Λαγκάρντ: Οι συζητήσεις για την Ελλάδα υποθέτω ότι θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο της βραδιάς

Λαγκάρντ: Οι συζητήσεις για την Ελλάδα υποθέτω ότι θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο της βραδιάς

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επιβεβαιώνει το θρίλερ στις διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους

lagarde_imf
«Μην με ρωτήσετε για την Ελλάδα γιατί δεν θα σας απαντήσω» δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αμέσως μετά την εισαγωγική της τοποθέτηση σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του εν εξελίξει Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Όπως είπε «οι συζητήσεις για την Ελλάδα υποθέτω ότι θα συνεχιστούν για το υπόλοιπο της βραδιάς», επιβεβαιώνοντας το θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη για την επιμήκυνση των δανείων του EFSF. Όπως έλεγε αρμόδια πηγή «από το απόγευμα οι Γερμανοί έχουν αρχίσει τα δικά τους», εννοώντας ότι επιμένουν σε πολύ σκληρή γραμμή για το χρέος.

Καλή η κατάσταση στην Ευρωζώνη

Μιλώντας στον Τύπο στο πλαίσιο της ετήσιας οικονομικής αξιολόγησης της Ευρωζώνης (άρθρο 4) η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως το 2017 αποτέλεσε ένα έτος υψηλής ανάπτυξης, αρκετά πάνω από τις δυνατότητες της και αν και πλέον υπάρχει επιβράδυνση η Ευρωζώνη “παραμένει σε καλή κατάσταση”.


“Η ανάπτυξη παραμένει υψηλή, ευρεία και υποστηρίζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και βλέπουμε ξεκάθαρα πως έφτασε στο ζενίθ της, συνεπώς είναι λογικό η ανάκαμψη να επιβραδύνεται”, σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ προσθέτοντας πως το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις του ελαφρώς προς τα κάτω για την Ευρωζώνη και πως η συμβολή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι εξαιρετικά σημαντική.


Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ βλέπει όμως κάποια σημαντικά ρίσκα στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Αρχικά υπάρχει η διεθνής εμπορική αβεβαιότητα που εγείρεται από τον εμπορικό προστατευτισμό που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις σε αλουμίνιο και χάλυβα. Πιθανή συνέχεια τους και ανταπάντηση από άλλες χώρες θα οδηγούσε σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση.


Κλείσιμο
Παράλληλα κίνδυνος είναι για την Ευρωζώνη η έλλειψη προόδου στο Brexit, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άτακτη έξοδο του ΗΒ από την Ευρωζώνη με ότι αυτό συνεπάγεται για τις διαρροές.


Σύμφωνα με τη κυρία Λαγκάρντ, το ΔΝΤ εισηγείται τη δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου έτσι ώστε να ανακάμψουν περεταίρω οι οικονομίες της Ευρωζώνης. “Επισκευάζουμε τη σκεπή μας όταν έχει καλό καιρό” είπε με νόημα η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό οικονομίες που έχουν μεγάλα πλεονάσματα εμπορικού ισοζυγίου και ρευστότητα όπως Γερμανία - Ολλανδία να επενδύσουν σημαντικά κεφάλαια στη καινοτομία, τις υποδομές και την εκπαίδευση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης