O Τσακαλώτος κάνει χιούμορ: Κάναμε και δυσάρεστα πράγματα αλλά αφήνουμε αριστερό αποτύπωμα

O Τσακαλώτος κάνει χιούμορ: Κάναμε και δυσάρεστα πράγματα αλλά αφήνουμε αριστερό αποτύπωμα

«Συνήθως οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται στις τέσσερις το πρωί σε κάποιο Eurogroup» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών - Στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και την κρίση χρέους «ρίχνει» το φταίξιμο για την καταιγίδα φόρων

Την πεποίθησή του ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα μέσα στο 2018 εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος
, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα». Αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης
το τοποθετεί χρονικά έως το τέλος του έτους.

Για τις αλλαγές στην ευρωζώνη και την ΕΕ σημειώνει ότι δεν φημίζονται για την ικανότητά τους να παίρνουν έγκαιρες αποφάσεις.

«Συνήθως οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται στις τέσσερις το πρωί σε κάποιο Eurogroup υπό τρομερή πίεση. Από την άλλη, έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια πολύ πιο αυξημένη κατανόηση -εξαιρώ, βέβαια, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- για τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, οι οποίες είναι η βασική αιτία της κρίσης πολιτικής αντιπροσώπευσης, αλλά και της γενικότερης αίσθησης ότι η ευρωζώνη και η ΕΕ δεν επιλύουν τα προβλήματα» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.

Συγκεκριμένα ο υπουργός οικονομικών δηλώνει πως «οι όποιες αλλαγές, είτε στην κατεύθυνση ενός υπουργού οικονομικών της ευρωζώνης είτε ενός ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, πρέπει να συνδυαστούν με αυξημένη λογοδοσία και δημοκρατική νομιμοποίηση. 'Εχουμε ξεπεράσει την εποχή -αν ποτέ υπήρχε- που μια τεχνοκρατική λύση θα επαρκούσε».

Δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης της γ' αξιολόγησης


Για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης τονίζει «ότι υπάρχουν τρεις διαφορές σε σχέση με το παρελθόν. Πρώτον, ότι το ΔΝΤ έχει μπει στο πρόγραμμα και λογικά δεν υπάρχει λόγος να βάλει νέα ζητήματα στο τραπέζι. Δεύτερον, δεν έχουμε μπροστά μας δύσκολα νομοσχέδια από τεχνικής άποψης --π.χ., για συντάξεις και τρίτον η εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση έχει αυξηθεί πολύ και αυτό εκφράζεται δημοσίως πια, κάτι που δεν μπορεί παρά να επιταχύνει τις διαδικασίες».

Εχει λυθεί το θέμα με τις τράπεζες

Για τις τράπεζες υπογραμμίζει πως το θέμα έχει λυθεί και υπάρχει συμφωνία και με το ΔΝΤ ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα κάνει τα stress tests, όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι πρόσφατα, χωρίς AQRs. Αρα οι αγορές έχουν τη σαφήνεια που αναζητούσαν, γεγονός που θα οδηγήσει σε γρήγορη αντιστροφή του κλίματος που έχει δημιουργηθεί.

«Θέλουμε το 2018 να αρχίσουν ουσιαστικές συζητήσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα και την αποσαφήνιση της ελάφρυνσης του χρέους, έχουμε κάθε κίνητρο να τελειώσουμε εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση» σημειώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξης του και παραθέτει τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος μιλά για καθαρή έξοδο, όπου «δεν υπάρχουν πλέον προϋποθέσεις μετά το τέλος του προγράμματος, δεν υπάρχουν περιορισμοί».

«Έχω πει πολλές φορές ότι οι αγορές θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για να πάρουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις» δηλώνει ο κ. Τσακαλώτος και συμπληρώνει «νομίζω ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης για το χρέος στο νέο έτος θα αφορά πιο πολύ στην αποσαφήνιση του μηχανισμού --τον οποίο υποστήριξαν και οι Γάλλοι μαζί με εμάς-- που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους σε συσχέτιση με την ανάπτυξη, η λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης».

Για Στουρνάρα: Εχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του

Για την Τράπεζα της Ελλάδος, δηλώνει ότι «έχει προφανώς δικαίωμα να εκφράζει απόψεις για θέματα οικονομικής πολιτικής. Εμείς θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι την έξοδο της 25ης Ιουλίου θα διαδεχτεί μια σειρά εξόδων, ως προετοιμασία για το τέλος του προγράμματος. Αυτό, σε συνδυασμό με τη δέσμευση του Eurogroup του Ιουνίου ότι πρέπει να στηριχτεί η Ελλάδα ώστε να αποκτήσει αποθέματα, αποτελεί βασικό κομμάτι του σχεδίου μας για μια καθαρή έξοδο».

Για την πορεία του προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών τονίζει πως τα τωρινά στοιχεία συνηγορούν σε μια υπέρβαση του στόχου για το 2017 και εκφράζει την πεποίθησή ότι δεν θα υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα.

Για τα κόκκινα δάνεια

«Δεν αναμένεται αλλά ούτε και θα επιδίωκαν οι τράπεζες μια «εκτεταμένη» εκτέλεση πλειστηριασμών» δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Τσακαλώτος και προσθέτει πως «στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και των κόκκινων δανείων και της μη έγκρισης νέων δανείων, χωρίς όμως να αλλάξουμε την πολιτική μας για προστασία και υποστήριξη των ανθρώπων που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπενθυμίζει πως στο Μεσοπρόθεσμο 2018-2021 προβλέπονται 3,5 δισ. ευρώ φοροελαφρύνσεις μέχρι και το 2022 και παράλληλα υπογράμμισε πως η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους είναι στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης.’

Κάναμε και δυσάρεστα πράγματα αλλά αφήνουμε αριστερό αποτύπωμα

Σε μια αποτίμηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει «δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι η κυβέρνησή μας κάνει και δυσάρεστα πράγματα, εκτός του προγράμματός της, τα οποία της επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί και η κρίση χρέους, αλλά ο τελικός ισολογισμός αφήνει το αριστερό αποτύπωμα της προσπάθειάς μας υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Για τις επενδύσεις τονίζει «θέλουμε επενδύσεις με κανόνες, με εργαλεία και με μια στόχευση για την έξοδο από την κρίση χωρίς να γυρίσουμε στην περίοδο πριν από το 2009. Η άνευ όρων στήριξη της ΝΔ στην Eldorado, για παράδειγμα, σαν να μην υπάρχουν καν συμβατικές δεσμεύσεις, σαν να μην υπάρχουν ανησυχίες περιβαλλοντικών συνεπειών, δείχνει ξεκάθαρα ποια εναλλακτική πρόταση παραθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη δική μας πρόταση».

Για την ρήξη με Μαξίμου

Σχολιάζοντας τα κατά καιρούς δημοσιεύματα για ρήξη στη σχέση του με το Μαξίμου, απαντά με χιούμορ «είναι διασκεδαστικό να διαβάζεις για τις υποτιθέμενες συγκρούσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό οικονομικών. Ο,τι και να πεις, είναι αδιανόητο για τα μίντια ότι η κατεύθυνση της διαπραγμάτευσης είναι μια συλλογική σύνθεση απόψεων της διαπραγματευτικής ομάδας με την κυβέρνηση και το κόμμα, με τελική ευθύνη, φυσικά, του πρωθυπουργού».

ΣΧΟΛΙΑ (61)

ΝΙΚΟΣ

Δεσμεύσατε την δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, υπογράψατε για πλεονάσματα 2% και πάνω μέχρι το 2060, κόψατε μισθούς και συντάξεις και αυξήσατε την φορολογία ακόμα και σε αυτούς με 500 ευρώ τον μήνα μισθό, καταργήσατε επιδόματα και ιατρικές δαπάνες, αφανίσατε την μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αλλά το αριστερό αποτύπωμα είναι φανερό. Ο νόμος Παρασκευόπουλου για την γρήγορη απελευθέρωση των εγκληματιών κάθε είδους, η παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη, η οπισθοδρόμηση της παιδείας, η φίμωση της ενημέρωσης και το κυνηγητό της όποιας επένδυσης, είναι μερικά από τα "αριστερά" μεγάλα έργα σας. Αντε και η αλλαγή φύλου, που εσύ τουλάχιστον την έβλεπες στον ύπνο σου.

παλιο λουγκρα στην σκωτια...

Αν εβαζες την γυναικα σου στο δημοσιο θα σε χωνανε φυλακη ... στην ελλαδα της κρισης με τοσους ανεργους η κυρατσα σου μαδουλα ζεστα ευρωπουλα μεσα απο την εθνικη κερατα λενινιστη του κολου

Ερώτηση κρισεως:

Μήπως εννοειται αφήσαμε πολλά "αριστερά περιττωματα";

Ιωάννης

Προτεραιότητα έχει να μην πειράζουν την πραγματική οικονομία για τις ανεκπλήρωτες οικονομικές υποχρεώσεις της σε συνταξιοδοτικούς φορείς, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες, οργανισμούς, δήμους, απασχολούμενους και να μην εισπράττουν τις οφειλές της ελεύθερης αγοράς από την κινητή και ακίνητη περιουσία των υπόχρεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά να ασχολούνται με τη μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων και των εργαζομένων.

Kostasm75

Aριστερό αποτύπωμα είναι το 24% ΦΠΑ στα παξιμάδια και την ζάχαρη? Στα τσακίδια να πάτε και να μην στεριώσετε πουθενά αλλού, που λέει και ο Καρανίκας.

Νικοδημος

Πάλι καλά που ήρθατε κι εσείς και θα εξαφανιστεί η αριστερά από την Ελλάδα. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας (μόλις ξεκουμπιστείτε )

Μπάτσα που σου χρειάζεται

Φάσκελλα και με τα δύο χέρια θες

ΜΙΚ

Σε λίγο θα αφήσετε εκεί που πρέπει τα δακτυλικά αποτυπώματα και του αριστερού και του δεξιού χεριού.

Γιωργος

Γεια σου ρε Τσαλακωτε (κατα το τσαλακωμενος γιατι σιδερωμενο δεν τον λες ουτε κατα διανοια) Αυτος ο ανθρωπος εκπροσωπει την χωρα μας στα διαφορα φόρα και απο την εμφανιση του και μονο λυπηση και γελιο προκαλει.Θα μου πειτε τα ρασα κανουν τον παπα ?Οχι βεβαια αλλα τους κανονες δεοντολογιας και εμφανισης θα πρεπει να τους εφαρμοζουμε.Τα λεγομενα του συμφωνα με την αριστεριστικη βλακωδη φιλοσοφια εμπιπτουν στην κατηγορια της δημιουργικης ασαφειας!!!!!!!!!The TOYVLA.!!!!

Αυτή είναι η Ελλάδα

Τραγικός

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

wall18

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, τούτη τη φορά κατά 0,41% ή 102 μονάδων στις 24.987, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,21% στις 2.773 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,01% στις 7.747 μονάδες

443-thumb-large

Η εφημερίδα του Μονάχου γράφει ότι υπό συζήτηση βρίσκεται παράταση της περιόδου αποπληρωμής των χορηγηθέντων δανείων από μηδέν έως 15 χρόνια, με τη Γερμανία να κινείται μάλλον στο κάτω μέρος της κλίμακας

19584574

Απαρίθμησε τρία δεδομένα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, όπως  η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, η συμφωνία των μέτρων για το χρέος και η διευθέτηση θεμάτων για μετά το τέλος του προγράμματος

4486688

Προβληματισμός στο ελληνικό επιχειρείν αναφορικά με τον προσδιορισμό της εντοπιότητας των μακεδονικών προϊόντων - Η μεγάλη μάχη για τα εμπορικά σήματα λόγω της επερχόμενης αλλαγής της ονομασίας της πΓΔΜ – Οι εκκλήσεις στην ελληνική κυβέρνηση

5