Κοστέλο: Ενισχυμένη εποπτεία με τριμηνιαίους ελέγχους για 2 ή 3 χρόνια

Κοστέλο: Ενισχυμένη εποπτεία με τριμηνιαίους ελέγχους για 2 ή 3 χρόνια

Συνέδριο Economist: Παραμένουν διαφορές για το χρέος επιμένει το ΔΝΤ - Τι ειπώθηκε στο πάνελ των Θεσμών στο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στο Λαγονήσι

KOSTELO
Στη γραμμή ότι "χρειάζεται εμπροσθοβαρής και ξεκαθαρη ελάφρυνση του χρέους" επέμεινε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαικού Τμήματος του ΔΝΤ Φιλιπ Γκέρσον. "Στον τομέα αυτό παραμένουν διαφορές" πρόσθεσε, δίνοντας μία γεύση από τις δυσκολίες που παραμένουν ενόψει του Eurogroup της 21 Ιουνίου.

Ο κ. Γκέρσον συμμετείχε σε πάνελ μαζί με άλλα στελέχη των Θεσμών που ασχολούνται με το ελληνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται στο Λαγονήσι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις στον τομέα της ανταγωνιστικότητας και χαρακτήρισε αναγκαία την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια, τη δικαιοσύνη και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Κοστέλο: τριμηνιάοι έλεγχοι

Στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στους Θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο είπε ότι μόλις 10 - 20 δις ευρώ από τα 100 δις των ληξιπρόθσμων οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο είναι εισπράξιμες. Ο ίδιος έγινε πολύ συγκεκριμένος για την μεταμνημονιακή, "ενισχυμένη" όπως την χαρακτήρισε, εποπτεία τονίζοντας ότι θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες με απόφαση της Κομισιόν, θα προβλέπει τριμηνιαίους έλεγχους, και θα διαρκέσει δύο ή τρία έτη.

Κλείσιμο
Επέμεινε ότι τους επόμενους 12 μήνες θα κριθεί η επιτυχία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Είπε μεν ότι δεν θα είναι πρόγραμμα αλλά η επιτήρηση θα γίνεται σε 3μηνιαία βάση.

Κατά τα άλλα ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι υπερήφανη για όσα πέτυχε αλλά θα πρέπει να συνεχίζει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, να ολοκληρώσει αυτές που έχει ήδη ξεκινήσει και να προχωρήσει ακόμα περισσότερο πέρα από το πρόγραμμα

Μήνυμα έστειλε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στους Θεσμούς Νικολα Τζιαμαριόλι ότι μετά τον Αύγουστο έχει σημασία η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. 

Από την πλευρά του ο Ιταλός επικεφαλής της αποστολης Ευρωπαΐκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στους Θεσμούς Φρανσέσκο Ντρούντι ανέφερε ότι το απόθεμα ασφαλείας (cash buffer) για την έξοδο προς τις αγορές πρέπει και να είναι επαρκές αλλά και να χρησιμοποιηθεί με σύνεση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης