Πινακίδες «με τον μήνα» και το 2018 - Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα

2077579

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία - Οι επιλογές των φορολογουμένων και το κόστος - Αναλυτικά παραδείγματα

Με πολύμηνη καθυστέρηση κατέθεσε τελικά η κυβέρνηση τροπολογία στην Βουλή, που δίνει και φέτος την δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ΙΧ να πάρουν τις πινακίδες που έχουν καταθέσει το 2017, πληρώνοντας μέρος μόνον των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, με βάση τους μήνες για τους οποίους θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν.

Η διάταξη είχε εξαγγελθεί -από τον Ιανουάριο ήδη- από την υφυπουργό κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου. Κατατέθηκε όμως από τον υπουργό κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο, αφού πρώτα οι ιδιοκτήτες -και το κράτος- έχασαν την ευκαιρία να κινήσουν τα οχήματά τους το Πάσχα και την Πρωτομαγιά.

Ενόψει του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος πλέον, με την διάταξη που κατατέθηκε, δίνεται η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών, οι οποίοι τα έχουν θέσει σε ακινησία, εξαιρετικά και μόνον για το έτος 2018, να άρουν την ακινησία για τα εν λόγω οχήματα καταβάλλοντας, πριν την άρση, τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος αυτό, με τους εξής όρους:

-για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας (δηλαδή η αξία των τελών για 2 μήνες)

-για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας

-για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού (31.12.2018), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών. Δηλαδή καταβάλλεται η αναλογία των τελών για κάθε μήνα, συν τα τέλη δύο μηνών ακόμη.

Έτσι οι ιδιοκτήτες γλιτώνουν να πληρώσουν τα τέλη 12 ή 24 μηνών, που θα πλήρωναν αν έπαιρναν τις πινακίδες τέλη του 2017 ή μετά την Πρωτοχρονιά του 2018.

Ωστόσο:

- οι ανωτέρω επιλογές είναι, κατά περίπτωση, δεσμευτικές και δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άλλου χρονικού διαστήματος πέραν όσων ρητά αναφέρονται στη διάταξη.

- η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος. 

- για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής. Δηλαδή ακόμα και αν απομένει μόλις 1 ημέρα, λογίζεται ολόκληρος ο μήνας.
Παράδειγμα 1:

Για επιβατικό ΙΧ 1000 κ.εκ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 120€. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2018:

- για 1 μήνα, τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 120€x(2/12)=20€.

- για 3μήνες, τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο όχημα είναι 120€x(4/12)=40€.

- για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2018, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 120€x(7/12)+120€x(2/12)=70€+20€=90€.

Παράδειγμα 2:

Για επιβατικό ΙΧ με εκπομπές 100γρ CO2/χλμ , τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι : 100x 0,90=90 €. Έστω ότι φορολογούμενος αιτείται (εγγράφως) άρσης ακινησίας στις 20 Ιουνίου 2018:

- για 1 μήνα τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 90€ x (2/12)=15€

- για 3μήνες τότε τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο όχημα είναι 90€x (4/12)=30€

- για το υπόλοιπο του έτους μέχρι 31-12-2018, θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής:

90€x [(7/12) + (2/12)]=90€x(9/12)=67,5 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο, γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας.

Στην περίπτωση επιστροφής των στοιχείων με καθυστέρηση, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των αναλογούντων ετησίων τελών κυκλοφορίας, δηλ. εάν ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος του παραδείγματος 1 έχει καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας για διάρκεια άρσης τριών μηνών (40€) και δεν επιστρέψει τα στοιχεία (άδεια και πινακίδες ) του οχήματος εμπρόθεσμα (τελευταία εργάσιμη του τριμήνου), τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 120€ x2=240€.

Πάντως δεν απαιτείται η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στη Δ.Ο.Υ. όταν η άρση περιλαμβάνει και τον τελευταίο μήνα του έτους 2018 (Δεκέμβριο), εφόσον καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του 2019.

Η ρύθμιση θα αρχίσει από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εφόσον φυσικά υπερψηφιστεί στη Βουλή.

Πηγή: newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Για τους οικονομολόγους

Γιατί για 1 μήνα πληρώνει 2 μήνες . Ή για 2 μήνες πληρώνει 3. κοκ.?? Μπορεί.μια κυβέρνηση που αποφασίζει έτσι ανορθολογικά , ή επιφυλλασει μόνιμο αιφνιδιασμό με τον ενφια όταν αυτή αποφασίζει , μπορεί αυτή η κυβέρνηση να υποσχεθεί ανσπτυξη , που ο ορθολογισμός είναι προυπόθεση ανάπτυξης. Μπόρεσε κάποιος πολιτης να υπολογίσει πλοσο ενφια θα πληρώσει πρίν αυτός του κοινοποιηθεί , για να προγραμματίσει ο πολίτης την ζωή του .?? Γιατί η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε έκτακτο τον ενφια και τον θεσμοθέτησε μόνιμο ώς το 2031.??? Ο οικονομολόγος και χρόνια κοινοβουλευτικός πολιτικός κος Δραγασάκης τι λέγει για τα παραπάνω ?? Ή προσεχώρησε και αυτός - οικονομολόγος- στο δόγμα της χρόνιας ανορθολογικής συμπεριφοράς των πολιτών ??!!! Τότε ο μεταπολιτευτικός κοινοβουλευτικός βίος πώς κατορθώθηκε στην Ελλάδα.?? Με ανορθολογισμό των πολιτών??? Ο ντορός που τραβάει αυτή η αυτοονομαζόμενη αριστερή διακυβέρνηση δεν είναι παρά να μην λογαριάζει τους πολίτες. Μόνο που το κοινοβουλευτικό σύστημα ώς λειτουργία ειναι το λογάριασμα των πολιτών. Οι οικονομολόγοι της κυβέρνησης τι άποψη έχουν??

Λένα

Ποιόν ΕΝΦΙΑ? Δεν τον κατάργησε η εκλεκτή σας κυβέρνηση?

Ζωής Ζαρκαλής

Η μιζέρια της μνημονιακής Ελλάδας, ολίγον απο ΙΧ. Το άσχημο ειναι ο,τι το μέτρο αφορά μόνο λίγους, αυτούς που είχαν την ατυχία να αγοράσουν αυτοκινητο πριν την κυβέρνηση των πολιτικών αλητών του Γιωργακη. Άσχετα αν είχαν πληρώσει όλον τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, το δίκαιο θα ήταν να υπολογισθεί το ποσό με το γραμμάριο ρύπων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stoiximan

Για mega deal στο χώρο του Στοιχήματος ετοιμάζεται ο ΟΠΑΠ, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν στον Τύπο το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με αυτές ο Οργανισμός μέσω της κυπριακής του θυγατρικής, Opap Investments αναμένεται να εξαγοράσει το μερίδιο 37% που κατέχει στην Gambling Malta Ltd ο επιχειρηματίας Φώτης Μπόμπολας.

greece

Tα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας

31
tourismos

Πάνω από το ήμισυ των στερεών αποβλήτων που προέρχονται από τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα θα μπορούσε, μέσα από βέλτιστες πρακτικές, να οδεύει κάθε χρόνο προς την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα.

pipe_gas

Στην ατζέντα της κυβέρνησης ξαναμπαίνει δύο χρόνια μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Σκόπια, ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος είχε υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας της γείτονας χώρας ΜΕR. Πρόκειται για τον αγωγό που θα ξεκινάει από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο.

turkish_central_bank

Μετά τις επαφές του Τούρκου υπ. Οικονομικών Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο και μια εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην Τουρκία και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

2