35 χρονια και εγω μαζι σου. Εχεις απολυτο δικιο. Εαν ομως πληρωνοταν για 15-20 χρονια και η συνταξη αρχισε στα 45 ε τοτε κατι δεν παει καλα. Αυτο που εχω καταλαβει ειναι οτι η μειωση των συνταξεων θα ειναι αποτελεσμα του επαναυπολογισμου τους βασει ασφαλιστικων εισφορων που πληρωθηκαν στο παρελθον. Και μου φαινεται δικαιο καποιος που για εργασια 20 ετων θα λαμβανει συνταξη τουλαχιστον 30 ετη (βασει προσδοκιμου ζωης) να παιρνει αυτα που του αναλογουν.

@Γιουσουρης Πελαγιος

Εχετε ενα γιο/κορη και σας δινει καθε μηνα να του φυλαξετε απο την εργασια του 2.600 ευρω. Κανατε ενα λαθος και τα λεφτα του παιδιου τα χασατε. Ερχετε η ωρα το παιδι να παντρευτει. Εσεις εχετε μαζεμενα μονο τα μισα να του δωσετε απο τις οικονομιες του. Ρωταω και εγω καλοπροαιρετα. Ποσα θα του δωσετε αφου εχετε μονο τα μισα?

Ο τσιπράκογλου

πότε θα δικαστεί για τους 4 θανάτους της Marfin;

@

Η χωρα δυστηχως εφτασε στο σημειο να μην παραγει απολυτως τιποτα και να ειναι εξαρτημενη οικονομικα και πολιτικα απο κυβερνησεις αλλων χωρων που ανεβαινουν και κατεβαινουν...αυτη ειναι η μονη αληθεια..

dimitri

Τον Μοσχοβισί που είπε ένα σορό ψέματα, τον μαζέψανε οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί. Άλλοι αποφασίζουν.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ,ΝΑ ΠΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ..ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ 2 ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ.

Aλέξανδρος

Kάτω τα ξερά σας απ΄τις συντάξεις. Δεν είναι δικά σας τα χρήματα που μας δίνετε, είναι δικά μας. Εμείς με τη δουλειά μας, με τον ιδρώτα και το αίμα μας γεμίσαμε τα ταμεία και του κράτους και του εργοδότη.Μονομερής είναι η συμμετοχή στο ασφαλιστικό μας σύστημα, γιατί μονάχα οι εργαζόμενοι παράγουν. Κλέψατε 100 δις, από τα ασφαλιστικά μας ταμεία και έχετε το θράσος να μας εγκαλείται στην τάξη, να μας τιμωρείται; Οι συνταξιούχοι δεν είναι παρίες κι ούτε ζήτουλες. Τέλος αν μια χώρα θεωρεί τους συνταξιούχους τον πιο παραγωγικό κλάδο...τότε αυτή η χώρα, αυτό το κράτος είναι για γέλια και για κλάματα. Κάτω λοιπόν τα ξερά σας απ' τις συντάξεις και όχι μονάχα να μην κόψετε αλλά να τις επαναφέρετε εκεί που ήταν, μαζί με τα δώρα και τα συναφή. Εμείς οι συνταξιούχοι από την άλλη, να ξεσηκωθούμε και να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, γιατί αν δεν συμβεί αυτό θάμαστε συμμέτοχοι στη σφαγή μας.

123

Ποια λεφτα ειναι δικα σας ρε ψεκασμενε? Οι εισφορες του Χ συνταξιουχου ηταν 50 και βγηκε σε συνταξη με 250. Αναδιανεμητικο ειναι το συνταξιοδοτικο συστημα, οχι ανταποδοτικο. Αλλοι πλερωναν για να παιρνεις εσυ εφαπαξ και να βγαινεις στη συνταξη μετα απο 25 χρονια.

Διανοούμενος ψηφοφόρος του σύριζα

Ξέρει κανείς πότε θα καθιερωθεί ξανά η 13η σύνταξη με βάση το πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;

Γιάννης

Πότε ? Απο τότε που θα πάει και θα "φουντάρει" και ο τελευταίος σανοφάγος εξυπνάκιας Ελληνάρας. Διανοούμενος ή μη δεν έχει σημασία.

Από το γραφείο στρατηγικού σχεδιασμού

Δεν υπάρχει πρόβλημα. Τρενάρουμε το κόψιμο μέχρι τις εκλογές, μαζεύεται μεγαλύτερο, μόλις έρθει ο Κούλης τις κόβει, και μετά καίμε την Αθήνα και 2-3 εγκύους γιατί έκοψε ο Κούλης τις συντάξεις και έχουμε κάτι να λέμε για τις επόμενες εκλογές.

ακης

ΣΑΝΟ ΤΕΛΟΣ, ΝΑ ΤΟ ΦΑΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ, όσο για τις συντάξεις το δούλεμα θα κρατήσει μέχρι το Νοέμβριο, μετά το μάρμαρο θα το πληρώσουν πάλι οι συνταξιούχοι που παίρνουν συντάξεις πάνω από 600 ευρώ διότι θα τους κόψουν κλιμακωτά τις προσωπικές διαφορές ανάλογα με το σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης που λαμβάνουν και αυτό θα ονομαστεί επιτυχία, δηλαδή αυτοί που δούλεψαν και πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές 35 χρόνια και άνω.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης