Ελλάδα: Στην 24η θέση μεταξύ των «28» της Ε.Ε. ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Ελλάδα: Στην 24η θέση μεταξύ των «28» της Ε.Ε. ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Στο 67% του κοινοτικού μέσου όρου το 2017

elladf
Μεγάλες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα παρουσιάζουν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που επιβεβαιώνει την εικόνα μίας κοινότητας πολλών ταχυτήτων. Η Ελλάδα της κρίσης βρίσκεται στις χαμηλές ταχύτητες.

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα κράτη μέλη κινείται από το 43% έως το 253% του κοινοτικού μέσου όρου, ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση (σε όρους αγοραστικής δύναμης) κινείται από το 55% έως και το 130% του μέσου όρου.

Στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι στο 67% του μέσου όρου και η κατά κεφαλήν κατανάλωση στο 77%. Η χώρας μας είναι μεταξύ των πέντε μελών, που εμφανίζουν κατά κεφαλήν κατανάλωση 20% έως 25% χαμηλότερη του μέσου όρου. Στην ίδια ομάδα ανήκουν η Μάλτα, η Σλοβενία, η Πολωνία και η Σλοβακία.

Δέκα κράτη μέλη εμφανίζουν κατά κεφαλήν κατανάλωση υψηλότερη του μέσου όρου. Στην πρώτη θέση φιγουράρει το Λουξεμβούργο (130%), ενώ ακολουθούν η Γερμανία και η Αυστρία (122% και 118% αντίστοιχα). Βρετανία, Φινλανδία, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Γαλλία και Σουηδία συμπληρώνουν τη δεκάδα.

Στην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο η κατανάλωση είναι έως 10% χαμηλότερη από το μέσο όρο, ενώ στην Ισπανία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και την Τσεχία από 10% έως 20% χαμηλότερη.

Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο έξι χώρες, με την κατά κεφαλήν κατανάλωση να είναι τουλάχιστον 30% χαμηλότερη του μέσου όρου. Πρόκειται για τις Εσθονία , Λετονία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Κροατία και Βουλγαρία. Οι τρεις τελευταίες μάλιστα εμφανίζουν κατανάλωση 40% έως 45% χαμηλότερη του μέσου όρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης