Σήμερα ο φόρος εισοδήματος – Μέσα στον Αύγουστο ο ΕΝΦΙΑ των 3,2 δισ.

Σήμερα ο φόρος εισοδήματος – Μέσα στον Αύγουστο ο ΕΝΦΙΑ των 3,2 δισ.

Το ημερολόγιο των πληρωμών έως το τέλος του 2017 - Περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν 1,5 δισ. ευρώ - Ακολουθούν ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και εισφορές ΕΦΚΑ

Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος καλούνται να καταβάλλουν σήμερα, 31 Ιουλίου, οι φορολογούμενοι.

Σήμερα τελειώνει η διορία για να πληρώσουν τη 1η δόση του φόρου εισοδήματος 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που τους βγήκε χρεωστικό εκκαθαριστικό για να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 1.450 ευρώ κατά μέσον όρο ο καθένας (3,7 δισ. ευρώ συνολικά) για τα εισοδήματα που είχαν το 2014. Θεωρητικά η πληρωμή κατανέμεται σε έως 3 διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιος - Σεπτέμβριος - Νοέμβριος) αλλά στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν πως όσοι έχουν μικρά ποσά οφειλής, θα τα εξοφλήσουν εφάπαξ και προσβλέπουν έτσι σε είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ μέσα στον Ιούλιο.

Οι πληρωμές φόρων γίνονται πλέον δωρεάν μόνον μέσω e-banking ή σε περισσότερες δόσεις με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Όσοι τυχόν σπεύσουν να πληρώσουν στα γκισέ των τραπεζών με μετρητά, πρέπει να γνωρίζουν ότι προβλέπονται έξτρα χρεώσεις -που τις αποφασίζουν οι τράπεζες-  εκτός αν είναι άνω των 70 ή άτομα με αναπηρίες κλπ και καταθέσουν τα λεφτά πρώτα στο λογαριασμό τους πριν πληρώσουν την εφορία. Όσοι αμελήσουν πάντως, θα χρεωθούν και προσαυξήσεις από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν και τις ρυθμίσεις οφειλών όσοι έχουν κάνει διακανονισμό στην εφορία.
 
Ειδικά οι αγρότες όμως που έχουν πάρει παράταση έως 31 Οκτωβρίου για να διορθωθούν τα λάθη στους κωδικούς 037-038 του Ε1, θα πληρώσουν σε δύο δόσεις τον φόρο (μέχρι 29 Σεπτεμβρίου την πρώτη και έως 30 Νοεμβρίου τη δεύτερη) εάν το εκκαθαριστικό τους θα εκδοθεί πριν το τέλος Σεπτεμβρίου. Αν καθυστερήσει και άλλο, θα πληρώσουν ολόκληρο τον φόρο σε μία δόση, έως το τέλος Νοεμβρίου.

 
Καταμεσής του Αυγούστου έρχεται ο ΕΝΦΙΑ των 3,2 δισ.

Αντί για κατάργηση ή ελάφρυνση που υποσχόταν μέχρι και πέρυσι ακόμα (με απαλλαγή 100% αντί 50% για τα φτωχά νοικοκυριά), το υπουργείο Οικονομικών πατάει γκάζι για να σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ εισπράξεων από τον ΕΝΦΙΑ. Μεταθέτει δε την υποχρέωση που είχε αναλάβει με το μνημόνιο για μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018, αντί για την 1/1/2017, όταν δηλαδή οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν ακόμα τις τελευταίες δόσεις για εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν τον Αύγουστο.

Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για 7,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα φέρουν πρόσθετους φόρους 3,2 δισ. ευρώ που θα πληρωθούν σε 5 δόσεις, από Σεπτέμβριο μέχρι και Ιανουάριο. Παρότι δεν άλλαξε κάτι φέτος στον υπολογισμό του φόρου, το κυνήγι της είσπραξης θα είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Και ταυτόχρονα ως τον Δεκέμβριο 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώνουν και από 1.450 ευρώ κατά μέσο όρο (3,5 δισ. ευρώ συνολικά) για δόσεις του φόρου εισοδήματος που είχαν το 2016.

Η εισπρακτική μανία της κυβέρνησης αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι μόλις τον Μάιο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που υπέβαλε στους θεσμούς άλλαξε τον στόχο είσπραξης που έθετε για φέτος στον κρατικό προϋπολογισμό. Τον Δεκέμβριο δηλαδή υπολόγιζε να εισπράξει μέσα στο 2017 από τον φόρο των ακινήτων 3,1 δισ. ευρώ (υπολογίζοντας σε αυτά και τα 324 εκατ. που εισέπραξε τον Ιανουάριο ως τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ του 2016), ενώ πέντε μήνες αργότερα, τον Μάιο, αύξησε τον στόχο είσπραξης στα 3,2 δισ. ευρώ! Κι ενώ σε αυτά συνυπολογίζονται και τα 324 εκατ. που εισέπραξε φέτος από ΕΝΦΙΑ 2016, δεν συμπεριλαμβάνεται η τελευταία δόση του 2017 που θα εισπραχθεί τον Ιανουάριο του 2018. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει στους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2017 έως και 3 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 300 εκατ. θα πρέπει να πληρωθούν τον Ιανουάριο του 2018.

Ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων πρόκειται να εκδοθούν και να αναρτηθούν στο Taxisnet μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Αναμένεται να εκδοθούν περίπου 6,3 εκατομμύρια χρεωστικά εκκαθαριστικά, ενώ 1,1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες απαλλάσσονται λόγω οικονομικών ή άλλων δυσκολιών. Ποσά φόρου κάτω από 1 ευρώ δεν βεβαιώνονται.

Από τα 3 και πλέον δισ. ευρώ, τα μισά θα τα πληρώσουν 2.850.000 φυσικά πρόσωπα, που θα κληθούν να δώσουν από 250 έως και 1.500 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ. Ολες μαζί οι επιχειρήσεις της χώρας θα πληρώσουν περί τα 450 εκατ. ευρώ.

Τα 5,3 εκατομμύρια από τους συνολικά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 50 ευρώ ο καθένας. Τα βάρη διπλασιάζονται για τα νοικοκυριά όπου και οι δύο σύζυγοι έχουν ακίνητα στο όνομά τους. Καθώς λοιπόν φέτος δεν άλλαξαν ούτε οι αντικειμενικές αξίες ούτε οι συντελεστές φόρου, ωφελούνται περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες (κυρίως αγρότες) που θα πληρώσουν κάτω από 50 ευρώ ΕΝΦΙΑ για αγροτεμάχια ή μικρής αξίας ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Ενιαίος φόρος, μεγάλες αποκλίσεις

Το μεγαλύτερο μέρος θα πληρώσουν και πάλι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε ορισμένες ΔΟΥ μάλιστα τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν κόβουν την ανάσα. Για παράδειγμα:

■ 37.000 φορολογούμενοι της Δ' ΔΟΥ Αθηνών (Κολωνάκι, Εξάρχεια κ.λπ.) καλούνται να πληρώσουν 68,2 εκατ. ευρώ συνολικά. Αναλογούν 1.837 ευρώ κατά μέσο όρο στον καθέναν. Σε μία περίπτωση μάλιστα το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα δείχνει ποσό οφειλής 2 εκατ. ευρώ!
■ 85.150 φορολογούμενοι της ΔΟΥ Κηφισιάς (καλύπτει μέχρι Εκάλη και Αγιο Στέφανο) θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ 106 εκατ. ευρώ ή 1.250 ευρώ «κατά κεφαλήν».
■ 81.000 φορολογούμενοι της ΔΟΥ Γλυφάδας (καλύπτει και Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη) θα πληρώσουν 83 εκατ. ευρώ ή 1.023 ευρώ κατά μέσον όρο.
■ 51.000 φορολογούμενοι της Α' Αθηνών θα κληθούν να καταβάλουν 29 εκατ. ευρώ ή 575 ευρώ κατά μέσον όρο. Σε μία περίπτωση ιδιοκτήτη, όμως, το εκκαθαριστικό φτάνει και στο 1,5 εκατ. ευρώ!
■ Στο Ψυχικό 55.000 ιδιοκτήτες πληρώνουν κατά μέσο όρο 1.600 ευρώ, με το υψηλότερο εκκαθαριστικό να φτάνει στα 7,5 εκατ. ευρώ!
■ Στη Δ' Θεσσαλονίκης 73.000 φορολογούμενοι πληρώνουν από 630 ευρώ κατά μέσον όρο, αλλά για έναν ιδιοκτήτη το εκκαθαριστικό θα φτάσει 5,5 εκατ. ευρώ.
■ Στη Μύκονο και τη Σαντορίνη ο μέσος ΕΝΦΙΑ φτάνει στα 1.100 ευρώ.
■ Τα χαμηλότερα εκκαθαριστικά αφορούν ιδιοκτήτες στα Γρεβενά (270 ευρώ κατά μέσον όρο), στην Αρτα (285 ευρώ) και στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης (290 ευρώ).

Τα SOS για λιγότερο φόρο

Μέσα στις λίγες εβδομάδες που απομένουν οι φορολογούμενοι θα πρέπει να διορθώσουν τυχόν λάθη που έχουν στο Ε9, διαφορετικά θα κληθούν να πληρώσουν φόρους που δεν τους αναλογούν. Τα συνηθέστερα λάθη, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, εντοπίζονται στη δήλωση των στοιχείων για τα αγροτεμάχια, αλλά και τα αστικά ακίνητα. Οπως περιγράφει στέλεχος με γνώση της κατάστασης, υπήρχε ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου στο βουνό ο οποίος κατά λάθος είχε πατήσει την ένδειξη «απόσταση από τη θάλασσα 0-100 μέτρα» και του ερχόταν ο κούκος αηδόνι στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ. Ο συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια ανεστάλη για φέτος, ωστόσο ο κίνδυνος εκκαθαριστικών με φουσκωμένο φόρο λόγω λαθών δεν έχει εκλείψει. Τα λάθη που εντοπίζονται συχνότερα και πρέπει να ελεγχθούν, αφορούν:

1. Τη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.

2. Τη δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν - και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.

3. Την καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας) και του ορόφου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για μεζονέτες ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας. Κρίσιμη λεπτομέρεια είναι και ότι εκπτώσεις θα δοθούν μόνο σε όσους τις δικαιούνται με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν με τις εμπρόθεσμες δηλώσεις Ε1. Ακόμη και αν δοθεί η έκπτωση με βάση εισοδήματα που τυχόν δηλωθούν σε τροποποιητικές δηλώσεις, θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση και η έκπτωση θα ακυρωθεί.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που:

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2016 δεν έχει υπερβεί τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οικογένειες τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή όσες περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.


Οι φόροι που πρέπει να καταβληθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου 2018

31 Ιουλίου: η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

31 Αυγούστου: η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

30 Σεπτεμβρίου: η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

31 Οκτωβρίου: η δεύτερη δόση ΕΝΦΙΑ και η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

30 Νοεμβρίου: η τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ, η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών
 προσώπων, η πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

31 Δεκεμβρίου: τέλη κυκλοφορίας 2018, η τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ, η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

31 Ιανουαρίου 2018: η πέμπτη δόση ΕΝΦΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ (28)

εγω δεν γουσταρω να ......

Εγω δεν γουστάρω να δουλευω για να παιρνουν μισθους τα κορακια οι εφοριακοι!

κορακια ςφοριακοι

ΣΟΙΜΠΛΕ ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΤΩΡΑΑΑΑΑΑΑΑ

ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΤΣΙΠΡΑ

ΕΣΥ ΔΕΝ ΗΣΟΥΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΤΙ Ο ΕΝΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ?? ΑΠΑΤΕΩΝΑ !!!.... ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΤΣΕΣ ΣΤΗ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΕΣ ΟΛΑ !!!! ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ.......ΑΛΗΤΑΡΙΑ......

Προββατέλληνες

Τα πρόβατα που ψηφισαν Τσιπρα για να γλυτώσουν τον ΕΝΦΙΑ του ΣαμαραΜητσοτακη, θα ψηφισουν τωρα Μητσοτακη για να τους σώσει. Μπεεεε. Ευτυχως που φυγαμε απο το Ελλαδιστάν

!

Στην Κύπρο, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 19.500! Είναι το υψηλότερο ποσοστό με διαφορά στην Ευρώπη και δεν άλλαξε παρά τις πιέσεις όταν η Κύπρος βρισκόταν η ίδια σε Μνημόνιο. Στη Φινλανδία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 16.700. Στην Ισλανδία, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 13.762. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το αφορολόγητο αυξήθηκε στα 12.887 (11.000 λίρες). Στο Λουξεμβούργο, το αφορολόγητο βρίσκεται στα 11.264 και σε αυτά προστίθενται εκπτώσεις φόρου για τις οικογένειες. Στη Γερμανία, το αφορολόγητο αυξήθηκε στα 8.652, στις αρχές του προηγούμενου έτους. Το ποσό αυξάνεται περαιτέρω για κάθε παιδί και με ειδική πρόνοια για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Στη Γαλλία, το αφορολόγητο ξεκινάει από 9.700. Στην Αυστρία, το αφορολόγητο ξεκινάει από τα 11.000. Σε αυτό προστίθενται επιστροφές φόρων για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Στη Γαλλία, το αφορολόγητο ξεκινάει από 9.700.

ΔΥ

Έλα πληρώστε, άντε γιατί βαρεθήκαμε να τα ξύνουμε και λέμε να ζητήσουμε και αύξηση...

PROS LOYLH

EFAGES FASOLADAN EPI 12 HMERAS SYNAPTAS? BRHKES MANTRA?!!!!!!!!!!!

ΠΛΕΡΩΣΤΕ

ΠΛΕΡΩΣΤΕ ΠΛΕΡΩΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΝΟΜΗ

λίγο 31-07-2017 14.15

να προσέξει κάποιος την φωτογραφία του άρθρου θα δει την απελπισία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όσων έχουν το ραντεβού με την εφορία!

Μελισσοκομος

Στον κόσμο των μελισσών, οι εργατριες οι μέλισσες, σκοτώνουν τους κηφηνες, γιατί αλλιώς δεν παράγεται μέλι, ενώ στην Ελλάδα μας γίνεται ακριβώς το αντίθετο !!! Τι δεν καταλαβσινετε ??

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Skoda-Plant

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη γύρω περιοχή μας, αφού τα νέα δεδομένα που φέρνει η ηλεκτροκίνηση στην αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και οι αυξημένες παραγωγικές ανάγκες, δημιουργούν νέες ευκαιρίες για επενδύσεις, με την Ελλάδα να έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί ως πρωταγωνιστής.

xatzi_main01

Επιλέξαμε τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ για να ενισχύσουμε τα έσοδα της ΔΕΗ, είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 - «Όπως ο ΟΤΕ δεν έβγαλε πόδια με την ιδιωτικοποίηση τότε, το ίδιο θα γίνει και με τον ΔΕΔΔΗΕ» -  Οι λύσεις για τη ΔΕΗ έχουν στερέψει γιατί οι ζημιές είναι τεράστιες

43