Έβαλαν νέους φόρους 2,4 δισ. αλλά άνοιξαν «τρύπα» 1 δισ.

Έβαλαν νέους φόρους 2,4 δισ. αλλά άνοιξαν «τρύπα» 1 δισ.

Και για να πετύχουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. «πάγωσαν» κρατικές δαπάνες 1,5 δισ. ευρώ για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους άπορους

​​Τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 3,544 δισ. σε οκτώ μήνες (έναντι στόχου 3,573 δισ. ευρώ) παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο στον πρόεδρο Ντάισελμπλουμ για να αποδείξει ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται με επιτυχία. Πίσω όμως από την εικόνα αυτή κρύβεται η δραματική υστέρηση είσπραξης (και αδυναμία πληρωμής) των υπέρογκων φόρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.
 
Με τους ν.4387 και 4389 που ψήφισε τον Μάιο του 2016 η Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών (σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) προσέβλεπε  -σε ετήσια βάση- αύξηση  1,7 δισ. ευρώ «αύξηση εσόδων του δημοσίου από τον επανακαθορισμό του φόρου εισοδήματος και της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης», καθώς και άλλα 699 εκατ. ευρώ  από τις αυξήσεις των εμμέσων φόρων (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι, νέα τέλη κλπ).
 
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα μετά από 15 μήνες εφαρμογής των μέτρων αυτών;
 
- Τα συνολικά τακτικά φορολογικά έσοδα στο 8μηνο Ιανουαρίου Αυγούστου υπολείπονται κατά 955 εκατ. ευρώ από τον στόχο που τέθηκε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (και ψηφίστηκε πριν τρεις μόλις μήνες, τον Μάιο φέτος). Αναμένονταν 32,237 δισ. αλλά δεν ξεπέρασαν τα 31,242 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσα είχαν εισπραχθεί και πέρυσι (31,154 δισ. ευρώ ως τον Αύγουστο).

- Το υπουργείο Οικονομικών επιβάρυνε με νέους άμεσους και έμμεσους φόρους 2,4 δισ. ευρώ ετησίως τους καταναλωτές, αλλά τα έσοδα αυτά δεν εισπράττονται! Συνολικά από τους τρέχοντες φόρους του 2017 (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρους συναλλαγών, φόρους κατανάλωσης και λοιπούς έμμεσους φόρους) η κυβέρνηση υπολόγιζε στο Μεσοπρόθεσμο του Μαΐου ότι φέτος θα εισπράξει 27,142 δισ. ευρώ σε 8 μήνες, αλλά εισέπραξε 25,797 δισ. ευρώ (-1,345 δισ. ευρώ)  ενώ πέρυσι στο ίδιο διάστημα από τους ίδιους φόρους είχε εισπράξει 26,157. Δηλαδή μαζί με όλους τους νέους φόρους που επέβαλε, επιβάρυνε τους καταναλωτές και υπερχρέωσε τους φορολογουμένους (97 δισ. ληξιπρόθεσμα ως τώρα) αλλά  το δημόσιο ... έχασε 360 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι, αντί να εισπράξει περισσότερα.

Πώς δημιούργησε  η κυβέρνηση το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,5 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο, το οποίο παρουσίασε στον πρόεδρο Ντάισελμπλουμ;

1ον) Αν και δεν εισέπραξε τους τρέχοντες φόρους εισοδήματος, οι πολίτες πληρώνουν όπως-όπως και όσα περισσότερα μπορούν για τους παλαιούς απλήρωτους φόρους του παρελθόντος. Υπό την απειλή  απώλειας ρυθμίσεων, κατασχέσεων και διώξεων, το δημόσιο εισέπραξε στο 8μηνο 2,197 δισ. ευρώ από φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ), δηλαδή 206 εκατ. ευρώ περισσότερα έναντι του στόχου 8μήνου (υπολόγιζε 1,921 δισ. ευρώ) και 433 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα στο 8μηνο πέρυσι (είχε εισπράξει 1,764 δισ. ευρώ).

