Κλείνει το deal με τους δανειστές: Νέα μείωση συντάξεων το 2019, από το 2020 θα ισχύσει η μείωση αφορολόγητου

Κλείνει το deal με τους δανειστές: Νέα μείωση συντάξεων το 2019, από το 2020 θα ισχύσει η μείωση αφορολόγητου

Τι θα γίνει με τις τράπεζες - Αποκλειστικές πληροφορίες για όλα όσα περιλαμβάνει η συμφωνία με την Τρόικα - Τι αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες από κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πηγές

tsakalwtos_lagarde_arthroo1
Αλλάζουν τα δεδομένα και επιταχύνονται οι εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του 3ου δανειακού προγράμματος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «protothema.gr»
, αυτή τη στιγμή, κυβέρνηση και δανειστές, έχουν θέσει ως αρχική ημερομηνία άφιξης του κουαρτέτου στην Ελλάδα την 14 Μαΐου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (staff level agreement) μέσα σε ένα διάστημα δέκα ημερών, ως το Eurogroup της 24 Μαΐου του 2018, ή στην χειρότερη περίπτωση, λίγες ημέρες μετά από αυτό.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πηγές, που μίλησαν στο «protothema.gr»
Κλείσιμο
, το πρωί της Πέμπτης, τα νέα δεδομένα έχουν ως εξής:

1. Αφορολόγητο:
Αν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, το ΔΝΤ είναι πλέον πιθανό, να υποχωρήσει στο αίτημά του για την μείωση του αφορολόγητου από το 2019 και το μέτρο να παραμείνει ως έχει και να εφαρμοστεί όπως έχουν ψηφίσει ΣΥΡΖΙΑ και ΑΝΕΛ, το 2020.

2. Συντάξεις: Εκεί τα νέα δεν είναι καλά. Παρά τις προσπάθειες της Κομισόν να αναβληθεί η εφαρμογή του αφορολόγητου. Ευρωπαϊκές πηγές πέραν της Κομισιον, υπολογίζουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μην εφαρμοστεί το μέτρο περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019, αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να περάσει από την γερμανική Βουλή με επιτυχία τη λύση που σχεδιάζεται για το χρέος.

3. Τράπεζες:
Οι ίδιες πηγές μεταδίδουν κλίμα ανακωχής, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή πλευρά και την πλευρά του Ταμείου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει ότι μετά την ανακοίνωση των stress test των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, το ΔΝΤ, να μην «στήσει καβγά» με την πλευρά Ντράγκι και να μην επιμείνει να «πέσουν» στις τράπεζες τα 10 δισ. ευρώ από τον ΕSM, που ανέφερε σε παλαιότερη έκθεσή του ότι μπορεί να χρειαστούν.

Συμπερασματικά, η κυβέρνηση ενθαρρύνεται και εν μέρει διευκολύνεται με κυρίαρχο τον ρόλο του Βερολίνου, να ολοκληρώσει εντός χρόνου την αξιολόγηση. Από την άλλη πλευρά όμως, θα πρέπει, στο λεγόμενο μνημόνιο χωρίς λεφτά που θα ισχύσει μετά τις 28 Αυγούστου, (και το οποίο θα δίνει ελάφρυνση χρέους), να υπάρχουν τα εξής:

1. Ρήτρα μη αναστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στα τρία προηγούμενα μνημόνια, χωρίς εκπτώσεις και αλλαγές ούτε στα εργασιακά (συλλογικές διαπραγματεύσεις κλπ).

2. Να εφαρμοστεί κανονικά το λεγόμενο προνομοθετημένο πακέτο, για την μείωση των συντάξεων του 2019 και του αφορολόγητου του 2020.

3. Να καταρτιστεί  μια αξιόπιστη λίστα ιδιωτικοποιήσεων, για τα επόμενα χρόνια, η οποία θα δεσμεύει την κυβέρνηση.

4. Να μην χαλαρώσει η λιτότητα καθόλου έως το 2022, δηλαδή, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος να παραμείνει στο 3,5% ως και το 2022. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναβεβαιώσει την προσήλωσή της σε αυτό το στόχο, ψηφίζοντας το μεσοπρόθεσμο σχέδιο 2018-2022, που θα περιλαμβάνει αυτό το στόχο, πριν ολοκληρωθεί το μνημόνιο στο τέλος του καλοκαιριού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης