Το comeback των ρωσικών πετρελαϊκών

russiaoil

Σε προ κρίσης επίπεδα επέστρεψαν τα κέρδη των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών, χάρις την ευνοϊκή φορολογία, το ασθενές ρούβλι και τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με την Fitch

Στην ισχυρή κερδοφορία επέστρεψαν οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως διαπιστώνει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας αποκατέστησαν την κερδοφορία τους σε προ-κρίσης επίπεδα, το 2017, εκμεταλλευόμενες την ευνοϊκή φορολόγηση, το ασθενέστερο ρούβλι και τις υψηλότερες τιμές «μαύρου χρυσού» και φυσικού αερίου, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.

Ειδικότερα, το προσαρμοσμένο EBITDA για τις περισσότερες εκ των ενεργειακών εταιρειών επανήλθαν σε επίπεδα παρόμοια με του 2014, το περασμένο έτος.

Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, οι περικοπές παραγωγής από τις ρωσικές εταιρείες ήταν ελάχιστες (300.000 βαρέλια ημερησίως, με βάση τη συμφωνία), με αποτέλεσμα να μην επιδράσουν αρνητικά στην κερδοφορία και την αύξηση των ταμειακών ροών.

Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου οδηγήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στη συμφωνία του ΟΠΕΚ για τη μείωση του όγκου παραγωγής από τις αρχές του 2017, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση, καθώς η οικονομική ενισχύθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συνδυασμένη συνεισφορά μέσω φόρων για τις Rosneft, Lukoil, Gazprom Neft και Tatneft στον ρωσικό προϋπολογισμό, μειώθηκε κατά 54 δισεκ. δολάρια ή 47%, το 2017, λόγω του ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος από τις αρχές του περασμένου έτους.

Σε αντίθετο κλίμα, οι επιδόσεις της Gazprom δεν βελτιώθηκαν δραστικά, επισημαίνεται. Σε ότι αφορά στις κυρώσεις της Δύσης, έχουν περιορισμένες επιπτώσεις στις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, μέχρι στιγμής.

Οι εταιρείες που δεν υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις, όπως οι Gazprom και Lukoil, διατήρησαν καλή πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές της Δύσης, ενώ οι Rosneft, Gazprom Neft και Novatek επέλεξαν τη χρηματοδότηση από το κράτος, την εγχώρια αγορά ομολόγων ή τα δάνεια από την Κίνα.

Ωστόσο, το τελευταίο κύμα κυρώσεων που ανακοινώθηκε στις 6 Απριλίου 2018, αναμένεται να έχει επιπτώσεις στις ρωσικές εταιρείες, συνολικά, υπογραμμίζεται.

Ο αμερικανικός οίκος αναμένει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στην κερδοφορία των παραπάνω εταιρειών τα αμέσως επόμενα τρίμηνα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

folli-follie

Αναθεωρημένο επιχειρηματικό πλάνο για την πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής της λειτουργίας εκπονεί η εταιρεία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, σχετικά με τη νέα αιτηση υπαγωγής της σε καθεστώς προστασίας 

komision_arthro

«Η εισήγηση που έγινε δεκτή αφορούσε την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων», λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και συνεπώς το μέτρο καταργείται, δεν αναβάλλεται - Δεν υπήρξαν ενστάσεις επί του σχεδίου προϋπολογισμού του 2019 λένε οι ίδιες πηγές - Η τελική απόφαση αναμένεται στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου

182
apergia

Οι συνομιλίες ξεκινούν αύριο το μεσημέρι με την Συνομοσπονίδα να έχει αποφασίσει αποχή - Χαρακτηρίζει τον καθορισμό κατώτατου μισθού ως κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται συλλογικά και ελεύθερα