Το χρέος επί ΣΥΡΙΖΑ: Το παρέλαβε στα 325 δισ. ευρώ, το πήγε στα 335 το 2017 και θα το πάει στα 344 το 2018!

Το χρέος επί ΣΥΡΙΖΑ: Το παρέλαβε στα 325 δισ. ευρώ, το πήγε στα 335 το 2017 και θα το πάει στα 344 το 2018!

Άλμα 7,5% - Λαπαβίτσας: «Η πιο πειθήνια και πιο επιπόλαιη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος στα χρόνια της κρίσης» 

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την αλματώδη αύξηση του χρέους κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο οικονομολόγος και πρώην βουλευτής του κόμματος, Κώστας Λαπαβίτσας.

Σε κείμενο στο προσωπικό του blog, ο κ. Λαπαβίτσας αναλύει τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού και εξηγεί ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 7,5% μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ο οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η πορεία της κυβέρνησης έχει χαρακτηριστεί «από την υποταγή στους δανειστές και το δος ημίν σήμερον, με μοναδικό στόχο την παραμονή της στην εξουσία». 

Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «το Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης -η σημαντικότερη μορφή του Δημοσίου Χρέους- αυξήθηκε από 321 δισ. το 2015 στα 326 δισ. το 2016 και προβλέπεται να φτάσει τα 335 δισ. το 2017 και τα 345 δισ. το 2018». Από το προσχέδιο του προϋπολογισμού προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει ήδη δανειστεί 7,7 δισ. από τον ESM μετά τη δεύτερη αξιολόγηση και θα δανειστεί επιπλέον 5,5 δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της τρίτης. Τα ποσά θα χρησιμοποιηθούν για να σχηματιστούν ταμειακά διαθέσιμα. Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα, «κύρια αιτία του άλματος του δημοσίου χρέους» είναι ότι η Ελλάδα δανείζεται τεράστια ποσά από τον ESM, «ώστε να σχηματίζει ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας, για να μπορέσει να βγει στις αγορές... και να δανείζεται». 

Προφανής στόχος της κυβέρνησης, εκτιμά ο οικονομολόγος, είναι να αποφύγει την ανάγκη να υπογράψει νέο Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, παρατείνοντας την παραμονή της στην εξουσία και κάνοντας ετοιμασίες για τις εκλογές. 

«Η συμπεριφορά της κυβέρνησης πλέον λαμβάνει εξωφρενικές διαστάσεις. Διογκώνει το Δημόσιο Χρέος ώστε να κερδίσει πολιτικό χρόνο, ποντάροντας ότι θα πάρει και άλλα δάνεια από αλλού, αργότερα. Αδιαφορεί για τις κοινωνικές τριβές, την αφόρητη υφεσιακή πίεση και τον κίνδυνο μόνιμης διόγκωσης του χρέους. Πρόκειται για την πιο πειθήνια και την πιο επιπόλαιη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος στα χρόνια της κρίσης» καταλήγει ο κ. Λαπαβίτσας. 

Αναλυτικά, το κείμενο του κ. Λαπαβίτσα αναφέρει

 “H οικονομική πολιτική του δος ημίν σήμερον

Το προσχέδιο προϋπολογισμού που μόλις κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιέχει τα εξής στοιχεία για το Δημόσιο Χρέος:

Το Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης – η σημαντικότερη μορφή του Δημοσίου Χρέους – αυξήθηκε από 321 δις το 2015 στα 326 δις το 2016 και προβλέπεται να φτάσει τα 335 δις το 2017 και τα 345 δις το 2018. Πρόκειται για άλμα 7,5%. 

Ας αφήσουμε κατά μέρος την ιλαρή – και συνάμα τραγική – πλευρά του θέματος, δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «διέγραφε» αυτό το χρέος τον καιρό της «ριζοσπαστικής» του επέλασης προς την εξουσία. Γιατί το διογκώνει εντυπωσιακά;  

Στο προσχέδιο του καλού υπουργού αναφέρεται ότι το 2017 η Ελλάδα ήδη δανείστηκε 7,7 δις από τον ESM, μετά την δεύτερη αξιολόγηση, και θα δανειστεί άλλα 5,5 δις, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης. Το συνολικό ποσό των 13,2 δις θα χρησιμοποιηθεί για να σχηματισθούν ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας (cash buffer). Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και το 2018 και τα συνολικά διαθέσιμα μπορεί να ξεπεράσουν τα 20 δις. 

Αυτή είναι η κύρια αιτία του άλματος του Δημοσίου Χρέους. Η Ελλάδα δανείζεται τεράστια ποσά από τον ESM, ώστε να σχηματίσει ταμειακά διαθέσιμα ασφαλείας για να μπορέσει να βγει στις αγορές … και να δανείζεται. Ή αλλιώς, δανείζεται απ’ τον Χανς, ώστε να βάλει χρήματα στην άκρη για να πείσει τον Τζον να της δανείζει κι αυτός. Αν πετύχει το μεγαλοφυές αυτό σχέδιο, η κυβέρνηση θα μπορέσει ίσως να μειώσει σταδιακά τα ταμειακά αποθέματα. Αν δεν πετύχει, θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ESM για ένα διάστημα και μετά βλέπουμε. 

Ο προφανής στόχος είναι να αποφευχθεί η ανάγκη υπογραφής νέου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, δηλαδή όταν τελειώνει το Τρίτο. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει πάση θυσία να το αποφύγει, ώστε να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία και να προετοιμάσει τις επόμενες εκλογές. Οι δανειστές θέλουν επίσης να το αποφύγουν, καθώς δεν υπάρχει πολιτική ανοχή για Τέταρτο Μνημόνιο, ιδίως στη Γερμανία. Έτσι η χώρα επιχειρεί μια ιλαροτραγική μανούβρα, την οποία θα εκτελέσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Τα επακόλουθα για την κοινωνία θα είναι σκληρότατα. Για να εκταμιευθούν τα χρήματα του ESM οφείλει η κυβέρνηση να μην παρεκκλίνει ίχνος από τις επιταγές των δανειστών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλίσει και σημαντικά ποσά εξ ιδίων για το 2017 και το 2018, ώστε να συμβάλει στα ταμειακά διαθέσιμα. Η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική κρίση – η οποία είναι καταπέλτης για την αποτυχία του προγράμματος – εκτιμά ότι η Ελλάδα θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των δανειακών της αναγκών το 2017 με 1,4 δις από δημοσιονομικούς πόρους και 3,2 δις από ιδιωτικοποιήσεις. Για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 εκτιμά αντίστοιχα 3 και 1,6 δις. Πράγμα που σημαίνει συστηματικό ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και γιγαντιαία πρωτογενή πλεονάσματα. 

Προσηλωμένος στα διαθέσιμα ο κ. Τσακαλώτος προβλέπει πλεόνασμα 3,82% για το 2018 και όχι απλώς το 3,5% του Τρίτου Μνημονίου. Η φορολογική αφαίμαξη του ελληνικού λαού, η βαθιά περικοπή των δημοσίων δαπανών και η ασφυκτική υφεσιακή πίεση που ασκείται στην οικονομία πηγάζουν από την εξυπηρέτηση του τεράστιου χρέους. Όλα γίνονται χειρότερα από την ανερμάτιστη μανούβρα η οποία τώρα επιχειρείται και θα παρατείνει το μαρτύριο σε βάθος χρόνου. 

Θα πρέπει επίσης η κυβέρνηση να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση χωρίς παρατράγουδα. Το κύριο πρόβλημα είναι ο τεράστιος όγκος των προβληματικών δανείων των τραπεζών, για τα οποία δέχτηκε να μειωθούν μέσω διαγραφών, ρευστοποιήσεων και πωλήσεων. Τα ποσά που προβλέπονται μέχρι το 2019 είναι θηριώδη –  13,9 δις από διαγραφές, 11,5 δις από ρευστοποιήσεις και 7,4 δις από πωλήσεις. Αναπόφευκτα οι πλειστηριασμοί θα ενταθούν, με βαριές κοινωνικές επιπτώσεις. Οι αντιδράσεις θα είναι έντονες, καθώς θα γίνεται ευρύτερα αντιληπτή η σκληρή πραγματικότητα.  

Τέλος, για να μπορέσει έστω κι έτσι να βγει η κυβέρνηση στις αγορές θα πρέπει το Δημόσιο Χρέος, παρά το άλμα δισεκατομμυρίων, να μην εκτιναχθεί ως προς το ΑΕΠ. Ο πίνακας του Ευκλείδη Τσακαλώτου σεμνά μας πληροφορεί ότι θα παραμείνει γύρω στο 185%. Έχει όμως υπολογίσει το ΑΕΠ του 2016 με τα αισιόδοξα στοιχεία του Μαρτίου και όχι με τα αναθεωρημένα του Οκτωβρίου που έδειξαν ύφεση -0,2%. Έχει επίσης αισιόδοξα προβλέψει ανάπτυξη 2,4% για 2017 και 3,6% για το 2018. Ακόμη και μια σχετικά μικρή απόκλιση για τα δύο αυτά χρόνια, πράγμα διόλου απίθανο στις σημερινές τραγικές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να ανεβάσει το χρέος πάνω από 190% του ΑΕΠ.

Η πορεία αυτής της κυβέρνησης έχει χαρακτηριστεί από την υποταγή στους δανειστές και το δος ημίν σήμερον, με μοναδικό στόχο την παραμονή της στην εξουσία. Η συμπεριφορά της πλέον λαμβάνει εξωφρενικές διαστάσεις. Διογκώνει το Δημόσιο Χρέος ώστε να κερδίσει πολιτικό χρόνο, ποντάροντας ότι θα πάρει και άλλα δάνεια από αλλού, αργότερα. Αδιαφορεί για τις κοινωνικές τριβές, την αφόρητη υφεσιακή πίεση και τον κίνδυνο μόνιμης διόγκωσης του χρέους. Πρόκειται για την πιο πειθήνια και την πιο επιπόλαιη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος στα χρόνια της κρίσης”.

ΣΧΟΛΙΑ (140)

Δεν ξέρω ποσό αυξήθηκε το χρέος με το ΣΥΡΙΖΑ

Αυτο που γνωρίζω καλά ειναι πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μας χρεοκόπησαν, και μας έφεραν τα μνημόνια, όλα τα αλλα τα ακούω βερεσέ

ganian

για πες ποσο παρελαβε το χρεος το πασοκ και ποσο το πηγε, ...και μετα για πες μας ποσο παρελαβε το χρεοσ η ΝΔ ποσο το πηγε...... Υ.Γ. βρες κατι αλλο να γραψεις αν θες να πουλησεις υπηρεσιες στο κομμα σου

Νίκος

κουβέντα από τον νεοσταλινικό για τα 100 δισ που χάθηκαν σε μιά μέρα! Ακόμα ΣύριΧΑ δαγκωτό ο Παλαβίτσας...

πολιτης κλαιν

διαβαζοντας κομματικα σχολια και οπαδικες τοποθετησεις.....απλα αναφερω...... αν θελει καποιος καλοπιστος να κρινει ,ας ρωτησει ενα οικονομολογο manager μεγαλης εταιρειας σε Ελλαδα ή εξωτερικο....και θα σας πει ποιο ειναι περιπου το ποσο..... αλλωστε αυτοι ξερουν ,παραγου και δεν ειναι αργοσχολοι καφενοβιοι..... και οταν αυτα που λενε ειναι ψευδη παιρνουν one way ticket..

100χρονια

1) Καταρχάς αυτοι ειναι οι υπολογισμοί του Λαπαβίτσα. 2) έδωσαν ολη τη δημόσια περιουσία για εκμετάλλευση σε ξενα χερια για 99 χρόνια. 3) Η ζημιά είναι χαλαρά πάνω από 100 δις.

Λάμπρος

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν αλλάξουμε μυαλά θα έχουμε πάντα έλλειμμα οποίος και να είναι πάνω. Δεν μπορεί 2 - 3 εκατομμύρια να τρέφουν όλους τους υπόλοιπους είναι απλά μαθηματικά Δημοτικού. Ξυπνήστε από το ροζ όνειρο και κάντε της πράξεις.

Τελικα

Το χρέος αυξήθηκε κατά 100 δισ. όπως μας λέτε τόσον καιρό, ή κατά 14 δισ., όπως μας λέτε σε αυτό το ρεπορτάζ;

100 δισ. σε απωλεια πλουτου

Δεν αυξηθηκε το χρεος 100 δισ. ,τα 100 δισ. αφορουν την απωλεια σε πλουτο απο τραπεζικες αξιες που εξαυλωθηκαν,την απωλεια του ΑΕΠ,του ΤΧΣ κλπ βγαλτε τις αριστερες παρωπιδες....

Ναύπακτος

Φιλοι Αλβανοι και φιλοι Ρωμα καλοφαγωτο να ειναι! Εμεις οι Ελληνες που τα παιδια μας σπουδαζουν και εχουν τεκμηριο 3000 για μια ακομα φορα θα παρουμε τα φρυδια μας... Ραντεβου ολοι μαζι στις εκλογες του 2019...

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Μονο μια τετοια κυβέρνηση θα μπορουσε να περασει ετσι αναίμακτα ΤΕΤΟΙΑ μετρα. Κ γιατι;; Για μερικους μηνες εξουσίας! Κ γιατι;; Οχι φυσικα για να «προσφέρουν εργο» στη χωρα. Γνωρίζουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ οτι δεν ξαναεκλεγονται ΚΑΙ εχουν τελειώσει την αχριστερα για παντα απο την Ελλαδα κ κατ’επεκταση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οποτε ΜΟΝΟ για τον εαυτό τους ενδιαφέρονται να παραμείνουν κυβερνηση. Κ οταν λέμε ‘εαυτο’ τους εννοούμαι τις ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥΣΣΣΣΣΣ.... Αχρηστοι ψηφοφοροι! Ζώα!

εσυ

εσυ δλδ που ψηφιζεις νδ η πασοκ αυτοαποκαλεισαι ανθρωπος?ποτε ηρθες στην ελλαδα?το 2015?

ταρζαν

Το χρέος είναι ο θεμέλιος λίθος και η ραχοκοκκαλιά του σημερινού fiat money system ( άπειρο άυλο χρήμα που εκδίδουν οι Κεντρικές τράπεζες) και πάντα θα αυξάνεται .. Ο προέδρος Νίξον το 1971 απεμπόλησε προσωρινά όπως είπε μόνιμα όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια , τον Χρυσό Κανόνα για να χρηματοδοτήσει με άυλο fiat χρήμα δήθεν τον πόλεμο του Βιετνάμ και το "διαστημικό πρόγραμμα Απόλλων". Εντελώς συμπτωματικά και τα δύο πανάκριβα πρότζεκτς "ολοκληρώθηκαν" το 1972 όταν το τοξικό νερό του fiat money μπήκε επιτέλους στο αυλάκι και το Δολλάριο έγινε έτσι το αποθεματικό παγκόσμιο νόμισμα χωρίς κανένα πλέον έλεγχο στην έκδοση του ..

κωστας

Μην μου πεις, ασε να μαντεψω: Δεν πηγε κανεις στο Φεγγαρι (εκτος απο τους Ρωσους που πεθαναν εκει), μας ψεκαζουν, και αρνεισαι να δεις τηλεοραση γιατι ειναι οργανο του διαβολου; Θα ηταν αστειο αν δεν ηταν τοσο λυπηρο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Skoda-Plant

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη γύρω περιοχή μας, αφού τα νέα δεδομένα που φέρνει η ηλεκτροκίνηση στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και οι αυξημένες παραγωγικές ανάγκες, δημιουργούν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις, με την Ελλάδα να έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί ως πρωταγωνιστής.

xatzi_main01

Επιλέξαμε τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ για να ενισχύσουμε τα έσοδα της ΔΕΗ, είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 - «Όπως ο ΟΤΕ δεν έβγαλε πόδια με την ιδιωτικοποίηση τότε, το ίδιο θα γίνει και με τον ΔΕΔΔΗΕ» -  Οι λύσεις για τη ΔΕΗ έχουν στερέψει γιατί οι ζημιές είναι τεράστιες

43