Εφορία: Αυτοματοποιημένες κατασχέσεις και τηλεφωνήματα σε φορολογούμενους για πληρωμή οφειλών

aade-neo

Ποιοί μπαίνουν στο στόχαστρο των 200.000 προβλεπόμενων ελέγχων - «Ρίχνει» 700 εκατ. ευρώ η ΑΑΔΕ και δεν αφήνει ούτε μία αίτηση επιστροφής φόρου σε καθυστέρηση μέχρι το φθινόπωρο

Να αγγίξει το απόλυτο και να μηδενίσει τις καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων επιχειρεί η ΑΑΔΕ.
«Πατάει γκάζι» για να μην υπάρχει ούτε μια αίτηση επιστροφής που να παραμένει απλήρωτη για πάνω από 90 μέρες.


Στο αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΑΑΔΕ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εχθές, αλλάζει η πρόβλεψη που είχε τεθεί από τις 22 Φεβρουαρίου 2018 και πλέον ορίζεται ότι θα γίνει «εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφών για όλα τα φορολογικά αντικείμενα (όχι μόνον ΦΠΑ πχ) και τακτοποίηση των εκκρεμών σχετικών τίτλων πληρωμής, σε ποσοστό 100% και ως προς το πλήθος και ως προς το ποσό, ώστε στις 31/08/2018 να μην υφίστανται εκκρεμείς επιστροφές (αιτήματα ή/και σχετικοί τίτλοι πληρωμής) άνω των 90 ημερών».



Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Η ΑΑΔΕ χρωστούσε έως τέλος Μαρτίου πάνω από 675 εκατ. ευρώ σε επιστροφές φόρων. Στο ποσόν αυτό δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα Τελωνεία (και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες). Στις οφειλές αυτές προστίθενται όμως καθημερινά και νέες αιτήσεις ή εντολές πληρωμής, καθώς μέχρι εχθές έχουν εκδοθεί και άλλα 78.000 πιστωτικά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.



Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, ο μέσος χρόνος αναμονής για επιστροφή φόρου ξεπερνούσε έωςτο 2017 σε κάποιες εφορίες ακόμα και τα 3 ή 4 χρόνια (ειδικά στις ΔΟΥ των επιχειρήσεων υπάρχουν αιτήσεις που εκκρεμούν έως και έξι χρόνια)!



Ανάσα ρευστότητας

Όλα αυτά δείχνουν ότι μέσα σε 4-5 μόλις μήνες μέχρι 31 Αυγούστου 2018, θα πρέπει η ΑΑΔΕ να «σβήσει» οφειλές άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να δημιουργεί νέες. Πλέον πρέπει μέσα σε 90 μέρες το πολύ, κάθε αίτηση επιστροφής φόρου να αποπληρώνεται από την εφορία!



Ανάλογη υποχρέωση όμως, με βάση το Μνημόνιο, έχει και ολόκληρο το δημόσιο (φορείς και υπουργεία) που έως τέλος Μαρτίου είχαν και άλλα 2,734 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη σε ιδιώτες. Παρά τις διαβεβαιώσεις και το νέο δάνειο που έχει λάβει η κυβέρνηση αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν αμφιβολίες αν θα μπορέσουν να φτάσουν όλα τα λεφτά στους ιδιώτες, χωρίς να δημιουργούνται ξανά πια νέα ληξιπρόθεσμα χρέη σε βάρος επιχειρήσεων και νοικοκυριών.



Στο στόχαστρο οι συμβολαιογράφοι



Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει περισσότερους από 100.000 ελέγχους της εφορίας και άλλους τόσους από τα Τελωνεία, αυτοματοποιημένες διαδικασίες κατασχέσεων και περισσότερες από 100.000 τηλεφωνικές κλήσεις σε φορολογούμενους για άμεση συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις τους.



Επιπλέον, προβλέπονται κριτήρια για να τεθούν σε εφαρμογή 100 έλεγχοι σε συμβολαιογράφους ή/και υποθηκοφύλακες, μέχρι 31/12/2018, για το αν τηρούν την νομοθεσία και ελέγχουν αν έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ πριν από κάθε μεταβίβαση που περνάει από τα γραφεία τους.



