Δουλεύουμε 198 μέρες για το κράτος και 167 ημέρες για τους εαυτούς μας!

krisi_arthro

Τι δείχνει η ετήσια μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών - Για να πληρώσουν τον λογαριασμό του 2018, οι Έλληνες φορολογούμενοι πρέπει να δίνουν όλα όσα βγάζουν, εργαζόμενοι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Ιουλίου 2018

Ακόμα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη φέτος -πριν έρθουν και τα επόμενα νέα βάρη το 2019 και ιδίως το 2020- πέφτουν στους ώμους των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Για να πληρώσουν τον λογαριασμό του 2018, οι Έλληνες φορολογούμενοι πρέπει να δίνουν όλα όσα βγάζουν, εργαζόμενοι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 18 Ιουλίου 2018, για να εξοφλήσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους σε πάσης φύσεως άμεσους και έμμεσους φόρους.

Πέρυσι η «απελευθέρωση» των φορολογουμένων από τα κρατικά βάρη ήταν η 6 Ιουλίου 2017. Φέτος όμως θα παραμείνουν όμηροι της εφορίας για επιπλέον 12 μέρες αφού, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών "Μάρκος Δραγούμης", ο μέσος Ελληνας δουλεύει πενήντα ημέρες για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του σε άμεσους φόρους, 67 ημέρες για τους έμμεσους και 81 ημέρες για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Με βάση τις περιόδους των κυβερνήσεων που άσκησαν την φορολογική πολιτική τα τελευταία δέκα χρόνια στη χώρα, η μελέτη καταγράφει επιβάρυνση περίπου ενός μήνα την περίοδο 2009-2012 (ΠΑΣΟΚ), οπότε η ημέρα από τις 28 Μαίου μεταφέρθηκε στις 23 Ιουνίου. Την περίοδο 2012-5 (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) μετακινήθηκε οριακά στις 26 Ιουνίου, ενώ την περίοδο 2015-2018 (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) η ημέρα φορολογικής ελευθερίας έφτασε στις 18 Ιουλίου σχεδόν ένα μήνα μακρύτερα, με αποτέλεσμα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΚΕΦΙΜ Αλέξανδρος Σκούρας οι Έλληνες να δουλεύουν 198 ημέρες για το κράτος και μόλις 167 ημέρες για τους ίδιους.

Τι ανακοίνωσε το ΚΕΦΙΜ

Ενώ η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια, ο μέσος Έλληνας θα εργαστεί φέτος μέχρι τις 18 Ιουλίου, δηλαδή 198 από τις 365 ημέρες του χρόνου, για να πληρώσει φόρους και εισφορές στο κράτος σύμφωνα με την ετήσια μελέτη για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας που παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – “Μάρκος Δραγούμης” (ΚΕΦίΜ)

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2018 είναι τα εξής:

Σύμφωνα με τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2018, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας θα είναι φέτος η 18η Ιουλίου. Οι φορολογούμενοι θα εργαστούν φέτος 12 ημέρες παραπάνω για το κράτος, παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,5% το 2018.

Το 2018 θα δουλέψουμε 50 ημέρες για άμεσους φόρους, 67 για έμμεσους και 81 για κοινωνικές εισφορές.

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας συνεχίζει να φτάνει κάθε χρόνο και αργότερα, απορροφώντας όλο και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων που παράγουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Το 2018 θα εργαστούμε 50 ολόκληρες ημέρες παραπάνω για το κράτος απ’ ό,τι το 2009 αν η κυβέρνηση πετύχει τους στόχους της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας του 2017 ήταν η 6η Ιουλίου.

Η κυβέρνηση δεν πέτυχε τον στόχο είσπραξης φόρων και εισφορών που είχε θέσει στον Προϋπολογισμό του 2017. Στον Προϋπολογισμό του 2018 προβλέπει την επιπλέον αύξηση των Έμμεσων Φόρων κατά 3,4%, των Άμεσων Φόρων κατά 1,6% και των Καθαρών Κοινωνικών Εισφορών κατά 4,9% σε σχέση με όσα προϋπολόγιζε πέρσι.

Η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι αντίστοιχη με αυτή των Γερμανών και μεγαλύτερη από αυτή των Σουηδών, των Φινλανδών και των Ιταλών. Ταυτόχρονα, η ικανοποίηση των Ελλήνων από τις κρατικά παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, καθώς και από τη δικαιοσύνη, είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ.

Τα πορίσματα της μελέτης παρουσίασε ο ερευνητής του ΚΕΦίΜ Κωνσταντίνος Σαραβάκος.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας τα πορίσματα της μελέτης δήλωσε: “Τώρα που βάλαμε γραβάτα, βγήκαμε στις αγορές και τελειώσαμε με την τρόικα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξανά για την πραγματική οικονομία. Δυστυχώς, φέτος η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας πηγαίνει ακόμη μακρύτερα. Πέρσι ήταν στις 6 Ιουλίου, φέτος φτάνει στις 18 Ιουλίου. Στόχος της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι κάθε χρόνο αυτή η μέρα να πηγαίνει διαρκώς προς τα πίσω και στους Έλληνες να μένουν περισσότερα λεφτά για τον εαυτό τους και λιγότερα για το κράτος”.

Ο Τάσος Αβραντίνης, αντιπρόεδρος της Δράσης και μέλος διοικητικού συμβουλίου ΚΕΦίΜ επεσήμανε: “Η φορολογία είναι μέρος του κόστους της οικονομίας ενός κράτους και επηρεάζει τα κίνητρα των ατόμων για παραγωγή. Μείωση της φορολογίας σημαίνει αύξηση της ανταγωνιστικότητας και βελτίωση όλων των μεγεθών της οικονομίας. Φέτος, το ύψος των φορολογικών συντελεστών είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα της χώρας σύμφωνα με τον δείκτη Doing Business. Χρειαζόμαστε συνεπώς λιγότερους φόρους και ένα ριζικά απλούστερο φορολογικό σύστημα”.

