Νέα χαλάρωση των capital controls δρομολογεί η τεχνική συμφωνία

ouress_arthrooo1

Τι θα αλλάξει για τις επιχειρήσεις και τι για τα φυσικά πρόσωπα – Τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» και δρομολογούνται μετά το κλείσιμο της δ' αξιολόγησης

Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της δ' αξιολόγησης με την έγκριση της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης κατά το αυριανό Eurogroup αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για μία νέα χαλάρωση στα capital controls.

Αν και για τα μεμονωμένα πρόσωπα – καταθέτες δεν φαίνεται να έχει κλειδώσει νέα διεύρυνση του ορίου ανάληψης, εν τούτοις για τις επιχειρήσεις τα νέα μέτρα χαλάρωσης των Κεφαλαιακών ελέγχων έχουν περίπου προσδιορισθεί.

Τα μέτρα για τις επιχειρήσεις

Αναφορικά με την ελάφρυνση των κεφαλαιακών περιορισμών για τις επιχειρήσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται πλήρης απελευθέρωση των εσόδων τους που προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς και διπλασιασμός των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες, χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης ιστορικότητας, από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ ανά πελάτη ανά ημέρα.

Το μέτρο αυτό αναμένεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, να διευκολύνει σημαντικά τις εμπορικές επιχειρήσεις, πόσω μάλλον ενόψει της τουριστικής περιόδου. Για παράδειγμα ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα θα μπορεί, εφόσον γίνει η συγκεκριμένη αλλαγή στα capital controls, να χρησιμοποιεί τα χρήματα που έχουν μπει στον τραπεζικό λογαριασμό από τις κρατήσεις που έχουν γίνει από το εξωτερικό όπως θέλει, χωρίς κανένα περιορισμό.

Επίσης, σχεδιάζεται η απελευθέρωση από τους περιορισμούς για τα χρήματα που μπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασμό μιας εμπορικής εταιρείας, όταν η συναλλαγή γίνεται με κάρτα από τράπεζα του εξωτερικού.

Στον σχεδιασμό εντάσσεται και ένα ακόμη μέτρο, που αναμένεται να επιτρέπει τη μεταφορά θεματοφυλακής για υφιστάμενους πελάτες, το οποίο σχετίζεται με τίτλους (ομόλογα, μετοχές κ.ά.) που αποκτήθηκαν από πελάτες μετά την επιβολή των capital controls.

Οι καταθέσεις φυσικών προσώπων

Για τις καταθέσεις φυσικών προσώπων προς το παρόν εξετάζονται μία σειρά από εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να αυξηθεί το μηνιαίο όριο ανάληψης, που σήμερα βρίσκεται στις 2.300 ευρώ. Ωστόσο ακόμα δεν έχει κλείσει το ζήτημα ενώ υπάρχουν και αντιστάσεις εκ μέρους των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σημειώνεται ότι η τελευταία ελάφρυνση των κεφαλαιακών περιορισμών έγινε την 1η Μαρτίου, οπότε αυξήθηκε το μηνιαίο όριο ανάληψης μετρητών στα 2.300 από 1.800 ευρώ, επιτράπηκε το άνοιγμα κάθε είδους λογαριασμού στις τράπεζες και ορίστηκαν νέα αυξημένα όρια στις συναλλαγές του trade finance (εισαγωγές/εξαγωγές).

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney

ΣΧΟΛΙΑ (4)

markos

γουαου......

Ο κοσμάκης

να επιστρέψει τα χρήματα που τράβηξε το '15 με την παρότρυνση της Ντόρας ή θα τον ρωτήσετε που τα βρήκε και θα του φάτε τα μισά με φόρο? Εεεεε ζώα?

jan

Νέα χαλάρωση των capital controls, από 2300 το μήνα, 13000 το 6μηνο. μεγαλεία ρε λέμε. χαχαχαχαχαχαχαχαχαΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ. σανό ρε άπλυτοι στα γίδια που σας ψήφισαν.

Μα τι κάνουν επιτέλους!!!

Έτσι που το πάνε, θα οπισθοδρομίσουμε σε εποχές πριν το 2014!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sandp

Ο οίκος είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την Τρίτη, στην έκθεσή του για την ευρωζώνη, ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί έτσι να απέχει τέσσερα σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ- και πάνω)