Με το επιχειρησιακό σχέδιο Πιτσιλή, προβλέποται κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς άνω του 59% των οφειλετών που είναι «με το ένα πόδι» υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ενώ αναζητείται και τρόπος για άνοιγμα τραπεζικών θυρίων.

Επιπλέον προβλέπονται:

- έλεγχοι σε φορολογούμενους που υποβάλουν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις ενώ ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

- πάνω από 1.000 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου

- απενεργοποίηση Α.Φ.Μ. για επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη με πλαστά στοιχεία ταυτότητας

- τουλάχιστον 230 ελέγχοι κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών.

- έλεγχοι επιχειρήσεις που μετέφεραν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες

- έλεγχοι σε επιχειρήσεις για «μαϊμού» ταμειακές μηχανές



- διασύνδεση του Taxis με το πληροφοριακό σύστημα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τον έλεγχο των κινήσεων σε χρηματιστηριακά προϊόντα



- διασύνδεση με το σύστημα του Κτηματολογίου για λήψη πληροφοριών ιδιοκτησίας



- Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο από τα τέλη του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ (14)

@

Τα λεφτα των αλλων τελειωσαν ...

πανος

ααδε, ενα εκτρωμα ακρως παρανομο.! Τι είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ); Καίριο πλήγμα στον πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας Αντισυνταγματική εξουσιοδότηση αποτελεί ο ν.4389/2016 Σωρεία παραβίασης συνταγματικών διατάξεων.. http://www.oparlapipas.gr/2018/05/mpampa-ti-ine-h-aade.html

Ν.Θ

Χωρίς νομική προσωπικότητα η μαντάμ.

Χορευονταs στο Συνταγμα με την χοντρομπουτα

Δωσε πονο ΧαχΑλεξη…..Μεγα νταουλιερη!!!

ΑΓΑΛΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΒΑΣΤΑ ΓΕΡΑ ΤΣΙΠΡΑ. ΒΑΣΤΑ ΓΕΡΑ ΜΕΡΚΕΛ. ΣΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΛΥΤΟΥΣ ΦΟΡΟΚΛΕΦΤΕΣ ΦΡΑΠΕΔΙΑΡΗΔΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

λεω εγω

ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΟΡΙΑ.....ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΗΣΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΕΙΝΑΙ....ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΓΕΡΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ...ΟΠΟΙΟΝ ΒΡΟΥΝ ΜΕΣΑ.....

Λούλης

Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα σε όλα τα σοβαρά κράτη. Εσύ είχες μάθει τόσα χρονια να ζεις με δανεικά και να κλέβεις το κράτος. Φυσικά, το κράτος δεν είχε λόγο να σε κυνηγήσει, αφού τα έσοδα τα έβρισκε ευκολα από τα δανεικά. Ωραίος ο σοσιαλισμός με τα λεφτά των άλλων, δε λέω, όμως έχει άσχημα αποτελέσματα.

Τι είπε ο Τρολούλης;

Τι λες ρε τρίχα! Αυτή είναι η διαφορά που έχουμε με τα σοβαρά κράτη, που πρέπει επειγόντως να διευθετηθεί ! ? ! ;

Λούλης

Όταν η Γερμανία είχε προκαταβολή φόρου 100% και φόρο 56% στις επιχειρήσεις, εσύ στην Ελλάδα ζουσες με δανεικά και δεν ήξερες κατά που πέφτει η εφορία!

Ρε γελοίε...

Κατά τα άλλα ήμασταν και είμαστε ίσοι και όμοιοι, ε; Μια βασική διαφορά, εκτός των ολοφάνερων (σε όλους εκτός εσένα Λούλα) είναι ότι ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΛΑΔΩΝΟΥΝ. Ναι, είναι πρωτομάστορες σ΄ αυτό. Ε.. βρήκαν και κάτι λούλες επιρρεπείς ...

Ελπιδα Συριζοπουλου

H ελπιδα ΗΡΘΕ!!!!!

ΕΝ ΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟΙ

Ειδικά ως προς ένα θέμα που αφορά αρκετούς με επαγγελαμτική ενασχόληση στο εξωτερικό (ειδικά στα λοιπά ευρωπαϊκά κράτη). Λένε οι άσχετοι της ΑΑΔΕ: -"Θα κάνουμε ελέγχους σε επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες και στο μετοχικό σχήμα τους μετέχουν Έλληνες!" Από πού να αρχίσει κανείς και να τους εξηγεί πως ελέγχουν πέραν των όσων ορίζονται από τις εν ισχύ διημερείς ή πολυμερείς διακρατικές συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης ΔΕΝ μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο. Ενδεικτικά έως και το 2014 δεν υφίστατο στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για την τοποθέτησή σου σε ιδιωτικά επιχειρηματικά σχήματα (στην Ελλάδα σχεδόν πάντα υπήρχε). Ακόμα και τώρα που είναι σε εφαρμογή διαδικασίες για την καταπολέμηση του "Μαύρου Χρήματος" κανένα σοβαρό κράτος (ακόμα και του πρώην ανατολικού μπλοκ) δεν ασχολείται με εταιρείες που οι εκάστοτε τοποθετήσεις είναι κάτω των 100.000 ευρώ! Είναι δε τόσο άσχετοι οι Συριζαίοι που στο Γραφείο Φορολογικής Συμμόρφωσης (Σταδίου) έχουν τοποθετήσει "Καρανίκες" που δεν ομιλούν καν την Αγγλική πόσο δε μάλλον αγνοούν ακόμα και τα bilateral agreements. Να θυμίσουμε στους μπολσεβικούς για άλλη μια φορά πως το "κεφάλαιο" βρίσκει όταν θέλει πολλούς νόμιμους και θεμιτούς τρόπους να αποδράσει από τη "Βενεζουέλα των Βαλκανίων" και επίσης, ότι το μακρύ αριστερό τους χέρι δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό πέραν των τρύπιων συνόρων του ΣΥΡΙΖΙΣΤΑΝ. Φιλάκια από τη Ρουμανία Καρανίκες μου.

Λούλης

Δεν πάει έτσι. Εγώ μπορεί να έχω 25 εταιρείες (κάτω των 100Κ) σε 25 διαφορετικά κράτη. Αν δεν υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατων, εγώ θα συνεχιζω να φοροδιαφευγω για 2,5 εκ ευρώ. Επίσης, η αποφυγή διπλής φορολόγησης, δεν σημαίνει ότι δεν θα πληρώσω την διαφορά φόρου από το ένα κράτος στο άλλο.

Πώς είπατε?

Είναι ολοφάνερη η άγνοια σου, αυτό που λες δεν στέκει ούτε σε καφενείο. Η φορολογία του μετόχου δεν έχει σχέση με τα κέρδη της εταιρείας η οποία λογίζεται ως οντότητα, αλλά επί του ύψους του διανεμηθέντος μερίσματος που αποφασίζεται από τους μετόχους τής εταιρείας. Αν η εταιρεία έχει κέρδη ύψους 200.000 ευρώ, θα πληρώσει τον φόρο που της αναλογεί στο κράτος που δραστηριοποιείται, ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ, από εκεί και μετά αν αποφασίσουν οι μέτοχοι της εταιρείας να αποδώσουν μέρισμα θα πληρώσουν επιπλέον φόρο για αυτό ως φυσικά πρόσωπα. Είναι απαραίτητη η καταβολή μερίσματος? ΟΧΙ!. Οι μέτοχοι της εταιρείας μπορούν να κάνουν χρήση του κεφαλαίου της εταιρείας? ΝΑΙ!. Οι μέτοχοι ακόμα και αν πάρουν μέρισμα έχουν την υποχρέωση να το εισάγουν στην χώρα καταγωγής τους? ΟΧΙ! Η εταιρεία ως οντότητα μπορεί να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία, τα οποία γίνονται χρήση από τους μετόχους της και δεν υπόκεινται στην φορολογία αυτών ως φυσικά πρόσωπα. Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας δεν νοούνται ως περιουσιακά στοιχεία των μετοχών, ανήκουν στην εταιρεία φροντίζοντας της ανάγκες και βιωσιμότητα αυτής. Η κάθε κυβέρνηση μπορεί να νομοθετεί ότι θέλει, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως μπορεί να εφαρμοστεί.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sandp

Ο οίκος είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την Τρίτη, στην έκθεσή του για την ευρωζώνη, ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί έτσι να απέχει τέσσερα σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ- και πάνω)