Πώς θα γίνεται η ρύθμιση οφειλών και πότε θα δεσμεύονται τα ακίνητα με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Πώς θα γίνεται η ρύθμιση οφειλών και πότε θα δεσμεύονται τα ακίνητα με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Τι θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Τα περιουσιακά τους στοιχεία θα βάζουν στο τραπέζι όσοι διεκδικούν αναδιάρθρωση οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει από τις 3 Αυγούστου με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Για τις οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ, θα γίνεται αυτόματη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις και ταυτόχρονα διαγραφή των τόκων υπερημερίας για τα δάνεια, αλλά και των προσαυξήσεων και των προστίμων της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων στο πλαίσιο μιας διαδικασίας fast track, χωρίς να μπαίνει χέρι στα περιουσιακά στοιχεία.

Οι ρυθμίσεις ισχύουν για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/2016.

Fast track κούρεμα μέχρι 50.000 ευρώ


Ηδη οι τράπεζες από την πλευρά τους έχουν αποφασίσει να προτείνουν μαζικά έναν ενιαίο τύπο λύσης για οφειλές από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ, ο οποίος θα προβλέπει 120 δόσεις και διαγραφή των «πανωτοκίων», δηλαδή των τόκων υπερημερίας που έχουν συσσωρευτεί - όχι όμως και των τόκων κεφαλαίου. Ετοιμάζεται, μάλιστα, υπουργική απόφαση η οποία θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία fast track και για το Δημόσιο, με την οποία θα διαγράφεται αυτόματα σχεδόν μέχρι και το σύνολο των προσαυξήσεων και των προστίμων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία (μέχρι το 95% και το 85% αντίστοιχα), ενώ θα δίνονται αυτομάτως μέχρι 120 δόσεις, ανάλογα με το εισόδημα του οφειλέτη, χωρίς να τίθεται ζήτημα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων. Στόχος είναι οι περιπτώσεις αυτές (που υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου 100.000-150.000 ΑΦΜ) να διεκπεραιώνονται αυτόματα, χωρίς να ακολουθείται η πλήρης διαδικασία του εξωδικαστικού, με πρόσκληση όλων των πιστωτών κ.λπ.

Εάν ο οφειλέτης την αποδέχεται, τότε η ρύθμιση θα τίθεται σε ισχύ. Εάν κάποιοι κρίνουν πάντως ότι δεν τους συμφέρει, θα μπορούν να μη δεχτούν την αυτόματη λύση και να υπαχθούν κανονικά στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού διεκδικώντας κάτι περισσότερο.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eforia0

Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα από 1.1.2020 - Διατήρηση του αφορολογήτου ορίου - Ηλεκτρονικές αποδείξεις για το 30% - Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% -Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% - Μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου - Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική