Τσακαλώτος: Έκλεισε το staff level agreement με τους δανειστές

Τσακαλώτος: Έκλεισε το staff level agreement με τους δανειστές

«Κερδίσαμε αρκετά» είπε ο υπουργός Οικονομικών - Στο σφυρί τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ - Οι πιστωτές δεν δέχθηκαν αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε 32 νησιά - Έρχονται δύο πολυνομοσχέδια - Ευρωπαίοι: Καταλήξαμε στο πακέτο μέτρων

Την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης ανακοίνωσε λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Έκλεισε το staf level agreement» είπε υπουργός Οικονομικών στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Hilton παρακολουθώντας τις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM.

«Κλείσαμε την τεχνική συμφωνία (SLA)» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αμέσως μετά τη λήξη των συνομιλιών με τους πιστωτές στις εννέα το βράδυ του Σαββάτου στο Hilton.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε τα εξής:

- Τελείωσε η επίσκεψη και υπάρχει συμφωνία σε όλη τη θεματολογία.

- Για τον ΦΠΑ στα νησιά είπε ότι δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί, πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018 ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό και ότι «θα διευθετηθεί πριν από το τέλος του έτους». 

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι ένα κομμάτι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά και κυρίως για αυτά που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.  

Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχουν δύο πολυνομοσχέδια ένα πριν από τις γιορτές και ένα αμέσως μετά. 

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης τα εξής:

- Μετά τις 22 Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα. Για την 4η αξιολόγηση στόχος είναι να ολοκληρωθεί το διάστημα από Μάιο έως Ιούνιο.

- Συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε και να δούμε ποια θα είναι στην ατζέντα της 4ης αξιολόγησης. 

- Κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι όπως π.χ. για το ποια θα είναι η κατάταξη στους πιστωτές των εργαζόμενων με: 2,75 επί του βασικού μισθού θα δίδεται για 6 μήνες και μετά κανονικά οι τράπεζες, το δημόσιο κλπ..

Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε ο στόχος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να πάει στο Eurogroup της Δευτέρας, έχοντας μαζί του το χαρτί της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) με το κουαρτέτο.

Ερώτημα η στάση του ΔΝΤ

Σε ερώτηση για την στάση του ΔΝΤ, μετά και τις δηλώσεις Τζέρι Ράις ότι το Ταμείο επιθυμεί πρώτα διευθέτηση του χρέους για να κάνει την δική του αξιολόγηση, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι «πρώτα πρέπει να δούμε εάν θα είναι εντός ή εκτός προγράμματος το ΔΝΤ» και συνέχισε λέγοντας ότι «είναι πάγια θέση του ΔΝΤ η διευθέτηση του χρέους».

Υπουργοί της κυβέρνησης έλεγαν σε συνομιλητές τους ότι η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου δεν μιλούσε καθόλου, παρά μόνο στις συζητήσεις για τα δημοσιονομικά...

Οι σημερινές συναντήσεις των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησαν στις 2 το μεσημέρι, με καθυστέρηση 2 ωρών. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Hilton ήταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και την συμμετοχή των υπουργών Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Θεανώς Φωτίου και της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου.

Τι προηγήθηκε -Στο σφυρί τέσσερις μονάδες της ΔΕΗ

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης πήρε στις πάνω του τις ανακοινώσεις ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και τους Θεσμούς για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέσα στο 2018. Τα νέα έγιναν γνωστά λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Παρασκευής έπειτα από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στο ξενοδοχείο Hilton. Κατά τις πληροφορίες στο σφυρί θα βγουν δύο λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη, άλλη μία στη Μελίτη Φλώρινας καθώς και η άδεια για μια ακόμη μονάδα της ΔΕΗ στην ίδια περιοχή μαζί με τα γειτονικά ορυχεία. 

Όπως πληροφόρησαν το protothema.gr αρμόδια στελέχη, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις Σταθάκη οι επικεφαλής του κουαρτέτου έγιναν δεκτοί απο τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε αλλά συζητήθηκαν σε αυτή όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις τράπεζες και στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 23:30 το βράδυ της Παρασκευής.
Ευρωπαίοι δανειστές: Συμφωνήσαμε στο νέο πακέτο μέτρων

Από την πλευρά τους, έπειτα από την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τις ελληνικές Αρχές, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί εξέδωσαν μια ανακοίνωση, δηλώνοντας πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για τη συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας και πως οι ελληνικές Αρχές θα κληθούν να νομοθετήσουν τα συμφωνηθέντα 

Αναλυτικά η ανακοίνωση των θεσμών:

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατέληξαν σε τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) με τις ελληνικές Αρχές, σχετικά με το πακέτο μέτρων του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM). Αυτό θα παρουσιαστεί στην Ευρωομάδα την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές Αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες δράσεις που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό».

Τη περασμένη Παρασκευή, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε προαναγγείλει την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας, λέγοντας πως οι ελληνικές Αρχές θα κληθούν να εφαρμόσουν ένα μεγάλο πακέτο μέτρων, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιανουάριο και εκταμίευση των Φεβρουάριο.


Στα 70 ευρώ το επίδομα για το πρώτο παιδί - Χάνουν το πολυτεκνικό επίδομα όσοι έχουν εισόδημα άνω των 34.000 ευρώ

Αυξήθηκε κατά 30 ευρώ το οικογενειακό  επίδομα για το πρώτο παιδί ενώ ανάλογα ενισχύεται και το επίδομα για το δεύτερο παιδί, όπως ανακοίνωσε η Θεανώ Φωτίου.
 
Ωστόσο, έπειτα από πίεση των πιστωτών αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα να χάνουν το επίδομα τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με εισόδημα άνω των 34.000 ευρώ .

Ειδικότερα , η συμφωνία κυβέρνησης δανειστών προβλέπει:
- 70 ευρώ το μήνα για οικογένεια με ένα παιδί, από 40 ευρώ που είναι σήμερα.
- 140 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, από 80 ευρώ που είναι σήμερα
- 280 ευρώ για οικογένεια με 3 παιδιά, από 242 που είναι σήμερα. Για κάθε επιπλέον παιδί μετά το 3ο θα προστίθενται 140 ευρώ. Για τα τρία παιδιά το επίδομα ανέρχεται στα 280 ευρώ από 242 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Οι αυξήσεις που «κλείδωσαν» οφείλονται στην αύξηση του προϋπολογισμού στα 910 εκατ. ευρώ για το 2018 από 650 εκατ. ευρώ φέτος.

Τα νέα  εισοδηματικά κριτήρια καθώς και το ύψος των παροχών θα περιλαμβάνονται σε δύο σχέδια  νόμου που θα κατατεθούν πριν και μετά τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα επιπλέον 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για σχολικά γεύματα και 15 εκατ. ευρώ για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αναλυτικότερα:

Σχολικά γεύματα

- 40 εκατομμύρια θα δοθούν σε ημερήσια ζεστά σχολικά γεύματα για 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων το 2018. Έτσι δημιουργείται μια γέφυρα για το 2019 όπου με τα αντίμετρα έχουν προβλεφθεί 500.000 γεύματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, καθημερινά.

Βρεφονηπιακοί σταθμοί

- 15 εκατομμύρια θα δοθούν για τη δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών μέσα στο 2018,προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά, πέραν των σημερινών 109.000. Όπως είναι γνωστό, το 2019 με τα αντίμετρα που έχει ήδη ψηφίσει η βουλή θα προστεθούν και άλλες 1.800 δομές ώστε οι σημερινές 2.800 να φθάσουν τις 5.000 καλύπτοντας συνολικά 164.000 παιδιά.

Διαβάστε το non paper της κυβέρνησης
ΣΧΟΛΙΑ (49)

Βρε

Άι......χάσου,μωρή Ολλανδέζικη κουδουνίστρα με Αγγλική ταυτότητα !!!!

Ελληνας

Μα καλα τοσο > βληματα < ειναι ;;;;;;;;,,,, οι τροικανοι τους πηραν κ τα σωβρακα κ αυτοι οι ηλιθιοι χαμογελανε κ λεν οτι κερδισαμε ;;;;;;;; περιμενα τον τσακαλωτο ποιο σοβαρο κ οχι να λεει τετοιες μακακιες , ημαρτον !!!!!!!!!!!!!!!

βλακαηδωνης

Δεν με νοιαζει να κλεισει η αξιολόγηση. Με ενδιαφερει μονο να πεσει ο Τσίπρας.

ΠΙΠΗΣ

εισαι ενα βλαμμενο αηδονι ?

Παίζεται...

...το κεφάλι μας με δαύτον! Με τους προηγούμενους τα βρίσκαμε ρε παιδάκι μου...

