Ο Σόιμπλε θα υποστηρίξει την μετατροπή του ESM σε ευρωπαϊκό «ΔΝΤ»

Ο Σόιμπλε θα υποστηρίξει την μετατροπή του ESM σε ευρωπαϊκό «ΔΝΤ»

Στη συζήτηση του Eurogroup τη Δευτέρα για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ο Β. Σόιμπλε θα υποστηρίξει την μετεξέλιξη του σε ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο»

Οι μελλοντικοί ρόλοι που μπορούν να λάβουν η Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup που θα συγκληθεί στο Λουξεμβούργο την ερχόμενη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα θα συζητηθεί και η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» που θα αντικαταστήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε περίπτωση δανειακών προγραμμάτων για κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Το θέμα απασχόλησε το σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο.


Διάσταση απόψεων με τους Φιλελεύθερους

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείο Οικονομικών, η γερμανική κυβέρνηση  δεν έχει αλλάξει θέση σε ότι αφορά το ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle διαβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα υποστηρίξει στο Eurogroup τις πάγιες θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, το Βερολίνο θα υποστηρίξει στη συζήτηση την αναγκαιότητα της μετεξέλιξης του ΕΜΣ σε ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Τη θέση της νυν κυβέρνησης απορρίπτει ως γνωστόν το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) το οποίο θεωρείται πιθανός εταίρος ενός μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού με Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινους. Ερωτηθείς για την πολιτική σκοπιμότητα μιας γερμανικής δέσμευσης τη Δευτέρα ενόψει της διάστασης απόψεων ανάμεσα στους εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών κατέστησε σαφές πως ο κ. Σόιμπλε θα εκφράσει τις απόψεις της σημερινής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να πάρει θέσει αναφορικά με την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την έκδοση γαλλογερμανικών ομολόγων με τα οποία θα χρηματοδοτούνται  επενδύσεις σε υποδομές και σε προγράμματα καινοτομίας. Το ζήτημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Η απερχόμενη, πάντως, απορρίπτει ευρωομόλογα. Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tim_time

«Η εγκατάλειψη του ευρώ το 2015 και το 2016 θα πυροδοτούσε μια άνοδο των μισθολογικών απαιτήσεων, υψηλότερο πληθωρισμό, διαρροή κεφαλαίων και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος», τονίζουν οι Times του Λονδίνου