Ιταλία: «Στον σωστό δρόμο η Ελλάδα ώστε τα ομόλογά της να γίνουν αντικείμενο ανταλλαγών της ΕΚΤ»

Ιταλία: «Στον σωστό δρόμο η Ελλάδα ώστε τα ομόλογά της να γίνουν αντικείμενο ανταλλαγών της ΕΚΤ»

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, η απάντηση των γερακιών ήταν ότι έπρεπε να αποφευχθεί όχι μόνο η απευθείας χρηματοδότηση, αλλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, η χρήση των ελληνικών ομολόγων για εξασφάλιση ρευστότητας, διότι επρόκειτο για μη φερέγγυο οφειλέτη», γράφει ο καθηγητής

Στην έκδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου αναφέρεται με ανάλυσή του στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, o Iταλός καθηγητής πολιτικής οικονομίας Ντονάτο Μασιαντάρο.

Πιο αναλυτικά, στο άρθρο του, που δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, τονίζει:
«
H επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι μια καλή είδηση αλλά και πηγή μαθημάτων. Στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποδείχθηκε επιτυχής: αποφάσισε να μην ακολουθήσει τα αντιτιθέμενα άκρα που χαρακτηρίζουν τα γεράκια και τις περιστερές. Το ερώτημα που ετίθετο ήταν πως έπρεπε να φερθεί η ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας και γενικότερα πως τι στάση έπρεπε να υιοθετήσει η νομισματική πολιτική έναντι της δημοσιονομικής πολιτικής».

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, η απάντηση των γερακιών ήταν ότι έπρεπε να αποφευχθεί όχι μόνο η απευθείας χρηματοδότηση, αλλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, η χρήση των ελληνικών ομολόγων για εξασφάλιση ρευστότητας, διότι επρόκειτο για μη φερέγγυο οφειλέτη», γράφει ο καθηγητής. Προσθέτει, δε, ότι οι περιστερές θεωρούσαν πως μια αυστηρή στάση της Κεντρικής Τράπεζας θα αύξανε την πιθανότητα αδυναμίας να ανταποκριθεί η χώρα στις υποχρεώσεις της.

Όπως γράφει ο καθηγητής Μασιαντάρο, τελικά «η ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επίπεδο φερεγγυότητας της Ελλάδας, θα εξαρτιόταν από την ικανότητά της να σεβαστεί τις συμφωνίες για την δημοσιονομική πειθαρχία».

Ο Ιταλός οικονομολόγος, παράλληλα, θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην συμμετείχε απευθείας στους θεσμούς των δανειστών, και πως δεν θα έπρεπε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις κρίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

«Η Ελλάδα, σήμερα, βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ώστε να μπορέσουν να ξαναγίνουν, τα δημόσια ομόλογά της, αντικείμενο ανταλλαγών της ΕΚΤ. Πρέπει να εκφραστεί η κοινή ελπίδα, να μην διακοπεί η όλη αυτή πορεία», γράφει τέλος, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μποκόνι του Μιλάνου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ecb-new1

«Δεν υπάρχει καμία επίσημη κατανομή ανά χώρα, αλλά εκτιμάται ότι 40 δισεκατομμύρια ευρώ θα αφορούν γερμανικά κρατικά ομόλογα, 33 δισεκατομμύρια ευρώ για γαλλικά κρατικά ομόλογα, 30 δισ. ευρώ για ιταλικά και 20 δισ. ευρώ για ισπανικά κρατικά ομόλογα», εκτιμά αναλυτής της Unicredit,

tsakalotos_ar

Αντί για επενδύσεις 4 δισ. από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έδωσαν μόλις 2,5 δισ. ευρώ - Άλλο 1,5 δισ. από επιστροφές φόρων «κρύφτηκε» σαν πληρωμές από το Πρόγραμμα Αποπληρωμής Ληξιποθέσμων του Δημοσίου

8