Τραπεζικά στελέχη: «Μάχη» κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών οι πλειστηριασμοί

Τραπεζικά στελέχη: «Μάχη» κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών οι πλειστηριασμοί

Προγράμματα ρυθμίσεων για όσους πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα

«Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σηματοδοτεί την αρχή της "μάχης" έναντι των στρατηγικών κακοπληρωτών, όσων διαθέτουν εισοδήματα αλλά και μεγάλη ακίνητη περιουσία και συνειδητά δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο τραπεζικό σύστημα, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τη λειτουργία και τελικά για τη συμβολή του στην επανεκκίνηση της οικονομίας», τονίζει επιτελικό στέλεχος συστημικής τράπεζας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την επικείμενη έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση πριν μερικές ημέρες του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και προέδρου της Eurobank Νικόλαου Καραμούζη, μέσω του λογαριασμού στο twitter για το επίκαιρο ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που δίνει το στίγμα των αποφάσεων οι οποίες έχουν ληφθεί σε κεντρικό επίπεδο από τις τράπεζες, σε συνεννόηση με την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, για την μάχη κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών:

«To 2009 έγιναν 58.849 πλειστηριασμοί, μηδέν αντίδραση! Το 2017 έγιναν 6.900, με πολλαπλάσια NPLs, και υπήρξαν έντονες αντιδράσειs. Χωρίς πλειστηριασμούς, συνεπείς πελάτες αδικούνται, στρατηγικοί κακοπληρωτές πίνουν στην υγεία των κορόϊδων, υπονομεύοντας τράπεζες, χρηματοδότηση, οικονομία, ανάκαμψη. Ποιος ωφελείται;».

Η διάσταση του προβλήματος

Το μέγεθος, άλλωστε, του προβλήματος δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό και η προσπάθεια θα διαρκέσει χρονικά πολύ και δεν θα είναι εύκολη, επισημαίνουν, τραπεζικά στελέχη. Τα νούμερα, εξάλλου, είναι χαρακτηριστικά.

Οι ελληνικές τράπεζες σήμερα, με βάση τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2017, έχουν 102 δισ. ευρώ σε NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα), 73 δισ. ευρώ NPLs (δάνεια σε οριστική καθυστέρηση), επί συνόλου δανειακού χαρτοφυλακίου προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 190 δισ. ευρώ. Tα μισά, δηλαδή, από τα συνολικά δάνεια ανήκουν στην κατηγορία είτε των NPLs είτε των NPEs, τα οποία εμπίπτουν επίσης κατά την ευρεία του όρου έννοια στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου όγκου προβληματικών δανείων, όπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο κ.Καραμούζης, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν ήδη διενεργήσει προβλέψεις 53 δισ. ευρώ, καλύπτοντας κατά μέσο όρο το 50% των NPEs και το 69% των NPLs.

Τα ποσοστά αυτά κάλυψης είναι πάνω από το μέσο όρο των λοιπών χωρών της Ευρωζώνης. Περίπου 60% των NPEs εξασφαλίζονται με εμπράγματη ασφάλεια επί ακινήτων, τα οποία αποτιμώνται σήμερα σε πολύ χαμηλές τιμές (κάποια από αυτά σε τιμές κατά 40% χαμηλότερες από τα υψηλά επίπεδα που είχαν στην αρχή της κρίσης). Επίσης, και σε αντίθεση με τις ιταλικές τράπεζες, οι ελληνικές έχουν υψηλά επίπεδα εσόδων προ προβλέψεων, στα 4,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2017. Αυτό, όπως είπε, είναι ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, γιατί σε ένα ορίζοντα τριετίας αυτό σημαίνει ένα πρόσθετο απόθεμα ύψους 12,6 δισ. ευρώ προβλέψεων για NPEs/NPLs, χωρίς να επηρεαστεί η κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών.

Θετικό κρίνεται πάντως το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν ακόμα και σήμερα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier1 μεταξύ των υψηλοτέρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση: στο 17,2% κατά μέσο όρο, ή 33 δισ. ευρώ κεφάλαια, ενώ ακόμη και με όρους πλήρους εφαρμογής της CRDIV (fully loaded) ο δείκτης αυτός είναι 16,3%. Επομένως, διαθέτουν έναν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας - και πάλι μεταξύ των υψηλοτέρων στην Ευρωζώνη. Έτσι, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα - σημαντικά υψηλότερο από το ελάχιστο που προβλέπει ο SSM (12,25%).

Η δέσμευση για κοινωνική ευαισθησία

Η μεγάλη σε χρονική διάρκεια και ένταση «μάχη», για την μείωση των κόκκινων δανείων που θα σηματοδοτήσει και την προσπάθεια των τραπεζών να επανέλθουν πλήρως στις πραγματικές τους τραπεζικές λειτουργίες, με βασική την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, όπως έχουν δημόσια δεσμευτεί οι τράπεζες, θα γίνει με προσεκτικά βήματα και πάνω από όλα με κοινωνική ευαισθησία, ώστε να προστατευθούν όσοι πραγματικά έχουν πρόβλημα.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 

ΣΧΟΛΙΑ (10)

ΓΙΑ ΤΟΥΣ......

....ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΜΠΕΔΩΝΕΤΑΙ Η ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ Μ.........Σ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ

Οι αυτοαποκαλούμενοι "συνεπείς" θα πρέπει

να απαιτήσουν δικαστικά να επιστραφούν τα παραπάνω χρήματα που κατέβαλαν ως τόκους, χρεώσεις και εισφορές, και να απαιτήσουν αποζημίωση για κάθε παράνομη τοκογλυφία, χρέωση, κεφαλαιοποίηση, ανατοκισμό και εισφορά. Ειδάλλως, ναι, θα ειναι οι μ......ς της τραπεζικής παρέας. Όποιος ανέχεται να τον κλέβουν, δεν ερευνά τους λογαριασμούς του και δεν αντιδρά όταν ανακαλύπτει απάτη, λέγεται ραγιάς και όχι συνεπής. Από πού προκύπτει ότι πρέπει να είμαι συνεπείς" σε αυτούς που με κλέβουν??? Και επειδή το κουτόχορτο δέν το μασάει άλλο ο πολίτης άλλο, πλήρωσε τα δάνεια σου απατεωνάκο-στον βαθμό που ορίζουν οι νόμοι και όχι ο κλέφτης τραπεζικός- και μετα μίλα για συνέπεια. Υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν εξοφλήσει διπλά -και βάλε- τα χρήματα που πήραν απο τις τράπεζες, αλλα ακόμα χρωστούν και είναι μπαταξήδες" και έχουν κόκκινα δάνεια" .

Θα χαρούν πολύ οι

απατεώνες των τραπεζών να σου δώσουν δάνεια για να έχουν αντικείμενο εργασίας. Το ότι δεν θα τα επιστρέψεις ποτέ δεν τους νοιάζει διότι αέρα κοπανιστο θα σου δώσουν και εσένα, ηλεκτρικά λεφτά δίχως αντίκρυσμα. Άλλωστε τόσα χρόνια αυτά δεν έκαναν????

George

Ηλεκτρικά λεφτά δίνουν, ηλεκτρικά παίρνουν. Ποιο είναι το πρόβλημα ακριβώς?

Γιατι δεν παιρνω και εγω καμια 10αρια δανεια;

Πασαρω τα παντα εκτος του σπιτιου σε γνωστους, και μετα δεν ξεπληρωνω τιποτα.

Τα δανεια των υπαλληλων των τραπεζων

ποτε θα ελεχθούν, πότε θα βγούν στην φόρα τα δανεια και αγύριστα των απατεώνων???? Έχει κουράσει το παραμύθι με τα "κόκκινα δάνεια", καιρός να μάθει ο κόσμος την αλήθεια.Λογιστικός έλεγχος στα ταμεία των τραπεζών με επίκεντρο τα οικογενειακά τους δάνεια, αλλα και τις οικογενειακές τους επιχειρήσεις διαχείρησης" των δανείων. Θα χρειαστούν νέες πτέρυγες στις φυλακές για να τους χωρέσουν όλους αυτούς τους μπαταξήδες απατεώνες.

Οι απατεώνες των τραπεζών

Πρέπει νά είναι οι πρώτοι στούς πλειστηριασμούς. Πήραν δανεικά και αγύριστα και τα φόρτωσαν στους πολίτες. Και κρύβονται πίσω από τους δανειολήπτες. Πληρώστε μπαταξηδες υπάλληλοι τραπεζών τα δικά σας δάνεια πρώτα και μετά παριστάνεται τους υπεύθυνους εργαζόμενους.

στρατηγικος

σιγα μην πληρωσω ας πληρωσουν οσοι εχουν καταθεσεις γιαυτο αλλωστε με επιβληθηκαν τα c

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΟΠΟΙΟΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ. ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ , ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ.

Ψευτοδικηγόρε μπαταξη στο δρόμο θα μείνεις

πληρωσε τα δικα σου δάνεια μπαταξη και απατεώνα των τραπεζων και μετα παρίστανε τον έντιμο πολίτη . Ο λογιστικός έλεγχος δέν αργεί, θα σαπίσεται πίσω απο τα κάγκελα και ξεβράκωτοι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

6r6rb_XL

Το 10% στις συναλλαγές πολυτελών κατοικιών στον ορίζοντα της επόμενης τριετίας έχει θέσει ως στόχο η Engel & Völkers, πολυεθνική εταιρεία real estate, η οποία έχει δημιουργήσει ήδη από τις αρχές του έτους το νέο μητροπολιτικό της κέντρο στην Αθήνα.

snack1

Χαμόγελα στην Mars Hellas καθώς η θυγατρική της αμερικανικής πολυεθνικής, η οποία μάλιστα έχει και την ευθύνη της αγοράς της Κύπρου, της Μάλτας, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, φαίνεται να καταφέρνει να εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης έπειτα από τα τελευταία δύσκολα χρόνια.