Φωτόπουλος

Δηλαδή τέρμα το σάντουιτς;Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στο χωριό μας καθώς ψηφιζα η χαριτωμένη δικαστικός με ρωταει τι είναι εκείνο το μικρό κτηριο μπροστά από το σχολείο και της απαντάω είναι μαγειρείο της Φρειδερίκης .Δεν προλαβαίνω να τελειώσω τη φράση μου και ο σκτοσυριζαιος αντιπροσωπος σαλταρει και μου βάζει τις φωνές που είπα καλό λόγο για τους βασιλείς και τη βασίλισσα Φρειδερικη και μου αρχίζει τα σκηνικά που κάνανε με τις πετριες τα γιαούρτωματα και τους τραμπουκισμους προεκλογικα και μάλιστα κολησε τον στομα του στο αυτί μου και μου φώναζε μπροστά σε κόσμο.Φυσικα ηξερε ότι αν αντιδρουσα και τον ακουμπούσα θα έχανα τη θεση μου και γι'αυτό συγκρατηθηκα ,αλλά τώρα που δεν φοβάμαι μη χάσω τη θέση μου που δεν την έχω πια του την έχω στημένη και την επόμενη φορά που θα μου κάνεις κάτι τετοιο θα μας γραψουν οι εφημερίδες.Μαλιστα μου το εκανε μπροστά σε κόσμο κάνοντας με ρεζιλι και πολλές φορές με φώναζε σύντροφε μέσα σε κόσμο γιατι ήμασταν κάποτε μαζί στο πασοκ αλλά απο τότε που τρώγανε τα σάλια τους με τον δοκτορ κοσκατα έχω πάει στη δεξια και αυτός ο μλκας νομίζει οτι είμαι με το σκτοσυριζα ,και συνήθιζα να με λέει σύντροφε μπροστά στον κόσμο του λεω όχι σύντροφε ,κύριε θα λες ,δεν σου είπε ο πατερας σου οταν ήσουν μικρος παιδι μου στη ζωή σου δύο πράγματα να μη γίνεις ,πστης και κουμουνιστής και οτι τα τεσσερα χειρότερα κακά στη ζωή είναι ,πστης ,κουμουνιστής ,φτωχος κι άσχημος;Του απαντησα ετσι κάνα δυο φορές που μου έλεγε προκλητικα γεια σου σύντροφε και γελαγαν όλοι μαζί του και δεν με ξαναειπε σύντροφε τον έκανα να μου λέει γεια σου κύριε.Γεια σου κύριε τσάκα ένα λότο με τα κατοχικά σου σχολικά συσσίτια και γμω τις συμφωνίες ξεπουλημα εθνικών στρατηγικών παραγωγικών ενεργειακων μονάδων και αντι για δημιουργία θέσεων εργασίας κατοχικα σχολικά συσσίτια μια ευγενικη παραχώρηση του κρυφό κομμουνιστικού κονκλάβιου των Βρυξελλών ,λεφτά για σχολικά συσσίτια κουμουνισμος θα ταηζει τον κόσμο το κράτος και τα παιδιακια θα παιρνουν μαζί και μεγάλα ταπεράκια να φερνουν φαγητο στο σπιτι να τρωει και η υπολοιπη οικογενεια και εκει θα πηγαινουν τα λεφτα των δανείων και δεν θα δίνονται τα δανεια για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας ,μπράβο σας ρε όπως κάποτε ρωταγαν την Μαρία Αντουανετα ,ο λαος δεν έχει ψωμι και εκείνη απάντησε ,ας φάει παντεσπάνι....( Παρακαλώ να δημοσιευτεί)

Πάνος Μπάρμπας

Well done Alexis! Good job Euclid! Δώσ' μας τη γή σας για 99 χρόνια, πάρ' τους τα γρόσια με φορολογία, παρ' τους τα σπίτια και τα χωράφια με τους πλειστηριασμούς, ριξ' τους και ένα χέρι ξύλο, και μετά δως τους ελεημοσύνη με το "κοινωνικό μέρισμα" και σχολικά γεύματα για να μήν ψοφήσουν. Πιο δουλικά γιουσουφάκια από αυτά της "πρώτης φοράς" δεν υπήρξαν ποτέ. Ασπόνδυλοι σφουγγοκωλάριοι και τσιράκια, που σέρνονται στα τέσσερα από δωμάτιο σε δωμάτιο. Μέχρι να τους πετάξουν οι αφέντες τους σαν στιμμένες λεμονόκουπες για να τους ανασκολοπίσουν οι ιθαγενείς.

Το κελί το 13 !!!!

Στο μπαρμπούτι παίζατε και κερδίσατε ρε μάστορα ;;;

Οχι οσοι ΕΧΟΥΝ.

Οσοι ΔΗΛΩΝΟΥΝ θα επρεπε να λετε. Γιατι εισοδημα στα φανερα πανω απο 34.000 λιγοι εχουν αλλα στα κρυφα παει το μαυρο, συννεφο.

Γιατι αγριοκοιταει αυτος;

Λυκανθρώπιασε;

@

Και η πλάκα είναι ότι πιστεύουν ακόμα ότι είναι αριστεροί!!!!

Μπλεκ

Πώς γίνεται να κερδίζουμε συνέχεια με τους ευρωπαίους ..κρίμα που δεν τους έχει το στοίχημα να κερδίζα κάνα ευρώ Για τα Χριστούγεννα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

imf

Oι προσπάθειες όλων των πλευρών κινούνται προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ προκειμένου να σταλεί ένα ακόμα θετικό μήνυμα στο δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος

lagarde-tsakalotos_main01

Τι χάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από όσα έχουν ήδη ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ - Γερμανοί και ΔΝΤ τα βρίσκουν με το πάσο τους για το χρέος και πιέζουν την Αθήνα να τελειώνει τα προαπαιτούμενα για να αποφύγει παράταση του μνημονίου

1
wall11

Η μετοχή της Apple υποχώρησε 4,10% καθώς η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των iPhone για το δεύτερο τρίμηνο θα απογοητεύσουν τη Wall Street