Παπανδρέου: «Δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος χρεοκοπίας»

"Πάμε ΔΝΤ-ΕΕ για το συμφέρον της χώρας"

 «Δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, αν και στο μεγαλύτερό του μέρος έχει αποφευχθεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε εισηγητική του ομιλία στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τους κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου...

«Δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, αν και στο μεγαλύτερό του μέρος έχει αποφευχθεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε εισηγητική του ομιλία στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τους κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε σε πανεθνική προσπάθεια ώστε να γίνουν αλλαγές και μάλιστα σύντομα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι αδύνατον να αλλάξουν τη χώρα 15 έως 20 υπουργοί μόνο.

Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το κράτος αποτελεί τον μεγάλο ασθενή στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρέπει να στοχοποιούμε τον δημόσιο υπάλληλο, αλλά τη δημόσια διοίκηση, που δεν λειτουργεί σωστά, πρώτα από όλα με ευθύνη των πολιτικών.

Ανέφερε ότι ο δημόσιος υπάλληλος πληρώνει μεγάλο μερίδιο του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και τόνισε από την άλλη, το γεγονός ότι ενώ οι λειτουργικές δαπάνες της δημόσιας διοίκησης μειώθηκαν κατά 50%, χωρίς να χειροτερέψουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, αυτό δείχνει τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τους κοινωνικούς εταίρους υπογράμμισε ότι απαιτείται ριζική ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας και ανέφερε ότι πρέπει να επιτευχθεί μέσω της εθνικής προσπάθειας μία εθνική κοινωνική συμφωνία όπως τον Ιούλιο.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι εύκολο να περάσει στην κοινωνία μια ψυχολογία παθητικότητας ή ένα κλίμα που να ρίχνει τις ευθύνες «στις Βρυξέλλες ή και την Ουάσιγκτον» και ανέφερε ότι αν είχαμε αντιμετωπίσει τα προβλήματά μας έγκαιρα δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση, ενώ τόνισε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε όλοι πρακτικές και λογικές του παρελθόντος.

Αν πετύχουμε θα είναι κάτι το πολύ θετικό, αν σκοντάψουμε ως χώρα - όχι ως κυβέρνηση - το αρνητικό μήνυμα θα πολλαπλασιαστεί στο δεκαπλάσιο από ό,τι απηχεί στη σημερινή πραγματικότητα, είπε ο κ. Παπανδρέου και ανέφερε ότι στο προηγούμενο διάστημα πολλά ΜΜΕ του εξωτερικού ανέδειξαν αρνητικές εικόνες της Ελλάδας, με αποκορύφωμα, όπως είπε, τη δολοφονία των εργαζομένων στη Marfin « έστω και από αμέλεια, από μολότοφ στις διαδηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί στη χώρα η παραγωγικότητα αντί του παρασιτισμού, να αποδαιμονοποιηθεί η επιχειρηματικότητα, ενώ σε ό,τι αφορά τις τράπεζες είπε ότι «σώζουμε τις τράπεζες τώρα», αλλά πρέπει να συμβάλλουν και αυτές από την μεριά τους στην ρευστότητα της οικονομίας.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα πρέπει να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός και η αγροτική οικονομία για την οποία, όπως είπε, πρέπει να αλλάξει μοντέλο, καθώς - και με ευθύνες της ΕΕ - όπως ανέφερε, στηριζόταν μέχρι τώρα στις επιδοτήσεις.

Επικαλούμενος το ζήτημα που έχει προκύψει με τα σιτηρά, αλλά και με την κατανάλωση εισαγόμενου κρέατος στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτά δείχνουν την αναγκαιότητα, αλλά και τα περιθώρια βελτίωσης της αγροτικής παραγωγής. Επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το πρωί ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί τη φορολογία ως χαράτσι, αλλά ως κοινωνική αλληλεγγύη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί η φορολογική πολιτική, ώστε να αποτελέσει και αυτή ένα κίνητρο μαζί με την πάταξη της γραφειοκρατίας για επενδύσεις, που θα δώσουν ανάπτυξη στην οικονομία.

Τέλος ανέφερε ότι πρέπει να βοηθηθούν οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα να αποφευχθεί η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή και πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα το ΤΕΜΠΜΕ, για το οποίο, είπε ότι γνωρίζει πως υπάρχει κριτική.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gd8c_XL

Δεδομένη είναι η ζήτηση στην αγορά ακινήτων από Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι μάλιστα έχουν λάβει μέχρι σήμερα πάνω από τις μισές άδειες διαμονής στη χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Vilsa, ωστόσο οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Κίνα δυσχεραίνουν και καθυστερούν τις αγοραπωλησίες.

rsrd_XL

Αγώνα επιβίωσης θα χρειαστεί να δώσουν στο β΄εξάμηνο του 2019 όσοι μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, καθώς τα νέα φορολογικά βάρη από τον Ιούλιο και μετά θα απειλούν συνεχώς να τους θέσουν «εκτός μάχης» πληρωμής των υποχρεώσεών τους.