Οι επτά «πληγές» Κατρούγκαλου στους συνταξιούχους: Θα χάσουν έως 3 συντάξεις

Οι επτά «πληγές» Κατρούγκαλου στους συνταξιούχους: Θα χάσουν έως 3 συντάξεις

Μειώνονται οι προσωπικές διαφορές σε κύριες και επικουρικές - Καταργούνται επιδόματα, «παγώνουν» οι αυξήσεις, καταργείται το ΕΚΑΣ από χαμηλοσυνταξιούχους

Με τα πιο μελάνα χρώματα περιγράφει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων την κατάσταση με τις συντάξεις
αναπτύσσοντας τις επτά αλλαγές που φέρνει ο ασφαλιστικός νόμος του Γιώργου Κατρούγκαλου
σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους και παλαιούς συνταξιούχους.

Όπως επισημαίνει το Δίκτυο στην ανακοίνωσή του ενόψει της συγκέντρωσης έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 6 Οκτωβρίου, ημερομηνία στην οποία συζητείται στο σύνολό του ο νόμος του πρώην υπουργού Εργασίας, οι συνταξιούχοι το 2019 θα χάσουν έως 3 συντάξεις.

Η απώλεια αυτή στους ήδη επιβαρυμένους συνταξιούχους προκύπτει από τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Οι  7 νέες αλλαγές  που έρχονται στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις είναι οι παρακάτω:

1.Μικρότερες κατά 30% είναι οι νέες συντάξεις που εκδίδονται με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή όσες λαμβάνουν οι αιτούντες συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά.Συνολικά  έως το 2020 περίπου 200.000 ασφαλισμένοι που θα αποχωρήσουν από την εργασία θα υποστούν περικοπές που σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγγίξουν και το 30%.Η μέση μείωση εκτιμάται στο 12% με 16% για τους νέους συνταξιούχους και τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι εξής ομάδες ασφαλισμένων:

-Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.
-Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης.
-Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ.
-Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
-Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

2.Εως 300 ευρώ θα είναι η απώλεια  από την περικοπή της προσωπικής  διαφοράς  στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019 με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξει πλήρης περικοπή της διαφοράς. Με την ήδη ψηφισμένη  ρύθμιση παλαιοί συνταξιούχοι ευθυγραμμίζονται με τους νέους. Χάνουν άμεσα έτσι έως 18% κύριας και επικουρικής σύνταξης. Ωστόσο οι μειώσεις δεν θα είναι 18%, αλλά φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

3.Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν νέα περικοπή  στο ΕΚΑΣ το 2018, καθώς κόβονται άλλα 238 εκατ. ευρώ από το επίδομα και θα πληρωθούν μόλις 85 εκατ. ευρώ για όσους συνεχίσουν να το λαμβάνουν και την επόμενη χρονιά.Οι δικαιούχοι σήμερα είναι περίπου 210.000 και θα μείνουν για το 2018 περίπου οι 70.000.Τα νέα κριτήρια θα μειώνουν και τα όρια εισοδήματος αλλά και τα ποσά του ΕΚΑΣ, καθώς αυτό το μικτό σύστημα περικοπής το έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση.

4.Το 20% των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων (δηλαδή 25000 επί συνόλου 127000) αναμένεται να αποδοθούν μειωμένες κατά 10% (του Δημοσίου) έως 20% (του ιδιωτικού τομέα). Η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2019.Mε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση  για τις επικουρικές  προβλέπεται  συντελεστής 0,45 (δηλ. χαμηλότερος από το σημερινό) για τον υπολογισμό της συγκεκριμένης κατηγορίας εν αναμονεί συντάξεων, όπως ισχύει ήδη και για τις συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι προ τις 1.1.2015 (δηλ. μέχρι 31.12.2014).Έτσι, ξεμπλοκάρεται η έκδοση συντάξεων (αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο να εκδοθούν οι πρώτες επικουρικές συντάξεις μετά από ενάμισι έτος στην ουρά) μετά το πρόβλημα που είχε με τον δημιουργηθεί με τον ανύπαρκτο» δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου.  Οι συνολικές μνημονιακές μειώσεις στις επικουρικές φτάνουν συνολικά έως και το 80%.

5.Περίπου 65.000 εκκρεμή εφάπαξ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (τα οποία αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά τις 1/9/2013)θα μειωθούν έως και 20%. Η απονομή αυτών των εφάπαξ θα ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2018.

6.Όσοι συνταξιούχοι έχουν λάβει την κύρια σύνταξη τους κατά την 1/1/2019 θα δουν τις κύριες συντάξεις να μην λαμβάνουν κατά το έτος αυτό καμία ονομαστική αύξηση (με βάση το ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους).

7.Τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να εκδίδονται οι πρώτες οριστικές συντάξεις χηρείας με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας περιμένουν στην ουρά εδώ και ενάμισι χρόνο ενώ μόλις το Νοέμβριο του 2016 έλαβαν προσωρινές συντάξεις ύψους 345 ευρώ μηνιαίως. Μόνο στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα έχουν συσσωρευτεί 3.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν θανάτους οι οποίοι έλαβαν χώρα μετά το Μάιο του 2016. (εφαρμογή νόμου Κατρούγκαλου).

ΣΧΟΛΙΑ (107)

Μέρα μας λέει οτι ειναι ο Τσίπρας, μεσάνυχτα εινα

Οι αλήτες έκαναν ακριβώς τα αντίθετα απο αυτά που έταξαν πριν τις εκλογές. Δυο επιπλέον συντάξεις μας έταξε ο ψεύτης Αλέξης Τσίπρας και το αποτέλεσμα; τρεις συντάξεις μας έκοψε ο Έλληνας Μαδούρο.

Patouchas kostas

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ. ΣΑΙΞΠΗΡ. ΚΑΛΟΣ Ο ΚΑΝΑΠΕΣ ΚΑΙ ΤΟ INTERNET ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ...... ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΖΑΜΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑΜΕΙΟ. ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΑΦΟΥ ΞΕΧΑΣΕΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. !!!!

Αλάτι

Ρίξτε του αλάτι κι ας σκούζει

john

Νόμος για τους αριστερούς είναι το δίκαιο του εργάτη.Ποιος συνταξιούχος είναι εργάτης και θέλει τα δεδουλευμένα του;Μας υπενθύμιζαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τις περικοπές των άλλων που μας τσάκιζαν για να δικαιολογήσουν τις δικές τους που μας εξοντώνουν.Αυτοί δεν περικόπτουν και άλλο τις συντάξεις μας δίνουν τη χαριστική βολή να μας τα πάρουν όλα.Φοβάμαι ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια γενοκτονίας των συνταξιούχων.

1

Ρε γεροντια ο κατρουγκαλ επιτηδες εφτιαξε το νομο για να πηγαινετε στο γραφειο του και να προφευγετε επι πληρωμης υπερ της αρσης του: Γατακια ...πιο λαμογια απο τους δηθεν αριστερους πρωην πασοκους δεν υπαρχουν...τους απαξιωνουν ακομα και τα σκουληκια

Προσεκτικός

Mην ξεχνάμε ότι οι περικοπές των συντάξεων είναι αποτέλεσμα των απαιτήσεων του ΔΝΤ, και το ΔΝΤ το καθιστά απαραίτητο η Γερμανία. Αυτό αποφεύγουν να το πουν οι μένουμε Ευρώπη και οι συμφωνία πάση θυσία. Και βέβαια, οι περικοπές των συντάξεων (και των πάσης φύσεως κοινωνικών παροχών) είναι θεμελιψδες κομμάτι των περιβόητων μεταρρυθμίσεων (βλέπε και την περίπτωση Μακρόν).

ΖΖΖ

Εύχομαι ρε αριστερά παρτάλια να κάνετε το λάθος και να πάτε σε εκλογές το 2019 αφού κάνετε τις περικοπές.Να εξαφανιστείτε από το χάρτη μια για πάντα.Μας έχετε φλομωσει 40 χρόνια με τις παπαροαριστερές θεωρίες σας.Το πληρώσαμε ακριβά αλλά κατάλαβε όλος ο κόσμος ότι οι θεωρίες σας έχουν τόση αξία όση έχει μια κλανιά.Αριστερα σημαίνει: φτώχια μπαχαλο εγκληματικότητα λαθρομετανάστες φόροι αργομισθία ψέμα διασυρμός της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο μίσος για τη χώρα καταστροφή ισοπέδωση των πάντων χουντική νοοτροπία αδιαφορία για τη θέληση της πλειοψηφίας αλητεία..................

Συριζοκρετινος

Αλεξη προχωρα Τα λεφτα στους προσφυγες να φτιαξουμε την ελαδα Οι γεροι ζισανε καλα τορα παμε για αλλα

Hannibal

Μην το ψάχνετε. Πολλοί είναι οι καμένοι στην Ελλάδα. Έχω συγγενή μου συνταξιούχου που ήταν ελεύθερος επαγγελματίες και επειδή τον ξέρω ούτε λαμόγιο αλλά υποστηρίζει Τσίπρα. Η Ελλάδα πλέον έχει πολλούς καμένους εγκεφάλους. Για αυτό απόλυτη χρεοκοπία και reboot για να μάθουν μερικοί. Το πρόβλημα είναι ότι θα την πληρώσουμε και οι λογικοί.

Πάνος

Αλβανία του Χότζα έκανε τη χώρα ο αγράμματος κομμουνιστής Αλέξης Τσιπρας.

Υπομονή έρχεται ο αριστος απόφοιτος του Χαρβαρντ

και θα φάμε ψωμάκι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

estate

Το ακίνητο είναι από τα πλέον γνωστά του Αμαρουσίου, στην οδό Φραγκοκλησιάς και είχε αποκτηθεί το 2007 από εταιρεία ελεγχόμενη από τους ιδρυτές- συνεταίρους στην Ελλάδα της γνωστής εταιρείας ελεγκτών- συμβούλων επιχειρήσεων