Συνεχίζει να κερδίζει έδαφος ο χρυσός καθώς υποχωρεί το δολάριο

gold

Οι εμπορικές απειλές μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας άσκησαν πιέσεις στο δολάριο, με το χρυσό να αποτελεί καταφύγιο για τους επενδυτές

Με κέρδη 0,2% έκλεισε ο χρυσός, καθώς οι επίμονες ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο άσκησαν πιέσεις στο δολάριο.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία και την Κίνα για υποτίμηση των νομισμάτων τους, ενώ οι ΗΠΑ αυξάνουν τα επιτόκια.

Νωρίτερα, ο κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, είχε προειδοποιήσει ότι ο αυξανόμενος προστατευτισμός εντείνει τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία.

Την ίδια ώρα, περαιτέρω ώθηση προσέφεραν στον χρυσό και οι γεωπολιτικές εντάσεις, μετά και τις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν ΗΠΑ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία το σαββατοκύριακο.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με κέρδη 0,2% ή 2,80 δολ., στα 1.350,70 δολ. ανά ουγγιά.

Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,237 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε κατά 0,3% έναντι του γιεν, στα 107,1 γιεν.

Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται φθηνότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, το πολύτιμο μέταλλο είχε ενισχυθεί κατά 0,8%, καταγράφοντας κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, τα κέρδη του χρυσού παρέμειναν περιορισμένα λόγω των δηλώσεων αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).

Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νeel Kashkari, δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal (WSJ)», ότι τα πρόσφατα βήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης έχουν καταστήσει πιο σίγουρη μια γρήγορη επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει με τις προγραμματισμένες σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, William Dudley, δήλωσε σε συνέντευξή του στο «CNBC», ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια τρεις ή τέσσερις φορές συνολικά φέτος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, προέβλεψε μείωση της ανεργίας, αύξηση των μισθών και σταθερή οικονομική ανάπτυξη το 2018 και το 2019 για τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η μελλοντική ανάπτυξη θα αντιμετωπίσει εμπόδια.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rice

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να αποπληρώσει η Ελλάδα πρόωρα το δάνειο του ΔΝΤ, επανέλαβε ότι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με άλλους επίσημους πιστωτές, εάν χρειάζεται

creative-greece

Θα απονεμηθούν σε επιχειρήσεις και φορείς από το χώρο της βιομηχανίας, του τουρισμού και της ναυτιλία διακρίσεις για τις επιδόσεις τους στον τομέα της εξωστρέφειας

retos_mk

«Ο ελληνικός τουρισμός έχει μπεί σε μία φάση ωριμότητας, δεν αντιμετωπίζουμε την αγωνία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο ένας παραπάνω τουρίστας έκανε τη διαφορά. Το μεγάλο ζητούμενο αυτή την στιγμή δεν είναι αν θα έρθουν πάνω από 30 εκατ. τουρίστες, αλλά πώς θα διαχειριστούμε αυτόν τον κόσμο».

novartis01

Η Δικαιοσύνη όλο και πάει χρονικά πίσω το θέμα της Novartis σε μια προσπάθεια να μπορέσει να «δέσει» προσωρινά κάποια στοιχεία, πλημελημματικού χαρακτήρα, ανεξάρτητα ένα αυτά καταπέσουν στην συνέχεια

27