Μήνυμα των Ευρωπαίων στην Αθήνα: Τελειώστε με τα προαπαιτούμενα και τα λέμε για το χρέος

Rengling-tsakalotos

Διπλό χτύπημα από Ρέγκλινγκ και τον επικεφαλής του Euroworking Group - Τέλος χρόνου από τον ESM για την δόση του 1 δισ. ευρώ

Επί ελληνικού εδάφους έχει μεταφερθεί πλέον η πίεση των δανειστών
 να τελειώνει η Ελλάδα με τα προαπαιτούμενα, για να συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους.

«Τον χορό σέρνει» ο επικεφαλής του
Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας –ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ που την Τετάρτη έστειλε μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι πρώτα πρέπει να εκπληρώσει η Αθήνα τα προαπαιτούμενα και, «εάν χρειαστεί» ("if needed") θα λάβει ελάφρυνση και το ελληνικό χρέος. Και η ελάφρυνση θα κριθεί από τα υψηλά υπερ-πλεονάσματα, που καθορίζουν και εάν έχει ανάγκη –και πόση- η Ελλάδα την ελάφρυνση χρέους. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πάντως, είπε ότι «θα είναι η 5η επιτυχια της ευρωζώνης» εάν βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο, δείχνοντας την διάθεση της Ευρώπης να απαλλαγεί πλέον από το ελληνικό «άγος» που την ταλανίζει εδώ και οκτώ χρόνια.

Την ίδια ώρα ακριβώς στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Euro Working Group, Xανς Φάιλμπριφ, έβαζε στόχο να τελειώσουν όλα στις 21 Ιουνίου, χωρίς να αποκλείσει όμως και το ενδεχόμενο να χρειαστεί ακόμα και έκτακτο Eurogroup πριν τον Αύγουστο. Προϊδέασε ότι η Ελλάδα θα τεθεί σε «ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία» και θα συντάσσονται 4 εκθέσεις παρακολούθησης για την χώρα κάθε χρόνο. Όπως και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Φάιλμπριφ επέμεινε ότι θα χρειαστούν σκληρές προσπάθειες και για άλλα δύο χρόνια, προκειμένου να βγει η Ελλάδα στις αγορές.

«Debate» για ελάφρυνση και έξοδο

Σήμερα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, μαζί με την «τριανδρία» της Ευρωπαϊκής "Τρόικας" στην Αθήνα (Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Φραντζέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ και Νικολά Τζιαμαριόλι του ΕΜΣ), θα δώσουν πρόγευση όσων θα επακολουθήσουν, στο άτυπο debate που θα έχουν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κύριο Γιωργο Χουλιαράκη, μιλώντας όλοι μαζί το μεσημέρι στο Συνέδριο του Economist, σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο Κλάους Ρέγκλινκ κρατάει μαζί του και τα «κλειδιά» της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ που αν δεν εγκριθεί από τον ΕΜΣ, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των διοικητών του, από αύριο θα χαθεί οριστικά για τη χώρα μας. Η υποδόση αυτή έχει «σκαλώσει» στο ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του στο εσωτερικό της χώρας. Πολιτικά πάντως επιβάλλεται να δοθεί η υποδόση στην χώρα έστω και την τελευταία στιγμή, γιατί θα ήταν κακό σήμα προς τις αγορές και θα χάλαγε την «γιορτή» που ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι για το τέλος του ελληνικού Μνημονίου.

Ρόλο «διασώστη» -προς αποφυγήν ατυχήματος- αναλαμβάνει το «νούμερο 2» της Κομισιόν, αντιπρόεδρος αρμόδιος για τα θέματα του ευρώ, κύριος Βλάντις Ντομπρόβσκις, που βρίσκεται και αυτός στην Αθήνα για να μιλήσει επίσης στο συνέδριο του Economist.

Ντομπρόβσκις και Ρέγκλινγκ θα έχουν διαδοχικά και κατ’ιδίαν συναντήσεις την Παρασκευή με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, μία εβδομάδα μόλις πριν το κρίσιμο Eurogroup για την ομαλή μετάβαση της χώρας στην μετα-προγραμματική εποχή.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sdhdfh

Στις 18 Ιουλίου η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας το 2018 στην Ελλάδα σύμφωνα με την ετήσια μελέτη του ΚΕΦίΜ - Πέρυσι η «απελευθέρωση» των φορολογουμένων από τα κρατικά βάρη ήταν η 6 Ιουλίου 2017. Φέτος όμως θα παραμείνουν όμηροι της εφορίας για επιπλέον 12 μέρες

moody_s

Ο οίκος σημειώνει ότι αυτό «παρέχει περαιτέρω διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές Αρχές θα εμμείνουν στις δημοσιονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις» - Ταυτόχρονα, «οι πιστωτές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα - με τη μορφή πρόσθετης αναδιάταξης του χρέους μετά το 2032 αν χρειαστεί»

1
regling_arthroo1

Τι λέει για τις ελληνικές τράπεζες - Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης - Συγκρίνει την Ελλάδα με την μεταπολεμική Γερμανία που χρειάστηκε 57 χρόνια για να αποπληρώσει τα δάνεια που έλαβε το με βάση τη συμφωνία του 1953 - «Κάπως έτσι φαντάζομαι ότι θα συμβεί και με την Ελλάδα», τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

15
lagarde-moscoc-1

Πιο κοντά στο ΔΝΤ η εκτίμηση αυτή - Τον Μάρτιο η αντίστοιχη έκθεση έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,5% από το 2023 ως το 2030 και 1,25% στη συνέχεια - Χάθηκαν και τα μαγικά πλεονάσματα: Μέχρι το 2022 προβλέπονται 4 δισ. λιγότερα από όσα έλεγε η κυβέρνηση

10