Κρίσιμη για το QE η σημερινή σύνοδος της ΕΚΤ

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν θα θέλει να επαναλάβει το λάθος του προκατόχου του Jean-Claude Trichet, ο οποίος αύξησε τα επιτόκια δύο φορές στους τελευταίους μήνες του 2011, μόνο και μόνο για να αναστρέψει ο Ντράγκι τις αυξήσεις λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του

Κρίσιμη για το QE η σημερινή σύνοδος της ΕΚΤ
Η σημερινή σύνοδος της ΕΚΤ για να συζητήσει πώς και πότε πρέπει να τερματίσει τις αγορές ομολόγων μεγάλης κλίμακας είναι μια από τις πιο πολυαναμενόμενες από τους επενδυτές και τους οικονομολόγους, μετά τις αρχές του 2015, όταν παρουσιάστηκε το πρόγραμμα. Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 13:45 μ.μ. τοπική ώρα στη Φρανκφούρτη και ο Ντράγκι θα μιλήσει 45 λεπτά αργότερα.

Είναι κάτι σαν σταυροδρόμι για τον επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος αντιμετώπισε την κρίση του κρατικού χρέους και μια κατάσταση σχεδόν αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, αλλά μπορεί να τερματίσει τη θητεία του τον Οκτώβριο του 2019 χωρίς να φθάσει στον στόχο του πληθωρισμού της κεντρικής τράπεζας ή να αυξήσει τα επιτόκια. Το Διοικητικό Συμβούλιο φαίνεται πιθανό να μειώσει τις μηνιαίες αγορές ενεργητικού από 60 δισεκατομμύρια ευρώ (71 δισεκατομμύρια δολάρια) και να τις επεκτείνει για όσο χρονικό διάστημα μπορεί, ενώ περιμένει την αύξηση των τιμών καταναλωτή.
Κλείσιμο

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν θα θέλει να επαναλάβει το λάθος του προκατόχου του Jean-Claude Trichet, ο οποίος αύξησε τα επιτόκια δύο φορές στους τελευταίους μήνες του 2011, μόνο και μόνο για να αναστρέψει ο Ντράγκι τις αυξήσεις λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Οικονομολόγοι σε μια έρευνα του Bloomberg προβλέπουν εννέα μήνες παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης με αγορές περίπου 30 δισ. ευρώ το μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο. Υπάρχει όμως μια σειρά δυνητικών αποτελεσμάτων - με ορισμένους αξιωματούχους που πιέζουν να λήξει το QE (
πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) νωρίτερα- ώστε οι οικονομολόγοι του Bloomberg να αναμένουν εξαμηνιαία παράταση στα 40 δισ. ευρώ.

Οι περισσότεροι σχολιαστές αναμένουν από την ΕΚΤ να τηρήσει τη δέσμευσή της για περαιτέρω επέκταση του προγράμματος εάν χρειαστεί.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης