Σκληρό πόκερ για τα λιμάνια
Η μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης για τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο σχέδιό της για την παραχώρηση των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ σε ιδιώτες δεν είναι χωρίς υπόβαθρο. Η ανακοίνωση το μεσημέρι από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργο Βουλγαράκη, ότι βούληση της κυβέρνησης είναι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου 2008 να προκηρύξει διεθνείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την παραχώρηση
Η μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης για τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο σχέδιό της για την παραχώρηση των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ σε ιδιώτες δεν είναι χωρίς υπόβαθρο. Η ανακοίνωση το μεσημέρι από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργο Βουλγαράκη, ότι βούληση της κυβέρνησης είναι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου 2008 να προκηρύξει διεθνείς πλειοδοτικούς διαγωνισμούς για την παραχώρηση των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ σε ιδιώτες, βρήκε αντιμέτωπους τους εργαζομένους στα δύο λιμάνια.
Οι θέσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος αλλά και η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ είναι κάθετες. «Οχι στο τελεσίγραφο της κυβέρνησης». Εκείνο που ενόχλησε ιδιαίτερα τους συνδικαλιστές είναι το γεγονός ότι ο υπουργός ξεκαθάρισε πως ό,τι έχουν να συζητήσουν με τους διευθύνοντες συμβούλους των ΟΛΠ και ΟΛΘ θα γίνει μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Δηλαδή μέσα στις γιορτές!
Κάποιοι βέβαια είπαν ότι οι επίσημες θέσεις του, που δόθηκαν πριν από λίγο, είναι πιο ήπιες από ό,τι την προηγούμενη φορά.
Κάποιοι άλλοι κύκλοι του λιμανιού επεσήμαναν ότι το κλειδί στην υπόθεση αυτή είναι ο τρόπος που θα γίνει η εθελούσια έξοδος εργαζομένων, δηλαδή το πότε και με ποια αποζημίωση.
Και αυτό γιατί ο Γιώργος Βουλγαράκης, αναφερόμενος στο μέλλον τον εργαζομένων, τόνισε:
«Οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ και ΟΛΘ με τη διαδικασία της παραχώρησης έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν:
1. Την εθελούσια έξοδο, στην περίπτωση που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.
2. Τη μετάταξή τους στον δημόσιο τομέα.
Επίσης, οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ που δεν επιλέξουν ή δεν εντάσσονται στις παραπάνω λύσεις μπορούν, αν το επιθυμούν, να συνεχίσουν την εργασία τους με το ίδιο εργασιακό καθεστώς, στην Προβλήτα Ι που παραμένει στον ΟΛΠ.
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι του ΟΛΘ, που δεν επιλέξουν ή δεν εντάσσονται στις παραπάνω λύσεις και δεν απορροφώνται σε άλλες δραστηριότητες του οργανισμού, εξασφαλίζουν υποχρεωτικώς την πρόσληψή τους από τον ανάδοχο, διατηρώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Οι θέσεις
Η επίσημη θέση της ΟΜΥΛΕ σε ανακοίνωσή της έχει ως εξής:
«O ΥΕΝ κάλεσε σήμερα την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και την Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ και με τη μορφή τελεσίγραφου μας ανακοίνωσε τη βούλησή του να παραχωρήσει τους ΣΕΜΠΟ των ΟΛΠ και ΟΛΘ σε ιδιώτες.
Παράλληλα, για μία ακόμη φορά μοίρασε δήθεν διασφαλίσεις των εργαζομένων όπως γίνεται στις επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό διάλυση. Εναν χρόνο μετά την προσπάθεια εκποίησης των λιμανιών έρχεται η κυβέρνηση να επαναφέρει το ίδιο σχέδιο χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ότι:
- Οι ΟΛΠ και ΟΛΘ είναι οργανισμοί με μεγάλη κερδοφορία (αύξηση κερδών στο εννεάμηνο 72% για τον ΟΛΠ και 170% για τον ΟΛΘ.
- Τα λιμάνια είναι βασικοί παράγοντες του εισαγωγικού και του εξαγωγικού εμπορίου της συνολικής ανάπτυξης της χώρας με ρόλο στην εξυπηρέτηση του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος.
-Οι εργαζόμενοι για μία ακόμη φορά με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και αγωνιστικότητα θα δώσουν και πάλι τη δική τους απάντηση».
Το μοντέλο
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη, στον ΟΛΠ το καταλληλότερο μοντέλο είναι η παραχώρηση τμήματος του ΣΕΜΠΟ, και ειδικότερα της υπάρχουσας Προβλήτας ΙΙ και της μελλοντικής Προβλήτας ΙΙΙ, με παράλληλη δραστηριοποίηση του οργανισμού στην Προβλήτα Ι.
Στον ΟΛΘ το καταλληλότερο μοντέλο είναι η συνολική παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ. Αλλωστε το μοντέλο παραχώρησης δραστηριοτήτων σε παγκόσμιους λιμενικούς διαχειριστές εφαρμόζεται με επιτυχία παγκοσμίως. Αυτές που είναι πολυετούς διάρκειας προβλέπουν:
- Την πλήρη ανάληψη του κόστους επένδυσης από τον παραχωρησιούχο.
- Την εξασφάλιση οικονομικού ανταλλάγματος στον παραχωρητή έναντι της παροχής δικαιώματος εκμετάλλευσης των υποδομών.
- Τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού.
- Την επιστροφή των εξελιγμένων υποδομών στον παραχωρητή αμέσως μετά το πέρας της περιόδου παραχώρησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr