Όλοι χαμένοι από την υπερφορολόγηση: Φτωχοί, μεσαία τάξη αλλά και το ίδιο το Δημόσιο!

Όλοι χαμένοι από την υπερφορολόγηση: Φτωχοί, μεσαία τάξη αλλά και το ίδιο το Δημόσιο!

Με περικοπή των δαπανών για τις επενδύσεις και την κοινωνική πρόνοια προέκυψε το πλεόνασμα που διανεμήθηκε ως μέρισμα - Σχεδόν ένα δισ. ευρώ μειώθηκαν τα έσοδα - Συμψηφίστηκαν οι επιστροφές φόρων και το κράτος δεν κατέβαλλε τίποτα

Όλοι χαμένοι βγήκαν το 2017 από την υπερφορολόγηση: Φτωχοί, μεσαία τάξη αλλά και το ίδιο το Δημόσιο έχασαν, ενώ μόνη κερδισμένη αισθάνεται η κυβέρνηση που χάρις σε αυτήν την μέθοδο, κατάφερε να μοιράσει μέρισμα. Και ενώ στο οικονομικό επιτελείο διχάζονται αν το υπερπλεόνασμα προέκυψε από υπερφορολόγηση ή την υπερβολική περικοπή δαπανών, οι αριθμοί δείχνουν πως η αλήθεια βρίσκεται στη μέση – αλλά και ότι η κυβέρνηση θυσίασε τους πάντες και τα πάντα επί έντεκα μήνες για να φτάσει στο «ιερό δισκοπότηρο» της πολιτικής της να μοιράζει «μποναμάδες» κάθε Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού
που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2017:

- Στο ενδεκάμηνο συσσωρεύθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 4,658 δισ. ευρώ. Δηλαδή 1,584 δισ. ευρώ απόκλιση κι από όσα προέβλεπε για μέχρι τον Νοέμβριο φέτος, η εισηγητική του νέου προϋπολογισμού του 2018 ο οποίος κατατέθηκε προ εικοσαημέρου μόλις και ψηφίζεται την ερχόμενη Τρίτη στην Βουλή.

- Παρά το θηριώδες πλεόνασμα, η υπερφορολόγηση και οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων που επεβλήθηκαν από 1.1.2017 και τους πληρώνουν αδιακρίτως φτωχοί και πλούσιοι, είχαν ως αποτέλεσμα το κράτος να χάσει έσοδα ένα δισ. ευρώ, αντί να κερδίσει επιπλέον ένα δισ. ευρώ όπως υπολόγιζε από αυτές η κυβέρνηση! Στο ενδεκάμηνο του 2016, πριν ακόμα επιβληθούν μια ντουζίνα νέοι φόροι για το 2017, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού είχαν φτάσει στα 44,761 δισ. ευρώ. Στο αντίστοιχο διάστημα φέτος -που η οικονομία κατέγραψε υποτίθεται και Ανάπτυξη αντί για ύφεση όπως το 2016- αντί να αυξηθούν τα έσοδα, μειώθηκαν σε 43,760 δισ. ευρώ (μείον 999 εκατ. ευρώ). 

- Απόδειξη πως η υπερφορολόγηση έπληξε τα δημόσια έσοδα ήταν και το πρωτοφανές στοιχείο που καταγράφεται φέτος, ότι το δημόσιο αναγκάστηκε να επιστρέψει φόρους 4,842 δισ. ευρώ σε 11 μήνες. Πέρυσι τέτοιο καιρό είχε δώσει 2,1 δισ. ευρώ λιγότερα, δηλαδή μόλις 2,681 δισ. ευρώ. Τεράστιες επιστροφές φόρων το 2017 σημαίνουν ότι η κυβέρνηση είχε επιβάλει το 2016 επιπλέον φόρους, για εισοδήματα όμως που μειώνονταν αντί να αυξάνονται όπως υπολόγιζε - αφού δεν ήρθε τελικά και η ανάπτυξη 2% που από πέρυσι υποσχόταν το υπουργείο Οικονομικών.

Το χειρότερο για το Κράτος; Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να επιστρέψει και άλλα 700 εκατ. ευρώ, αφού οι υποχρεώσεις του για επιστροφές φόρων εκτινάχθηκαν στα 5,577 δισ. ευρώ φέτος (από 3,324 δισ. που ήταν συνολικά πέρυσι).

- Παρά την ψυχρολουσία των εσόδων, η κυβέρνηση «έχτισε» το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα των 4,5 δισ. ευρώ, κατακρεουργώντας τις κρατικές δαπάνες. Και παρά τις πολιτικές «κορώνες» κατά των Μνημονίων και της λιτότητας, στο ενδεκάμηνο 2017 η κυβέρνηση πέτυχε το αμίμητο: Δαπάνησε λιγότερα και από όσα της επέτρεπαν το Μνημόνιο και ο Προϋπολογισμός! Αν δεν το έκανε όμως, δεν θα είχε λεφτά να μοιράζει πλεόνασμα...

Συγκεκριμένα, στο 11μηνο φέτος το δημόσιο δαπάνησε  45,9 δισ. ευρώ, ενώ στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό που ψηφίζεται την Τρίτη προέβλεπε προ μηνός ότι θα δαπανήσει 47,635 δισ. ευρώ. Δηλαδή η κυβέρνηση «εξαφάνισε» δαπάνες 1,7 δισ. μέσα σε ένα μήνα, όταν αντίστοιχα στο ενδεκάμηνο πέρυσι το δημόσιο είχε δαπανήσει 47,7 δισ. ευρώ.

- Και αν τα λεφτά ήταν να πάνε σε φτωχούς, ποιο το κακό; Ιδού όμως από πού έκοψε κρατικές δαπάνες η κυβέρνηση: Τα μισά από Επενδύσεις (μείον 818 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα έφερνε Ανάπτυξη και έργα για αποτροπή καταστροφών όπως της Μάνδρας) και τα υπόλοιπα κυρίως από την Ασφαλιστική Περίθαλψη, την Υγεία και την Πρόνοια.

Όπως τονίζεται και στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών «μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 110 εκατ. ευρώ, οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 106 εκατ. ευρώ, τα εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 53 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες μεταναστευτικών ροών κατά 76 εκατ. ευρώ».

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση υπερέβαλε σε στερήσεις και λιτότητα επί ένα χρόνο -κυρίως στην Κοινωνική Προστασία για τους πιο φτωχούς-  ώστε να έχει να μοιράσει πλεόνασμα τον Δεκέμβριο.

- Δεν αρκούσαν όμως η άγρια λιτότητα στα κρατικά κονδύλια δαπανών (εκτός από τους μισθούς στο δημόσιο) ούτε το δημοσιονομικό (δηλαδή λογιστικό) πρωτογενές πλεόνασμα για να μοιραστεί φέτος το μέρισμα. Έπρεπε να υπάρχουν και ταμειακά διαθέσιμα ώστε να διανεμηθεί. Φρενάροντας τις κρατικές δαπάνες, η κυβέρνηση κράτησε λεφτά στο ταμείο για παροχές τον Δεκέμβριο. Έπρεπε όμως ταυτόχρονα να πληρώνει και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιούργησε όλον τον προηγούμενο χρόνο -ή χρόνια. 

Και εδώ είναι που της φάνηκε πολλαπλά χρήσιμη η υπερφορολόγηση, παρότι αυτή ζημίωσε εισπρακτικά το Κράτος και την Οικονομία: Ενώ το δημόσιο πρέπει να επιστρέψει λεφτά από φόρους που έβαζε σε εισοδήματα που δεν υπήρχαν, τα 4,5 δισ. επιστροφές συμψηφίστηκαν χωρίς να αναγκαστεί να βγάλει λεφτά από το ταμείο και να πληρώσει με ζεστό χρήμα τους δικαιούχους!

Με ένα σμπάρο , η κυβέρνηση πέτυχε έτσι τρία τρυγόνια:
α) Δείχνει στους δανειστές ότι ξεπληρώνει κρατικά χρέη, ενώ οι οφειλές για επιστροφές φόρων μόλις τώρα δημιουργήθηκαν, τον Αύγουστο που βγήκαν τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος. Στην πραγματικότητα, τα άλλα χρέη παραμένουν απλήρωτα επί μήνες ή και χρόνια ακόμα.

β) Συμψηφίζει και προκαταβολικά τις επιστροφές που δίνει, με φόρους που δεν έχουν καν ακόμα καταστεί ληξιπρόθεσμοι (πχ ΕΝΦΙΑ) και στερεί φορολογούμενους από το δικαίωμα να τους πληρώνουν σε δόσεις στους επόμενους μήνες, εμφανίζοντας τεχνητά προείσπραξη των φόρων ως τον Νοέμβριο.

γ) Κρατάει ταμειακά διαθέσιμα για να δίνει παροχές σε αυτούς που τους χρωστάει ή τους έκοψε προκαταβολικά ό,τι δικαιούντο - ακόμα και με βάση το Μνημόνιο που η ίδια υπέγραψε.

ΣΧΟΛΙΑ (49)

Πάνος Αργυρός

Το κράτος μεγαλώνει συνεχώς, οι πολίτες φτωχαίνουν, η ανάπτυξη δεν πρόκειται να έλθει( βάλτωσε η ανταγωνιστικότητα) και ο Τσίπρας κάνει βόλτες με κρατικό αεροπλάνο με στόχο την οικοδόμηση του κόσμου σε κομμουνιστικά θεμέλια. Κάτι δεν πάει καλά, δεν νομίζετε και εσείς? Εκείνο που φοβάμαι ειναι οτι πάλι θα χυθεί αίμα φτωχών υπαλλήλων και συνταξιούχων, ξεντωσε πλεον η κοιλιά των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ ...

ματσιμανης δημτρης

πρεπει η χωρα να συνελθει απο τους ασχετους που η κυβερνηση βαζει σε θεσεις κλειδια οι οποιοι νομιζουν ΚΑΤΕΜΕΝΑ ΟΤΙ ΑΣΚΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΗΜΗΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ ΥΠΕΔΑ ποιοσ εισαι και κατι τετοια..............ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ ΑΥΤΑ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ.........40 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΣΥΡΑΤΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΧΑΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΣΚΥΒΩ ΟΥΤΕ ΘΑ ΣΚΥΨΩ ΠΟΤΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΥΠΟΛΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ..............................ΕΠΟΧΗ ΦΟΒΟΥ ΤΕΛΟΣ ..................ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ.

ρεμπέτ ασκέρ..

Τα ξενοδοχεία για τα Χριστούγεννα , σύμφωνα με τον Πρόεδρο ξενοδόχων Ελλάδας, φτανουν από τώρα σχεδόν στο 100% σε πληρότηα !!!!!!!!!!!!, περισσότεροι από καθε άλλη χρονιά για δυο εβδομάδες πριν!!!!!! Και αυτοί που έχουν κάνει και θα κάνουν τις κρατήσεις ανήκουν στη μεσαία τάξη.... Οι ειδήμονες λένε ότι στα σεντούκια των Ελλήνων υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 30 δις ευρώ, εκτός των καταθέσεων στις τράπεζες κι εκτός αυτών που βρίσκονται σε επίγειους παραδείσους στο εξωτερικό κι εις εξωτικάς νήσους!!!!!!!!!!!!!!!!!!κλάψτε και σκούξτε Έλληνες ότι δεν υπάρχουν λεφτά και υποφέρουμε όλοι μας..........Εδώ ισχύει το "κλαίνε οι χήρες, κλαίνε και οι παντρεμένες"!!!Άτιμη φάρα ο Έλληνας....Κι εμένα, ως ρεμπέτης, καθόλου δε με νοιάζει, είτε σκούζουν είτε δε σκούζουν,και θα τη βγάλω με μια κότα τα Χριστούγεννα και θα είμαι και πολύ ευχαριστημένος κι ευτυχής..

joker

3500 δηλωση 980 εφορια,τι να πληρωσω,ουτε επιδομα γιατι ειμαι φιλοξενουμενος,και μετα φωναζει ο δημοσιος με το 700αρακι ,ασε ρε ,εδω φτασαμε.

wee

ΣΥΡΙΖΑ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ

θεουληδες

απιστευτοι ολοι σας,,,,χιλιαδες αρθρα,,,εκατομμυρια σχολια,,,,τονοι μελανιου ειχαν γραφτει τις προηγουμενες δεκαετιες για την υστερηση εσοδων του κρατους εξαιτιας της μαστιγας που ονομαζοταν ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ,,,ΣΗΜΕΡΑ μιλατε για υπερφορολογηση,,,για στερηση εσοδων1 δις μεταξυ τριμηνων αλλα παντα για πλεονασματικες χρονιες(κατι που παλιοτερα αν το λεγαμε θα ηταν ανεκδοτο),,οι συντελεστες ειναι πραγματι υψηλοι,,,αλλα μεχρι να ξεπληρωσουν τους μη αποδιδομενους φορους τοσων ετων οι επιχειρησεις(που με την ανοχη παλιοτερων κυβερνησεων φοροδιεφευγαν)εχουμε πολυ δρομο ,,(και κλαμα απο μερους τους)ακομα,,,υπομονη!!

Συντροφε ΔΥ

Πρόσεξες κάτι; Τα πρωτογενή βγαίνουν από τις περικοπές και ΟΧΙ από την αύξηση των εσόδων. Αν έκοβε τόσο τις κοινωνικες δαπάνες, τις νέες συντάξεις, τα παλαιά μερίσματα, τα επικουρικά, τα εφάπαξ κλπ κλπ τι θα έλεγες;

βαφτισια

εχετε βαφτισει την παταξη της φοροδιαφυγης,,(που πριν λιγους μηνες εσεις λεγαται οτι ειναι η λερναια υδρα του κρατους και η μαστιγα της ελληνικης οικονομιας)ως υπερφορολογηση,,,ο συριζα εχει παταξει σε μεγαλο βαθμο την φοροδιαφυγη,,και αυτο καποιους τους ενοχλει,,ειτε γιατι τωρα επιτελους αναγκαζονται να πληρωσουν ,,ειτε γιατι πολιτικα αποδεικνυονται κατωτεροι του συριζα(καταφερε δλδ ο τσιπρας να κανει αυτο για το οποιο αλλοι-ολοι βασικα-οι περισπουδαστοι ηγετες της μεταπολιτευσης ειχαν σηκωσει τα χερια ψηλα),,καμια υπερφορολογηση δεν υπαρχει,,απλως επιτελους πληρωνουν οσοι πρεπει να πληρωσουν,,

ΚΟΨΕ ΤΙ ΑΝΟΗΣΙΕΣ

Δημοσιος κηφγηνας εισαι [...] που τα ξυνει με την τσουγκρανα και λες και [...] η μεγαλοσυνταξιουχους του επισης σαπιου δημοσιου ΕΜΕΙΣ σε πληρωνουμε ΑΚΟΜΑ..και ψηφιζεις σφυριζα ασε τα σαπια!!

Σωστός!!

Έτσι είναι. 70% φορολογία στους μικρούς επιχειρηματίες είναι λογικό. Όχι στους μεγάλους γιατί αυτοί απλά δεν πληρώνουν φόρο. Εμφανίζουν έξοδα από αγορές στο εξωτερικό και εδώ έχουν ζημιές, όχι φόρο, και κέρδη έξω που πληρώνουν φόρο εκεί 10-15%. Μεγάλο βήμα επίσης στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η μείωση του αφορολογήτου στα 5.500 από του χρόνου για τους μισθωτούς ιδιωτικούς, δημοσίους και συνταξιούχους κόβοντας έτσι άλλον έναν μισθό. Η σχεδόν εξαφάνιση του ΕΚΑΣ είναι στην σωστή επίσης κατεύθυνση για την μείωση της φοροδιαφυγής, ενώ το καίριο πλήγμα στην φοροδιαφυγή θα γίνει με τηνη πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου για όλους τους μισθωτούς. Αφορολόγητο μηδέν (0) για όλους. Καλομάθατε λαμόγια και τώρα σας κακοφαίνεται. Σωστοοοοοοοοοοοοός? Που έλεγε και ο Σεφερλής? Σωστοοοοοοοοοοοοοοοοόός!!! η απάντηση. Περιμένω με αγωνία την απάντηση σου στο αν συμφωνείς κι εσύ με όλα αυτά τα λογικά που μόλις σου ανέφερα.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Τριχες κατσαρες ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ειναι στο απυροβλητο..Μονο ο κοσμακης του ιδιωτικου τομεα εχει γονατισει..Και οι ξεφτιλες συριζανελ χωνουν καθε ημερα που περνα ολο και περισοτερους κηφηνες..αλλιως πως θα κρατηθουν εκει στο 18-20 % στις επομενες εκλογες..ΕΔΩ ΕΚΟΨΑΝ ΤΟ ΕΚΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΟΙ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ..και τους οδηγουν στον αργο θανατο..ΑΛΛΑ θα ερθουν οι εκλογες και θα τα πουμε ΑΛΗΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

vagpap70

Και παιδί του δημοτικού καταλαβαίνει πως η υπερφορολόγηση σκοτώνει την οικονομία. Αλλά οι άνθρωποι αυτοί, δεν ξέρουν τι πάει να πει πραγματική οικονομία. Νομίζουν πως με την αύξηση των φόρων, θα αυξηθούν και τα έσοδα του κράτους!!! Αν ήξεραν από πραγματική οικονομία, θα γνωριζαν πως όταν σε μια επιχείρηση πέφτουν τα έσοδα, η λύση δεν είναι να αυξήσει τις τιμές των προιόντων της!!! Αλλά αυτό ακριβώς κάνουν!!!! Μία είναι η λύση και πρέπει να εφαρμοστεί ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Κατάργηση των μετρητών - μετατροπή χρημάτων σε ηλεκτρονικές μονάδες - συναλλαγές μέσω καρτών, e-banking, smart phones, ηλεκτρονικά πορτοφόλια, όλες οι συναλλαγές θα ανεβαίνουν στο taxisnet, φορολογία με σύστημα έσοδα - έξοδα, ότι μπαίνει στην τσέπη μας ειναι έσοδο, ότι βγαίνει από την τσέπη μας είναι έξοδο και η φορολογία σε ότι μένει. Φορολογία δηλαδή βάσει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ. Παρακράτηση του ΦΠΑ και των άλλων έμμεσων φόρων κατευθείαν στην πηγη. Τέλος στα ΑΔΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ. Καμία συναλλαγή δεν θα μπορεί να κρυφτεί, τέλος στη φοροδιαφυγή και στην παραοικονομία. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Ο δρόμος που έχουμε πάρει είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟΣ και θα οδηγήσει μαθηματικά σε ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ. Ψάξτε στο internet το ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ του Ν.Θεοδωρόπουλου για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΧΡΗΜΑ.

nk

ετσι ακριβως ειναι. το ειχα πει και γω φοιτητης το 1999 σε ενα αμφιθεατρο γεματο και με κοιταγανε καλα καλα.δεν γινονται αυτα στην ελλαδα μου ελεγαν. για δειτε την σουηδια 98% συναλλαγες με πλαστικο χρημα χρονια τωρα. φανταστειτε....ποσα χρηματα θελεις γιατρε για την γεννα? παρε την καρτα και χρεωσε.....ολα με καρτα online για αμεση αποδοση φπα φορο κ.λ.π. εαν θελουν σε ενα μηνα το εχουν στεισει το συστημα.

George

Συμφωνώ απόλυτα.

νηπιαγωγιου

το παιδι του δημοτικου που αναφερεσαι ηξερε επισης απο προπερσυ που πηγαινε στο νηπιαγωγιο οτι η φοροδιαφυγη αφανιζει την οικονομια,,,καλομαθατε στην ασυδωσια και την μη καταβολη φορων τοσες δεκαετιες και τωρα το φυσιολογικο σας φαινεται υπερφορολογηση,,,αληθεια ας μας πουν και για τα εσοδα του κρατους απο φορους προ ΣΥΡΙΖΑ,,,γιατι κανετε συγκρισεις μονο αναμεσα σε χρονικες περιοδους διακυβερνησης συριζα,,,

τεκμηρια

τα τεκμηρια ΘΑ ηταν αδικα σε οποιαδηποτε αλλη χωρα του κοσμου,,,στην ελλαδα που επι δεκαετιες οργιαζε η φοροδιαφυγη ειναι απαραιτητα,,,,εκτος αν θελεις να κρυψεις-διαγραψεις παλιοτερες λαμογιες,,,

kyriakos

Ωραίος τίτλος. Να γραφτεί σε ξύλινα παλούκια με τις οποία να παλουκωσουν τους ατιμους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα. Απέναντι τους να υπάρχει η Αλφα ομάδα, οι αρχηγοί τους, έτσι για να βλέπουν τα ινδάλματα τους μέχρι το τέλος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης