Ανήσυχοι οι επενδυτές για τις εξελίξεις στην Ιταλία

Ανήσυχοι οι επενδυτές για τις εξελίξεις στην Ιταλία

Πτώση 1,5% στο χρηματιστήριο στο Μιλάνο - Υποχωρούν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων

agores
Η ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών και κυρίως της Ιταλίας το πρωί μετά το βέτο Ματαρέλα που πυροδότησε πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική μας χώρα, δεν κράτησε πάρα πολύ. Το μεσημέρι η «ανακούφιση» των επενδυτών έδωσε τη σειρά της στην αναθέρμανση των ανησυχιών ότι η οδός των νέων εκλογών που παίρνει τελικά η Ιταλία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα λαϊκιστικά κόμματα που από χθες βάλουν κατά του Προέδρου της Ιταλίας μιλώντας για θεσμική εκτροπή, ακόμα και... προδοσία.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχει περάσει στο «κόκκινο» και εμφανίζει απώλειες 1,4% ενώ νωρίτερα είχε φθάσει ως το +1,5%.

Ανάλογο το σκηνικό και στις υπόλοιπες αγορές του ευρωπαϊκού νότου. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 υποχωρεί 0,3% στη σκιά επίσης των πολιτικών εξελίξεων στην Ισπανία. Σύμφωνα με την El Pais η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ραχόι που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Στο -1% κινείται και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Λισαβόνας.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη επίσης πέρασε στο κόκκινο, δείχνοντας αυτή την ώρα απώλειες 0,1%. Πτώση 0,2% για τον CAC 40 στο Παρίσι.

Ομόλογα

Κλείσιμο
Αντίστοιχη η εικόνα και στην αγορά ομολόγων, όπου το πρωί οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας υποχωρούσαν (και αντίστοιχα οι τιμές ενισχύονταν) και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χρεογράφων οι αποδόσεις αυξάνονταν (και οι τιμές αντίστοιχα υποχωρούσαν). Το μεσημέρι η εικόνα αντιστράφηκε και φαίνεται πως υπάρχουν ρευστοποιήσεις στο νότο και μετακίνηση των Κεφαλαίων στους πιο «ασφαλείς» επενδυτικούς προορισμούς του «πυρήνα» της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται στο 2,61% αν και νωρίτερα είχε υποχωρήσει στο 2,45%. Μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα.
Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου κινείται στο 2,10% από 1,93% πριν και του Ισπανικού στο 1,52% από 1,45% που ήταν το πρωί.

Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχωρεί στο 0,39%

Το ευρώ έχει σχεδόν μηδενίσει τα κέρδη που εμφάνιζε το πρωί έναντι του δολαρίου και πλέον η ισοτιμία υποχώρησε στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής, στο 1,165.
Σημειώνεται ότι σήμερα είναι κλειστές οι αγορές σε Λονδίνο και Ν. Υόρκη.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης