McKinsey: Η ΔΕΗ είναι μη βιώσιμη επιχείρηση

panagiotakis_dei

Προκειμένου να γίνει βιώσιμη, θα πρέπει στα επόμενα πέντε χρόνια να βελτιώσει τα λειτουργικά της κέρδη κατά 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την McKinsey - Προτείνει μεταξύ άλλων εθελούσια έξοδο 2.000 ατόμων και αναπροσαρμογή τιμολογιακής πολιτικής

Η ΔΕΗ είναι μη βιώσιμη επιχείρηση, διαπιστώνει η McKinsey, η οποία έχει προσληφθεί ως σύμβουλος από την εταιρεία για να καταρτίσει το νέο business plan, προτείνοντας ωστόσο ένα στρατηγικό πλάνο εξυγίανσης, με σχετικά μη φιλόδοξους στόχους προκειμένου να ικανοποιήσει και πολιτικές εξαρτήσεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «Καθημερινή», η McKinsey στην πρότασή της για το 5ετές στρατηγικό σχέδιο της ΔEΗ, περιγράφει τη ζοφερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, προτείνει ένα πακέτο έξι δράσεων που μπορούν να την οδηγήσουν στην εξυγίανση και διαπιστώνει τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει, ακόμη και αν καταφέρει να σταθεί στα πόδια της λόγω των αλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού και των δομικών μεταβολών στην εγχώρια αγορά.

Για να γίνει βιώσιμη η ΔEΗ θα πρέπει στα επόμενα 5 χρόνια να βελτιώσει τα λειτουργικά της κέρδη κατά 500 εκατ. ευρώ, εκτιμά η McKinsey και προτείνει ένα στρατηγικό σχέδιο με δύσκολα μέτρα, μεταξύ των οποίων πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 ατόμων και αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής προς τα πάνω, ξεκινώντας από τη σταδιακή μείωση των εκπτώσεων που παρέχει σήμερα η ΔEΗ και την επιβολή αυξήσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών.

Βασικός πυλώνας του σχεδίου της McKinsey είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς αναγνωρίζει ότι «η οικονομική βιωσιμότητα των θερμικών μονάδων αναμένεται να είναι δύσκολη, με τις μονάδες του λιγνίτη ακόμη περισσότερο, ακόμη και με φιλόδοξη μείωση του κόστους και διαφορετικά σενάρια υποβολής προσφορών».

Η πλέον οικονομικά ανταγωνιστική τεχνολογία τα επόμενα χρόνια θα είναι οι ΑΠΕ, καθώς μειώνεται το κατασκευαστικό κόστος για νέα δυναμικότητα, επισημαίνει η McKinsey, και καλεί τη ΔEΗ να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα στις ΑΠΕ κατά 2,5GW μέχρι το 2030.

Στις βασικές προτάσεις είναι και η εντατικοποίηση της προσπάθειας αντιμετώπισης των ανεξόφλητων λογαριασμών. Ένα από τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΔEΗ, ακόμη και μετά την υλοποίηση του προτεινόμενου business plan, είναι η σημαντική έκθεσή της στη λιανική αγορά, καθώς μια μεγάλη κατηγορία καταναλωτών, όπως η βαριά βιομηχανία, οι αγρότες και οι κακοπληρωτές, δεν πρόκειται να μετακινηθεί σε ανταγωνιστικούς παρόχους. Δίνει, επίσης, κατευθύνσεις για πιο ασφαλείς επενδύσεις, όπως στη διανομή καθώς και σε νέες δραστηριότητες όπως στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και στις ενεργειακές υπηρεσίες, επισημαίνοντας ότι η ΔEΗ θα πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά και πολλά άλλα προϊόντα και να επικεντρωθεί σε αυτά που μπορούν να εφαρμοστούν στην ελληνική αγορά.

