Συνεχίζει να κερδίζει έδαφος ο χρυσός καθώς υποχωρεί το δολάριο

gold

Οι εμπορικές απειλές μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας άσκησαν πιέσεις στο δολάριο, με το χρυσό να αποτελεί καταφύγιο για τους επενδυτές

Με κέρδη 0,2% έκλεισε ο χρυσός, καθώς οι επίμονες ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο άσκησαν πιέσεις στο δολάριο.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία και την Κίνα για υποτίμηση των νομισμάτων τους, ενώ οι ΗΠΑ αυξάνουν τα επιτόκια.

Νωρίτερα, ο κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, είχε προειδοποιήσει ότι ο αυξανόμενος προστατευτισμός εντείνει τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία.

Την ίδια ώρα, περαιτέρω ώθηση προσέφεραν στον χρυσό και οι γεωπολιτικές εντάσεις, μετά και τις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν ΗΠΑ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία το σαββατοκύριακο.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με κέρδη 0,2% ή 2,80 δολ., στα 1.350,70 δολ. ανά ουγγιά.

Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,237 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,3% έναντι του γιεν, στα 107,1 γιεν.

Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται φθηνότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, το πολύτιμο μέταλλο είχε ενισχυθεί κατά 0,8%, καταγράφοντας κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, τα κέρδη του χρυσού παρέμειναν περιορισμένα λόγω των δηλώσεων αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).

Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νeel Kashkari, δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal (WSJ)», ότι τα πρόσφατα βήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης έχουν καταστήσει πιο σίγουρη μια γρήγορη επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει με τις προγραμματισμένες σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, William Dudley, δήλωσε σε συνέντευξή του στο «CNBC», ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια τρεις ή τέσσερις φορές συνολικά φέτος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, προέβλεψε μείωση της ανεργίας, αύξηση των μισθών και σταθερή οικονομική ανάπτυξη το 2018 και το 2019 για τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η μελλοντική ανάπτυξη θα αντιμετωπίσει εμπόδια.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

revit-desfa

Σύμφωνα με τις μελέτες του ΔΕΣΦΑ, μετά την αναβάθμιση η ετήσια δυναμικότητα του σταθμού θα αυξηθεί στα 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο από τα οποία - σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις - τα 5 δισ. μπορούν να προωθηθούν για εξαγωγές, στις χώρες των Βαλκανίων

afthereta-new-il

Τον μηχανισμό του δειγματοληπτικού ελέγχου των αυθαιρέτων για χιλιάδες νομιμοποιημένα κτίσματα σε όλη τη χώρα ενεργοποιεί από τις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση

2