Ηλεκτρονική πλατφόρμα της Εφορίας για σπίτια Airbnb

air_009

Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενοι και λογιστές θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα ενώ, από την άλλη, οι διαδικασίες αυτοματοποιούνται και αποτρέπονται έτσι κρούσματα συνδιαλλαγής και διαφθοράς

Σε εργοτάξιο μετατρέπεται τους επόμενους μήνες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχοντας σκοπό να ετοιμάσει και να θέσει σε λειτουργία πάνω από δύο ντουζίνες νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές από φέτος μέχρι και το 2019. Οι αλλαγές αυτές στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά κυρίως να διευκολύνουν τους ελέγχους και την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενοι και λογιστές θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα ενώ, από την άλλη, οι διαδικασίες αυτοματοποιούνται και αποτρέπονται έτσι κρούσματα συνδιαλλαγής και διαφθοράς.

Η εν λόγω αρχή αναμένεται ως τα μέσα Ιουνίου, με τη νέα πλατφόρμα για τις δηλώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb).
Μέσα στη χρονιά δρομολογούνται και άλλες ηλεκτρονικές εφαρμογές για τη φορολογία ακινήτων, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η σύνδεση της Εφορίας με το Κτηματολόγιο, τα υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας (πληροφοριακό σύστημα Εργάνη), αλλά και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τι αλλάζει μέσα στο 2018

Εργα άμεσης προτεραιότητας που θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες είναι:

1. Μισθώσεις τύπου Airbnb: Τον Ιούνιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η δημιουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων. Στη φάση αυτή πάντως η εφαρμογή θα παρακολουθεί τις δηλώσεις που βάσει νόμου πρέπει να υποβάλλονται από τους ιδιοκτήτες, χωρίς ακόμα να μπορούν να διασταυρώνονται με στοιχεία από τις ίδιες τις πλατφόρμες εκμίσθωσης ακινήτων, οι οποίες έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό και προς το παρόν εμφανίζονται απρόθυμες να παράσχουν στοιχεία στα κράτη.

Σε περίπτωση που τελικώς αυτές -ή έστω κάποιες εξ αυτών- υποχρεωθούν να δώσουν στοιχεία, θα είναι εφικτό για τη φορολογική αρχή να διαπιστωθεί για ποιες μισθώσεις δεν έχει υποβληθεί δήλωση και να ελεγχθούν. Επιπλέον η ΑΑΔΕ μπορεί και με άλλους τρόπους (πληροφορίες, έρευνα στο Διαδίκτυο, έλεγχοι από εφοριακούς που υποδύονται τους τουρίστες κ.ο.κ.) να εντοπίσει περιπτώσεις μισθώσεων που δεν δηλώνονται στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή. Κατά την εισαγωγή των στοιχείων του ακινήτου στην πλατφόρμα θα συμπληρώνεται από τους ιδιοκτήτες ή υπομισθωτές το πεδίο που αφορά την παροχή υπηρεσίας καθαριότητας ή κάποια άλλη πρόσθετη παροχή. Αυτό και μόνο αρκεί ώστε το εισόδημα που προκύπτει από τη μίσθωση να θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (και όχι εισόδημα από ακίνητη περιουσία), με όλες τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από αυτό το γεγονός. Συγκεκριμένα:
α) Ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία φορολογούνται τα μισθώματα για ακίνητα που διατίθενται επιπλωμένα, χωρίς οιασδήποτε άλλη υπηρεσία πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων: για εισόδημα έως 12.000 ευρώ φορολογούνται με 15%, για εισόδημα 12.001-35.000 ευρώ με 35%, ενώ το υπερβάλλον με 45%.
β) Αν παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες (π.χ. πρωινό), τα μισθώματα φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και συγκεκριμένα με 22% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ, με 29% στο τμήμα 20.001-30.000 ευρώ, με 37% στο τμήμα 30.001-40.000 ευρώ και με 45% στο τμήμα πάνω από 40.000 ευρώ.
Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα ή οντότητες θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία, πρακτικά όμως φορολογείται ως έσοδο από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με 29%.

Στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα δηλωθούν μισθώσεις με συγκεκριμένη διάρκεια μικρότερη του έτους, από τον διαχειριστή που κανονίζει τις αναρτήσεις και τις ενοικιάσεις, λαμβάνοντας αριθμό εγγραφής για κάθε εκμισθούμενο ακίνητο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

ΣΧΟΛΙΑ (14)

lola

η ουσία είναι πως ο ιδιοκτήτης που ενοικιαζει βραχυπρόθεσμα φορολογείται σε "έσοδα" τα οποία τελικά πηγαίνουν σε εξόφληση των λογαριασμών που κάνουν οι ενοικιαστές και σε έξοδα συντήρησης του ακινήτου. Δηλαδή, νοικιάζω ένα διαμέρισμα, τα περισσότερα απο τα μισα τα οποία παίρνω τα δίνω απευθειας για ρευμα (με φπα βεβαιως), ιντερνετ (παλι με φπα), νερο (+φπα), κοινόχρηστα και συντήρηση (μια απο τα ίδια), και το κράτος με φορολογεί πάνω αε αυτα τα χρήματα, στα οποία ήδη έχω πληρωσει φπα, μου ανεβαζει την κλίμακα του εισοδήματος μου για ενα ανυπαρκτο εισοδημα, και στο τέλος βγαίνω ο μεγας χαμένος. Αυτό λέγεται απλή κοροιδία. Και απο προσωπική εμπειρία έχω να πω πως τελικά το airbnb δεν αξίζει καθόλου. Όποιος θέλει απλά να κάνει ό,τι κάνουν έξω, ας δωσει το δικό του διαμέρισμα να μπει αυτος μέσα. Εγω δεν νομίζω πως θα το ξανακάνω, διοτι δεν μου περισσευουν τα λεφτα για να τα τρώει το κράτος και να περνάνε ωραια οι τουρίστες με τσαμπα ερκοντισιον και θερμοσιφωνα 24/7. Αν δε, κάνει κανείς και το λάθος να νοικιάσει δωμάτιο στο σπίτι του, τότε να ξεχάσει τους καφεδες του, τις ζάχαρες, το ελαιόλαδο, και τόσα άλλα που πάει και ψωνίζει με τα χίλια ζόρια για να έχει μια κουζίνα γεμάτη και πλήρη και να τρώει σαν άνθρωπος. Απλά κάνουν φτερά, και φορολογείται σε λεφτά που παίρνει για να του βουτάνε μέχρι και το λάδι, λες και στις πατριδες τους το βρίσκουν τσάμπα το λάδι.

Χτυπάνε το σαμάρι

Γιατί δεν μπορούν (ή μήπως δεν θέλουν ;) να χτυπήσουν το γαϊδούρι. Νομίζουν ότι η φοροδιαφυγή θα προέλθει από τον μικρο-ιδιοκτήτη που θα νοικιάσει το δυάρι του μέσω airbnb δέκα μέρες τον μήνα σε φτωχοτουρίστες ; Η φοροδιαφυγή είναι σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο αλλά και σε Ξενοδοχεία υπερπολυτελείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και σε υπηρεσίες για λίγους όπως ενοικίαση yachts, ιδιωτικών αεροσκαφών, transfers και πάει λέγοντας. Εκεί όμως πέφτει μπαξίσι οπότε οι "εγκέφαλοι" της ΑΑΔΕ έχουν στραφεί στο αν ο ιδιοκτήτης ψήσει στους τουρίστες κανένα καφεδάκι για να το φορολογήσουν ως ...επιχειρηματική δραστηριότητα. Για τέτοια ξεφτίλα μιλάμε.

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ

Οι τουρίστες που πάνε σε σπίτια AIRBNB είναι επί το πλείστον ΜΠΑΤΙΡΟΤΟΥΡΙΣΤΕΣ,ΦΡΑΓΚΟΦΟΝΙΑΔΕΣ, ΦΟΙΤΗΤΈΣ ΚΑΙ ΝΕΑΡΉΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΊΣΤΟΝ ΑΤΟΜΑ, που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα μπορούσαν να πάνε διακοπές γιατι δε το επιτρέπουν τα οικονομικά τους αφού τα ξενοδοχεία κοστίζουν το διπλάσιο. Οι Ισπανοί κάνουν διαδηλώσεις να τους διώξουν, έχουν χορτάσει την αλκοολική "κουλτούρα" των σκανδιναβών, Γερμανών, Βρετανών και σία. Υπάρχει στο youtube βιντεο με τρεις νεαρές μεθυσμένες Σουηδέζες στην Ισπανία, που όταν οι γείτονες τους είπαν 4 η ώρα τα ξημερώματα να μη φωνάζουν στο δρόμο αυτές τα έκαναν λίμπα στριγκλίζοντας. Τίτλος του βίντεο είναι: Spain - Three drunk swedish women tourists 'fight' against a flower pot

Ξε-λουλης

Και που να δείτε τι γίνεται με τα ναυλοσυμφωνα...