2ον) «Πάγωσε» κρατικές δαπάνες 1,5 δισ. ευρώ. Ποιοι δεν πήραν τα λεφτά τους; Οι οικονομικά ασθενέστροι και άποροι. Το 1,5 δισ. η κυβέρνηση το έκοψε  από τις δαπάνες για την κοινωνική προστασία! Ενώ στο 8μηνο ο προϋπολογισμός του Κράτους προέβλεπε να δοθούν 2,216 δις. για όσους βρίσκονται σε έσχατη ανάγκη και περιμένουν την αρωγή του Κράτους, τελικά το δημόσιο έδωσε μόλις τα 716 εκατ. ευρώ (έναντι 569 εκατ. που είχε δώσει πέρυσι). Για παράδειγμα:
 
- Για επίδομα πολυτέκνων δόθηκαν 290 εκατ. ευρώ αντί 650 εκατ. που έπρεπε (-260 εκατ. ευρώ)

- Για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης έλεγε ότι θα δίνονταν ως τώρα 760 εκατ. ευρώ και τελικά ο προϋπολογισμός έδωσε μόλις 296 εκατ. ευρώ (-366 εκατ. ευρώ)

- Για το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλλεγύης Γενεών έπρεπε να δώσει 505 εκατ. και δεν έδωσε τίποτα (-505 εκατ. ευρώ)

- Για άλλες εισοδηματικές ενισχύσεις θα έδινε 96 εκατ. ευρώ αλλά έδωσε μόλις 6 εκατ. ευρώ (-90 εκατ. ευρώ)

- Για προτασία α΄κατοικίας έλεγε πως θα δώσει 100 εκατ. ευρώ αλλά τελικά στο 8μηνό δεν έδωσε απολύτως τίποτε (-100 εκατ. ευρώ)
 
​3ον) «τρέχει» για αποκρατικοποιήσεις - εξπρές: ​Παρότι εισπράχθηκαν 346 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα έσοδα από όσα αναμένονταν από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων (προβλέπονταν 1,316 δισ. ευρώ σε 8 μήνες αλλά εισπράχθηκαν 970 εκατ. ευρώ) πέρυσι είχαν εισπραχθεί μόλις ...58 (!) και συνολικά 106 εκατ. ευρώ μέσα στο 2016. Δηλαδή τα έσοδα σχεδόν 20πλασιάστηκαν, αφού φέτος το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει να φτάσουν τελικά στα 1,607 δισ. ευρώ (αντί στα 2,044 δισ. που προέβλεπε ο κρατικός Προϋπολογισμός που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο πέρυσι).

 
Φόροι «με το στανιό»
Ποιοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι έμειναν απλήρωτοι, παρότι επιβάρυναν τους πολίτες (σε οφειλές ή στην κατανάλωση):

 - 469 εκατ. ευρώ από τρέχοντες φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων. Μετά την μείωση του αφορολογήτου και όλες τις αυξήσεις άμεσων φόρων που επεβλήθησαν –και αναδρομικά- στα μέσα του 2016, στο οκτάμηνο φέτος αναμένονταν να εισπραχθούν 5,538 δισ. ευρώ, δηλαδή 504 εκατ. ευρώ περισσότεροι φόροι από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τελικά εισπράχθηκαν 5,069 δισ. ευρώ -δηλαδή μόλις 35 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι! Και αυτό δείχνει ότι χιλιάδες νοικοκυριά άφησαν απλήρωτη την α΄δόση του φόρου εισοδήματος που έληγε τον Ιούλιο.

- 118 εκατ. ευρώ από φόρους στις επιχειρήσεις. Αναμένονταν 1,582 δισ. αλλά τελικά εισπράχθηκαν μόλις 1,465 δισ. ευρώ –δηλαδή 215 εκατομμύρια λιγότερα και από τα 1,680 δισ. που είχαν εισπραχθεί την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

- 788 εκατ. ευρώ από φόρους περιουσίας. Η επίσημη δικαιολογία που δίνουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι η α΄δόση του ΕΝΦΙΑ (655 εκατ. ευρώ) μετατέθηκε από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο. Στην πραγματικότητα το υπουργείο ανέμενε να έχει εισπράξει στο οκτάμηνο φέτος 1,636 δις. ευρώ (έναντι 1,180 δισ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι) αλλά ως τον Αύγουστο στα κρατικά ταμεία μπήκαν μόλις 848 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με πέρυσι πάντως, και το 2016 η α΄δόση ΕΝΦΙΑ είχε πληρωθεί Σεπτέμβριο.