Η κατάσταση σήμερα

Το καθαρό χρέος της ΔEΗ είναι σήμερα 8-9 φορές μεγαλύτερο από τα λειτουργικά της κέρδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της McKinsey. Ο αντίστοιχος λόγος καθαρού χρέους προς λειτουργικά κέρδη, κατά μέσο όρο σε παρόμοιες εταιρείες της Ευρώπης που έχει αναλάβει η McKinsey, είναι 3,5. Για να μπει η ΔEΗ σε μια βιώσιμη πορεία, θα πρέπει η σχέση καθαρού χρέους-λειτουργικής κερδοφορίας να φτάσει στο 4-6 και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 450-550 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022.

«Τα επόμενα 5 χρόνια η ΔEΗ θα χρειαστεί μια βελτίωση της τάξης των 500 εκατ. στο EBITDA της για να είναι βιώσιμη ως εταιρεία», αναφέρει η McKinsey. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, τότε τα EBITDA θα υποχωρήσουν το 2022 στα 330 εκατ. και το καθαρό χρέος από 4,112 δισ. ευρώ το 2017 θα φτάσει στα 5,450 δισ. ευρώ το 2022.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (109)

Πάνος

Η ΔΕΗ έπρεπε πρώτα να γίνει μη βιώσιμη επιχείρηση για να την χαρίσει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως έγινε και με τον ΟΣΕ. Έβαλε τους συνδικαλιστές του και τα έκαναν λίμπα, έχωσε όλον τον κόσμο στα κοινωνικά τιμολόγια, κράτησε υψηλά τις αμοιβές προσωπικού και έκανε πλούσιους τους υπεργολάβους. Ενώ όλοι οι ντενεκεδες άσκησαν διοίκηση λες και ήταν περίπτερο.

Χρίστος 2

Μα αφού έχει καταντήσει φιλανθρωπικό ίδρυμα για λόγους ψηφοθηρικούς τι θα κάνει; Δεν θα φαλιρίσει;

Έλεος!

Σε μια χώρα με 300 μέρες ηλιοφάνεια το χρόνο,εμείς καίμε λιγνίτη και τα νησιά πανάκριβο πετρέλαιο.Τα φωτοβολταϊκά ενοχλούν τις μέλισσες,τα αιολικά ενοχλούν τούς γλάρους αλλά οι κάτοικοι των περιοχών που καίνε λιγνίτη,δεν του πειράζει να πεθαίνουν από καρκίνο αρκει να έχουν δουλειά για μερικά χρόνια κοντά στο σπίτι τούς!Τι να πει κανείς;;Δεν υπάρχει σωτηρία..

Bux

Ιδιωτικά όλα...ιδιωτικοποίηση όλων. Τα κορόιδα που πληρώνουν τους κηφηνες, τελειωσαν

Κ

Εκτός από το νερό.

Πρόσεξε τι εύχεσαι..

Γιατί μπορεί να πραγματοποιηθεί! Το 'ιδιωτικά ολα', θα το πληρώνεις πολύ πολύ ποιο ακριβά! Κι αν δεν έχεις..........

Δεν τρέχει τίποτα!

ασε το ακριβότερα για άλλου φίλε! Μου ήρθε ακριβός λογαριασμός και πήρα τηλέφωνο για διακανονισμό. Ημουν στην αναμονή για μισή ώρα περίπου μεχρι να βγάλω γραμμή + 5 λεπτά ο διακανονισμός. Με χρέωσαν περίπου 10 ΕΥΡΩ για το τηλεφώνημα αυτό στον πενταψήφιο αριθμό τους - το κόστος του οποίου δεν καλύπτεται απο κανένα double play πακέτο και το πλήρωσα έξτρα φυσικά! Οι τύποι βαράνε όπου βρούνε! ΟΞΩ!!!

Ναι

Αλλα δεν διαβασες για την "προς τα επανω αναπροσαρμογη τιμολογιακης πολιτικης". Κοινως τους λεει,σκιστε τους καταναλωτες.

αγγ

Γιατί εθελουσία για τους βολεμένους? Το κράτος δικαίου φέρετε σε όλους τους πολίτες του το ίδιο. Ας γίνει με τους νόμους της αγοράς (ιδιωτική εταιρία είναι) Γιατί αυτή η προστασία & τα κορόιδα του ιδιωτικού τομέα αν δεν πάει καλά η εταιρία που εργάζονται απολύονται χωρίς δεύτερη κουβέντα. Απαιτούμε το ίδιο για την ΔΕΗ. Εμείς πληρώνουμε τα δωράκια που κάνουν οι πολιτικοί στα κομματικά τους γίδια! Γιατί έχουν φτηνό ρεύμα μέχρι και τα δισέγγονα τους ( δεν αλλάζουν το όνομα στο λογαριασμό!) ? Γιατί όσοι Αλβανοί και όχι μόνο δουλεύουν μαύρα ,κάνουν μηδαμινή δήλωση και έχουν κοινωνικό τιμολόγιο? Επιτέλους αν διαβάζει κάποιος πολιτικός ας πράξει τα πρέποντα . Μια ζωή γλύφουν τους κηφήνες που βολευτήκαν στο δημόσιο χωρίς κριτήρια. Είμαι από πολύτεκνη οικογένεια που βάση νόμου 1 τέκνο δικαιούται να εργαστεί στο δημόσιο. Προσπαθήσαμε πολλά χρόνια για τον αδερφό μου αλλά δεν γίνετε τίποτα. Το σοι της γυναίκας μου μπήκαν στο δημόσιο όλοι άντρας γυναίκα 3 παιδιά + γαμπροί & νύφες σαν μπόνους διότι κούναγαν καλά τα σημαιάκια του ΠΑΣΟΚ στις συγκεντρώσεις. Είναι τόσο μεγάλη η οργή για το πολιτικό σύστημα το οποίο έφτιαξε κράτος των δικών του κηφήνων που πληρώνουν τα υπόλοιπα κορόιδα. Η φτιάχνετε κράτος δικαίου η οργή μας είναι τόσο μεγάλη που θα φύγετε σαν τον κανταφι όλοι οι πολιτικοί.

Κ

Δεν λες κανένα ευχαριστώ που παντρεύτηκες Δημόσιο υπάλληλο και λιγδωσε το έντερο σου αλλά λες και λόγια από πάνω.

Medikios

Μέχρι τα μισά του ποστ σου έλεγα πόσο καλά τα γράφεις. Μετά κατάλαβα ότι στην Ελλάδα οι μισοί ζηλεύουν τους άλλους μισούς που είναι στο Δημόσιο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πρώτον, δουλευω στη ΔΕΗ 30 χρόνια, παντρεμένος με 2 παιδιά παίρνω 1.600 ΕΥΡΩ, αυτό για να σταματήσουν τα ψέματα απο άσψετους, δεύτερον, οι κυβερνήσεις των τελευταίων 15 ετών είναι οι υπεύθυνες για την κατάντια της ΔΕΗ, ειδικά με τους Βενιζέλο που έβαλε το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ στους λογαρισμούς της ΔΕΗ και το Σκουρλέτη που συμβούλεψε τους πελάτες να μην πληρωνουν τους λογαρισμους διοτι δεν θα κόβεται το ρεύμα μέχρι τα 1.000 ΕΥΡΩ, αυτή είναι η αλήθεια και ότι θα γίνει από δώ και πέρα δυστυχώς θα πληξει περισσότερο τους φτωχούς πελάτες μιλάμε πλέον για εκατονταδες χιλιάδες διακοπες που θα γίνουν πραγματικότητα. Τώρα για εμάς τους εργάτες τηςΔΕΗ δεν νομίζω να στενοχωρηθούν οι πιρισσότεροι από εσάς που θα μείνουμε χωρίς εργασία.

Δημήτρης κοπριτης

Ουστ

ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ

1600 ευρώ ο κηφήνας, 500 ευρώ (και αν) τα νέα υπερμορφωμένα παιδιά που κατέστρεψες.

Γιάννης

Αφού επέλεξες να μείνεις εκεί 30 χρόνια ποιος σου φταίει? Ο κόσμος εξελίσσεται. Αν είσαι άξιος πήγαινε αλλού ή άνοιξε εταιρεία. Παραμένεις? Ίσως τα 1600 να είναι πολλά σε αυτή την φάση της αγοράς. - Δεν λέω πόσα χρειάζονται για να ζήσεις, λέω πόσα παίρνει ο υπόλοιπος κόσμος.

@

1600?θες ν ανταλλαξουμε δουλειες φιλε?με 1600 θαμαι αρχοντας!!!

agg

1,600 euro είναι πάρα πολλά για κάποιον που δεν κάνει τίποτα. Μήπως τα θεωρείς λίγα? Έχεις ιδέα τι γίνετε στον ιδιωτικό τομέα? Επιτέλους ιδιωτικά όλα , απόλυση αυτών που δεν χρειάζονται και να δεις πως φτιάχνει η εταιρία. Κηφήνες δεν αντέχουμε να σας πληρώνουμε. Σπίτι σας η 500 ευρώ. Τόσα πρέπει να παίρνετε αναλογικά με αυτά που προσφέρετε, ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΗΛΑΔΗ.

Ε.Ε.

Οντως. Εγώ λέω να σας κοπεί το δωρεάν ρεύμα και πάσης φύσεως μπόνους τα οποία πληρώνει ο κόσμος. Να μειωθέι και το 1600αρι στα 1000€ κι όλα διορθώνονται . Η σύζυγός μου νοσηλεύτρια ΤΕ με αργίες νύχτες μέσα στα μικρόβια πάιρνει 900€ χωρις μπονους. Αλλά τα νοσοκομεία δεν είναι πολιτικά τσιφλίκια βλέπεις.

Γεωμέτρης

Γιατί εσύ στεναχωριέσαι για τους άνεργους του ιδιωτικού τομέα? Φυσικά κια δεν μας νοιάζει αν θα μείνεις άνεργος. Εγώ που δουλέυω και έχω κα΄νει τα κουμάντα μου, με συμφαίρει να είσαι άνεργος. Ας πρόσεχες να είχες καβάτζα και να μην φοβόσουν την ανεργία. Μνημονια μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

δεν παίρνεις 1600

παίρνεις 2700 μείον κρατήσεις που έτσι κι αλλιώς πληρώνουν όλοι (εφορία και εφκα). Είσαι ένας εργάτης με 'πτυχίο' δημοτικού και παίρνεις ακριβώς τα διπλά από έναν επιμελητή του ΕΣΥ. Μακάρι να πάρεις και αύξηση, αν το μαγαζί πάει καλά, το γεγονός όμως ότι είστε κομματικοί κηφήνες και όλοι σας σιχαίνονται δεν αλλάζει!

DF

τα 1600 ευρώ σε μια μη παραγωγική θέση και σύνταξη στα 55 , είναι η βασική αιτία που τα 2 παιδιά θα μεταναστεύσουν .... εκτός εάν διοριστούν και αυτά

Mπάμπης Μπαμπίδης

Έχεις απόλυτα δίκαιο. Ο μέν ΗΛΙΘΙΟΣ βενιζέλος έβαλε το χαράτσι στον λογαριασμό της ΔΕΗ ο δε μπετόβλακας σκουρλέτης παρότρυνε τα @ώα του να μην πληρώνουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ έως και 1.000 ΕΥΡΩ. Ας αφήσουμε την ρευματοκλοπή (που γίνεται και απο συνταξιούχουε δεητζήδες) , τις κομματικές προσλήψεις και τους παμπάλαιους μετρητές.

theokal

Επόμενο ήταν να χρεωκοπήσει όταν με τόσο υπεράριθμο μόνιμο προσωπικό, συν συμβασιούχους τη δουλειά την αναθέτουν πλεον σε ιδιωτικά συνεργεία. Και τα ιδιωτικά συνεργεία χρεώνουν ότι θέλουν σε συνενόηση με τα λαμόγια εντός της εταιρείας. Πχ χιλιάδες ευρώ για να πάνε τα χώματα από εδώ εκεί και άλλες τόσες χιλιάδες απο εκεί - εδώ. Και στο τέλος τα πουλάνε ! Υποτίθεται οτι μεταφέρουν πετρέλαια μέσα στα εργοστάσια ... και όντως μεταφέρουν. Αλλά τα βυτία ... μπαίνουν άδεια ! Ο νοών νοείτω ! Δεν μπορεί μια εταιρεία δεκαετίες να είναι μονοπώλιο και να χρεωκοπεί. Κάτι συμβαίνει και όσοι εργάζονται μέσα σ΄αυτή ξέρουν. Αλλά ακόμα καλύτερα ξερουν όσοι ήδη από τα 45 τους έχουν πάρει σύνταξη 2000 ευρώ + επικουρικά + παροχές. Σε αυτούς πρέπει να σταλεί ο κύριος λογασιασμός. Οσοι έφταιξαν να πληρώσουν, έστω τώρα.

Syriza forever

Μπράβο στον ηγέτη μας τον Αλέξη που θα δώσει λύση για την ΔΕΗ πριν χρεοκοπήσει οριστικά με το άψογα δομημένο σχέδιο του συντρόφου Σταθάκη. Όλα τα εργοστάσια θα πάνε σε ιδιώτες έστω και σε τιμές χάρισμα για να φύγει από τις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου αυτή η προβληματική εταιρεία. Όσο για τους καπιταλιστές ΔΕΗτζήδες των 3000 ευρώ το μήνα δεν ανήκουν στην εργατική τάξη άρα όπως έστρωσαν ας κοιμηθούν.

George

Μια μικρή λεπτομέρεια. Στο μέλλον δεν προβλέπεται να υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής ρεύματος.

FIDEL

Οταν θα αυξηθούν και άλλο η ανεξόφλητοι λογαριασμοί και η πριμοδότιση των εργολάβων να δείς πόσο πιό βιώσιμη θα γίνει μαλάκα μου . Υ.Γ δεν είμαι υπάλληλος ΔΕΗ .

Victor

Πας στα γραφεία της ΔΕΗ να περάσεις πχ. το συμβόλαιο στο όνομα σου και πρέπει να σπαταλήσεις όλη την ημέρα σου γιατί υπάρχει μία ατελείωτη ουρά από μπαταχτήδες που παρακαλάνε για ρύθμιση. Αλλάζεις λοιπόν πάροχο στο πι και φι για να τα κάνεις όλα τηλεφωνικά και να γλιτώσεις από αυτές τις τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Jeep-Wrangler

Ένας μήνας περίπου έχει μεσολαβήσει από τότε που η Jeep πέρασε στη δικαιοδοσία της FCA Greece στη χώρα μας. Oι ιδιοκτήτες της μάρκας μας εξέφρασαν τα παράπονά τους αναφέροντας πως δεν γνωρίζουν που θα απευθυνθούν για την τεχνική τους υποστήριξη. Εμείς ρωτήσαμε την ελληνική εισαγωγική για το θέμα και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα του ρεπορτάζ μας.

peiraias_main

«Πρόβα τζενεράλε» για τις  ακτοπλοϊκές εταιρείες η έξοδος του Πάσχα - Πληρότητες έως και 100% σε πολλούς προορισμούς από τη Μ. Πέμπτη - Οι στόλοι και τα δρομολόγια στις «χρυσές» γραμμές των Κυκλάδων

8
petrelaio_iran

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αίρει τις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε οκτώ χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, την εισαγωγή φθηνού ιρανικού πετρελαίου – Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι χώρεςθα βρεθούν αντιμέτωπες με βαριές αμερικανικές κυρώσεις 

22