Αλέξανδρος Λ.

όσο τα έσοδα από βραχυχρόνιες ενοικιάσεις φορολογούνται σαν ενοίκια,θα υπάρχει φοροδιαφυγή.Επιχειρήσεις είναι και σαν επιχειρήσεις πρέπει να φορολογούνται μα αναγνώριση ΟΛΩΝ των εξόδων (εξοπλισμοί,ρεύμα,θέρμανση,αναλώσιμα κ.λ.π.)

Τζαμπατζής

Ανοίγεις βιβλία και κάνεις ό,τι γουστάρεις.

Petros

Αν φορολογουνται σαν επιχειρησεις δεν θα πληρωνουν φορο γιατι θα δειχνουν πολλα εξοδα.Υπαρχουν ξενοδοχεια μεγαλα στο κεντρο που δηλωνουν εξοδα περισσοτερα απο εσοδα και δεν πληρωνουν φορους.Η μεθοδος να τους παιρνει το 20% ειναι η καλυτερη.Αλλιως θα μεινουν μονο οι κομπιναδοροι με τα πολλα διαμερισματα.

Χ

Στο Ελλάντα μόνο ιατροί δικαιούνται να μη κόβουν αποδείξεις και να μην πληρώνουν φόρους.

Γεωμέτρης

Και τα φροντιστήρια ... και τα ιδιαίτερα ....

Candyman

"Στη φάση αυτή πάντως η εφαρμογή θα παρακολουθεί τις δηλώσεις που βάσει νόμου πρέπει να υποβάλλονται από τους ιδιοκτήτες, χωρίς ακόμα να μπορούν να διασταυρώνονται με στοιχεία από τις ίδιες τις πλατφόρμες εκμίσθωσης ακινήτων, οι οποίες έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό και προς το παρόν εμφανίζονται απρόθυμες να παράσχουν στοιχεία στα κράτη." χαχαχαχαχαχαχα, α ρε ΑΑΔΕ πάλι για θύματα ψάχνεις.

Παράνοια

Η μίσθωση θα φορολογείται με 15% ενώ το σπιτικό κέϊκ που θα προσφερθει για πρωϊνό με 22% (+27% της συνολικής αξίας ως ΕΦΚΑ, άρα η συνολική φορολογική επιβάρυνση της αξίας του κέϊκ - και οτιδήποτε άλλου παρεμφερούς - θα ξεκινά από το 49% !!! ) ως επιχειρηματικό κέρδος. Ποιό τσακάλι της ΑΑΔΕ σκέφθηκε αυτόν τον διαχωρισμό ; Θυμίζει τη βλακώδη φορολογία Βενιζέλου στις μπουγάτσες : αλμυρή με ΦΠΑ 12%, γλυκιά με ΦΠΑ 22%. Όσο για το ότι εφοριακοί θα παριστάνουν τους τουρίστες, αυτό και αν δεν είναι η επιτομή της φαιδρότητας : ο ιδιοκτήτης θα βλέπει τα διαβατήρια των διαμενόντων και όταν θα είναι αλλοδαποί σιγά μην δηλώσει δεκάρα. Με απίθανα χαράτσια στους φτωχούς και καραγκιοζιλίκια δεν πιάνεται η φοροδιαφυγή. Η λύση είναι απλή : δίκαιη φορολογία 10% για όλους τους φορολογούμενους όπως στην Βουλγαρία ή στην Κύπρο (12,5%). Όσο η φορολογία αποτελεί καθαρή ληστεία - όπως στην Ελλάδα - τόσο ο φορολογούμενος έχει κάθε λόγο και θα βρίσκει κάθε τρόπο να φοροδιαφεύγει.

Μπεε ανορθογραφο

Εν (τω) ετει... Δοτικη

Μπεε

Εν ετη 2018 ακομα οι εφοριες απαιτουν απο τον φορολογουμενο να κανει την δουλεια της .... Αμα ειστε ακομα με τα τεφτερια γιατι το συστημα ειναι σαπιο, τους συμφερει ολους τους λαιμαργους να ειναι η εφορια με τεφτερια και να συναναστρεφεται με τον φορολογουμενο(προσωπο με προσωπο)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

estate

Το ακίνητο είναι από τα πλέον γνωστά του Αμαρουσίου, στην οδό Φραγκοκλησιάς και είχε αποκτηθεί το 2007 από εταιρεία ελεγχόμενη από τους ιδρυτές- συνεταίρους στην Ελλάδα της γνωστής εταιρείας ελεγκτών- συμβούλων επιχειρήσεων