Οι εκκρεμότητες που καθυστερούν την αξιοποίηση του Ελληνικού

Οι εκκρεμότητες που καθυστερούν την αξιοποίηση του Ελληνικού

Η Lamda Development περιμένει ακόμα την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης - Μετά το "σήριαλ" με τα αρχαιολογικά, η αξιοποίηση του Ελληνικού «μένει πίσω» αφού δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την έναρξη του έργου

Οι εκκρεμότητες που καθυστερούν την αξιοποίηση του Ελληνικού
Συνολικά επτά μεγάλες εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με μείζονα θέματα όπως η πολεοδομική και ιδιοκτησιακή ωρίμανση του έργου, η διοικητική ωρίμανση με τη σύσταση του ειδικού φορέα για τη διαχείριση και λειτουργία όλων των κοινόχρηστων χώρων, η παράδοση του ακινήτου ελεύθερου και φυσικά ο διαγωνισμός για το καζίνο παραμένουν για την έναρξη αξιοποίησης του Ελληνικού.

Το επενδυτικό σχήμα, υπό τη Lamda Development του ομίλου Λάτση θέτει συνολικά δέκα συμβατικές προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσει το έργο, εκ των οποίων έχει εκπληρωθεί μόλις μία, ενώ δύο ακόμη σχετίζονται με τη δικαστική ωρίμανση του ακινήτου και τη μη βλαπτική μεταβολή των συνθηκών, θέματα, τα οποία, ούτως ή άλλως δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν και δε σχετίζονται με τις διοικητικές υπηρεσίες του Δημοσίου.

Κατά τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, η αξιοποίηση του «Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά», θα ξεκινήσει μόλις το ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάσει στους επενδυτές τις μετοχές της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., η οποία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τον εν λόγω Μητροπολιτικό Πόλο. Η μεταβίβαση αυτή ωστόσο εξαρτάται από μια σειρά προϋποθέσεις, η πλήρωση των οποίων ουσιαστικά σηματοδοτεί το χρόνο κατά τον οποίο ο πόλος θα είναι «έτοιμος» προς αξιοποίηση και το έργο θα μπορεί να ξεκινήσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και ανατροπές. Η μοναδική συμβατική υποχρέωση που έχει εκπληρωθεί (σ.σ. κι αυτή με μεγάλη καθυστέρηση) έχει να κάνει με την κύρωση της σύμβασης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το Σεπτέμβριο του 2016 με την αυξημένη πλειοψηφία των 260 βουλευτών (ΦΕΚ Α'181/27.09.2016).

Τώρα, μετά το ''σήριαλ'' με τα αρχαιολογικά και την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού που δημοσιεύτηκε προ ημερών στο ΦΕΚ, το επενδυτικό σχήμα, υπό τη Lamda Development και τη συμμετοχή της κινεζικής Fosun και της Eagle Hills, αναμένει ακόμη το Δημόσιο για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο έχει κατατεθεί προς έγκριση τον Ιούνιο του 2017 «προς επιτάχυνση της διαδικασίας και παρ' ότι συγκεκριμένες εκκρεμότητες δεν είχαν επιλυθεί οριστικά, γεγονός που είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει επιπτώσεις στη συνολική δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος ανάπτυξης, ο δε νόμος προβλέπει ότι όφειλε να εγκριθεί εντός έξι μηνών από την υποβολή του».

Παράλληλα, οι επενδυτές δηλώνουν, μεταξύ άλλων, άγνοια για το ζήτημα της μετεγκατάστασης φορέων από την έκταση: «Παρότι έχουν παρέλθει πέντε έτη από τη νομοθέτηση του 4062/2012 και σχεδόν τρία έτη από την υπογραφή της σύμβασης, στο ακίνητο παραμένει πλήθος φορέων, πολλοί από τους οποίους καταλαμβάνουν εκτεταμένους χώρους (π.χ. αμαξοστάσιο ΟΑΣΑ, Υπηρεσίες ΥΠΑ) χωρίς να είναι γνωστό αν έχουν εκπονηθεί σχέδια μετεγκατάστασής τους και υπό ποιες προϋποθέσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης