Πρόστιμα από σήμερα για μη εγκατάσταση POS

Πρόστιμα από σήμερα για μη εγκατάσταση POS

Aπό σήμερα έμποροι κι επαγγελματίες που δεν είναι εξοπλισμένοι με αποδείξεις παραγγελίας ή  άλλα αποδεικτικά έγγραφα έρχονται αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 1.500 ευρώ το οποίο μειώνεται στα 750 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις

Απαλλαγή από το τσουχτερό πρόστιμο των 1.500 ευρώ για μη εγκατάσταση POS, εξασφαλίζουν οι επαγγελματίες που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση, αλλά δεν πρόλαβαν να το αποκτήσουν ή οι τράπεζες απέρριψαν το αίτημα.

Σε διαφορετική περίπτωση, από σήμερα έμποροι κι επαγγελματίες που δεν είναι εξοπλισμένοι με αποδείξεις παραγγελίας ή  άλλα αποδεικτικά έγγραφα έρχονται αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 1.500 ευρώ το οποίο μειώνεται στα 750 ευρώ στις εξής περιπτώσεις:

- αν καταβληθεί εντός 30 ημερών ή

- αν κατατεθεί εντός 30 ημερών στην αρμόδια ελεγκτική Υπηρεσία τιμολόγιο αγοράς ή μίσθωσης τερματικού ή οποιοδήποτε βεβαίωση (υπεύθυνη δήλωση περί χρήσης συσκευών ή υπηρεσιών για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα) που να αποδεικνύει την κατοχή τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα.


Διευκρινίσεις για τους ΚΑΔ

Τελευταία στιγμή πάντως βρίσκονται μπλεγμένοι όσοι νόμιζαν ότι απαλλάσσονται από την υποχρέωση, αν έχουν δηλώσει δευτερεύουσα δραστηριότητα που υποχρεώνεται σε POS.
H εγκύκλιος ορίζει ότι ο καθορισμός των υπόχρεων γίνεται βάσει του τετραψήφιου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), όπως προκύπτει από την Εθνική Ονοματολογία Οικονομικών Δραστηριοτήτων.

Έτσι:

- ο ΚΑΔ δεν σχετίζεται με τη δηλούμενη στις φορολογικές αρχές σαν «κύρια δραστηριότητα» της επιχείρησης. Επομένως, κάθε αποδεκτης πληρμών που διαθέτει Κωδικό Δραστηριότητας ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη σχετική λίστα, είτε τον έχει δηλώσει στην εφορία είτε ως κύρια δραστηριότητα, είτε ως δευτερεύουσα δραστηριότητα, κρίνεται υπόχρεος και οφείλει να προβεί στην απόκτηση POS

Ωστόσο, με βάση την εγκύκλιο:

- υπόχρεοι είναι όσοι συναλλάσσονται με πληρωτές οι οποίοι δρουν για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα. Δηλαδή όσοι κάνουν πωλήσεις λιανικής σε πρόσωπα που δεν είναι έμποροι και επαγγελματίες.

- αντιθέτως, δεν έχουν υποχρέωση απόκτησης τερματικού POS οι δικαιούχοι πληρωμής (ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και εταιρίες) που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες «αποκλειστικά σε άλλες επιχειρήσεις (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) που δρουν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας ("Business 2 Business" συναλλαγές), ακόμη και αν οι εν λόγω δικαιούχοι πληρωμής διαθέτουν ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στη λίστα τους υπόχρεους!

Με βάση την εγκύκλιο της τελευταίας στιγμής –κυριολεκτικά- διευκρινίζεται ακόμα ότι νόμιμα POS για να μην επιβληθεί πρόστιμο θεωρούνται «όλες οι διαθέσιμες συσκευές (πχ. ασύρματο και ενσύρματο τερματικό POS, mobile POS)» αλλά ακόμα και άλλες «μέθοδοι και εφαρμογές (πχ. Virtual POS) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποδοχή καρτών, τόσο με φυσική παρουσία κάρτας, όσο και χωρίς φυσική παρουσία κάρτας (πωλήσεις εξ' αποστάσεως)».

Επομένως, στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και της κοινής υπουργικής απόφασης εμπίπτει οποιαδήποτε εφαρμογή πληρωμής διά της οποίας ο πληρωτής δύναται να κινήσει πράξη πληρωμής με κάρτα (πιστωτική, χρεωστική, προπληρωμένη). Υπογραμμίζεται πάντως ότι είναι εκτός πεδίου εφαρμογής η μεταφορά πίστωσης ή η άμεση χρέωση καθώς και η πληρωμή μέσω εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης (πχ. e-banking).

Οι δικαιούχοι πληρωμής οφείλουν να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, τα οποία έχουν εκδοθεί από τετραμερές σύστημα πληρωμής (VISA, MASTER CARD, MAESTRO, UNION PAY) αλλά δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή μέσων πληρωμής που έχουν εκδοθεί από τριμερές (DINERS, DISCOVER, AMERICAN EXPRESS).

Επιπλέον, οι δικαιούχοι πληρωμής συμβάλλονται υποχρεωτικά με νομίμως αδειοδοτημένους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών και απαγορεύεται να συμβάλλονται με οντότητες οι οποίες δεν αποτελούν νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών ή αντιπροσώπους αυτών.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (14)

Μαδουριανό ορφανό....

Εντός ΕΕ: -"απαγορεύεται να συμβάλλονται με οντότητες οι οποίες δεν αποτελούν νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών ή αντιπροσώπους αυτών...". Δηλαδή eu rehistered money facilitators που γίνονται oversighted από ευρωπαικές αρχές μεταξύ των οποίων και η ECB που επιβλέπει την ΤτΕ (και βασικά την κρατάει εν ζωή) σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαικές κανονιστικές οδηγίες και κεκτημμένο, αποκλείονται...xaxaxa! Viva Madouro των Βσλκανίων!!! Και ψιτ, Μουζάλα, τα 400 ευρώπουλα των λαθροτζιχάντιδων "κασέρι" στο χέρι, έτσι;

Απο τον αλλο μηνα ειπανε

τα προστιμα

eleni

Προσθέτω μερικά αποτρεπτικά κίνητρα, για ενημέρωση όσων χρησιμοποιούν χρεωστικές κάρτες. Κάθε λογιστής/τραπεζίτης/εφοριακός/υπάλληλος Υπουργείου/κτλ θα έχει απεριόριστη πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα όλων των Ελλήνων πολιτών, με τα POS, χωρίς να δεσμεύεται από Νόμους εχεμύθειας, μέσω των ηλεκτρονικών αποδείξεων pos σε επιστήμονες ιατρούς/δικηγόρους/κλινικές/χρηματιστηριακές εταιρίες/κτλ. Κάθε γείτονας/συγγενής/ανταγωνιστής/ασφαλιστής/εταιρία/εργοδότης/ληστής/εκβιαστής/κτλ θα μαθαίνει αν έχουμε AIDS/παίρνουμε φάρμακα για φυματίωση/πόσες μετοχές έχουμε/πόσα χρήματα έχουμε/τι αυτοκίνητο έχουμε/αν έχουμε καρκίνο/πότε κάναμε έκτρωση/πότε πήραμε διαζύγιο/τι κληρονομήσαμε από τη γιαγιά/κτλ.

Γεωργία

Δεν πειράζει, σημασία έχει να εξαφανίσουμε τα λαμόγια της αρπαχτής, της παραοικονομίας, της παράνομης επιχειρηματικότητας, της ελεύθερης επαγγελματικότητας των οικονομικών παραβάσεων.

@Γεωργία

κοινός να μη μείνει ιδιωτική οικονομία!!να δούμε πως θα ζείτε μετά στο δημόσιο

George

@22:32 Δεν υπάρχει τέτοια ιδιωτική οικονομία που θέλεις παρά μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες. Οι σοβαρές χώρες έχουν πολύ αυστηρούς κανόνες στην οικονομία. Εάν είσαι επιχειρηματίας της πλάκας, φυσικά και θα κλείσεις. Σε οποιαδήποτε καπιταλιστική χώρα θα έκλεινες. Αυτά τα σοσιαλιστικά που ήξερες με την κρατική προστασία των άσχετων-άχρηστων φοροκλεφταράδων μικρομεσαίων ξέχνα τα φίλε. Μόνο οι σοβαροί θα επιβιώσουν και από τους μικρομεσαίους είναι πολύ λίγοι.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

666, Ε; ΣΑΤΑΝΑΣ, ΒΕΕΛΖΕΒΟΥΛ, ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ, BARCODE ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΕΜΕΦΕΡΗ; (ΜΕΣΑ ΔΕΝ ΕΠΕΣΑ Ο ΜΠΑΓΑΣΑΚΟΣ;)

George

Τα μισά από αυτά που γράφεις τα ξέρουν ήδη οι ασφαλιστικοί φορείς και συνεπώς και οι υπάλληλοί τους που έχουν πρόσβαση στα αρχεία. Τα άλλα μισά τα ξέρουν άλλοι φορείς. Και όλα μαζί το facebook και το instagram. Από ότι κατάλαβα πάντως δεν έχεις κανένα πρόβλημα με τις ψηφιακές συναλλαγές αλλά με την ασφάλεια δεδομένων, κάτι που δεν το κάνεις ξεκάθαρο. Σου αρκεί λοιπόν η διασφάλιση των δεδομένων να υποθέσω? Ή απλώς φοροδιαφεύγεις και λες αρλούμπες? Γιατί αλλιώς δεν θα διαμαρτυρόσουν για τις κάρτες αλλά για το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει. Τα περιουσιακά σίγουρα δεν θα ενδιαφέρουν κανέναν εκβιαστή και ληστή όταν θα καταργηθούν τα μετρητά γιατί όλες οι συναλλαγές θα καταγράφονται και θα τους τσίμπαγαν σε δευτερόλεπτα αν τολμούσαν να μεταφέρουν ψηφιακά χρήματα σε λογαριασμό τους, με αποτέλεσμα να μείνουν "άνεργοι". Η φοροδιαφυγή είναι κάτι που απλώς θα διαγραφεί από το λεξικό. Χιλιάδες άλλες μορφές παραβατικότητας που έβρισκαν στέγη στα μετρητά θα εκλείψουν.

Μιχάλης

Έρχεται το τέλος της υπεξαίρεσης ΦΠΑ από τους επιχειρηματίες-ελεύθερους επαγγελματίες μέσω των P O S και περιμένουμε το τέλος της κλοπής των ασφαλιστικών εισφορών από τους λεβέντες της πραγματικής οικονομίας της αγοράς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσω κρατικών ελέγχων-καταγγελιών εργαζομένων-κυρώσεων.

Πάνος

Κάνε όνειρα...

Γεωμέτρης

100 με POS , 80 χωρίς. Διάλεξε ...

Μαρία

Συμφωνώ για 100 ευρώ με P O S, αντί 80 χωρίς και 1.500 ευρώ πρόστιμο με καταγγελία του παραβάτη στην εφορία.

George

Αν μου βάλει φοροαπαλλαγή για τα έξοδά μου, τότε με χίλια POS και 100.

planet

Οι ΔΥ ζείτε σε ένα όνειρο τεμπέληδων που δεν λένε να ξυπνήσουν και αμολάτε κοτσάνες αβέρτα. Θα ενηλικιωθείτε απότομα πίστεψε με.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ypoyrgeio-768x512

«Καθήκον των μετόχων είναι η εκλογή διοικητικού συμβουλίου κατά τη λήξη της θητείας του, προκειμένου να εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη και απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας» επισημαίνει το υπερταμείο για τις αλλαγές στην ΕΥΔΑΠ

money2

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 916 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1.447 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 853 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018 - Πού αυξήθηκαν και πού μειώθηκαν τα έσοδα