Ο Αλέξανδρος Σκούρας τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: “Ο μέσος Έλληνας δουλεύει από την πρωτοχρονιά μέχρι τις 18 Ιουλίου για να πληρώσει φόρους και εισφορές. Αυτή η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα πάρα πολύ προχωρημένο επίπεδο. Καλούμαστε να απαντήσουμε ως χώρα αν τελικά θέλουμε ένα πιο μικρό, πιο συμμαζεμένο και αποδοτικό κράτος, ή αν επιθυμούμε να φτάσουμε μέχρι το φθινόπωρο”.

H Μιράντα Ξαφά, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ δήλωσε: «Η φορολογική αφαίμαξη των πολιτών θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της κυβέρνηση και περιορίζει την ελευθερία των πολιτών να επιλέξουν πως θα ξοδέψουν τα χρήματα που κερδίζουν. Είναι επιτακτική η ανάγκη μείωσης της φορολογίας, με ταυτόχρονο περιορισμό της κρατικής σπατάλης και βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με συμβάσεις παραχώρησης στον ιδιωτικό τομέα και υπεργολαβίες.»

Αποτελέσματα και δελτίο τύπου για την "Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2018" (ΚΕΦίΜ)

ΣΧΟΛΙΑ (42)

ψιτ

οχι για το κρατος ... για τις καρεκλες του καθε πολιτικου συνταξιουχου και μη....

ΕΥΡΩΛΑΓΝΟΣ

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΤΟΥΓΑΝΙΑ.ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.

Τις

Για εξειδικευστε και στον ελευθερο επαγγελματια.. Μηπως πανω απο 250 ημερες?

Και ειμαστε...

...ακόμα ζωντανοί!!!!

Πολιτης

Ευρωπη θελατε, να μην γινουμε βουλγαρια θελατε. Αμορφωτοι ελληνες. Παρτε τα τωρα. Του χρονου θα δειτε. Θα φατε Ευρωπη.

Μαρία

Πως είπατε ; Κέντρο ..... φιλελεύθερων μελετών ! Χααα-χαα-χααα.....

Πρόσεχε μη σου φύγουν

Ναι, ξέρεις κανένα άλλο που να λέει διαφορετικά;

Φριφρίκος

Χαααα-χαα-χααα, ε, να ! τώρα μου φύγανε ! Χαααααα-χααα.....

Οπλαρχηγός Μπαρμπαρουσης

Εγώ και οι υπόλοιποι 299 καθομασται 365 μέρες τον χρόνο, και η μισθαρα πέφτει κάθε μήνα...

de facto

WELCOME IN EUROPE!!

Μικές

Η Ευρώπη σου φταίει εσένα, όχι οι 300.000 μισθοί των Καρανικαίων και οι 450.000 συντάξεις 45αρηδων;;;;;;;;

Χαχαχα

Welcome in communism!!!

Ρε Ουστ

Καλά να πάθετε!

Alexandra a

Μητσοτάκης Γεωργιάδης είναι οι πρώτοι στη σύγχρονη ιστορια της Ελλάδος ( ουδέποτε άλλοτε ) που δια νόμου ξέσκισαν τους ιδιωτικούς υπαλλήλους εις την πραξη με νόμους : 1 ) περικοπή όλων των συμβάσεων για τους ιδιωτικούς τριάντα τις εκατό κάτω σε ολους ( λες και επηρεάζουμε το χρέος ) 2 ) πτώση κατώτατου μισθού 3 ) νέοι για πενταροδεκαρες 4 ) ατομικές συμβάσεις 5 ) διάλυση κλαδικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα με παράπλευρους νόμους 6 ) διάλυση ταμείου ανεργίας στα.μισα και περικοπη του χρόνου που το λαμβανεις .. όλοι φύγανε γερμανιες κανένας δεν απέμεινε. . 7 ) βαρέα και ανθυγιηνα τέλος για μια σωρεία εργαζομένων .. στον ιδιωτικό τομέα .. Κι άλλα χιλιάδες .. Και φυσικά κανένα κανενα μέσον δε το λεει αυτό .. δηλαδή πραγματικά ποιον θέλουνε να πείσουμε απορώ .. ξέρουμε τι είχαμε και τι έχουμε μέσα στις τσέπες μας .. ούτε ο γαπ τολμησε αυτά να τα ψηφισει .. O τσιπραλεξης τηρεί πιστά όσα ψήφισε η ΝΔ από την άλλη , να δούμε προ εκλογών αν θα κάνει τίποτε .. Τέλος όχι δε δουλεύω 169 μέρες για την εφορία δουλεύω για 650 ευρώ και δε πληρώνω εφορία .. και θεωρούμαι και προνομιούχα ..ΧΑ..και δε ξέρω κανέναν να δουλεύει ούτε εγώ για την εφορία 169 μέρες ..πόσο μάλλον στο δημόσιο .. Ζείτε σε μια επιπλαστη πραγματικότητα ..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trftL

Εστω κι αν η συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα το 2018 σχεδόν διπλασιάστηκε έναντι του 2017, φθάνοντας τα 3,8 δισ. ευρώ, τα νούμερα, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης απέχουν μακράν σε σχέση με τα πρό κρίσης επίπεδα του 2008 όταν το αντίστοιχο νούμερο έφθανε τα 8,7 δισ. ευρώ