- 157 εκατ. ευρώ από φόρους στα τσιγάρα. Με τις αυξήσεις εμμέσων φόρων που επέβαλε, το υπουργείο Οικονομικών υπολόγιζε να έχει εισπράξει ως τον Αύγουστο φέτος 2,235 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης. Τελικά εισέπραξε 2,078 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι -πριν δηλαδή να αυξήσει τους έμμεσους και ειδικούς φόρους- είχε εισπράξει ήδη στο οκτάμηνο 2,512 δισ. ευρώ. Σε μια χρονιά δηλαδή έχασε σχεδόν 300 εκατ. ευρώ, μόνον και μόνον επειδή ...αύξησε τους φόρους!

Στην πράξη, το κράτος βρίσκει έσοδα μόνον από φόρους που οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πληρώνουν «με το στανιό». Από έμμεσους φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται σε όλους ανεξαιρέτως –αλλά ανεξαρτήτως εισοδήματος- ή με διώξεις, «λουκέτα»  και κατασχέσεις σε όσους χρωστούν έστω και λίγα ευρώ, το κράτος κατάφερε να εισπράξει περισσότερα από όσα υπολόγιζε:
 
- 277 εκατ. ευρώ από απλήρωτους φόρους του παρελθόντος. Συγκεκριμένα, από άμεσους και έμμεσους φόρους ύψους που είχαν μείνει απλήρωτοι τα προηγούμενα χρόνια (και φτάνουν πλέον στα 97 δισ. ευρώ) το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε στο οκτάμηνο φέτος  2,197 δισ. ευρώ, ενώ υπολόγιζε να εισπράξει μόλις 1,920 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι είχε καταφέρει να εισπράξει μόλις 1,862 δισ. ευρώ. Αύξησε δηλαδή τις εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων 14,5% πάνω από όσα υπολόγιζε και 18% πάνω από όσα εισέπραττε πέρυσι από το άγριο φοροκυνηγητό.

- 15 εκατομμύρια από όλες τις αυξήσεις ΦΠΑ και ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη βενζίνη, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο και υγραέριο κίνησης. Υπολόγιζε σε έσοδα  4,065 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους στα καύσιμα, και τελικώς εισέπραξε 4,080 δισ. ευρώ, έναντι 3,662 δισ. ευρώ πέρυσι. 

- 263 εκατ. ευρώ​ από ΦΠΑ (πλην καπνού και καυσίμων) που αυξήθηκε από 1.1.2017 κατά 50% (από 16% σε 24%) σχεδόν σε όλα πλέον τα νησιά του Αιγαίου. Το υπουργείο Οικονομικών ανέμενε έσοδα 8,595 δισ. ευρώ αλλά εισέπραξε 8,858 δισ. ευρώ, έναντι 8,326 δισ. που πλήρωσαν στο 8μήνο πέρυσι οι φορολογούμενοι καταναλωτές.

ΣΧΟΛΙΑ (30)

Αριστερή ακρίδα έπεσε

Το πνεύμα των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ φοροεισπρακτόρων πρόθυμο, η φοροδοτική όμως σαρξ των Ελλήνων ασθενεί βαρειά.

Παναγιώτης

Φυσικό είναι να υπάρχει τρύπα κενού στα φορολογικά έσοδα του κράτους, εφόσον δεν εξαναγκάζονται οι οφειλέτες επιχειρηματίες-επαγγελματίες να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους από τα περιουσιακά τους στοιχεία ως υπόχρεοι σε χώρα και κοινωνία.

Μάνος

Μεγάλη κοροιδία η αριστερά κατέστρεψε και διέλυσε τον κοσμάκη

ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ

ΕΧΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΕΚΛΑ

Θεοφάνης

Σε συνέντευξη του Υπουργου Οικονομικών της Κύπρου πριν 3 εβδομάδες, ο Υπουργός συμβούλευσε την Ελλάδα να απαλλαγεί από τα βαρίδια που την πάνε στην πάτο. Είπε ότι η Κύπρος βγήκε από τα μνημόνια σε δύο χρόνια, το αφορολόγητο είναι 18.000 Ευρώ, 2 φορές μείωσαν τους φόρους και έτσι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει στην Ελλάδα εγκαθίστανται στην Κύπρο γιατί πληρώνουν λιγότερους φόρους, φέτος οι Κύπριοι δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ γιατί η οικονομία πηγαίνει καλά, κτλ κτλ. Εάν δεν βλέπουμε τα αληθινά γεγονότα, πέρα από κομματικά κριτήρια, είμαστε άξιοί της μοίρας μας.....

Λούλης

Και γιατί να γίνουμε εμείς Κύπρος ή Γερμανία ή Καναδάς και να μην γίνουν αυτοί Ελλάδα; Δηλαδή, θα γίνουμε ότι βολεύει εσένα και ενδεχομένως και κάποιους ακόμη; Και γιατί δεν πας εσύ στην Κύπρο αφού σου αρέσει τόσο πολύ η Κύπρος; Να πληρώνεις και αμυντικές δαπάνες εκεί εκτός από φόρους. Γιατί τόση μανία να αλλάξετε μια χώρα σαν την Ελλάδα και να την καταντήσετε Ελβετία και Δανία, οι οποίες έχουν γεμίσει με άντρες "ρομποτάκια"και γυναίκες κρυουλιάρες που δεν ξέρουν τι θα πει ήλιος, θάλασσα και χαμόγελο;

Παπαρηγας

Εγώ πάντως ένα μόνο θέλω : Να βολευτώ στο δημόσιο, εγώ και τα παιδιά μου ,και εσείς τρέξτε να κάνετε βιοτεχνίες και ταβερνεια !!

Περσεας Εκάλη

Μπράβο Αλέξη .... τουλάχιστον Εσυ κατάφερες πλεόνασμα , όχι σαν τους άλλους που μας διέλυσαν... ΠΑΣΟΚ κ ΝΔ μας κατέστρεψαν .. με ελειμμε 16% !!!! Απίστευτο .. 3 μνημόνια υπέγραψαν!!!!! Κ τολμάνε κ βγάζουν γλώσσα οι σανοφαγοι ... απίστευτο .. σύνδρομο της Στοκχόλμης λέγεται αυτο... αλλά αγράμματοι οι πιο πολύ δεξιοί που να ξέρουν ότι στηρίζουν αυτούς που τους κατέστρεψαν .. αυτούς που μας έβαλαν ενφια κ μας πήραν όλα τα λεφτά , από νοικοκυραίους μας έκαναν ζητιάνους... ντροπή κ πάλι ντροπή σε όσους ψηφίζουν ΝΔ κ ΠΑΣΟΚ ... μας κατέστρεψαν βρε παιδιά , πως μπορείτε κ τους ψηφίζετε ακόμη ;;; αυτοί κυβερνούσαν , αυτοί μείωσαν μισθούς κ δαπάνες , έκοψαν συντάξεις .. κάνω λάθος ; δεν πήραν 400δις δάνεια ; ΝΔ κ ΠΑΣΟΚ ; όχι πείτε μου, αυτοί δεν τα έκαναν όλα αυτά ; εγώ τα έκανα ; αυτοί δεν έσπερναν μίζες ; δεν δημιούργησαν κομματικό στρατό από διορισμούς ανάξιων στελέχων τους; διαπλοκή ; διαφθορά; ποτε άνθησε ; επι ΠΑΣΟΚ κ ΝΔ... όποτε πολύ εύκολα αν έχεις μυαλό , λίγο όχι πολύ , δεν πρέπει να τους ξαναψήφισεις γιατί κατέστρεψαν το μέλλον των παιδιών μας.. της χώρας μας...ντροπή...

george

ΠΕΡΣΟΠΟΥΛΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΤΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ? ΧΑΧΑΧΑ ΤΟ 94 % ΜΗΠΩΣ ?

Λούλης

@16:50. Δηλαδή ο Ολυμπιακός που κατά καιρούς έχει πάρει παίκτες από πολλές άλλες ομάδες, πάλι αυτή η ομάδα δεν είναι ο Ολυμπιακός; Άλλη ομάδα λες να είναι; Θα μας τρελάνεις ρε κολλητέ;; Τι κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ απαρτίζεται από παλικάρια τα οποία ήταν πριν σε άλλα κόμματα; Σήμερα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και αγωνίζονται για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο μπορεί να πάνε κάπου αλλού. Τέλος!

Τελειοοοοο!!

Νέοι Φόροι 2,5 δισ. + (Ξεπούλημα αντί Ιδιωτικοποιήσεις Χ20) - Κοινωνικες Παροχές 1,5 δισ σε αδυνάτους = ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΝΑΣΜΑ 2,5 ΔΙΣ. ΜΠΡΑΒΟ σε Κυβέρνηση Αριστερα. ΜΟΝΟ ΣΥΡΙΖΑ τέτοια επιτεύγματα

Βάστα Τσιπρα, βάστα Σόιμπλε

Οι Δε Πληρωνω Δραχμολαγνοι θελουν να πτωχεύσουν την Ελλαδα και μονο ο Τσιπρας κραταει τη χωρα στις Γερμανικές ντιρεκτίβες. Τι θελετε ολοι σας δηλαδη, να βγει ο Κούκης και να καεί η Αθήνα με το πρωτο πλειστηριασμό κατοικίας ; Εδω ο Τσιπρας καταφέρνει να κανει χιλιαδες πλειστηριασμούς την ημερα και δεν ανοίγει μυτη. Για σοβαρευτείτε ολοι σας και στηρίξτε το Τσιπρα.

Δραχμολάγνος Ντούρος

@ ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ ΚΑΤΣΙΑΠΛΙΑ .Σας πήρε πρέφα η κοινωνία.Θέμα χρόνου είναι οι ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ των βρακιών σας,των παιδιών σας και κάθε γέννημα σας. Τα 'ιδια έκανε και ό τσάρος,ΟΥΣΤ,πριν στηθεί αυτός και τα γεννήματα του στα 4 μέτρα.

ΤΕΛΑΜΩΝ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΜΟΝΟ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΘΛΙΑ ΚΥΒΕΡΝΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΝΩΡΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ.

Λούλης

Άλλο έντιμος και άλλο άχρηστος! Τα έχετε μπερδέψει. Επίσης, όλους τους έξυπνους και στρατηγικούς επενδυτές, τους έχετε "βαφτίσει" σε λαμόγια. Κι όλα αυτά επειδή εσείς οι υπόλοιποι δεν έχετε καταφέρει τίποτα στην ζωή σας. Εσύ είσαι ο αφελής λοιπόν και όχι ο άλλος είναι απατεώνας!

@Λούληηηηηηηηηηη

ΕΣΥ, πέραν του.... φραπόγαλου στην παραλιακή της Κουμουνδούρου, τι έχεις καταφέρει στη ζωή σου???????

Λούλης

@14:28. Προσπαθώ να καταφέρω να κάνω κάποια στιγμή τους άλλους να με λυπούνται διότι, συνήθως με ζηλεύουν. Πίστεψε με, είναι πολύ δύσκολος ρόλος το να καταφέρεις να κάνεις τον άλλον να σε λυπάται!

@Λούληηηηηηηηηηη 15.21

Ναι, ζηλεύουν το φραπόγαλο που πίνεις και δεν τους δίνεις......... Άσε το......"πνεύμα"....... Συνέχισε την προσπάθεια και τη θεραπεία, είσαι σε καλό δρόμο........

Λούκας

Ο Λουλης είναι επίτιμος πρόεδρος των Ελλήνων Μπαταχτσηδων - δημόσιοκοπριτών !!!

Νίκος

Ποτέ ξανά αριστερά

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsipras-merkel_main01

Δεν τίθεται θέμα «συμψηφισμού» της επαναπροώθησης των προσφύγων με το ΦΠΑ, είπε- Κρίσιμης σημασίας χαρακτήρισε τις σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ, η καγκελάριος και επεσήμανε πως η ΕΕ δεν μπορεί να εξαρτάται από τις ΗΠΑ

51