Έρευνα-σοκ: Το 1% των πλουσίων θα κατέχει τα 2/3 του παγκόσμιου πλούτου μέχρι το 2030

gold-new-siom

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι το σενάριο αυτό είναι το πιο πιθανό αν συνεχιστούν οι τάσεις που έχουν επικρατήσει μετά την οικονομική κρίση του 2008

Σοκ προκαλεί το σύμπερασμα των συντακτών έκθεσης της βιβλιοθήκης της Βουλής των Κοινοτήτων σύμφωνα με το οποίο το 1% των πλουσίων αναμένεται μέχρι το 2030 να κατέχει τα 2/3 του παγκόσμιου πλούτου.

Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν ότι το σενάριο αυτό είναι το πιο πιθανό αν συνεχιστούν οι τάσεις που έχουν επικρατήσει μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Γι' αυτό και απευθύνουν έκκληση στους ηγέτες όλου του κόσμου για το ενδεχόμενο κοινωνικών εκρήξεων τις επόμενες δεκαετίες αν δεν ληφθούν μέτρα αποκατάστασης της ισορροπίας.

Μετά το 2008 το 1% των πιο πλούσιων από τους πλούσιους αυξάνει τα πλούτη του με ρυθμό της τάξης του 6% το χρόνο, έναν ρυθμό διπλάσιο σε σχέση με το 3% με το οποίο αυξάνεται ο πλούτος για το υπόλοιπο 99% των ανθρώπων. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί τότε το 2030 αυτή η «ελίτ» των πλουσίων θα κατέχει περιουσία ύψους 350 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ τώρα κατέχει περιουσία 140 τρισ. δολαρίων.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτή η συγκέντρωση πλούτου είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης ανισότητας στις απολαβές, τον υψηλότερο ρυθμό αποταμίευσης των πλουσίων και τις επενδύσεις τους σε μετοχές, εταιρίες κ.α. που τους εξασφαλίζουν δυσανάλογα οφέλη.

Ακτιβιστές όπως ο ηθοποιός Μάικλ Σιν που ζητούν αποκατάσταση της ισορροπίας, ελπίζουν ότι θα πιέσουνς τους ηγέτες των G20 να αντιδράσουν στην επόμενη σύνοδο που έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβριο στο Μπουένος Άιρες, στην Αργεντινή.

«Αν δεν λάβουμε μέτρα για να γράψουμε ξανά τους κανόνες λειτουργίας της οικονομίας τότε θα καταδικάσουμε τους εαυτούς μας σε ένα μέλλον μόνιμής ανιστότητας. Αυτό είναι ανήθικο και οικονομικά καταστροφικό ενώ υπάρχει ο κίνδυνος νέας έκρηξης» προειδοποιεί ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, ο Λαίαμ Μπάιρν.

ΣΧΟΛΙΑ (19)

ΟΛΕ

Ετσι ειναι ο καπιταλισμος...Αν σας αρεσει...Αλλιως στις ζουγκλες του Αμαζονιου με τους ιθαγενεις...

ταπίς και ψύχραιμος

Το έρευνα το καταλαβαίνω. Το σοκ πάλι όχι. Δηλαδή πριν 50 χρόνια η αναλογία ποια ήταν;

Δεν θα με πείραζε

καθόλου να ήμουν στο 1% αλλά πολύ με εκνευρίζει που είμαι στο άλλο 99%

Reset

Εάν τώρα κάνουμε την περιβόητη επανεκκίνηση (reset), μηδενίσουμε χρέη, έχουν όλοι σπίτι (τιμής σημερινής εμπορικής 40...100k€) και 100k€ κεφάλαιο, τότε ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων σε λίγους μήνες ή έτη θα χάσει την περιουσία του ή ακόμη χειρότερα θα βρεθεί να χρωστά. Είναι πχ εύκολο να επενδύσεις 100k€ και σε λίγα δευτερόλεπτα να βρεθείς να χρωστάς 500k€. Το έτος 2002 στην Ελλάδα με την εύκολη πρόσβαση στο χρήμα είναι ένα καλό παράδειγμα. Όλοι βρέθηκαν με κίτρινα Fiat Punto ή Seat Ibiza εξοπλισμένα με αλλόκοτα ηχοσυστήματα, ζααντολάστιχα, εξατμίσεις, αεροτομές ή με τεράστιες τηλεοράσεις για να βλέπουν big brother ή ποδόσφαιρο. Θυμάμαι όταν φθήνυναν οι τηλεοράσεις, οι 50" κόστιζαν 5000€ και οι 42" 4200€. Οι γονείς αγόραζαν σε μαθητές 2ας γυμνασίου κινητά 300+€ που το μόνο που προσέφεραν ήταν ενσωματωμένο ραδιάκι. Αντικαθιστούσαν τα κινητά τηλέφωνα το αργότερο ανά 2 έτη. Αγόραζαν ακατάλληλα σπίτια με βλακοδέστατη διαρρύθμιση, σε υψηλές τιμές, τα γέμιζαν με βλακοδέστατα διακοσμητικά αντικείμενα και δεν είχαν μία βιβλιοθηκούλα πλάτους 60 cm με λίγα κάποια βιβλία. Χρειάζεται ένα είδος επανεκκίνησης, αλλά δεν αρκεί.

@

Σχεδόν όλες οι γριές βάφουν τα μαλλιά τους, ξοδεύουν ένα σωρό χρήματα στα κομμωτήρια, βλάπτουν την υγεία τους, έχουν ένα κεφάλι αηδία και μετά διαμαρτύρονται για έλλειψη χρημάτων. Ή παρόμοια βλέπεις διαφόρους να καπνίζουν. Σε αυτές τα άτομα όσα χρήματα και να δώσεις, θα τα χάσουν. Πεταμένα λεφτά. Σε κάποιο βαθμό υπάρχει λόγος που οι φτωχοί είναι φτωχοί. Φταίει η συμπεριφορά τους, οι επιλογές τους.

Θανασης

Σε ποια φυλη αραγε ανηκει το 1% ;;; ...Σαλομ ...Σαλομ...χαχαχα

Ιωάννης

Πρόκειται για τους συμπατριώτες μας συνταξιούχους του πλούτου με τις βίλες, τα ρετιρέ, τις πισίνες, τα αμάξια, τα σκάφη, τα χιονοδρομικά, τα τουριστικά, τα κέντρα, τα κεφάλαια, τις περιουσίες, την πολυτέλεια, τις διασκεδάσεις, τις διακοπές, τη χλιδή, οπότε στις εκλογές του 2019 η γαλάζια κυβέρνηση που θα αναλάβει την εξουσία πρέπει να βοηθήσει τους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες της φτώχειας μειώνοντας τη φορολογία και τις εισφορές τους.

Κώστας Δήμου

Φίλε, ως συνταξιούχος πήρα απο τον Αλέξη Τσίπρα την 13&14η σύνταξη καθώς και τις περικοπές που μου έκαναν οι πασόκο δεξιοί στη βασική σύνταξη, πήρα και τις περικοπές στην επικουρική( αυτά που λένε για σφαγή 50% δεν αληθεύουν). Το βασικό όμως όμως ειναι ο,τι ο αριστερός Αλέξης δεν θα μου κόψει τις τρεις συντάξεις το 2018. Ποιό ψεύτης φίλε απο τον Τσίπρα πεθαίνεις...........

Παιδικά μυαλά, παιδική αριθμητική

Δυστυχώς τέτοιου είδους μελέτες στηρίζονται σε μπακαλίστικη αριθμητική τύπου σύριζα. Φυσικά και οι πλούσιοι κατέχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό πλούτου (πλούσιοι είναι η λέξη, σωστά?) απο τους φτωχούς αλλά τέτοιοι υπολογισμοί ποσοστού επι τοις εκατό είναι τουλάχιστον αφελείς. Τώρα αν τα συρίζια θέλουν, υπάρχει και ο υπόλοιπος πλούτος που δεν τον κατέχουν οι πλούσιοι, ε ας δουλέψουν να τον αποκτήσουν αυτοί!

κα

Αυτό που κανείς δεν αναφέρει είναι ότι η συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων συνοδεύεται με οικονομική στασιμότητα για την οικονομία ως σύνολο. Φυσιολογικό καθώς όσο περισσότερος πλούτος συσσωρεύεται τόσο πιο συντηρητική η διαχείρισή του. Έτσι βλέπουμε αναδυόμενες οικονομίες με διαμοιρασμένο πλούτο να αναπτύσσονται με τρελούς ρυθμούς και οικονομίες με συσσωρευμένο πλούτο στα χέρα ολοένα και πιο λίγων να αναπτύσσονται με ρυθμούς πέριξ του μηδενός. Για όλα τα συστήματα μετά την ακμή, έρχεται η παρακμή. Αυτό είναι νόμος της ιστορίας. Θα έχει πολύ πλάκα να δούμε σε 30 χρόνια ποιος θα υπερασπίζεται την ατομική ιδιοκτησία όταν οι περισσότεροι δεν θα έχουν τίποτα στην κατοχή τους εκτός απ' το τομάρι τους. Ωχ, ξέχασα και "τις αλυσίδες τους" που έλεγε ο μακαρίτης ο Μάρξ.

Ξύπνα κα!

Πάμπτωχες χώρες (η Κίνα έχει ακόμη πολύ χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα) όταν εφαρμόσουν καπιταλιστικές οικονομικές θεωρίες έχουν μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Αλλά πάμπλουτες χώρες (όπως η Βενεζουέλα) πάνε κατά διαόλου όταν εφαρμόζουν σοσιαλιστικές θεωρίες!

VACONDIOS TINAFTORE

αρε πουτιν μπαγάσα χαλάλι σου

Αντιαντιδεξιός

Τους αριστερούς δεν θα έπρεπε να τους ενοχλεί αυτό αφού πρώτα ο άνθρωπος, το χρήμα δεν είναι το παν, αλληλεγγύη ρε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης